Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 02 октября 2020, вопрос №30093 100₴

Как сохранить пенсии,если продадим дом и будем выписаны с него.

День добрый.Мы с мужем пенсионеры. Получаем пенсии .Хотим продать дом и поездить по Европе.С дома мы будем выписаны,так как продадим его. Как будет с нашими пенсиями,мы не хотим их потерять. Хотим оформить на карту банка,активировать,чтоб можно было пользоваться за границей.Как нам быть,как правильно поступить,может нам нужно сделать регистрацию у родственников?Пожалуйста,помогите нам в этом вопросе. Заранее огромное спасибо.

Ответы юристов (14)

    Гончаренко Константин
    15%
    Гончаренко Константин 3 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Добрий день!

    Маєте отримувати пенсію, так як згідно інструкції про порядок переказування пенсій громадянам, які виїхали на постійне місце проживання за кордон, та виплати пенсій пенсіонерам іноземних держав, які проживають в Україні Пенсії, призначені в Україні до виїзду на постійне проживання за кордон, виплачуються відповідно до законодавства про пенсійне забезпечення. Переказування пенсій здійснюється з дня припинення їх виплати в Україні, якщо інше не передбачено міжнародними договорами.

    тобто якщо Ви не відмовились від українського громадянства, то для України Ви залишаєтесь громадянином України.

    реєстрація її наявність не впливае на порядок виплат пенсії , доки ви громадяни України за паспортом , ви маєте право на державні виплати згідно законодавства.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    • Людмила Клиент 3 года назад

      Спасибо огромное за помощь. Всех Вам благ,а самое главное здоровья.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    25%

    Доброго дня, Людмило!

    Очевидно, що Ви з чоловіком отримуєте пенсію за віком!

    Відповідно до статті 47 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» пенсія виплачується щомісяця у строк не пізніше 25 числа місяця, за який виплачується пенсія, виключно в грошовій формі за зазначеним у заяві місцем фактичного проживання пенсіонера в межах України організаціями, що здійснюють виплату і доставку пенсій, або через установи банків у порядку, передбаченому Кабінетом Міністрів України.

    Статтею 51 Закону визначено, що у разі виїзду пенсіонера на постійне місце проживання за кордон пенсія, призначена в Україні, за заявою пенсіонера може бути виплачена йому за шість місяців наперед перед від’їздом, рахуючи з місяця, що настає за місяцем зняття з обліку за місцем постійного проживання.

    Якщо пенсіонер від’їджає тимчасово, зокрема на роботу або лікування, до іноземної держави, територіальні органи Пенсійного фонду України продовжують виплату пенсії такому пенсіонерові відповідно до статті 47 Закону.

    Водночас слід зазначити, що у випадках здійснення виплати пенсії через відділення поштового зв’язку ПАТ «Укрпошта» виплата пенсії за рішенням територіальних органів Пенсійного фонду припиняється в разі неотримання пенсіонером призначеної пенсії протягом шести місяців підряд.

    Пенсія може виплачуватися за довіреністю, порядок оформлення і строк дії якої визначається пунктом 2 статті 47 Закону. Виплата пенсії за довіреністю, здійснюється протягом усього періоду дії довіреності за умови поновлення пенсіонером заяви про виплату пенсії за довіреністю через кожний рік її дії.

    Виплата пенсій через банківські установи регулюється Порядком виплати пенсій та грошової допомоги через поточні рахунки у банках, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30.08.1999 № 1596 (далі – Порядок 1596).

    Відповідно до пункту 16 Порядку 1596, якщо суми пенсій та грошової допомоги одержуються за довіреністю більше як один рік або не одержуються з поточного рахунка більше як один рік, уповноважений банк зобов’язаний повідомити про це відповідному органу Пенсійного фонду не пізніше 28 числа місяця, у якому виникли такі обставини, а одержувач – подати нову заяву до органу Пенсійного фонду згідно з вимогами, визначеними в пункті 10 цього Порядку.

    Успіхів Вам!

    • Людмила Клиент 3 года назад

      Спасибо огромное за помощь. Всех Вам благ,а самое главное здоровья.

    • Людмила Клиент 3 года назад

      Спасибо огромное за помощь. Всех Вам благ,а самое главное здоровья.

    Ковальчук Владимир
    25%

    Согласно ст. 80 и 85 ЗУ «О пенсионном обеспечении» пенсия назначается и выплачивается по месту жительства пенсионера, вне зависимости от регистрации места проживания. Поэтому, пенсионеру необходимо обратиться в пенсионный фонд того района, где он проживает фактически (арендует жилье), с заявлением о выплате пенсии в данном районе (ссылаясь на ст. 85 ЗУ) и о выплате пенсии за прошедший период (согласно ст. 87 ЗУ «О пенсионном обеспечении»).

    • Людмила Клиент 3 года назад

      Спасибо огромное за помощь. Всех Вам благ,а самое главное здоровья.

