Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 16 грудня 2020, питання №34976 600₴

Як правильно оформити відпустку?

Доброго ранку! Прошу допомогти у вирішенні ситуації з трудового законодавства: офіційно навчаюся на денному віділенні в аспірантурі, але зараз знаходжуся у відпустці по догляду за дитиною з 3 до 6 років (термін дії до середини березня), проте мені необхідно оформити (чи переоформити) іншу відпустку — по вагітності та пологах (з 17 грудня), тому проблема — як мені оформити нову відпустку? Мені потрібно писати заяву на вихід з попередньої? Чи достатньо відразу писати заяву на нову? Якщо нову, то просто вказувати дату, яка відкриває мій лікарняний (17.12)? Чи потрібно ще щось подавати (для відділу кадрів), окрім заяви та лікарняного?

Відповіді юристів (16)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    10%

    Доброго ранку, Надіє!

    Вам точно не потрібно писати заяву на вихід з попередньої. Подання такої заяви жодним нормативно-правовим актом не передбачена!

    Відразу потрібно писати нову заяву про надання відпустки. До цієї заяви необхідно додати медичний висновок, як того вимагає стаття 17 Закону України "Про відпустки".

    Стаття 17. Відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами

    На підставі медичного висновку жінкам надається оплачувана відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами тривалістю:

    1) до пологів - 70 календарних днів;

    2) після пологів - 56 календарних днів (70 календарних днів - у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів), починаючи з дня пологів.

    Медичний висновок - це висновок, зроблений на підставі медико-біологічних та інших спеціальних досліджень складу та властивостей природних лікувальних ресурсів про можливість їх використання з метою лікування, медичної реабілітації та профілактики захворювань. По суті, це буде довідка встановленої форми з лікарні, з усіма підписати та печатками

    Всього найкращого!

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    1. Отпуск по уходу за ребенком стоит прервать и оформить отпуск по беременности и родам (ведь законодательством не предусмотрена возможность находиться в двух социальных отпусках одновременно).

    2. Однако даже если отпуск по уходу за ребенком не прерывать, сотрудница ничего не теряет: больничный листок все равно подлежит оплате, так как она является застрахованным лицом. Напомним, что основанием для оформления отпуска по беременности и родам является больничный листок (ст. 25 Закона от 23.09.99 г. № 1105-XIV). То есть даже если сотрудница находится в отпуске по уходу за старшим ребенком, она имеет право получить пособие по беременности и родам (декретные) на основании больничного листка.Как известно, после окончания отпуска по беременности и родам женщина имеет право взять отпуск по уходу за ребенком (ст. 18 Закона от 15.11.96 г. № 504/96-ВР, далее – Закон № 504). Но если отпуск по уходу за первым ребенком не прерывался, то получается, что сотрудница будет находиться сразу в двух отпусках по уходу за ребенком? Такое невозможно. На этом акцентирует внимание и Минсоцполитики в своем письме от 06.03.12 г. № 70/13/116-12. Поэтому взять отпуск по уходу за вторым ребенком сотрудница сможет не раньше чем первому ребенку исполнится 3 года (начиная со следующего дня после этой даты).

    Если же отпуск по уходу за первым ребенком прерывался, но на момент окончания декретного отпуска со вторым малышом первому ребенку еще не исполнилось 3 года, тогда сотрудница может:

    - либо взять сразу отпуск по уходу за вторым ребенком;

    - либо снова оформить отпуск по уходу за первым ребенком, а когда ему исполнится 3 года – оформить отпуск по уходу за вторым ребенком.Основанием для оформления следующего отпуска по уходу за ребенком будет заявление работницы о предоставлении отпуска. В нем она указывает дату, с которой идет в такой отпуск. Основанием для предоставления такого отпуска, как и в стандартном случае, будет свидетельство о рождении ребенка. Например, в нашем случае первому ребенку исполняется 3 года 05.08.19 г., поэтому взять отпуск по уходу за вторым ребенком сотрудница сможет только с 06.08.19 г.

