Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Административное право, 28 сентября 2020, вопрос №29719 150₴

Возможно ли избежать штрафа за незаконное подключение к водопроводу не заводив трубу в дом?

Добрый день! Коммунальное предприятие две недели назад проводило мимо дворов трубу, так же пробили канавы до каждого двора, проложив мы свою трубу до забора закопали и с помощью коммунальных рабочих врезались в общую трубу со счётчиком ( чеков за работу нам не давали, т.к директор коммунального предприятия сказал чтоб о цене сами договаривались с рабочими ) труба во двор не заведена в ней поставлена заглушка. Мы вовремя не пришли с заявлением на тех.проект и нам
прислали письмо со штрафом 10000 грн. Возможно отрезать эту трубу или прийти с заявлением на тех.проект и избежать штрафа?

Ответы юристов (7)

    Мєньков Андрій Васильович
    10%

    Доброго дня Тетяна! У Вашій ситуації більше залежить від того як Ви зможете домовитися з керівництвом стосовно врегулювання ситуації. Сам же ж керівник давав Вам усний дозвіл на приєднання до водопостачання. Якщо ж домовитися не вдасться вирішити спір може тільки суд. Збирайте докази, що взагалі не споживали воду. Це можуть бути свідки, листування з Водоканалом тощо.

    Але довести, що Ви не самовільно підключились буде досить складно.

    ПРАВИЛАМИ користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України передбачено наступне.

    Забороняється будь-яке самовільне приєднання об'єктів

    водоспоживання до діючих систем централізованого водопостачання та

    водовідведення (включаючи приєднання до будинкових вводів,

    внутрішньобудинкових мереж або до мереж споживачів).

    Водокористування вважається безобліковим, якщо споживач

    самовільно приєднався до систем централізованого комунального

    водопостачання та водовідведення або самовільно користується ними.

    3.3. У разі безоблікового водокористування виробник виконує

    розрахунок витрат води за пропускною спроможністю труби вводу при

    швидкості руху води в ній 2,0 м/сек та дією її повним перерізом

    протягом 24 годин за добу.

    3.4. Розрахунковий період при безобліковому водокористуванні

    встановлюється з дня початку такого користування. Якщо термін

    початку безоблікового водокористування виявити неможливо,

    розрахунковий період становить один місяць.

    Витрати, пов'язані з відключенням і можливою

    ліквідацією пристроїв (споруд), які самовільно зведені і приєднані

    до систем централізованого водопостачання та водовідведення,

    підлягають відключенню від цих систем, оплачуються їх власником.

    Адвокат Евгений Александрович
    10%

    Здравствуйте, Татьяна!

    Кто инициатор суммы штрафа?

    Нужно видеть письмо, которое Вам прислали с указанием суммы штрафа в 1000 грн., где должен быть указан инициатор, основания в виде нарушений закона и обоснование наложения именно этой суммы штрафа.

    Как правило такому письму должна предшевствовать проверка, а с её результатами должны Вас ознакомить.

    При этом, Вы не самостоятельно проводили работы - "... проложив мы свою трубу до забора закопали и с помощью коммунальных рабочих врезались в общую трубу со счётчиком (чеков за работу нам не давали, т.к директор коммунального предприятия сказал чтоб о цене сами договаривались с рабочими ) труба во двор не заведена в ней поставлена заглушка", о чём со стороны комунальной службы должны быть составлены документы.

    По поводу:

    "Возможно отрезать эту трубу или прийти с заявлением на тех.проект и избежать штрафа"?

    - Самостоятельно не рекомендую Вам заниматься вопросом отрезания трубы, только путём официального обращения и оформления документов.

    Выставленная сумма штрафа к оплате - 1000 грн., вызывает сомнения, нужно изучить письмо, тогда в разрезе ситуации возможно будет дать более полную информацию.

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Савоста   Ірина   Михайлівна
    13.3%

    Доброе утро, Татьяна. Возможно письмо, которое Вы получили - это предупреждение. Вам стоит лично подойти и постараться урегулировать конфликт. Если проблема заключалась в том, что Вы вовремя не написали заявление на техпроект, то возможно можно будет объяснить причины ( занятость на работе, болезнь, отсутствие по месту жительства и т.д.) Если факт самовольного подключения к водопроводу будет установлен ( почти 100% при наличии конфликта), то Вам не избежать штрафных санкций, возможно в том размере, который указан в письме. В Вашем случае лучшее решение- мирно урегулировать конфликт.

