Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 28 сентября 2020, вопрос №29716 350₴

Відстрочка від служби в армії при академічній відпустці.

Доброго дня!
Навчаюсь в аспірантурі на 2 курсі на денній (очній) формі навчання.
Навчаюсь на контрактній основі.
Хочу взяти академічну відпустку на 1 рік по причині фінансових труднощів.
Використовую академічну відпустку перший раз.
Підкажіть будь ласка, чи надається мені в такому випадку відстрочка від служби в армії? І якщо надається, то чи потрібно мені в період академічної відпустки подавати якісь довідки до військомату?

Ответы юристов (10)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    14.3%

    Доброго ранку, Андрію!

    Ваше питання регулюється нормами Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу".

    Згідно із частиною 8 статті 17 відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються:

    в інтернатурі, аспірантурі або докторантурі з відривом або без відриву від виробництва.

    Відповідно до частини 11 статті 17 цього Закону громадяни призовного віку (18-27 років), які перервали навчання у зв'язку з отриманням академічної відпустки, реалізують право на академічну мобільність, а також які поновлені у закладі вищої освіти, право на надану відстрочку від призову на строкову військову службу не втрачають.

    чи надається мені в такому випадку відстрочка від служби в армії? - Так, надається, вірніше ви не втрачаєте свого права на відстрочку.

    І якщо надається, то чи потрібно мені в період академічної відпустки подавати якісь довідки до військомату? - потрібно надати довідку про те, що ви навчаєтесь в певному закладі освіти, а також довідку, що ви отримуєте академічну відпустку. Можливо це буде одна довідка, яка об'єднуватиме таку інформацію.

    Але головне те, що право на відстрочку Ви не втрачаєте!

    Всього найкращого!

    Мєньков Андрій Васильович
    14.3%

    Доброго дня Андрію! Громадяни призовного віку, які перервали навчання у зв'язку з отриманням академічної відпустки, реалізують право на академічну мобільність, а також які поновлені у закладі вищої освіти, право на надану відстрочку від призову на строкову військову службу не втрачають. Дане положення передбачено, статтею 17 ЗУ "Про військовий обовязок і військову службу".

    Беликов Олег  Александрович
    11.4%

    Добрый день. Право на отсрочку от призыва вы не теряете, поскольку все равно числитесь аспирантом, хоть и с академическим отпуском. Ваше право на отсрочку урегулировано в ст. 17 Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385) https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    Адвокат Евгений Александрович
    14.3%

    Здравствуйте, Андрей!

    Если будет иметь место прерывание обучения в ВУЗе на аспирантуре в связи с акалемическим отпуском, то право на отсрочку от призыва на срочную воинскую службу Вы не теряете.

    Смотрите статью 17 Закон Украины "О воинской обязанности и военной службе":

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    "8. Відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються:... у вищих навчальних закладах з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття наступного вищого освітньо-кваліфікаційного рівня вищої освіти;...".

    11. Громадяни призовного віку, які перервали навчання у зв'язку з отриманням академічної відпустки, реалізують право на академічну мобільність, а також які поновлені у закладі вищої освіти, право на надану відстрочку від призову на строкову військову службу не втрачають".

    Поэтому, Вы не беспокойтесь у Вас останется отсрочка от призыва на срочную воинскую службу, только необходимо будет принести в военкомат правку с ВУЗа о том, что Вы находитесь в академическом отпуске.

    При наличии вопросов обращайтесь!

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Мєньков Андрій Васильович

    У разі якщо термін відстрочки закінчився, то відстрочка надається на підставі заяви та довідки з навчального закладу про навчання встановленого взірця, яка підписується керівником навчального закладу та завіряється гербовою печаткою.

    Савченко Олександр
    14.3%
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Андрію!

    Відповідно до пункту 8 статті 17 Закону України від 25.03.1992 р. № 2232-XII «Про військовий обов'язок і військову службу» відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються :

    – у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах з денною формою навчання. У разі досягнення такими призовниками 21-річного віку відстрочка втрачає силу;

    – у вищих навчальних закладах з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття наступного вищого освітньо-кваліфікаційного рівня вищої освіти;

    – у середніх або вищих духовних навчальних закладах із денною формою навчання;

    – в інтернатурі, аспірантурі або докторантурі з відривом або без відриву від виробництва.

    Згідно з пунктом 10 цієї статті відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти надається один раз за період навчання . Громадяни призовного віку, відраховані з навчальних закладів за власним бажанням, за невиконання навчального плану, порушення умов контракту або недисциплінованість втрачають право на відстрочку від призову на строкову військову службу незалежно від їх повторного зарахування до того чи іншого вищого навчального закладу або поновлення у вищому навчальному закладі.

    Громадяни призовного віку, які перервали навчання у зв'язку з отриманням академічної відпустки за станом здоров'я або сімейними обставинами, для догляду за близькими родичами, зазначеними в абзаці третьому частини одинадцятої статті 15 цього Закону, право на надану відстрочку від призову на строкову військову службу не втрачають (пункт 11 цієї статті).

    Академічна відпустка згідно статті 46 Закону України «Про вищу освіту» є перериванням навчання, а не відрахуванням.Тому, академічна відпустка, яка надається за станом здоров’я або певними сімейними обставинами, право на відстрочку не скасовує.

