Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 02 октября 2020, вопрос №30115

Что делать с долгами родителей.

Здравствуйте.
Отвечают ли дети за не выплаченные денежные кредиты родителей?
Мать,после болезни, не может платить по кредиту.
Может ли банк требовать возврат долга у совершеннолетних и трудоспособных детей?
Спасибо. Виктория. Харьков.

Ответы юристов (4)

    Отришко Алла
    Отришко Алла 3 года назад

    Юрист, г. Умань, 15 лет опыта

    Общаться в чате

    Так, відповідно до статті 1054 Цивільного кодексу України, за кредитним договором кредитодавець повинен надати грошові кошти (кредит) позичальникові на умовах та в розмірі, встановлених договором, а останній зобов'язується повернути дані кошти та сплатити проценти за договором.

    Звертаємо Вашу увагу, що кредитний договір укладається у письмовій формі.

    Кредитний договір, укладений з недодержанням письмової форми, є нікчемним.

    Сторонами у зобов'язанні є боржник і кредитор (стаття 510 Цивільного кодексу України). Боржником є Ваша мама, і саме вона повинна виплачувати даний кредит.

    Так як Ви не є стороною даного зобов’язання, між Вами та фінансовою установою не виникає будь-яких правовідносин, тому сплачувати борг мами Ви не зобов’язані.

    Проте боржник (в даному випадку ваша мама) має обов’язок виплатити борг кредитору (компанії, в якій брали кредит) та сплатити неустойку в зв’язку з простроченням виконання зобов’язання.

    Згідно із статтею 528 Цивільного кодексу України, інша особа (це можете бути Ви) може задовольнити вимогу кредитора без згоди боржника у разі небезпеки втратити право на майно боржника (право оренди, право застави тощо) внаслідок звернення кредитором стягнення на це майно.

    Підкреслюємо, що це є Вашим правом, а не обов’язком.

    ТОМУ МОЖНА ЗРОБИТИ ТАКИЙ ВИСНОВОК:

    Оскільки Ви не є стороною зобов’язання між фінансовою установою та Вашою мамою кредитного договору, Ви не зобов’язані відповідати перед кредитором Вашої мами сплачувати за неї кошти.

    Також звертаємо Вашу увагу, що Ви можете звернутися до правоохоронних органів з заявою про вимагання коштів. У такому разі вони будуть зобов’язані прийняти таку заяву та внести її у Єдиний державний реєстр досудових розслідувань.

    Однак для кращого розуміння ситуації необхідно дослідити документи з приводу даного кредиту. У такому випадку можна розробити додаткові механізми захисту Ваших прав.

    • Виктория Клиент 3 года назад

      Благодарю за ответ.Я не являюсь поручителем по кредитному договору и не являюсь собственницей квартиры.Но я прописана здесь. И возможно ли такое,что суд отнимет у мамы квартиру или ее имущество за долги,а я также останусь ни с чем.Кредит был оформлен без залога.

    Отришко Алла
    Отришко Алла 3 года назад

    Юрист, г. Умань, 15 лет опыта

    Общаться в чате

    А якщо розглянути такий варіант, як зробити дарування квартири на вас??? У мами велика сума боргу перед кредиторами??? Кредитор не може самостійно з'явитися до клієнта додому та виселети з квартири за борги. Відчуження житлової площі, в тому числі арешт частки, можливе лише за рішенням суду, якщо борг більше двадцятикратного розміру мінімальної зарплати.

    Реалізація судових рішень — завдання виконавчої служби. Стягнення припускає порівняння суми заборгованості та вартості житла, яким володіє займоотримувач. При невеликому розмірі невиконаних зобов'язань кредитор не має права відняти квартиру за борги, але виконавець може накласти арешт на:

    • заробітну плату та інші доходи;
    • депозити та банківські вклади;
    • активи та цінні папери;
    • автотранспорт.

    Коли заборгованість перевищує двадцять мінімальних зарплат, виконавець має право провести арешт квартири за борг по кредиту. З урахуванням того, що переважна більшість українців живуть сім'ями, в переважній кількості випадків загрожує арешт частини квартири, якою володіє злісний неплатник.

    Згідно закону не можна проводити відчуження житла при значному простроченні, якщо воно не є заставним, але банки часто ігнорують це правило. Тому на питання, чи можуть забрати квартиру за борги по кредиту перед банком, якщо там прописані діти, які не досягли 18-річного віку, юристи відповідають: не можуть. Не можна заарештувати квадратні метри, якщо у позичальника:

    • відсутнє право розпоряджатися нерухомістю (оренда житла і прописка не є підставою для вилучення житлоплощі);
    • житловий об'єкт перебуває в заставі;
    • в квартирі прописана людина з обмеженими фізичними або розумовими здібностями.

    Відібрати квартиру за борги по кредиту, якщо це єдине житло, також неможливо, і кредитору доведеться шукати інші законні способи впливу.

    • Виктория Клиент 3 года назад

      "..в квартирі прописана людина з обмеженими фізичними або розумовими здібностями"... Вот то,что я хотела услышать!! Спасибо вам огромное! Спасибо!Мы обязательно погасим долг, но хотели быть уверенными,что наше жилье останется за нами.И,скорее всего, мы сможем оформить дарственную на меня! Мама как-то говорила об этом.Благодарю вас!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України