    Удачи Вам

    Гончаренко Константин
    13.3%

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Перш за все необхідно детально вивчити суть, листа котрий вам направила коммунальна організація , визначити на якій підставі нараховано саме таку суму штрафу, яке обгрунтування, хто ініціатор стягнення , розрахунок суми стягнення , на підставі яких документів звфіксовано порушення незаконного підключення до трубопроводу, чи є акт складений і підписаний посадовою особою з розрахунком суми штрафу та виписаної квитанції - рішення на його сплату .

    Рекомендую Вам направити письмове звернення до комунального підприємства з вимогою надати чітке роз яснення з посиланням на норми права , що регулюють вчинене порушення та надати розрахунок штрафних санкцій якими керувалося підприємство, а також було б добре аби підприємство запропонувало вам шляхи вирішення проблеми , що склалася, та надало дозвіл на виготовлення технічно -проектної документації на підведені комунікації та в разі потреби надало вам бригаду спеціалістів для проведення демонтажних робіт згідно регламенту підприємства зі складанням необхідних документів, аби в подальшому директор підприємства не заявив про самовільне втручання до мереж водопостачання Вами особисто .

    Звернення вільної форми на ім я директора направити особисто зареєструвати під вхідний номер і штамп , або направити рекомендованим листом з доказами на адресу підприємства.

    Вам мають відповісти письмово у 15-30 денний термін згідно ЗУ Про звернення громадян.

    в подальшому всі письмові рішення , акти , протоколи про порушення зможете оскаржити у суді.

    Рекомендую розпочати з перемовин для досягання оптимально прийнятної позиції для всіх сторін.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Пользователь не активен
    13.3%
    Пользователь не активен 3 года назад

    Адвокат, г. Днепр, 25 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрый вечер!

    В данной ситуации в первую очередь необходимо обратить внимание на документ, которым Вам предписано оплатить штраф в сумме 10 000 грн.: кем составлен, подписан, каким образом произведены расчеты, какой расчетный период взят для расчета.

    В соответствии С ПРАВИЛАМИ користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України:

    3.2. Водокористування вважається безобліковим, якщо споживач самовільно приєднався до систем централізованого комунального водопостачання та водовідведення або самовільно користується ними. 3.3. У разі безоблікового водокористування виробник виконує розрахунок витрат води за пропускною спроможністю труби вводу при швидкості руху води в ній 2,0 м/сек та дією її повним перерізом протягом 24 годин за добу. 3.4. Розрахунковий період при безобліковому водокористуванні встановлюється з дня початку такого користування. Якщо термін початку безоблікового водокористування виявити неможливо, розрахунковий період становить один місяць.

    Поскольку Вы уже в официальном порядке получили данный документ для оплаты - Вам необходимо обжаловать его (с учетом вышеизложенных фактов).

    Кроме того, с учетом того, что Вам устно давалось разрешение на подключение к водопроводу - рекомендую обратиться за тех.условиями и попытаться уладить данную ситуацию мирным путем (в любом случае всегда такие варианты существуют).

    С уважением, адвокат Татьяна Власенко

    С уважением, адвокат Татьяна Власенко

    Савченко Олександр
    20%
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Татьяно!

    1) Возможно ли избежать штрафа за незаконное подключение к водопроводу не заводив трубу в дом? -

    Так, можливо. Адже, відсутній факт самовільного приєднання до системи централізованого комунального водопостачання та водовідведення. Цитата: "и с помощью коммунальных рабочих врезались в общую трубу со счётчиком".

    Відповідно таке підключення не є незаконним.

    Крім того, труба у двір не заведена і на ній стоїть заглушка. А це в свою чергу означає відсутність факту безоблікового водокористування по пропускній спроможності водопроводу.

    ПРАВИЛА користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України, затверджені наказом Мінжитлокомунгоспу від 27.06.2008 N 190 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0936-08#Text):

    4.3. Забороняється будь-яке самовільне приєднання об'єктів водоспоживання до діючих систем централізованого водопостачання та водовідведення (включаючи приєднання до будинкових вводів, внутрішньобудинкових мереж або до мереж споживачів).

    2) Возможно отрезать эту трубу или прийти с заявлением на тех.проект и избежать штрафа?

    Відрізати трубу точно не варто, так як це вже дійсно буде порушенням.

