Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 26 ноября 2020, вопрос №33817 100₴

Питання стосується нового працевлаштування вчителя школи.

Чи зберігається 1 категорія, яку було отримано під час атестації як вчитель музичного мистецтва, якщо працевлаштовуєшся на іншу посаду вчителя початкових класів. Диплом про вищу освіту видано з двох спеціальностей (вчитель початкових класів і музичного мистецтва). Також є свідоцтво про проходження курсів підвищення кваліфікації вчителя початкових класів. На попередньому місці роботи викладала і основні предмети, і музику у початковій школі.

Ответы юристов (9)

    Кальницкий Георгий  Валериевич

    Доброго вечора, Оксане.

    Відповідь на питання щодо атестації вчителя, який викладає декілька предметів, дає пункт 3.25 Положення про атестацію педагогічних працівників http://osvita.ua/legislation/Ser_osv/12483/ . Дуже часто в школах учителі викладають кілька предметів. Наприклад, вчитель музичного мистецтва може викладати додатково «Основи здоров’я» та «Захист Вітчизни» (у дівчат).

    "3.25. Вчителі та викладачі, які мають педагогічне навантаження з кількох предметів, атестуються з того предмета, який викладають за спеціальністю. У цьому випадку присвоєна кваліфікаційна категорія поширюється на все педагогічне навантаження. Необхідною умовою при цьому є підвищення кваліфікації з предметів інваріантної складової змісту загальної середньої освіти."

    У такому випадку вчителю не потрібно атестуватися з усіх предметів, атестацію педагог проходить як вчитель музичного мистецтва (відповідно до диплома та займаної посади), а заробітна плата за результатами атестації буде нараховуватись і на години з «Основ здоров’я» і «Захисту Вітчизни», але тільки за умови проходження курсів підвищення кваліфікації з усіх предметів.

    Отже, якщо вчителю музичного мистецтва за результатами атестації присвоєно кваліфікаційну категорію «спеціаліст вищої категорії», то йому будуть оплачуватись години «Основ здоров’я» та «Захисту Вітчизни» по вищій категорії, якщо він пройшов курси з цих предметів, а якщо вчитель пройшов курси підвищення кваліфікації тільки з «Основ здоров’я», то за години «Основ здоров’я» оплата буде йти по вищій категорії, а за години «Захисту Вітчизни» по категорії спеціаліст.

    Тобто, на мою думку, ваша 1 категорія за вами залишається безумовно, крім того вам і оплачувати зарплатню повинні по 1 категорії.

    Ступакова Вікторія Ігорівна
    100%

    Добрый вечір! Категорія зберігається. Це прямо передбачено Типовим положенням про атестацію педагогічних працівників, затвердженим наказом Міністерства освіти від 06.10.2010 N 930.

    3.25. Вчителі та викладачі, які мають педагогічне навантаження з кількох предметів, атестуються з того предмета, який викладають за спеціальністю. У цьому випадку присвоєна кваліфікаційна категорія поширюється на все педагогічне навантаження. Необхідною умовою при цьому є підвищення кваліфікації з предметів інваріантної складової змісту загальної середньої освіти.

    3.27. За педагогічними працівниками, які переходять на роботу з одного навчального закладу до іншого, а також на інші педагогічні посади у цьому самому закладі, зберігаються присвоєні кваліфікаційні категорії (тарифні розряди) та педагогічні звання до наступної атестації.

    Карпенко Андрей Владимирович

    МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

    Н А К А З

    06.10.2010 N 930

    Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 14 грудня 2010 р. за N 1255/18550

    Про затвердження Типового положення про атестацію педагогічних працівників

    3.27. За педагогічними працівниками, які переходять на роботу з одного навчального закладу до іншого, а також на інші педагогічні посади у цьому самому закладі, зберігаються присвоєні кваліфікаційні категорії (тарифні розряди) та педагогічні звання до наступної атестації.

    Висновок: за Вами зберігається 1 категорія.

    Кальницкий Георгий  Валериевич

    ДОПОВНЕННЯ ДО ПЕРШОЇ ВІДПОВІДІ!!!

    Оксане, на підтвердження мого висновку надаю роз'яснення Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ. Роз'яснення стосується питання іншого вчителя, але яке було схоже з вашим.

    Відповідно до пункту 3.19 Типового положення про атестацію педагогічних працівників, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 06.10.2010 № 930, на час перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами, для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (якщо дитина потребує домашнього догляду – до досягнення дитиною шестирічного віку) за педагогічними працівниками зберігаються кваліфікаційні категорії (тарифні розряди), педагогічні звання. Час перебування у таких відпустках не враховується при визначенні строку чергової атестації.

    Відповідно до пункту 4.1 Типового положення атестація на відповідність займаній посаді з присвоєнням кваліфікаційних категорій проводиться щодо вчителів початкових класів, які зокрема мають повну вищу педагогічну освіту за спеціальністю початкова освіта, початкове навчання.

    Згідно з пунктом 3.27 Типового положення за педагогічними працівниками, які переходять на інші педагогічні посади у цьому самому закладі, зберігаються присвоєні кваліфікаційні категорії (тарифні розряди) та педагогічні звання до наступної атестації.