    Мєньков Андрій Васильович
    15%

    Добрый день Людмила! Уже не один год существует судебная практика (еще в 2009 году Конституционный суд Украины принял решение), что право на получение пенсии пенсинером, который проживает за пределами Украины не может зависеть от факта заключения или не заключения Украиной международного договора и места проживания пенсионера. Т.о. нет оснований для прекращения выплаты пенсии пенсионерам проживающим за границей.

    • Людмила Клиент 3 года назад

      Спасибо огромное за помощь. Всех Вам благ,а самое главное здоровья.

    Адвокат Евгений Александрович
    20%
    Адвокат Евгений Александрович 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Здравствуйте, Людмила!

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про пенсійне забезпечення

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 3, ст.10):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1788-12#Text

    "Стаття 85. Виплата пенсій

    Пенсії виплачуються без урахування одержуваного заробітку (прибутку) за місцем проживання пенсіонера, незалежно від реєстрації місця проживання".

    Таким образом, согласно ст.80 и ст.85 Закона Украины «О пенсионном обеспечении» пенсия назначается и выплачивается по месту жительства пенсионера, вне зависимости от регистрации места проживания.

    Поэтому, Вам как пенсионеру необходимо будет обратиться в управление Пенсионного фонда того района, где он проживает фактически (арендует жилье), с заявлением о выплате пенсии в данном районе, ссылаясь на ст. 85 Закона Украины и при необходимости о выплате пенсии за прошедший период (согласно ст. 87 Закона Украины «О пенсионном обеспечении»).

    Вы можете сняться с регистрации, продать дом по договору купли-продажи, получать пенсию по фактическому месту проживания, в том числе на банковскую карточку.

    Оплата за дом, тоже будет перечислена на банковскую карточку.

    Вы имеете право пользоваться банковской карточкой за границей.

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    • Людмила Клиент 3 года назад

      Спасибо огромное за помощь. Всех Вам благ,а самое главное здоровья.

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 19 лет опыта

    Кабинет Министров Украины позволил украинцам получать пенсию не по месту регистрации, а по фактическому месту проживания. Об этом говорится в постановлении правительства №334

    Выплата пенсий в Украине производится предприятиями почтовой связи и банковскими учреждениями. При этом решение о выборе того или иного способа получения пенсии принимается пенсионером самостоятельно. Про избранный вариант получения пенсионных выплат органы ПФУ должны быть проинформированы личным заявлением пенсионера. Механизм уплаты пенсий регламентирован Инструкцией о выплате и доставке пенсий, социальных пособий национальным оператором почтовой связи, а также Порядком выплаты пенсий и денежной помощи через текущие счета в банках

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Доброго дня, Людмило!

    Зняття з реєстрації місця проживання та продаж будинку не впливають на ваше право і надалі отримувати пенсію за віком. Виплата пенсії за рішенням територіальних органів Пенсійного фонду припиняється лише у випадках, передбачених ст. 49 ЗУ "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1058-15#n572).

    ПОРЯДОК виплати пенсій та грошової допомоги через поточні рахунки в банках, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 30 серпня 1999 р. № 1596 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1596-99-%D0%BF...):

    10. Заява про виплату пенсії або грошової допомоги (додаток 1) подається одержувачем особисто до органу Пенсійного фонду чи органу соціального захисту населення за зазначеним у заяві місцем фактичного проживання одержувача в населеному пункті у межах України або приймається органом Пенсійного фонду чи органом соціального захисту населення від установи уповноваженого банку.

    Заяви приймаються за умови пред’явлення паспорта громадянина України або іншого документа, що посвідчує особу і підтверджує її вік, та документа, визначеного законодавством, для з’ясування місця її проживання, і реєструються в установленому порядку.

    Отже, Ви та ваш чоловік маєте право подати заяви про виплату пенсії через поточні рахунки в банках напряму до органу Пенсійного фонду або ж через установу уповноваженого банку. Зробити це необхідно до зняття з реєстрації місця проживання, так як у Вас будуть просити пред'явити паспорт або будь-який інший документ, для з’ясування місця вашого проживання.

    Звичайно це можна зробити і після зняття з реєстрації місця проживання, однак лише після реєстрації нового місця проживання.

    Как нам быть,как правильно поступить,может нам нужно сделать регистрацию у родственников? - так, потрібно.

    Згідно зі ст. 6 Закону України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні", громадянин України, а також іноземець чи особа без громадянства, які постійно або тимчасово проживають в Україні, зобов’язані протягом тридцяти календарних днів після зняття з реєстрації місця проживання та прибуття до нового місця проживання зареєструвати своє місце проживання.

    Всього доброго!

    Токмач Галина Николаевна

    Здравствуйте, Людмила. Пенсию, в Сочи через почту, получают по месту регистрации.

    Поэтому оно необходимо. А если вы планируете выехать на ПМЖ, можно получать пенсию напрямую в стране выезда. Для этого вам нужно сняться с учёта в связи с выездом.

    Я бы рекомендовала вам все же где-то зарегистрироваться. Если Пенсионный выяснит, что вы сняты с учёта, пенсии прекратятся.

    С уважением, юрист Галина Токмач


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України