    Що стосується штрафу, то необхідно ознайомитися з листом та надати нього відповідь, що Ви не погоджуєтесь зі штрафом, так як законних підстав для цього немає (відсутній факт самовільного приєднання до водопроводу).

    Адже, якби дійсно було виявлено самовільне приєднання, то інспектори комунального підприємства повинні були б спочатку зафіксувати даний факт, склавши відповідний акт, та потім ознайомити Вас із цим актом під підпис.

    При цьому подати заяву про видачу технічних умов на приєднання об’єкта до систем централізованого водопостачання та/або водовідведення Вам дійсно потрібно.

    Звертайтесь, якщо буде потрібна допомога у підготовці відповіді на лист комунального підприємства щодо оплати штрафу.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Крикун Сергій  Павлович
    20%

    Уголовный кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14):

    "Стаття 188-1. Викрадення води, електричної або теплової енергії шляхом її самовільного використання

    1. Викрадення гарячої або питної води, електричної або теплової енергії шляхом її самовільного використання без приладів обліку, результати вимірювання яких використовуються для здійснення комерційних розрахунків (якщо використання приладів обліку обов’язкове), або внаслідок умисного пошкодження приладів обліку чи у будь-який інший спосіб, якщо такими діями завдано значної шкоди, -

    карається штрафом від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

    2. Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, або якщо вони завдали шкоду у великих розмірах, -

    караються позбавленням волі на строк до трьох років.

    Примітка. Шкода, передбачена цією статтею, визнається значною, якщо вона в сто і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, а у великих розмірах - якщо вона в двісті п'ятдесят і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.";

    "Стаття 45. Звільнення від кримінальної відповідальності у зв'язку з дійовим каяттям

    Особа, яка вперше вчинила кримінальний проступок або необережний нетяжкий злочин, крім корупційних кримінальних правопорушень, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона після вчинення кримінального правопорушення щиро покаялася, активно сприяла розкриттю кримінального правопорушення і повністю відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду.

    Примітка. Корупційними кримінальними правопорушеннями відповідно до цього Кодексу вважаються кримінальні правопорушення, передбачені статтями 191, 262, 308, 312, 313, 320, 357, 410, у випадку їх вчинення шляхом зловживання службовим становищем, а також кримінальні правопорушення, передбачені статтями 210, 354, 364, 364-1, 365-2, 368, 368-3-369, 369-2, 369-3 цього Кодексу.";

    "Стаття 12. Класифікація кримінальних правопорушень...

    3. Злочини поділяються на нетяжкі, тяжкі та особливо тяжкі.

    4. Нетяжким злочином є передбачене цим Кодексом діяння (дія чи бездіяльність), за вчинення якого передбачене основне покарання у виді штрафу в розмірі не більше десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення волі на строк не більше п’яти років." -

    в этой части, как я считаю, к Вам возможно применены меры уголовного преследования и наказания, во избежание которых, опять же, на мое мнение, необходимо и целесообразно заявить и происшедшем в полицию с ходатайством применить приведенную ст.45 УК. В той части, что данная статья распростаняется на неосторжные преступления, то доводить этот факт ссылкой на совершение врезки с ведома и согласия коммунальной службы, что подтверждает неосторожность совершенного.

    Что касается штрафа, то КОАП Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10) в этой части предусмотрено несколько статтей, в частности:

    "Стаття 103-3. Порушення вимог щодо комерційного обліку теплової енергії, гарячої та питної води

    Приєднання будівель до зовнішніх теплових мереж (крім мереж систем автономного теплопостачання), зовнішніх мереж гарячого водопостачання (крім мереж систем автономного гарячого водопостачання), зовнішніх водопровідних мереж (крім мереж систем автономного водопостачання) без оснащення вузлами обліку будівель і приміщень -

    тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Самовільний демонтаж, умисне знищення, пошкодження, розкомплектування, інше несанкціоноване втручання в роботу вузла комерційного обліку теплової енергії, гарячої чи питної води -

    тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від п’ятдесяти до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двохсот до двохсот п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян..." -

    в этой части, если был составлен админпротокол и Вам направлено постановление о наложении штрафа, то его следует обжаловать, во-первых, поскольку вопрос рассмотрен и решение принято без Вашего участия; во-вторых - самовольного, несакнционированного вмешательства, демонтажа с Вашей стороны нет - с ведома и согласия коммунальной службы, поэтому данная статья (как представляется, аналогично и другая похожая) применены к Вам необоснованно и незаконно, поэтому административные протокол, постановление и наказание подлежат отмене.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України