Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 04 января 2021, вопрос №35806 500₴

Можно ли привлечь к отвественности человека, который нашел утерянный мной телефон, сразу же выключил его и не сделал попыток со мной связаться?

С момента утери телефона прошла неделя. Со мной не связались. Пропажу обнаружили через 5 минут, но телефон уже выключили. Речь про айфон стоимостью 1300$ (есть все документы, подтверждающие, что владелец - я). В программе "найти айфон" видно адрес, где мое устройство находится сейчас (город, дом, но без номера квартиры). Я предполагаю такой вариант развития событий: со мной все-таки свяжутся, попросят денег, и мы договоримся, чтобы телефон отправили Новой почтой, наложенным платежом. В таком случае будет возможность идентифицировать личной отправителя. Есть ли смысл идти в полицию с этой информацией? Или же будет считаться, что отправка телефона и деньги за него - это наше с отправителем взаимное согласие?

Ответы юристов (13)

    Шишкин Алексей Юрьевич

    Если вам сейчас все известно кроме номера квартиры, и имени лица у которого находиться ваш айфон, то рекомендую уже сейчас обращаться в полицию. Во первых дальше дело полиции как вычислить квартиру. Во вторых, когда вам будут отправлять айфон, если конечно будут, то это уже не присвоение, это возврат находки владельцу. В законе не указано в какой срок нужно возвращать вещь владельцу и главное, что лицо, которое возвращает вам вещь совершило сознательные действия направленные на возврат вещи владельцу. А по закону лицо возвращающее находку владельцу может рассчитывать на благодарность

    Но это конечно в том случае, если вы хотите его наказать, если хотите просто получить назад свой айфон, то можно подождать звонка.

    • Юлия Клиент 3 года назад

      это все прекрасно, но если человек действительно захочет просто вернуть утерянную вещь, он не будет ждать неделю))) а если бы вернули сразу - мы бы с удовольствием заплатили

      • Адвокат Евгений Александрович

        Здравствуйте, Юлия!

        Исходя из Вашей информации, то уголовной ответственности у лица, которое нашло Ваш телефон нет, ведь он его не украл, а за то, что только нашел Ваш телефон, уголовная ответственность не предусмотрена, то фактически нет оснований для обращения в полицию (дача заведомо неправдиво сообщения в полицию, влечет уголовную ответственность по ст.383 Уголовного кодекса Украины).

        Вам необходимо ждать сообщения, объявления о находке потерянного телефона и решать вопрос с лицом, которое его нашло.

        Можете дать объявление в интернете о вознаграждении тому, кто найдет телефон и указать свои контактные данные.

        В противном случае, если лицо, которое нашло Ваш телефон, после оглашения объявление о пропаже телефона и общении с ним, будет требовать от Вас денежные средства, угрожая при этом, уничтожением либо повреждением Вашего телефона, Вы имеете право подать заявление в полицию о внесении ведомостей в Единый реестр досудебных расследований и открытии уголовного дела о вымогательстве по ст.189 Уголовного кодекса Украины, о чём в полиции Вам должны выдать извлечение из Единого реестра досудебных расследований.

        Всего доброго!

        Удачи Вам!

    Карпенко Андрей Владимирович

    Добрый вечер!

    1. Обратитесь с Заявлением в киберполицию.

    Уголовное преступление, предусмотренное ст. 185 Уголовного кодекса (кража).

    Верховный Суд указал, что завладение имуществом, которое фактически не вышло из владения собственника, а оказалось по любым причинам в ненадлежащем, но известном ему месте (оставленное или забытое), лицом, которое знало кому принадлежит это имущество, имело основания знать где находится владелец вещи и осознавало, что он может за ней вернуться, следует расценивать не как присвоение находки, а как кражу чужого имущества.

    Если присвоение имущества происходит в административных помещениях, пунктах осуществления расчетно-кассовых операций и других общественных местах с ограниченным пространством, в таких случаях следует констатировать презумпцию "забытости" вещи ее собственником. В подобных случаях лицо, которое присваивает вещь, должно понимать, что внешние условия, обстановка, расположение вещи свидетельствуют о том, что она фактически не вышла из владения собственника, а лишь оставлена или забыта им.

