Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 21 жовтня 2020, питання №31297 600₴

дело о психиатрической помощи

После принудительной госпитализации в психиатрической больнице по решению суда (ст. 14, 27 Закон Украины "Про спихiатричну допомогу") появились проблемы с трудоустройством, так как работодатель проверяет наличие судимостей на сайте https://court.gov.ua/fair/ сможет ли он это сделать после смены фамилии? Какие еще могут быть способы скрыть факт суда от работодателя?

Відповіді юристів (15)

    Мєньков Андрій Васильович

    Добрый день Александр! На указанном Вами сайте работодатель не может определить ФИО человека поскольку эта информация скрыта. Она является персональными данными и охраняется законом. Поэтому в судебном реестре вместо ФИО человека указывается "Особа1". Также скрыта иная персональная информация например адрес места жительства и т.д. с целью устранить возможность персонализации.

    Мєньков Андрій Васильович

    Порядком ведения реестра судебных решений предусмотрено следующее положение: "Володілець інформації Реєстру здійснює контроль за захистом відомостей, за допомогою яких можливо ідентифікувати фізичну особу, що містяться в судових рішеннях у режимі повного доступу, від випадкової втрати або знищення, незаконної обробки, у тому числі незаконного знищення чи доступу до таких відомостей". Проще говоря государственная судебная администрация обеспечивает защиту персональных данных лиц указанных в судебных решениях и контролирует чтобы не было возможности идентифицировать физическое лицо.

    Сергеев Артем
    50%
    Сергеев Артем 3 роки тому

    Юрист, м. Харків, 25 років досвіду

    "После принудительной госпитализации в психиатрической больнице по решению суда (ст. 14, 27 Закон Украины "Про спихiатричну допомогу") появились проблемы с трудоустройством, так как работодатель проверяет наличие судимостей на сайте https://court.gov.ua/fair/ сможет ли он это сделать после смены фамилии? Какие еще могут быть способы скрыть факт суда от работодателя?"

    После смены фамилии найти информацию не получиться.

    Также можно обратиться в суд, который рассматривал дело с требованием убрать Ваши персональные данные из общего доступа.

    персональні дані - відомості чи сукупність відомостей про фізичну особу, яка ідентифікована або може бути конкретно ідентифікована;https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2297-17#Text
    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго дня, Олександре!

    Дійсно, в Україні існує проблема працевлаштування осіб, які отримували психіатричну допомогу у відповідному закладі. Однак тут потрібно враховувати такі аспекти!

    Відповідно до статті 18 Закону України "Про психіатричну допомогу" виписка особи, яку було госпіталізовано до закладу з надання психіатричної допомоги в примусовому порядку, здійснюється за рішенням комісії лікарів-психіатрів або за рішенням суду про відмову в продовженні такої госпіталізації.

    Це означає, що якщо Ви вже виписані із психіатричного закладу, мова йде про Ваше одужання.

    Стаття 5 Закону України "Про психіатричну допомогу" встановлює такі гарантії:

    1) держава Україна гарантує: встановлення обов’язкових квот робочих місць на підприємствах, в установах та організаціях для працевлаштування інвалідів, які страждають на психічні розлади, в установленому законом порядку та нагляд за дотриманням цих квот.

    2) органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування відповідно до їх повноважень створюють підприємства, цехи, дільниці тощо з полегшеними умовами праці для здійснення трудової реабілітації, оволодіння новими професіями та працевлаштування осіб, які страждають на психічні розлади, забезпечення надання їм реабілітаційних послуг у встановленому законодавством порядку.

    У Вашому випадку роботодавець перевіряє наявність судових справ щодо Вас за Вашим прізвищем, однак по суті він не має права цього робити!

