Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Уголовное право, 21 октября 2020, вопрос №31303

оскарження бездіяльності слідчого

2017р. відкрита кримінальна справа у прокуратурі й на сьогодні не розслідувана. При оскарженні бездіяльності потрібно звернутися до суду з клопотанням щоб досудове розслідування перенести у Слідчий комітет бо прокуратура у 2020р. не проводе досудові розслідування, а тільки нагляд? Може щось підкажите інше. Допоможіть будь - ласка бо терміново потрібно для суду.

Ответы юристов (1)

    С'єдін Дмитро Володимирович
    С'єдін Дмитро Володимирович 3 года назад

    Адвокат, г. Новая Каховка, 18 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Марино!

    Відповідно до ст.36 КПК України, прокурор у здійснюючи нагляд за додержанням законів під час проведення досудового розслідування у формі процесуального керівництва досудовим розслідуванням має досить широкі повноваження (перегляньте статтю - будете здивовані).

    Проблема в тому, що на місцях прокурорі їх здебільшого не використовують, оскільки після реформування прокуратури та змін у законодавстві вони фізично не встигають включатись по кожному провадженню (середній рівень загрузки +-300 проваджень на одного прокурора), не краща ситуація у слідчих підрозділах Нацполіції.

    Тепер по суті:

    В чому Ви вбачаєте бездіяльність слідчого? Що конкретно він, на Вашу думку, повинен зробити і не зробив? При поданні клопотання слідчому судді про оскарження бездіяльності слідчого потрібно зазначати факти.

    Рекомендую, для початку:

    - ознайомитись у слідчого або процесуального керівника з матеріалами кримінального провадження;

    - звернутись з клопотаннями до слідчого та прокурора про проведення слідчих дій (допитів обшуків, проведення НСРД та ін.) у конкретні строки.

    ( на клопотання Ви отримаєте відповідь, що слідчому надані вказівки та він їх буде виконувати або ж відмову та ігнор).

    - звернутись з клопотанням до слідчого судді, оскаржити бездіяльність слідчого та прокурора пославшись вже на те, що ними не проведені конкретні слідчі дії у відповідні строки;

    - паралельно звернутись зі скаргою до СУ ГУНП в області та прокуратури області, ініціювати питання щодо заслуховування стану досудового розслідування на рівні керівників даних відомств. (Заступником або прокурором області може бути змінена підслідність у кримінальному провадженні).

    Вцілому це основні першочергові кроки, які, на мою думку, потрібно зробити у Вашій ситуації. З власного досвіду можу сказати, що це лише підготовчі кроки. З позиції тиску на слідчого Ви досягнете лише зміни підслідності у КП., бажано співпрацювати з ним, якщо хочете щоб справа дійсно розслідувалась.

    Звичайно, це лише загальні поради, для того щоб сформувати стратегію дій та допомогти Вам, потрібно провести реальну консультацію, з'ясувати дуже багато деталей тощо.

    Зверністься до адвоката за місцем досудового розслідування, якщо зможете оплатити його послуги, або до місцевого Центру з надання безоплатної правової допомоги. Це точно не буде зайвим.

    Успіхів!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України