    В отличие от кражи, присвоенное имущество может считаться находкой лишь при условии, что:

    - оно выбыло из владения собственника;

    - местонахождение этого имущества собственнику неизвестно;

    - между потерей имущества и его находкой прошло длительное время, которое дало владельцу основания считать имущество окончательно утраченным;

    - лицо, нашедшее имущество, не было очевидцем события потери и само не делало каких-либо активных действий, направленных на изъятие имущества из владения собственника;

    - отсутствует возможность выявления (идентификации) законного владельца имущества.

    Соответствующее постановление по делу № 761/31918/14-к ВС принял 18.07.2019.

    2. Для оперативного предоставления помощи и информации Департамент киберполиции Национальной полиции Украины ввел сервисную службу и ввел в действие телефонный номер– 0 800 50 51 70.

    По указанному бесплатному номеру граждане могут узнать о состоянии рассмотрения поданного ранее электронного обращения или получить разъяснения по деятельности подразделения, получить консультацию квалифицированного специалиста или высказать замечания или предложения к работе Департамента.

    Сервисная служба Департамента киберполиции работает с понедельника по пятницу с 09:00 до 18:00.

    Контакти

    Юридична адреса:вул.Бориспільська,19, м.Київ, 02093, УкраїнаФактична адреса:вул.Бориспільська,19, м.Київ, 02093, Україна

    Телефони:

    Для довідок за електронними зверненнями, відправленими через форму зворотнього зв'язку:0800 50 51 70Приймальня:+380 (44) 374 3713Канцелярія Департаменту кіберполіції:+380 (44) 374 3751Факс:+380 (44) 374 3700

    Електронна пошта:

    Для ЗМІ:press@cyberpolice.gov.uaДля надання додаткової інформації за електронними зверненнями, відправленими через форму зворотнього зв'язку:callcenter@cyberpolice.gov.ua

    УДАЧИ!

    Шишкин Алексей Юрьевич

    Повторяю, если хотите наказать обращайтесь в полицию сейчас. В противном случае трудно будет утверждать, что в действиях лица после попытки возврата вещи есть какой то состав преступления. Представьте себе такое объяснение я нашел телефон и не знал, что с этим делать, потом времени не было были свои дела и вот я узнал как его вернуть и связался с человеком, что здесь непохожего на правду. Совершенно обычное объяснение, почему он должен после находки сразу вас искать? В вас сейчас говорят эмоции и обида, но правда она такая. Обращайтесь в полицию, а то этот человек уйдет от ответственности и будет несправедливо.

    • Юлия Клиент 3 года назад

      повторяю еще раз: телефон выключили сразу же после находки) а если бы не выключили - у меня была бы возможность связаться с человеком, который его нашел

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    Не треба нікого просити відправити Ваше майно, щоб не виникло ознак шахрайства.

    У Вас станом на зараз існує факт крадіжки , про ,що необхідно повідомити в поліцію згідно ст.214 КПК Украііни зареєструвати заяву в ЕРДР ,отримати витяг про прийняття заяви та чекати виклику слідчого.( до заяви додаєте копіі документів на техніку та документ про власність..

    Кримінальний Кодекс Украііни Стаття 185. Крадіжка

    1. Таємне викрадення чужого майна (крадіжка) -

    карається штрафом від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від вісімдесяти до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або позбавленням волі на строк до трьох років.

    2. Крадіжка, вчинена повторно або за попередньою змовою групою осіб, -

    карається арештом на строк від трьох до шести місяців або обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк.

    3. Крадіжка, поєднана з проникненням у житло, інше приміщення чи сховище або що завдала значної шкоди потерпілому, -

    карається позбавленням волі на строк від трьох до шести років.

    4. Крадіжка, вчинена у великих розмірах, -

    карається позбавленням волі на строк від п'яти до восьми років.

    5. Крадіжка, вчинена в особливо великих розмірах або організованою групою, -

    карається позбавленням волі на строк від семи до дванадцяти років з конфіскацією майна.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Савченко Олександр
    100%
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Юлія!

    Постанова ВСУ від 23 червня 2020 року у справі №128/984/17:

    Так, за нормативним визначенням крадіжка - це таємне викрадення майна, яке завідомо є чужим для винного, тобто воно перебуває у власності іншої особи, і винний не має на це майно ні дійсного, ні гаданого права.