    Кодекс законів про працю України:

    Стаття 24. Укладення трудового договору

    Трудовий договір укладається, як правило, в письмовій формі. Додержання письмової форми є обов'язковим:

    1) при організованому наборі працівників;

    2) при укладенні трудового договору про роботу в районах з особливими природними географічними і геологічними умовами та умовами підвищеного ризику для здоров'я;

    3) при укладенні контракту;

    4) у випадках, коли працівник наполягає на укладенні трудового договору у письмовій формі;

    5) при укладенні трудового договору з неповнолітнім (стаття 187 цього Кодексу);

    6) при укладенні трудового договору з фізичною особою;

    6-1) при укладенні трудового договору про дистанційну (надомну) роботу;

    7) в інших випадках, передбачених законодавством України.

    При укладенні трудового договору громадянин зобов'язаний подати паспорт або інший документ, що посвідчує особу, трудову книжку, а у випадках, передбачених законодавством, - також документ про освіту (спеціальність, кваліфікацію), про стан здоров'я та інші документи.

    Працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

    {Частину четверту статті 24 виключено на підставі Закону № 77-VIII від 28.12.2014}

    Особі, запрошеній на роботу в порядку переведення з іншого підприємства, установи, організації за погодженням між керівниками підприємств, установ, організацій, не може бути відмовлено в укладенні трудового договору.

    Забороняється укладення трудового договору з громадянином, якому за медичним висновком запропонована робота протипоказана за станом здоров'я.

    Стаття 25. Заборона вимагати при укладенні трудового договору деякі відомості та документи

    При укладенні трудового договору забороняється вимагати від осіб, які поступають на роботу, відомості про їх партійну і національну приналежність, походження, реєстрацію місця проживання чи перебування та документи, подання яких не передбачено законодавством.

    Тобто, якщо після виписки Ви маєте документ про задовільний стан Вашого здоров'я, і пред'являєте його роботодавцю, то його відмова у працевлаштуванні з таких мотивів є незаконною!

    Зміна прізвище є недоречною і абсолютно не допоможе Вам!

    Якщо Ви придатні за станом здоров'я і маєте відповідну кваліфікацію для роботи, то відмова Вам є незаконною! У такому випадку раджу звертатись безпосередньо до органів управління у сфері праці або безпосередньо до суду!

    Всього найкращого!

    Малик Олександр Володимирович
    50%
    Малик Олександр Володимирович 3 роки тому

    Адвокат, м. Вінниця, 9 років досвіду

    Добрий день!

    Роботодавець не може знайти дані про розгляд справи стосовно Вас, оскільки така інформація є закритою та не підлягає розголошенню.

    Разом з тим, якщо у Єдиному реєстрі судових рішень або на веб-порталі Судова влада України така інформація у відкритому доступі, слід звернутися до відповідного суду з заявою у довільній формі з проханням закрити відповідні відомості.

    Крім того, після зміни прізвища, інформацію на сайті https://court.gov.ua/fair/ за новим прізвищем знайти не вдасться.

    С'єдін Дмитро Володимирович
    С'єдін Дмитро Володимирович 3 роки тому

    Адвокат, м. Нова Каховка, 18 років досвіду

    Добрый день, Александр!

    Действительно, используя указанный Вами ресурс можно найти любое решение суда, в отношении любого человека, также существует множество иных способов узнать о судимости человека. Существуют и способы усложнить для работодателя решение этой задачи, в т.ч. незаконные, о которых Вам здесь никто рассказывать не станет (как минимум, это нарушение Правил адвокатской этики и Лицензионного соглашения этого ресурса). А по смене фамилии, да, может сработать, но только на указанном сайте.

    Иваненко Мария Владимировна
    Иваненко Мария Владимировна 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 27 років досвіду

    Вы находились на принудительное лечении в рамках уголовного производства? Если да то как давно? В реестре судебных решений данные физических лиц скрыты, поэтому работодатель не сможет определить, что решение именно в отношении Вас, но на сайте судебная власть в колонке стан розгляду справ можно по Ф. И. О. определить какие дела слушались, но возможно это Ваши однофамильцы. Смена фамилии не поможет, можете просто умолчать о нахождении в больнице при устройстве на работу.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте!