    3. На основании полученных документов (заявление и свидетельство о рождении ребенка) работодатель должен издать приказ о предоставлении отпуска. В этом приказе, по разъяснению Минтруда, не нужно указывать (письмо Минтруда и соцполитики от 22.11.10 г. № 235/06/186-10):

    точную дату окончания отпуска по уходу за ребенком. То есть правильной будет следующая формулировка: «С 06.08.19 г. до фактического выхода на работу»;

    сведения о ребенке, для ухода за которым предоставляется отпуск, в том числе дату рождения, Ф. И. О. и пол (ведь все эти данные есть в свидетельстве о рождении).

    Кроме того, работодателю следует помнить, что даже если сотрудница идет из отпуска по уходу за ребенком в другой такой отпуск, она все равно имеет право:

    работать на условиях неполного рабочего дня или дома – и в таком случае отпуск по уходу за ребенком не прерывается (ч. 4 ст. 18 Закона № 504);

    неоднократно прерывать отпуск и выходить на работу, а потом снова брать отпуск.УДАЧИ!

    Сергеев Артем
    Сергеев Артем 3 роки тому

    Юрист, м. Харків, 25 років досвіду

    Відпустка для догляду за дитиною до 6 років належить до іншого виду — до відпусток без збереження зарплати. Однак поєднати відпустку для догляду за дитиною до 6 років з будь-яким іншим видом відпустки, що надається згідно із Законом про відпустки, невийде. Вихід: якщо у Вас виникло право на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами, роботодавець на підставі заяви працівниці перерве відпустку для догляду до 6 років і надасть оплачувану відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами на підставі відповідних документів.

    Ковальчук Владимир

    Перш за все це відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами (тривалістю в загальному випадку 126 календарних днів). Підставою для неї є ЛН у зв’язку з вагітністю та пологами.

    Після цього працівниця найчастіше оформляє відпустку для догляду за дитиною до 3 років. Для цього будуть потрібні заява працівниці і копія свідоцтва про народження дитини. На підставі цих документів роботодавець видасть відповідний наказ.

    Після закінчення відпустки для догляду за дитиною до 3 років працівниця вийде на роботу.

    Якщо ж дитина вашої працівниці потребує домашнього догляду, то їй належить ще один вид відпустки — відпустка для догляду за дитиною до 6 років. При її оформленні, крім заяви працівниці, знадобиться також довідка лікувально-профілактичного закладу про те, що дитина потребує домашнього догляду (ф. № 080-1/о).

    Зауважте: зазначені документи будуть підставою для заповнення табеля обліку робочого часу.

    Ось ви і пригадали нашвидку стандартні дії при оформленні відпусток для працівниць, які готуються або вже стали мамами. А як бути, якщо працівниця перебуває у відпустці для догляду за дитиною і готується стати мамою вдруге? Нагадаємо: відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами надають на підставі ЛН. Чинне законодавство не вимагає видавати наказ (розпорядження) про надання такої відпустки. Хоча багато роботодавців перестраховуються й оформляють повний «пакет» документів (заява, наказ).

    Оформлення нової відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами залежить від того, в якій відпустці для догляду за дитиною перебуває жінка.

    У відпустці до 3 років. Чинним законодавством не передбачено перебування у двох соціальних відпустках одночасно. Але й переривати відпустку для догляду за дитиною до 3 років не потрібно.

    Важливо! Якщо жінка, перебуваючи у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, народила другу дитину, відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами не оформляють.

    На це звертало увагу Мінпраці в листах від 12.07.2010 р. № 201/13/116-10 («ОП», 2010, № 15, с. 17), від 02.06.2011 р. № 175/13/116-11, від 06.03.2012 р. № 70/13/116-12.