    Пунктом 4.5 Типового положення встановлено, що кваліфікаційна категорія «спеціаліст першої категорії» присвоюється педагогічним працівникам, які відповідають вимогам, встановленим до працівників з кваліфікаційною категорією «спеціаліст другої категорії», та які використовують методи компетентнісно-орієнтованого підходу до організації навчального процесу; володіють технологіями творчої педагогічної діяльності з урахуванням особливостей навчального матеріалу і здібностей учнів; впроваджують передовий педагогічний досвід; формують навички самостійно здобувати знання й застосовувати їх на практиці; уміють лаконічно, образно і виразно подати матеріал; вміють аргументувати свою позицію та володіють ораторським мистецтвом.

    Пунктом 4.7 Типового положення передбачено, що присвоєння кваліфікаційних категорій за результатами атестації здійснюється послідовно.

    Отже, за виконання умов, передбачених пунктом 4.5 Типового положення, вчитель початкових класів має право на присвоєння за наслідками атестації першої кваліфікаційної категорії, як такий, що має повну вищу педагогічну освіту за спеціальністю початкова освіта та другу кваліфікаційну категорію, збережену після переходу на цю посаду з посади вчителя мови та літератури.

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    Згідно п. 3.27 Типового положення № 930 встановлено: за педагогічними працівниками, які переходять на роботу з одного навчального закладу до іншого, а також на інші педагогічні посади в цьому самому закладі, зберігають присвоєні кваліфікаційні категорії (тарифні розряди) і педагогічні звання до наступної атестації.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович

    Добрий вечыр, Оксана!

    Так, повинна зберігатися 1 категорія, яку було отримано під час атестації як вчитель музичного мистецтва, хоч працевлаштовувалися на іншу посаду вчителя початкових класів.

    ЗАТВЕРДЖЕНО Наказ Міністерства освіти і науки України 06.10.2010 N 930

    Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 14 грудня 2010 р. за N 1255/18550

    ТИПОВЕ ПОЛОЖЕННЯ про атестацію педагогічних працівників: Про затвердження Типового положе... | від 06.10.2010 № 930 (rada.gov.ua): "1.1. Це Типове положення визначає порядок атестації керівників, їх заступників (далі - керівні кадри), інших педагогічних працівників дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних, професійно-технічних, вищих навчальних закладів I-II рівнів акредитації незалежно від підпорядкування, типів і форм власності, навчально-методичних (науково-методичних) установ і закладів післядипломної освіти, спеціальних установ для дітей, а також педагогічних працівників закладів охорони здоров'я, культури, соціального захисту, інших закладів та установ у штаті яких є педагогічні працівники (далі - навчальні та інші заклади)". "3.27. За педагогічними працівниками, які переходять на роботу

    з одного навчального закладу до іншого, а також на інші педагогічні посади у цьому самому закладі, зберігаються присвоєні кваліфікаційні категорії (тарифні розряди) та педагогічні звання до наступної атестації.

    За педагогічними працівниками, які переходять на посади методистів, вихователів-методистів, зберігаються присвоєні попередньою атестацією кваліфікаційні категорії. Атестація таких працівників здійснюється не пізніше ніж через два роки після переходу на посаду методиста або вихователя-методиста.

    При переході педагогічного працівника з методичної установи на педагогічні посади до навчального закладу за ним зберігається присвоєна раніше кваліфікаційна категорія до наступної атестації".

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго ранку, Оксано!

    Звичайно зберігається. Не буду наповидити нормативну документацію щодо цього питання, однак логічно обгрунтовується те, що у випадку здобуття тієї чи іншої категорії, вона зберігається за вчителем довічно (окрім випадків накладення стягнення або оскарження рішення про присвоєння категорії в суді), і не важливо на яку посаду переходить працювати вчитель!

    Всього найкращого!

    Малик Олександр Володимирович

    Добрий день!За педагогічними працівниками, які переходять на роботу з одного навчального закладу до іншого, а також на інші педагогічні посади в цьому самому закладі, зберігають присвоєні кваліфікаційні категорії (тарифні розряди) і педагогічні звання до наступної атестації.

    Дане питання врегульовано Типовим положенням про атестацію педагогічних працівників, яке затверджене наказом Міністерства освіти і науки України від 06.10.2010 № 930.

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Питання оплати праці педагогічних працівників регламентовано Інструкцією про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженою наказом Міністерства освіти України від 15.04.1993 № 102 (далі — Інструкція № 102), та наказом Міністерства освіти і науки України «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 № 557.

    Абзацом другим пункту четвертого Інструкції № 102 визначено, що посадові оклади встановлюються керівниками на основі діючих кваліфікаційних вимог і тарифних розрядів працівників відповідної кваліфікації з наступною атестацією або тарифікацією згідно з законодавством.

    Тобто, право встановлювати посадовий оклад працівнику під час прийняття його на роботу та переведення з однієї посади на іншу належить до компетенції керівника навчального закладу (керівника органу управління освітою). При цьому голов­ним критерієм, за яким визначається посадовий оклад такому працівнику, є рівень його освіти, кваліфікація , практичний досвід роботи.

    А як установлено абзацом першим пункту 3.27 Типового положення про атестацію педагогічних працівників, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 06.10.2010 № 930, за педагогічними працівниками, які переходять на роботу з одного закладу до іншого, а також на інші педагогічні посади у цьому самому закладі, зберігаються присвоєні кваліфікаційні категорії (тарифні розряди) та педагогічні звання до наступної атестації.

    Всього доброго!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України