    Заволодіння майном, яке фактично не вийшло з володіння власника, а опинилося з будь-яких причин у неналежному, але відомому йому місці (залишене чи забуте), особою, яка знала кому належить це майно, мала підстави вважати де знаходиться власник речі і усвідомлювала, що він може за нею повернутися, слід розцінювати не як привласнення знахідки, а як крадіжку чужого майна.

    На відміну від крадіжки, привласнене майно може вважатися знахідкою лише за умов, що: а) воно вибуло з володіння власника; б) місцезнаходження цього майна власнику не відомо; в) між втратою майна та його знахідкою пройшов тривалий час, який давав власнику підстави вважати майно остаточно втраченим; г) особа, яка знайшла майно, не була очевидцем події втрати і сама не чинила будь-яких активних дій, спрямованих на вилучення майна з володіння власника; д) відсутня можливість виявлення (ідентифікації) законного власника майна.

    Отже, у даній ситуації наявні всі ознаки та склад кримінального правопорушення за ст. 185 КК України. "Крадіжка".

    Тому, раджу Вам не чекати дзвінка (враховуючи, що минув вже цілий тиждень, малоймовірно, що Вам взагалі зателефонують та запропонують повернути телефон), а звернутися до кіберполіції та поліції.

    Якщо особі стало відомо про вчинене кримінальне правопорушення, або ж вона стала свідком вчиненого кримінального правопорушення, або потерпілою, особа маєте право написати письмову заяву про вчинене кримінальне правопорушення до найближчого відділення Національної поліції України незалежно від місця і часу їх учинення.Прийняття заяв (повідомлень) заявника здійснює цілодобово, безперервно та невідкладно орган (підрозділ) поліції, до якого надійшла така інформація.

    Під час особистого звернення заявника до органу (підрозділу) поліції із письмовою заявою уповноважена службова особа органу (підрозділу) поліції її приймає і реєструє в інформаційно-телекомунікаційної системі «Інформаційний портал Національної поліції України» (ІТС ІПНП) або журналі єдиного обліку (ЄО) заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення та інші події, а також оформлює та видає заявникові талон-повідомлення єдиного обліку про прийняття і реєстрацію заяви (повідомлення) про кримінальне правопорушення та іншу подію (пункт 4 розділу II Порядку).

    Датою подання заяви (повідомлення) до органу (підрозділу) поліції вважається дата реєстрації такої заяви (повідомлення) в ІТС ІПНП (журналі ЄО).

    Особа, яка подає заяву чи повідомляє про кримінальне правопорушення, під підпис попереджається про кримінальну відповідальність за завідомо неправдиве повідомлення про вчинення кримінального правопорушення, передбачену статтею 383 Кримінального кодексу України, крім випадків надходження заяви або повідомлення поштою чи зв’язком іншого виду (пункт 2 розділу II Порядку).

    Важливо! Заяви (повідомлення) можуть направлятися до органу (підрозділу) поліції з використанням засобів поштового зв’язку, мережі Інтернет, електронного зв’язку (електронні звернення), через контактні центри державної установи «Урядовий контактний центр» та телефонну «гарячу лінію» Національної поліції України (0-800-50-02-02), які реєструються службою діловодства та невідкладно передають керівникові органу (підрозділу) поліції або особі, яка виконує його обов’язки (пункт 12 розділу II Порядку).

    Кримінальний процесуальний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4651-17):

    Стаття 60. Заявник

    1. Заявником є фізична або юридична особа, яка звернулася із заявою або повідомленням про кримінальне правопорушення до органу державної влади, уповноваженого розпочати досудове розслідування, і не є потерпілим.

    2. Заявник має право:

    1) отримати від органу, до якого він подав заяву, документ, що підтверджує її прийняття і реєстрацію;

    1-1) отримувати витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань;

    2) подавати на підтвердження своєї заяви речі і документи;

    3) отримати інформацію про закінчення досудового розслідування.

    3. Заявник, який є викривачем, крім передбачених цією статтею прав, має право в порядку, встановленому Законом України "Про запобігання корупції", отримувати інформацію про стан досудового розслідування, розпочатого за його заявою чи повідомленням.

    Інформація надається слідчим або прокурором у строк не більше п’яти днів з моменту подання заяви.