    У чому сенс такого «неоформлення»? Для відповіді на запитання потрібно повернутися в минуле…

    До 1 липня 2014 року жінка мала право на отримання допомоги по догляду за дитиною до 3 років. Для цього вона подавала відповідні документи, серед них копія наказу про надання відпустки для догляду за дитиною до 3 років. Тобто без такого наказу отримання допомоги було неможливе.З 1 липня 2014 року ситуація змінилася. Допомогу при народженні дитини та допомогу по догляду до 3 років об’єднали в один вид допомоги —допомогу при народженні. При цьому одноразово виплачують основну суму (10320 грн.), а протягом 36 місяців (3 роки), включаючи місяць, у якому дитині виповниться 3 роки, щомісяця жінка отримує допомогу в розмірі 860 грн. Для призначення допомоги необхідно надати відповідні документи, і в їх переліку немає наказу роботодавця про надання жінці відпустки для догляду за дитиною до 3 років.

    Що це означає? А те, що тепер навіть після відпустки у зв’язку вагітністю та пологами жінка може вийти на роботу та отримувати при цьому свої законні щомісячні виплати на дитину.

    Так чи потрібно переривати відпустку до 3 років за першою дитиною та оформляти нову відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами? Судячи із ситуації, що склалася, рішення залежить від працівниці. За будь-якого варіанта помилки в цьому випадку не буде.

    Якщо ж жінка вирішила не переривати відпустку для догляду за дитиною до 3 років, то, як ми сказали вище, «декретну» відпустку не оформлюють. Але! Працівниця має право на оплату ЛН у зв’язку з вагітністю і пологами.У відпустці до 6 років. На відміну від попередньої ситуації, відпустка для догляду за дитиною до 6 років належить до іншого виду — до відпусток без збереження зарплати. Однак поєднати відпустку для догляду за дитиною до 6 років з будь-яким іншим видом відпустки, що надається згідно із Законом про відпустки, не вийде. Вихід: якщо у вас виникло право на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами, роботодавець на підставі заяви працівниці перерве відпустку для догляду до 6 років (див. рис. 1 і 2) і надасть оплачувану відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами на підставі ЛН.Увага! Перебуваючи у відпустці для догляду за дитиною (як до 3, так і до 6 років), працівниця має право на оплату ЛН у зв’язку з вагітністю та пологами.Підставою для виплати допомоги по вагітності та пологах є ЛН, виданий в установленому порядку ( ст. 31 Закону № 1105). Незалежно від того, перебуває жінка у відпустці для догляду за дитиною до 3 чи 6 років, ЛН їй видадуть на загальних підставах ( п. 6.12 Інструкції № 455). Та й дії роботодавця в такій ситуації теж стандартні, у чому ви й переконаєтеся далі.

    ЛН, отриманий у медзакладі, жінка приносить на роботу і віддає особі, уповноваженій приймати ЛН*.

    * Детальніше про заповнення роботодавцем ЛН читайте у статті «Як заповнити листок непрацездатності за місцем роботи» (див. спецвипуск «ОП», 2014, № 20/1, с. 10).

    Увага! Крім ЛН, подання інших документів, наприклад, заяви на виплату допомоги, не передбачено.

    Рішення про призначення допомоги по вагітності та пологах приймає комісія (уповноважений) із соціального страхування. Документи для призначення допомоги (а в нашому випадку це ЛН у зв’язку з вагітністю та пологами) комісія розглядає не пізніше 10 днів із дня їх надходження.

    Своє рішення комісія (уповноважений) із соціального страхування оформляє протоколом у день його прийняття. Оформлений протокол разом із документами, що стали підставою для призначення допомоги по вагітності та пологах, комісія передає до бухгалтерії для розрахунку, нарахування та виплати належних працівниці сум.

    Савоста   Ірина   Михайлівна
    Савоста Ірина Михайлівна 3 роки тому

    Адвокат, м. Сновськ, 5 років досвіду

    Доброго ранку. Відпустка по вагітності та пологах - це лікарняний лист, який Ви отримаєте як застрахованан особа в медустанові , в якій спостерігаєтесь. Ви повинні надати його роботодавцю до відділу кадрів. На його підставі буде нараховуватися допомога. Загалом 126 днів. Після вказаного періоду Ви маєте право написати заяву на відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею 3-х років.

    Тимченко Анастасия Александровна
    5%
    Тимченко Анастасия Александровна 3 роки тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 27 років досвіду

    Доброго дня!

    Вам необхідно тільки подати заяву про нову відпістку з доданням лікарняного.