    Призовники, яким надано відстрочку від призову на строкову військову службу, зобов'язані щороку до 1 жовтня подавати у районні військові комісаріати документи, що підтверджують їх право на відстрочку (пункт 16 статті 17 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу»).

    Тобто, Вам потрібно до 01 жовтня 2020 року подати до військкомату довідку про ваше навчання в аспірантурі та надання Вам академічної відпустки.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Ковальчук Владимир
    11.4%

    Право на вышеуказанную отсрочку от призыва на военную службу сохраняется за гражданином, получившим во время освоения образовательной программы академический отпуск, если общий срок, на который гражданину была предоставлена отсрочка от призыва на военную службу для обучения в данной образовательной организации, не увеличивается или увеличивается не более чем на один год.

    Гончаренко Константин
    7.1%

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляємо наступне:

    Відповідно до ч.8 ст. 17 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" (надалі - Закон про військову службу), відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються у закладах фахової передвищої та/або вищої освіти з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття наступного ступеня освіти.

    відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються:

    • у школах та професійно-технічних навчальних закладах з денною формою навчання. У разі досягнення такими призовниками 21-річного віку відстрочка втрачає силу;
    • у ВНЗ з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття наступного вищого освітньо-кваліфікаційного рівня вищої освіти (магістерського).
    • у середніх або вищих духовних навчальних закладах з денною формою навчання;
    • в інтернатурі, аспірантурі або докторантурі з відривом або без відриву від виробництва;
    в навчальних закладах інших держав в рамках міжнародних договорів України

    Вам необхідно до 1 жовтня подати заяву про продовження відстрочки з додаванням довідки з закладу освіти про проходження навчання встановленої форми.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Костромина Виктория
    2.9%

    Підкажіть будь ласка, чи надається мені в такому випадку відстрочка від служби в армії? І якщо надається, то чи потрібно мені в період академічної відпустки подавати якісь довідки до військомату?

    отсрочка у вас продолжается , но если вы не восстановитесь после академки - право на отсрочку вы теряете

    Крикун Сергій  Павлович
    10%

    Закон Украины "Про вищу освіту" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1556-18):

    "Стаття 46. Відрахування, переривання навчання, поновлення і переведення здобувачів вищої освіти...

    1. Підставами для відрахування здобувача вищої освіти є:...

    5) порушення умов договору (контракту), укладеного між закладом вищої освіти та особою, яка навчається, або фізичною (юридичною) особою, яка оплачує таке навчання;

    2. Здобувач вищої освіти має право на перерву у навчанні у зв’язку з обставинами, які унеможливлюють виконання освітньої (наукової) програми (за станом здоров’я, призовом на строкову військову службу у разі втрати права на відстрочку від неї, сімейними обставинами тощо). Таким особам надається академічна відпустка в установленому порядку...

    5. Порядок відрахування, переривання навчання, поновлення і переведення осіб, які навчаються у закладах вищої освіти, а також порядок надання їм академічної відпустки визначаються положенням, затвердженим центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки. Поновлення та переведення здобувачів вищої освіти здійснюється з урахуванням вимог до вступників на відповідні освітні програми.";

    "1. Підставами для відрахування здобувача вищої освіти є:...

    5) порушення умов договору (контракту), укладеного між закладом вищої освіти та особою, яка навчається, або фізичною (юридичною) особою, яка оплачує таке навчання;";

    "Стаття 73. Платні послуги у сфері вищої освіти...

    6. Розмір плати за весь строк навчання для здобуття відповідного ступеня вищої освіти, підвищення кваліфікації, включаючи виготовлення документа про освіту та додатка до нього, а також порядок оплати освітньої послуги (разово, щороку, щосеместрово, щомісяця) встановлюються в договорі (контракті), що укладається між закладом вищої освіти та фізичною (юридичною) особою, яка замовляє платну освітню послугу для себе або для іншої особи, беручи на себе фінансові зобов’язання щодо її оплати.

    Типовий договір, що укладається між закладом вищої освіти та фізичною (юридичною) особою, яка замовляє платну освітню послугу, на строк навчання, затверджується центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки.".

    ЗАТВЕРДЖЕНО постановою Кабінету Міністрів України від 19 серпня 2020 р. № 735

    ТИПОВА ФОРМА договору про навчання у закладі вищої освіти...

    "...14. Здобувач може бути відрахований із закладу з підстав, визначених статтею 46 Закону України “Про вищу освіту”, в тому числі за порушення умов договору...

    19. Дія договору зупиняється у разі надання здобувачу академічної відпустки згідно із законодавством на весь строк такої відпустки. Допуск до навчання здобувача після завершення строку академічної відпустки здійснюється згідно з наказом закладу, який видається на підставі заяви здобувача...".

    "Положення про академічні відпустки та повторне навчання в вищих закладах освіти" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0325-96) - признано утратившим силу (при этом, финансовая причина предоставления академотпуска не предусматривалась)

    Как я считаю, поскольку оплата учебы на контрактной основе является условием исполнения контракта, а его нарушение - основанием для исключения студента (аспиранта) из учебного заведения, то предоставление академического отпуска по причине невозможности оплаты учебы есть/будет нарушением контракта и, следовательно, такой отпуск не может быть предоставлен и отсрочка от службы в армии теряется.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України