Задайте вопрос юристу

827 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Социальное обеспечение, 13 января 2021, вопрос №36246 100₴

Денежная соц.помошь переселенцу.

Добрый день.
получаю соц.помошь переселенца .
В феврале 2020 меня уволили в связи с короновирусной пандемиеей." Увалился"
Могу ли я ещё получать соц.помощ. как для рабочего в 442грн ? Или нужно написать заявления о прекращении?
Дополнение :
(Если я поеду в Польшу на заработки "все официально " могут забрать у меня всю соц.помощь за все время обращения за соц.помощью для переселенца.?)

"При обращении в соц.помощь сказали сделать копию трудовой и копию заявления и отправить . Они рассматривают продлит или нет. ?"
Спасибо.

Ответы юристов (5)

    Малик Олександр Володимирович
    20%
    Общаться в чате Малик Олександр Володимирович 3 года назад

    Адвокат, г. Винница, 9 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    1. Виплата щомісячної адресної допомоги припиняється з наступного місяця, якщо:

    1. Уповноважений представник родини (на якого була оформлена щомісячна адресна допомога) подав заяву про припинення виплати.
    2. Державна служба зайнятості надала інформацію про те, що працездатні члени сім'ї протягом двох місяців не працевлаштувалися за сприяння державної служби зайнятості або перебувають у трудових відносинах з роботодавцями на тимчасово окупованій території України або в районах проведення антитерористичної операції.
    3. Внутрішньо переміщена особа знято з обліку (анульована довідка переселенця).
    4. Уповноважений орган виявив факт надання недостовірної інформації або неповідомлення про зміну обставин, що впливають на призначення допомоги.
    5. У складі сім'ї є особи працездатного віку, які не працевлаштувалися або перебувають у трудових відносинах з роботодавцями на тимчасово окупованій території України або в районах проведення АТО, але фактично не працюють. При цьому особи не належать до таких категорій:
      1. громадяни, які доглядають за дітьми до досягнення ними трирічного віку;
      2. громадяни, які доглядають за дітьми до досягнення ними шестирічного віку на підставі медичного висновку лікарсько-консультативної комісії;
      3. громадяни, які мають трьох і більше дітей віком до 16 років і доглядають за ними;
      4. студенти денної форми навчання;
      5. громадяни, які доглядають за інвалідами I групи або дітьми-інвалідами віком до 18 років або інвалідами I або II групи внаслідок психічного розладу, або особами, які досягли 80-річного віку
      2. Якщо Ви поїдете до Польщі та будете отримувати заробітну плату, то це буде підставою для припинення виплати, оскільки заробітна плата є доходом.
    Леонова Ирина
    20%
    Общаться в чате Леонова Ирина 3 года назад

    Адвокат, г. Днепр, 23 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Здравствуйте

    Порядок предоставления адресной помощи внутренне перемещенным лицам предусмотрено, что для трудоспособных лиц, которые фактически не работают, размер для трудоспособных членов семьи на следующие два месяца уменьшается на 50 процентов, а на следующий период - прекращается.

    Таким образом, после увольнения с работы Вам должны платить ещё два месяца по 50%, а дальше, если не трудоустроетесь, выплаты прекратят.

    Согласно Порядка Вы должны сообщять о всех случаях, которые влияют на выплату помощи, в том числе и об увольнении. Так как в случае,если не сообщите, выплаченные средства могут быть взысканы в судебном порядке.

    Если Вы поедете на заработки, помощь за все ранние периоды не заберут, так как на момент ее получения вы были официально трудоустроены. Но получать в дальнейшем помощь как работающее лицо вы не сможете, т.к. для получения адресной помощи необходимо работать официально на территории Украины.

    Гончаренко Константин
    20%
    Общаться в чате Гончаренко Константин 3 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    В тому разі якщо Ви офіційно влаштувалися на роботу до Польщі - це означає , що у Вас з явилась заробітна плата , яка є доходом , особи , отже після повідомлення про це в органи соц захисту , вони мають припинити нарахування і і виплату допомоги. Згідно тог як передбачає: Порядок надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, затверджений постановою Кабінету Міністрів України № 505 від 01.10.2014 р.

    Грошова допомога для таких працездатних членів сім'ї зменшується на 50% і виплачується протягом двох місяців з дня її призначення, а на наступний період – припиняється. Особам працездатного віку, яким виплата допомоги була припинена, допомога на наступний термін не призначається!

    Проте

    1. Виплата грошової допомоги може бути відновлена, якщо протягом місяця з місяця припинення виплати уповноважений представник сім'ї повідомив уповноваженому органу соц захисту про зміну обставин, які вплинули на припинення виплати допомоги.( якщо у Польші Ви працюватимете лише місяць, а потім з незалежних від Вас обставин Вас звільнять) , допомогу можна буде поновити.
    2. Особи працездатного віку, яким призначена грошова допомога, зобов'язані інформувати в триденний термін відділ з питань соціального захисту населення про факт працевлаштування або перебування на обліку як безробітні.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    20%
    Общаться в чате Адвокат Евгений Александрович 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Здравствуйте, Андрей!

    "Могу ли я ещё получать соц.помощ. как для рабочего в 442грн ? Или нужно написать заявления о прекращении"?