    Мені потрібно писати заяву на вихід з попередньої? - Ні, не потрібно

    Чи потрібно ще щось подавати (для відділу кадрів), окрім заяви та лікарняного?

    Більш ніяких заяв вам писати не потрібно.

    Пуха Наталія ТендерОк
    10%

    Доброго Дня

    Для оформлення відпустки по догляду, ви подали роботодавцеві відповідну заяву. У де зазначили дату початку відпустки і період, протягом якого планує перебувати в такій відпустці.

    До заяви додали копію свідоцтва про народження дитини. На підставі отриманих доку­ментів роботодавець видав наказ (розпоряджен­ня) про надання відпустки.

    Перебуваючи у відпустці для догляду за першою дитиною, ви завагітніли і маєте народжувати другу дитину і поки не планує виходити на роботу, то наказ про надання відпустки для догляду за другою ди­тиною не видаєте.

    Чинним законодавством не пе­редбачено оформлення одночасно двох відпусток для догляду за першою і другою дитиною до трьох років. Такий наказ (за необхідності) має бути вида­ний з наступного дня після закінчення відпустки для догляду за першою дитиною (див. лист Мінпраці від 12.07.2010 р. № 201/13/116-10).

    У період відпуст­ки для догляду за дитиною за жінкою зберігається її робоче місце (посада) (ст. 2 Закону про відпустки).

    Щодо вашого листа непрацездатності по вагітності та пологах У цьому випадку листок непрацездатнос­ті у зв'язку з вагітністю та пологами видається й оплачується на загальних підставах.

    То ваші дії ви звертаєтесь у відділ кадрів вашого роботодавця і повідомляєте, що планово ... ви отримаєте лист непрацездатності (по вагітності та пологах) та маєте його надати планово ... отримуєте з лист надаєте його в відділ кадрів вони оформляють зазначене (зазвичай беруть у вас заяву) і здійснюють вам оплату лікарняних у загальному порядку. По закінченню терміну зазначеного у лікарняному ви з'являєтесь у то й же відділ кадрів та оформляете відпустку по догляду за дитиною по досягненню 3 років (2 дитиною).

    Успіхів

    Малик Олександр Володимирович
    8.3%
    Малик Олександр Володимирович 3 роки тому

    Адвокат, м. Вінниця, 9 років досвіду

    Доброго дня!

    Виходячи з вашої ситуації вам слід написати нову заяву про надання відпустки та додати до неї медичний висновок (слід зазначити його у додатках до заяви).

    Крім нової заяви більше непотрібно писати жодних заяв, тим більше про вихід з попередньої відпустки.

    Згідно зі ст. 179 КЗпП, на підставі медичного висновку жінкам надається оплачувана відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами тривалістю 70 календарних днів до пологів і 56 (у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів - 70) календарних днів після пологів, починаючи з дня пологів.

    Листок непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами видається за місцем спостереження за вагітною жінкою відповідно до Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13.11.2001 р. № 455.

    Допомога по вагітності та пологам мають виплатити за місцем роботи. Для цього потрібно надати листок непрацездатності у зв’язку із вагітністю і пологами. Крім того, потрібно написати заяву, де вказати з якого дня Ви маєте намір піти у відпустку (але не раніше дня, яким відкритий лікарняний). У випадку якщо у жінки є декілька місць роботи, вона має право на допомогу і по сумісництву – туди їй необхідно принести копію листка непрацездатності, яка засвідчена підписом керівника і печаткою по основної роботи.

    У випадку якщо народилось двоє і більше дітей або були передчасні або ускладнені пологи то для того щоб отримати додаткові 14 днів відпустки і оплати за них Вам необхідно отримати ще один листок непрацездатності, який виписується лікарем. І цей лист непрацездатності необхідно надати адміністрації підприємства де Ви працюєте, щоб вони здійснили оплату за цих 14 днів. Водночас це не стосується жінок-чорнобильців – їм відразу ж виплачують допомогу за 180 днів і лист непрацездатності не подовжують.