    Стаття 214. Початок досудового розслідування

    1. Слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування, а дізнавач - керівником органу дізнання, а в разі відсутності підрозділу дізнання - керівником органу досудового розслідування.

    Стаття 303. Рішення, дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача або прокурора, які можуть бути оскаржені під час досудового розслідування, та право на оскарження

    1. На досудовому провадженні можуть бути оскаржені такі рішення, дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача або прокурора:

    1) бездіяльність слідчого, дізнавача, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, у неповерненні тимчасово вилученого майна згідно з вимогами статті 169 цього Кодексу, а також у нездійсненні інших процесуальних дій, які він зобов’язаний вчинити у визначений цим Кодексом строк, - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, володільцем тимчасово вилученого майна, іншою особою, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування;

    Стаття 304. Строк подання скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача чи прокурора, її повернення або відмова відкриття провадження

    1. Скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача чи прокурора, передбачені частиною першою статті 303 цього Кодексу, можуть бути подані особою протягом десяти днів з моменту прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності. Якщо рішення слідчого, дізнавача чи прокурора оформлюється постановою, строк подання скарги починається з дня отримання особою її копії.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Шишкин Алексей Юрьевич

    Предположим, что человек сначала действительно подумал может себе оставить телефон, и не стал с вами связываться. Но прошло две недели и он одумался и решил все таки вернуть вещь хозяину. Даже если придерживаться этой версии событий, то его последующее поведение называется действенное раскаяние, потому что это его сознательное решение вернуть вещь. В этом случае он не будет привлечен к ответственности. Когда он вам позвонит с возвратом, опять же если позвонит, после этого ему любой адвокат подскажет какие показания давать. Если хотите вернуть телефон и накзать этого человека обращайтесь в полицию не ожидая звонка.

    Адвокат Евгений Александрович

    Здравствуйте, Юлия!

    Исходя из Вашей информации, то уголовной ответственности у лица, которое нашло Ваш телефон нет, ведь он его не украл, а за то, что только нашел Ваш телефон, уголовная ответственность не предусмотрена, то фактически нет оснований для обращения в полицию (дача заведомо неправдиво сообщения в полицию, влечет уголовную ответственность по ст.383 Уголовного кодекса Украины).

    Вам необходимо ждать сообщения, объявления о находке потерянного телефона и решать вопрос с лицом, которое его нашло.

    Можете дать объявление в интернете о вознаграждении тому, кто найдет телефон и указать свои контактные данные.

    В противном случае, если лицо, которое нашло Ваш телефон, после оглашения объявление о пропаже телефона и общении с ним, будет требовать от Вас денежные средства, угрожая при этом, уничтожением либо повреждением Вашего телефона, Вы имеете право подать заявление в полицию о внесении ведомостей в Единый реестр досудебных расследований и открытии уголовного дела о вымогательстве по ст.189 Уголовного кодекса Украины, о чём в полиции Вам должны выдать извлечение из Единого реестра досудебных расследований.

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго вечора, Юліє!

    Ситуація такого, що Вам однозначно потрібно звертатись до правоохоронних органів, інакшого виходу із ситуації немає. Припускаю, що той, хто знайшов телефон, зараз буде намагатися "зломати" доступ до нього, і ніяк не збирається повертати річ. У цій ситуації складно говорити, чи можна притягти до відповідальності таку особу, і як на мене справа навіть не в цьому, а в тому, аби повернути телефон.

    Чому потрібно звертатись до поліції? Пояснюю.

    Є стаття 337 ЦК України.

    Стаття 337. Знахідка

    1. Особа, яка знайшла загублену річ, зобов'язана негайно повідомити про це особу, яка її загубила, або власника речі і повернути знайдену річ цій особі.

    Особа, яка знайшла загублену річ у приміщенні або транспортному засобі, зобов'язана передати її особі, яка представляє володільця цього приміщення чи транспортного засобу. Особа, якій передана знахідка, набуває прав та обов'язків особи, яка знайшла загублену річ.

    2. Якщо особа, яка має право вимагати повернення загубленої речі, або місце її перебування невідомі, особа, яка знайшла загублену річ, зобов'язана заявити про знахідку Національній поліції або органові місцевого самоврядування.

