Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

26 ноября 2020, вопрос №33774

Можно ли получить компенсацию за неудобства?

Мы через агентство сняли квартиру, договор есть. Подписан на 6 месяцев, прожили 1 месяц. Будем съезжать, потому что там клопы нас никто не предупредил, а когда начали топить они вылезли.
Такой вопрос можем ли мы потребовать компенсацию за неудобства? И если да, то с кого с агентства или с хозяина?

Ответы юристов (1)

    Марусяк Андрій Романович

    Доброго дня!

    щиро співчуваю вашій проблемі, однак питання отримання компенсації є не простим, затратним фінансово та вимагає від вас багато часу та сил:

    1) коменсацію маєте вимагати від власника, оскільки у вашому договорі та акту прийому-передачі зазначено: "власник передає в оренду житлове приміщення в придатному для проживання стані";

    2) так як у добровільному порядку вам ніхто шкоди не відшкодує, вам доведеться звертатись до суду. Для задоволення вашого позову необхідні докази завданої вам шкоди. Тому вам доведеться провести і оплатити мінімум 2 експертизи. 1 - експертиза житлового приміщення, що через наявність шкідників воно є непридатним для проживання, загрожує життю та здоров'ю. Також обов'язково вам необхідно встановити, коли з'явились шкідники. Тобто ви зможете претендувати на відшкодування, якщо буде встановлено, що квартира була непридатною для проживання до або на момент заключення вашого договору(хто проводить дану експертизу? треба думати, можливо санстанція, або компанії, які проводять дезінсекцію, дане питання доведеться вирішувати на місці). 2 -експертиза, психологічна, яка встановить розмір завданої вам шкоди, оскільки "незручності" це моральна шкода, її розмір теж необіхідно підтвердити доказами, якщо ви бажаєте виграти (дану експертизу проводить значан кількість установ, також необхідно спочатку звернутись до психолога і "пройти" курс лікування і відновлення від завданих страждань.

    вартість 2-х експертиз мінімум 25000 грн. Якщо ви виграєте, то дані кошти у порчдку виконавчого провадження будуть стягуватись із відповідача + кошти на адвоката(без нього не виграти) і судовий збір.

    Висновок: я навів вам приблизну процедуру та вартість екпертиз, які будуть доказами по справі. Я не враховую збитки, які ви можете відшкодувати внаслідок порушення договору, оскільки там такі мабуть для вас не передбачено. Я враховую лише моральну шкоду. Процедура не проста і займе мінімум 3 роки, оскільки враховуємо карантин, переноси засідань, апеляції, час на проведення експертизи. Щасти вам.

    Рекомендую вам не проходти всю дану процедуру, а бути уважними при виборі житла. Також рекомендую поспілкуватись з вашим безпосереднім ріелтором на новим аренатором і передбачити в договорі відшкодування шкоди орендарю, якщо орендодавець не повідомив про істотні недоліки майна або передав житлове приміщення, непридатне для проживання.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України