    Смена фамилии, поможет избежать установление личности на указанном Вами ресурсе.

    При этом, если он сделает запросы в ЗАГС, Государственную миграционную службу, то может получить данные об изменении фамилии.

    Также, свидетельство о рождении и документы об образовании, военный билет, будут на прежней Вашей фамилии (работодатель может заставить принести).

    Если не будет истребовать указанную информацию и требовать дополнительные документы, кроме паспорта и ИНН, то смена фамилии может помочь.

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Десятник  Володимир  Олексійович
    Десятник Володимир Олексійович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 50 років досвіду

    Примусова госпіталізація найчастіше здійснюється щодо осіб, які не вчиняли протизаконних дій, а примусові заходи медичного характеру застосовуються до тих осіб, які були б засуджені у кримінальній справі, не будь вони визнані неосудними.

    В будь-якому випадку, це не вважається судимістю.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    1. Коллеги Вам все досконально объяснили о возможностях работодателя.

    2. Хочу обратить Ваше внимание, что если Вы хотите устроиться на работу по специальности, которая требует медосмотра у психиатара, то скрыть, что Вы стояли на учете не получиться. Ниже привожу перечень профессий, которые требуют такого медосмотра и порядок его проведения.

    Законодательно определен перечень профессий и специальностей, которые представляют прямую опасность как для самого лица, занимающегося определенными видами работ, так и для лиц, которые его окружают. Для допуска к таким видам работ нужно проходить медосмотр психиатра с определенной периодичностью.

    Периодичность психиатрических осмотров работников Представители каких профессий проходят осмотры Периодичность прохождения осмотра

    Лица, занимающиеся подземными работами и открытыми горными работами

    работники гидрометеостанций

    работники связи, работающих в горных условиях и особых природных или географических условиях

    работники специализированных предприятий газового хозяйства, занятые на газодобыче и транспортировке газа

    раз в пять лет

    Лица, которые в силу выполнения своих профессиональных обязанностей работают в специальных средствах индивидуальной защиты, имеющие отношение к приобретению, хранение, ношение и использование оружия, боеприпасов, взрывчатых веществ и материалов проходят осмотр каждые три года

    Работники спасательных служб (пожарной охраны, горноспасатели, газоспасатели) работники экстренной медпомощи ежегодно

    Работники атомной промышленности каждые два года

    Лица, занятые на работах с повышенной опасностью каждые 5 лет

    Водители определенных категорий в соответствии с Постановлением № 1465 раз в два года

    Лица, которые работают на железной дороге и метрополитене лица, относящиеся к плавсоставу судов каждые два года

    Работники авиационного транспорта ежегодно Кроме того,

    Постановление № 1465 предусматривает прохождение периодического психиатрического осмотра каждые 5 лет для лиц, занятых некоторыми другими видами деятельности (работники пищевой промышленности, медработники, работники учреждений образования). Дополнительное условие получения допуска — отсутствие у работника заболевания эпилепсией.

    Психіатричні огляди водіїв: як проводити Як організувати роботу комісії з проведення медичних оглядів водіїв Хто має оплачувати медогляди водіїв, які працюють у медзакладі Чи необхідно отримувати ліцензію для здійснення медичних оглядів водіїв транспортних засобів Как проходит обследование у психиатра

    Для прохождения осмотра человек должен предоставить врачу документы: документ, удостоверяющий личность (паспорт или свидетельство о рождении) военный билет или приписное свидетельство (если лицо военнообязанное) документ, подтверждающий оплату осмотра

    Врач должен подробно изучить меддокументацию (амбулаторную карту и диспансерную карту пациента), чтобы выяснить, обращался ли пациент за медицинской помощью к психиатру. Если пациент ранее проживал на территории, находящейся за пределами обслуживания медицинского учреждения, которое проводит предварительный или периодический психиатрический осмотр работников, врач имеет право требовать необходимую меддокументацию с места предыдущего проживания. Правда, сделать это можно только с согласия пациента.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 3 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    У Вашому випадку зміна прізвища істотно допоможе Вам , адже дані в реєстрі Судової влади України залишуться на старих персональних даних особи.

