Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 09 ноября 2020, вопрос №32546

Сложилась проблемная ситуация

13-ти летний мальчик имеет право распоряжаться своими деньгами самостоятельно? (которые он получил за участие в чем-либо). Допустим бытовая ситуация, он купил за эти деньги товар какой-нибудь, имеют ли родители право прийти и забрать деньги обратно за покупку и вернуть товар, а магазин отказывается это делать. Заранее спасибо

Ответы юристов (2)

    Марусяк Андрій Романович
    Марусяк Андрій Романович 3 года назад

    Адвокат, г. Харьков, 7 лет опыта

    Доброго дня! Стаття 31. ЦК Часткова цивільна дієздатність фізичної особи, яка не досягла чотирнадцяти років

    1. Фізична особа, яка не досягла чотирнадцяти років (малолітня особа), має право:

    1) самостійно вчиняти дрібні побутові правочини.

    Правочин вважається дрібним побутовим, якщо він задовольняє побутові потреби особи, відповідає її фізичному, духовному чи соціальному розвитку та стосується предмета, який має невисоку вартість;

    2) здійснювати особисті немайнові права на результати інтелектуальної, творчої діяльності, що охороняються законом.

    2. Малолітня особа не несе відповідальності за завдану нею шкоду.

    Стаття 221. Правові наслідки вчинення правочину малолітньою особою за межами її цивільної дієздатності

    1. Правочин, який вчинено малолітньою особою за межами її цивільної дієздатності, може бути згодом схвалений її батьками (усиновлювачами) або одним з них, з ким вона проживає, або опікуном.

    Правочин вважається схваленим, якщо ці особи, дізнавшись про його вчинення, протягом одного місяця не заявили претензії другій стороні.

    2. У разі відсутності схвалення правочину він є нікчемним.

    На вимогу заінтересованої особи суд може визнати такий правочин дійсним, якщо буде встановлено, що він вчинений на користь малолітньої особи.

    3. Якщо правочин з малолітньою особою вчинила фізична особа з повною цивільною дієздатністю, то вона зобов'язана повернути особам, вказаним у частині першій цієї статті, все те, що вона одержала за таким правочином від малолітньої особи.

    4. Дієздатна сторона зобов'язана також відшкодувати збитки, завдані укладенням недійсного правочину, якщо у момент вчинення правочину вона знала або могла знати про вік другої сторони. Батьки (усиновлювачі) або опікун малолітньої особи зобов'язані повернути дієздатній стороні все одержане нею за цим правочином у натурі, а за неможливості повернути одержане в натурі - відшкодувати його вартість за цінами, які існують на момент відшкодування.

    5. Якщо обома сторонами правочину є малолітні особи, то кожна з них зобов'язана повернути другій стороні все, що одержала за цим правочином, у натурі. У разі неможливості повернення майна відшкодування його вартості провадиться батьками (усиновлювачами) або опікуном, якщо буде встановлено, що вчиненню правочину або втраті майна, яке було предметом правочину, сприяла їхня винна поведінка.

    6. У разі вчинення неповнолітньою особою правочину з малолітньою особою настають наслідки, встановлені частиною третьою статті 222 цього Кодексу.

    Висновок: все залежить від товару, який придбала малолітня особа.

    Якщо він підпадає під категорію - дрібні побутові правочини (це поняття оціночне, при спорі необхідно звертатись до суду), то продавець не повинен нічого повертати, якщо правочин виходить за межі дрібного побутового, то купівля-продаж нікчемна і ви можете вимагати повернути кошти, а ви повертаєте річ.

    Сергеев Артем
    Сергеев Артем 3 года назад

    Юрист, г. Харьков, 25 лет опыта

    Стаття 31. Часткова цивільна дієздатність фізичної особи, яка не досягла чотирнадцяти років

    1. Фізична особа, яка не досягла чотирнадцяти років (малолітня особа), має право:

    1) самостійно вчиняти дрібні побутові правочини.

    Правочин вважається дрібним побутовим, якщо він задовольняє побутові потреби особи, відповідає її фізичному, духовному чи соціальному розвитку та стосується предмета, який має невисоку вартість;


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України