    Нормативно-правові документи, які можуть бути корисними щодо призначення і виплати допомоги по вагітності та пологам

    Закон України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми»

    http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=2811-12&p=1270204897733506

    Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 28.12.2014 № 77-VIII

    http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/77-19

    Постанова Кабінету міністрів України від 27 грудня 2001 р. N 1751 «Про затвердження Порядку призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми»

    http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=1751-2001-%EF&p=1270204897733506

    Постанова Кабінету міністрів України від 26 вересня 2001 р. N 1266 «Про обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням»

    http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=1266-2001-%EF&p=1270204897733506

    Ряба Світлана
    8.3%

    Добрий день! Відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами згідно ст. 179 КЗпП України та ст. 17 закону про відпустки надаються на підставі медичного висновку. Таким медичним висновком є листок непрацездатності у зв'язку з вагітністю та пологами. Тому як правило Вам необхідно передати цей листок непрацездатності у зв'язку з вагітністю та пологами у відділ кадрів та написати відповідну заяву на дану відпустку. Відпустка надається на 126 календарних днів. Згідно п,9 інструкції 455, останнім днем відпустки (126 календарний день) особа повинна стати до роботи.

    Ніяких інших заяв писати не потрібно.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий день, Надія!

    Так, відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами надають на підставі ЛН. Чинне законодавство не вимагає видавати наказ (розпорядження) про надання такої відпустки. Хоча багато роботодавців перестраховуються й оформляють повний «пакет» документів (заява, наказ).

    Оформлення нової відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами залежить від того, в якій відпустці для догляду за дитиною перебуває жінка.

    Відпустка для догляду за дитиною до 6 років належить до іншого виду — до відпусток без збереження зарплати. Однак поєднати відпустку для догляду за дитиною до 6 років з будь-яким іншим видом відпустки, що надається згідно із Законом про відпустки, невийде. Вихід: якщо у вас виникло право на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами, роботодавець на підставі заяви працівниці перерве відпустку для догляду до 6 років (див. рис. 1 і 2) і надасть оплачувану відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами на підставі ЛН.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Шишкин Алексей Юрьевич
    10%
    Шишкин Алексей Юрьевич 3 роки тому

    Юрист, м. Харків, 32 роки досвіду

    Ситуація не складна, зараз ви знаходитесь у відпустці по догляду за дитиною. Зараз збираєтесь у відпутку з вагітністі та пологах. Вам потрібно, не виходячи з відпустки по догляду за дитиною звернутися до навчальнго закладу з заявою про надання відпустки в зв ’язку з вагітністю та пологами, яка буде надана вам на підставі лікарняного листа. Після чого вам за вашою заявою буде надана відпустка по догляду за дитиною до 3-х років. При цьому відпуска з вагітністі та пологам буде вам оплачена відповідно до діючого законодавства. Відмова навчального закладу від надання такої відпуски буде незаконною.

    Мєньков Андрій Васильович
    10%

    Доброго дня Надіє!

    Перебувати одночасно і у відпустці по догляду за дитиною до 6 років і у зв'язку з вагітністю та пологами законодавством не передбачено. Вам необхідно перервати першу відпустку для чого написати на ім"я керівника заяву наступного змісту: "Прошу вважати мене такою, що приступила до виконання посадових обов"язків з 16.12.2020 року". На підставі Вашої заяви роботодавець перерве відпустку для догляду до 6 років і надасть оплачувану відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами на підставі виданого Вам листка непрацездатності.

    Підставою для виплати допомоги по вагітності та пологах є саме листок непрацездатності, виданий в установленому порядку. Незалежно від того, що Ви знаходитесь у відпустці для догляду за дитиною до 6 років,листок непрацезданості видадуть на загальних підставах.

    Подання інших документів, крім листка непрацездатності, не передбачено. Написання заяви на виплату допомоги також не передбачено.

    Рішення про призначення допомоги по вагітності та пологах приймає комісія (уповноважений) із соціального страхування. Листок непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами комісія розглядає не пізніше 10 днів із дня їх надходження.

    Своє рішення комісія (уповноважений) із соціального страхування оформляє протоколом у день його прийняття.