    у вказаному реєстрі використовується заходи по захисту персональних даних осіб шляхом їх заміни на слова " особа 1, особа 2 та інші. тому роботодавець не дізнається вказану інформацію проте буде бачити текст рішення.

    При зміні прізвища дані з реєстру будуть відсутні до того моменту поки ви знову не станете стороною у тому чи іншому провадженні.

    Дані про зміну прізвища можна дізнатися у органах РАЦС чи ДМС зробивши запит.

    Можливо звернутись з заявою до суду аби він приховав істотні відомості по справі про особу у реєстрі.є

    найдієвіший варіант - зміна прізвища на нове.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Токмач Галина Николаевна
    Токмач Галина Николаевна 3 роки тому

    Юрист, м. Мирноград, 12 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Здравствуйте, Александр. Проверяют судимость. УГОЛОВНУЮ. Если просто был суд, этих данных в базе не будет.

    А вообще, смена фамилии роли не играет, так как в форму о несудимости вбивается вся информация (и по прежней фамилии тоже). Разве вы сами скроете этот факт.

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго дня

    Колеги вірно Вам зазначили про пошук та перевірку отриманих даних через відкриті ресурси.

    Зверну Вашу увагу на декілька нюансів

    Дані на сайті https://court.gov.ua/fair/ є відкриті, та не всі роботодавці здійснюють перевірку за допомогою зазначеного сайту.

    Звернутись до органів РАГсу для зміни прізвища ви можете і дійсно його зміните, але результат буде такий же якщо ви будете просто зазначати потенційним що відомості на сайті не ваші а вашого тески, і ви до зазначеної особи не маєте ніякого відношення.

    Рекомендація Зверніть увагу на інших роботодавців, та іншу сферу діяльності, яким перебування на обліку псих. клініці не має значення, або відкрийте власну справу та працюйте на себе.

    Успіху

    Рибінцев Сергій Сергійович
    Рибінцев Сергій Сергійович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 15 років досвіду

    Добрый день!

    Каждый работодатель проверку данных делает по своим источникам. Кто -то, основываясь на данных ЕГР, кто-то на свои собственные источники.

    Это еще зависит от характера работы и компании.

    В любом случае, путей первоначального скрытия действительно несколько. Это и смена фамилии, и обращение в суд с ходатайством о сокрытии в данных.

    Обращайтесь в личные.

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 3 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня, Олександре!

    1) Коли Ви влаштовуєтесь на роботу, то надаєте роботодавцю документи, які містять ваші персональні дані (копію паспорта, облікової картки платника податків тощо). Однак, навіть завдяки цим даним (ваше ПІБ, дата народження, ідентифікаційний номер тощо) роботодавець не може перевірити у реєстрі "Судова влада" інформацію про те чи було відносно Вас прийнято судове рішення та по якій справі. Так як, відповідно до Закону України "Про доступ до судових рішень" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3262-15#Text):

    Стаття 7. Відомості, що не можуть бути розголошені в текстах судових рішень, відкритих для загального доступу

    1. У текстах судових рішень, що відкриті для загального доступу, не можуть бути розголошені такі відомості:

    1) місце проживання або перебування фізичних осіб із зазначенням адреси, номери телефонів чи інших засобів зв’язку, адреси електронної пошти, реєстраційні номери облікової картки платника податків, реквізити документів, що посвідчують особу, унікальні номери запису в Єдиному державному демографічному реєстрі;

    2) реєстраційні номери транспортних засобів;

    3) номери банківських рахунків, номери платіжних карток;

    4) інформація, для забезпечення захисту якої розгляд справи або вчинення окремих процесуальних дій відбувалися у закритому судовому засіданні;

    5) інші відомості, що дають можливість ідентифікувати фізичну особу.