    3. Особа, яка знайшла загублену річ, має право зберігати її у себе або здати на зберігання Національній поліції, або органові місцевого самоврядування, або передати знахідку особі, яку вони вказали.

    4. Особа, яка знайшла загублену річ, відповідає за її втрату, знищення або пошкодження в межах її вартості лише в разі свого умислу або грубої необережності.

    Тобто, по суті, Національна поліція є безпосереднім суб'єктом цих відносин, і тому Вам необхідно звертатись однозначно!

    У випадку наявності запитань, звертайтесь!

    Дьомін Максим  Вікторович

    Юлия, добрый день!

    Ваша ситуация не является каким то нестандартным случаем в практике.

    Первый шаг Вы уже сделали - обратились в соответствующий департамент полиции. Второй момент, рекомендую при выход на Вас через звонки или сообщения в месенджерах максимально зафиксировать это общение и как можно больше узнать личной информации об этом человеке и о том, при каких условиях и где он получил этот телефон.

    И тут может быть два варианта: либо он его нашел и захочет поиметь денег, либо он его купил (то есть ему перепродали те, кто нашел первично). Ну и третий - менее вероятный вариант это, что именно это человек совершил кражу.

    В первом варианте самым фактом того, что телефон находится у него и он не отдал его полиции, требует от Вас вознаграждение или выкуп, он совершает преступление, предусмотренное ст. 185 Уголовного кодекса Украины (кража). Вот в этом случае потребуется Ваша смекалка, что выведать информацию и дать ее правоохранителям.

    Во втором случае, если станет известно, что он купил у кого то, нужно попросить о встрече, добродушно познакомиться, разузнав о нем как можно больше информации, и предупредить о том, что этот телефон Ваш по документам и его лучше вернуть. В случае отказа возвратить, обратитесь к полиции и предоставьте максимум информации об этом человеке, они в праве будут изъять Ваш телефон и вернуть.

    В любом случае, действуйте психологически целесообразно ситуации, это очень важно, чтобы не спугнуть.

    По поводу пересылки Новой почтой, то не рекомендовал бы этого делать, ведь потом будет сложно доказать, что это не вознаграждение или не покупка б/у телефона, на что этот человек может обоснованно указывать в дальнейшем.

    Желаю Вам принять правильное решение и найти свой телефон!

    Сергеев Артем
    Сергеев Артем 3 года назад

    Юрист, г. Харьков, 24 года опыта

    Общаться в чате

    По описанным Вами обстоятельствам усматривается состав уголовного правонарушения. Нужно обращаться в полицию. Результат рассмотрения полицией Вашего заявления зависит от качества составленных документов (заявления, пояснений). Нужно подробно изложить обстоятельства в заявлении и пояснении с учетом квалифицирующих признаков уголовного правонарушения, что б не было возможности трактовать содержание иначе. В течении суток должны внести в ЕРДР (открыть уголовное производство), в противном случае обжаловать невнесение к следственному судье.

    В зависимости от обстоятельств события могут квалифицируются как кража. Есть соответствующая позиция кассационной инстанции.

    Засуджений у касаційній скарзі покликався на те, що умислу на викрадення чужого майна не мав - навпаки, знайшовши загублений телефон, передав його працівникам поліції, що свідчить про відсутність у його діях ознак крадіжки.Касаційний кримінальний суд визнав неспроможними доводи засудженого про відсутність у нього умислу на викрадення мобільного телефону у потерпілого, оскільки в його діях вбачається привласнення майна як знахідки.Так, суд касаційної інстанції вказав на те, що положеннями ст. 337 Цивільного кодексу України, які регулюють цивільно-правові відносини з приводу знахідки, передбачено, що особа, яка знайшла річ, повинна негайно повідомити про знайдену річ особі, яка її загубила, а у разі якщо така особа або її місцезнаходження невідомі, то заявити про знахідку до Національної поліції або органів місцевого самоврядування.Тому ВС погодився з висновком суду першої інстанції про наявність у діях особи ознак кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 185 КК (постанова від 01.10.2019 у справі № 675/589/18).

    Если есть вопросы или нужна помощь - обращайтесь (Обратная связь на e-mail, WhatsApp, Viber, Telegram).


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України