    Оформлений протокол разом із документами, що стали підставою для призначення допомоги по вагітності та пологах, комісія передає до бухгалтерії для розрахунку, нарахування та виплати належних працівниці сум.

    Всього доброго!

    Костромина Виктория
    8.3%
    Костромина Виктория 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    Мені потрібно писати заяву на вихід з попередньої? - нет

    Чи достатньо відразу писати заяву на нову? Якщо нову, то просто вказувати дату, яка відкриває мій лікарняний (17.12)? - да, только на выплату декретных

    Чи потрібно ще щось подавати (для відділу кадрів), окрім заяви та лікарняного? - нет

    Когда закончится больничный Вам нужно будет написать заяву на отпуск по уходу за ребенком до 3х лет

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 3 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    В соответствии со статьей 179 Кодекса законов о труде Украины на основании медицинского заключения женщинам предоставляется оплачиваемый отпуск в связи с беременностью и родами продолжительностью 70 календарных дней до родов и 56 (в случае рождения двух и более детей и в случае осложнения родов – 70) календарных дней после родов, начиная со дня родов.

    Продолжительность отпуска по беременности и родам исчисляется суммарно и составляет 126 календарных дней (140 календарных дней – в случае рождения двух и более детей и в случае осложнения родов). Она предоставляется женщинам полностью независимо от числа дней, фактически использованных до родов.

    По желанию женщины ей предоставляется отпуск по уходу за ребенком до достижения им трехлетнего возраста с выплатой за эти периоды пособия согласно законодательству.

    Предприятия, учреждения и организации за счет собственных средств могут предоставлять женщинам частично оплачиваемый отпуск и отпуск без сохранения заработной платы по уходу за ребенком большей продолжительности.

    Отпуск по уходу за ребенком до достижения им возраста трех лет не предоставляется, если ребенок находится на государственном содержании, кроме приемных детей в приемных семьях и детей-воспитанников в детских домах семейного типа.

    В случае если ребенок нуждается в домашнем уходе, женщине в обязательном порядке предоставляется отпуск без сохранения заработной платы продолжительностью, определенной в медицинском заключении, но не более чем до достижения ребенком шестилетнего возраста.

    Данные отпуска могут быть использованы полностью или по частям также отцом ребенка, бабушкой, дедом или другими родственниками, которые фактически ухаживают за ребенком.

    По желанию женщины в период нахождения ее в отпуске по уходу за ребенком она может работать на условиях неполного рабочего времени или на дому.

    На основании Вашего заявления директор организации останавливает отпуск до 6-ти лет и предоставляет отпуск по беременности и родам до 3-х лет согласно мед. документам , которые прилагаются к заявлению.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    15%
    Крикун Сергій Павлович 3 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    "Інструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1005-01):

    "3. Порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність у зв'язку з доглядом за хворим членом сім'ї, хворою дитиною, дитиною віком до трьох років та дитиною-інвалідом до 18 років у разі хвороби матері або іншої особи, яка доглядає за дитиною...

    3.13. Листок непрацездатності видається працюючій особі, яка здійснює догляд за дитиною віком до 3 років, дитиною-інвалідом віком до 18 років, у випадку пологів або хвороби матері (опікуна, іншого члена сім'ї, який перебуває у відпустці для догляду за дитиною віком до 3 років, виховує дитину-інваліда віком до 18 років) на період, коли вона за медичними висновками лікаря не може здійснювати догляд за дитиною, а також у випадку необхідності догляду за другою хворою дитиною. У цьому випадку листок непрацездатності видається на підставі довідки з поліклініки чи стаціонару, що засвідчує пологи або захворювання матері (опікуна, іншого члена сім'ї, який перебуває у відпустці по догляду за дитиною віком до 3 років, виховує дитину-інваліда віком до 18 років). ...

    6. Порядок видачі листка непрацездатності у зв'язку з вагітністю і пологами ...

    6.12. Під час перебування жінки у відпустці для догляду за дитиною листок непрацездатності у зв'язку з вагітністю та пологами видається на загальних підставах. ".