    Такі відомості замінюються літерними або цифровими позначеннями.

    2. З мотивів безпеки у текстах судових рішень у кримінальних справах, відкритих для загального доступу відповідно до цього Закону, можуть не зазначатися відомості щодо імен (ім’я, по батькові, прізвище) суддів, які розглядали судову справу, та учасників судового процесу.

    Враховуючи зазначене, змінювати прізвище немає потреби, так як роботодавець і так не зможе перевірити наявність відносно Вас судового рішення про госпіталізацію до закладу з надання психіатричної допомоги в примусовому порядку. Крім того, таке рішення не тягне за собою виникнення судимості, як і рішення про застосування примусових заходів медичного характеру.

    2) Конституція України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...):

    Стаття 32. Ніхто не може зазнавати втручання в його особисте і сімейне життя, крім випадків, передбачених Конституцією України.

    Не допускається збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    Стаття 286. Право на таємницю про стан здоров'я

    1. Фізична особа має право на таємницю про стан свого здоров'я, факт звернення за медичною допомогою, діагноз, а також про відомості, одержані при її медичному обстеженні.

    2. Забороняється вимагати та подавати за місцем роботи або навчання інформацію про діагноз та методи лікування фізичної особи.

    Закон України "Основи законодавства України про охорону здоров'я" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2801-12#Text):

    Стаття 39-1. Право на таємницю про стан здоров'я

    Пацієнт має право на таємницю про стан свого здоров'я, факт звернення за медичною допомогою, діагноз, а також про відомості, одержані при його медичному обстеженні.

    Забороняється вимагати та надавати за місцем роботи або навчання інформацію про діагноз та методи лікування пацієнта.

    Отже, при працевлаштуванні роботодавець не має права вимагати від Вас інформацію про стан вашого здоров'я, діагноз та методи лікування.

    Однак, є певне НО!

    Кодекс законів про працю України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08#Text):

    Стаття 24. Укладення трудового договору

    При укладенні трудового договору громадянин зобов'язаний подати паспорт або інший документ, що посвідчує особу, трудову книжку, а у випадках, передбачених законодавством, - також документ про освіту (спеціальність, кваліфікацію), про стан здоров'я та інші документи.

    Так, постановою Кабінету Міністрів України від 27 вересня 2000 р. № 1465 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1465-2000-%D0%...) затверджена категорія працівників, які виконують окремі види діяльності (робіт, професій, служби), та повинні проходити обов'язковий попередній психіатричний огляд перед початком діяльності (влаштуванням на роботу) та обов'язковий періодичний - у процесі діяльності.

    При цьому, довідка про проходження попереднього (періодичного) психіатричного огляду містить лише інформацію про результати огляду (наявність або відсутність психіатричних протипоказань щодо виконання окремих видів діяльності (робіт, професій, служби), що можуть становити безпосередню небезпеку для особи, яка провадить цю діяльність, або оточуючих).

    Тобто, навіть якщо Ви будете працевлаштовуватись на роботу, де перед початком діяльності потрібно проходити обов'язковий попередній психіатричний огляд, інформація про вашу госпіталізацію до закладу з надання психіатричної допомоги в примусовому порядку в цю довідку не вноситься.

    А тому, якщо у Вас немає медичних протипоказань до виконання певного виду робіт, то роботодавець не має права відмовити Вам у працевлаштуванні (навіть, на підставі того, що Ви за рішенням суду отримували стаціонарну психіатричну допомогу в примусовому порядку).

    Якщо ж роботодавець Вам відмовляє саме на цій підставі, то необхідно отримувати письмову відмову, а потім подавати на роботодавця скаргу до територіального управління Держпраці України та позовну заяву до суду, так як така відмова є незаконною та дискримінаційною відносно Вас

    Звертайтесь, якщо буде потрібна допомога (тисніть кнопку "Звернутися").

    Всього Вам доброго!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України