    У зв'язку з Вашою вагітністю, оформлення за цією підставою листа непрацездатності та відпустки інший працездатний (працючий) Вашої сім'ї має право оформити відпустку по тимчасовій непрацездатності по догляду за ідитиною віком до трьох років у зв'язку з Вашою вагітністю.

    Савченко Олександр
    15%
    Савченко Олександр 3 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Чинним законодавством не передбачено перебування у двох соціальних відпустках одночасно. Але й переривати відпустку для догляду за дитиною до 3 років не потрібно. Якщо жінка, перебуваючи у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, народила другу дитину, відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами не оформляють. Тому, наразі ніякі документи подавати до відділу кадрів Вам взагалі непотрібно.

    Право на відпустку для догляду за другою дитиною починається з наступного дня після дати виповнення першій дитині 3 років. Підставою для оформлення наступної відпустки для догляду за дитиною стане ваша заява про надання відпустки. У ній Ви зазначаєте дату, з якої йде в таку відпустку. Припустимо, що першій дитині 3 роки виповнюється 02.11.2021. Тоді відпустка для догляду за другою дитиною почнеться з 03.11.2021, тобто наступного дня після дати виповнення першій дитині 3 років. До заяви слід додати свідоцтво про народження дитини.

    При цьому, Ви мате право на допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами.

    Відповідно до статті 7 Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» та пункту 3 постанови Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 року № 1751 «Про затвердження Порядку призначення і виплати державної допомоги сім'ям з дітьми» право на державну допомогу у зв'язку з вагітністю та пологами (далі- Допомога) мають всі жінки (у тому числі неповнолітні), які не застраховані в системі загальнообов'язкового державного соціального страхування, а саме:

    • жінки із числа військовослужбовців Збройних Сил, Держприкордонслужби, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, інших військових формувань, Держспецтрансслужби, Держспецзв’язку та із числа поліцейських, осіб начальницького і рядового складу органів та підрозділів служби цивільного захисту, Державної кримінально-виконавчої служби;
    • жінки, звільнені у зв’язку з ліквідацією підприємства, установи та організації незалежно від форми власності за умови, що вагітна жінка була звільнена з роботи не раніше ніж за шість місяців до набуття права на одержання допомоги;
    • жінки, зареєстровані в центрі зайнятості як безробітні;
    • непрацюючі жінки;
    • аспірантки, докторантки, клінічні ординатори, студентки закладів професійної (професійно-технічної) та вищої освіти;
    • жінки, зареєстровані як суб’єкти підприємницької діяльності, які не сплачують страхові внески до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

    Статтею 61 Закону України «Про вищу освіту» визначено, що аспіранти — це особи, які навчаються у вищих навчальних закладах. При цьому згідно норм чинного законодавства аспірант має право у вільний від навчання час працювати на загальних підставах за трудовим договором.

    Враховуючи, що Ви не працюєте, а лише навчаєтеся на денному віділенні в аспірантурі, то для оформлення допомоги Вам необхідно звернутися до органу соціального захисту населення за місцем проживання.

    Підставою для призначення допомоги є:

    • заява матері, що складається за формою, затвердженою Мінсоцполітики;
    • листок непрацездатності – видається жіночою консультацією, в якій вагітна стоїть на обліку;
    • довідка з основного місця служби, навчання про те, що жінка служить, навчається;
    • довідка з центру зайнятості про те, що жінка зареєстрована в центрі зайнятості як безробітна;
    • Пенсійного фонду України про те, що жінка, яка є фізичною особою - підприємцем, перебуває (не перебуває) на обліку в органах Пенсійного фонду України та не бере участь на добровільних засадах у загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням;
    • довідка з банку про відкриття рахунку для отримання соціальних виплат;
    • довідка з органу соціального захисту населення про те, що допомога за місцем реєстрації не призначалася (якщо подається заява за місцем фактичного проживання);
    • паспорт;
    • картка платника податків;
    • трудова книжка;
    • рішення про усиновлення чи встановлення опіки для осіб, які усиновили чи взяли під опіку дитину.

    Всього Вам доброго!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України