    -Будете получать выплаты ещё 2 месяца по 50%.

    "Дополнение :(Если я поеду в Польшу на заработки "все официально " могут забрать у меня всю соц.помощь за все время обращения за соц.помощью для переселенца)"?

    - Выплат не будет, забрать то, что выплачено не могут.

    "При обращении в соц.помощь сказали сделать копию трудовой и копию заявления и отправить . Они рассматривают продлит или нет?"

    -Да, именно так.

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Савченко Олександр
    20%
    Общаться в чате Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго вечора, Андрію!

    ПОРЯДОК надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/505-2014-%D0%B...):

    5. Призначення і виплата грошової допомоги здійснюється уповноваженим органом за фактичним місцем проживання (перебування) сім’ї. Для призначення грошової допомоги уповноважений представник сім’ї за умови пред’явлення паспорта громадянина України або іншого документа, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України, а для іноземців та осіб без громадянства - документа, що посвідчує особу та підтверджує її спеціальний статус, подає складену в довільній формі письмову заяву про надання грошової допомоги та документи, визначені цим пунктом.

    У заяві зазначаються такі відомості про всіх членів сім’ї, які претендують на отримання грошової допомоги:

    1. прізвище, ім’я та по батькові;
    2. число, місяць, рік народження;
    3. серія, номер (у разі наявності) паспорта громадянина України, ким і коли виданий або серія, номер документа, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України, а для іноземців та осіб без громадянства - документа, що посвідчує особу та підтверджує її спеціальний статус;
    4. реєстраційний номер облікової картки платника податків (не зазначається фізичними особами, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідному територіальному органу ДФС і мають відмітку в паспорті);

    інформацію про:

    1. зареєстроване та фактичне місце проживання (перебування);
    2. наявність у будь-якого із членів сім’ї у власності житлового приміщення/частини житлового приміщення, розташованого в інших регіонах, ніж тимчасово окупована територія України, населені пункти, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та населені пункти, що розташовані на лінії зіткнення;
    3. наявність житлового приміщення, яке зруйновано або стало непридатним для проживання внаслідок проведення антитерористичної операції;
    4. наявність у будь-якого з членів сім’ї на депозитному банківському рахунку (рахунках) коштів у розмірі, що перевищує 25-кратний розмір прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб;
    5. місце роботи осіб працездатного віку та час, з якого особа там працює;
    6. наявність у будь-якого з членів сім’ї інвалідності із зазначенням групи інвалідності.

    До заяви додаються:

    1. копія довідки з військової частини про залучення до проведення антитерористичної операції (для військовослужбовців із числа внутрішньо переміщених осіб, які захищають незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України та беруть безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районі антитерористичної операції),
    2. копія довідки з місця роботи або копія іншого документа, що посвідчує зайнятість (для працездатних осіб),
    3. копія свідоцтва про шлюб, копії свідоцтв про народження дітей, засвідчені власним підписом уповноваженого представника сім’ї, письмова згода (у довільній формі) про виплату грошової допомоги уповноваженому представнику сім’ї від інших членів сім’ї та згода на обробку персональних даних,
    4. письмовий дозвіл на розкриття уповноваженим банком інформації, що містить банківську таємницю, щодо поточного рахунка, відкритого уповноваженому представнику сім’ї в установі уповноваженого банку.

    12. Виплата грошової допомоги припиняється з наступного місяця у разі:

    1. подання уповноваженим представником сім’ї заяви про припинення виплати грошової допомоги;
    2. надання інформації державної служби зайнятості про те, що працездатні члени сім’ї протягом чотирьох місяців не працевлаштувалися за сприянням державної служби зайнятості або перебувають в трудових відносинах з роботодавцями на тимчасово окупованій території України, в населених пунктах, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та населених пунктах, що розташовані на лінії зіткнення, але фактично не працюють;
    3. зняття з обліку внутрішньо переміщеної особи;
    4. виявлення уповноваженим органом факту подання недостовірної інформації або неповідомлення про зміну обставин, які впливають на призначення грошової допомоги;
    5. у разі смерті внутрішньо переміщеної особи.

    Тепер по вашим питанням:

    1) В феврале 2020 меня уволили в связи с короновирусной пандемиеей." Увалился" Могу ли я ещё получать соц.помощ. как для рабочего в 442грн ? Или нужно написать заявления о прекращении? - чи можете Ви і надалі отримувати допомогу визначає лише упоноважений орган, який Вам її призначив. Про своє звільнення Ви повинні були повідомити протягом 3-х днів з дня виникнення таких обставин.

    2) Если я поеду в Польшу на заработки "все официально " могут забрать у меня всю соц.помощь за все время обращения за соц.помощью для переселенца.? - ні, не можуть. Про факт виїзду за кордон Ви повинні повідомити уповноважений орган протягом 3-х днів з дня виникнення таких обставин.

    3) "При обращении в соц.помощь сказали сделать копию трудовой и копию заявления и отправить . Они рассматривают продлит или нет. ?" - копії потрібні для того, щоб додати їх у вашу особову справу.

    Крім того, якщо у складі сім’ї, якій призначено грошову допомогу, є особи працездатного віку (крім громадян, які доглядають за дітьми до досягнення ними трирічного віку; громадян, які доглядають за дітьми, що потребують догляду протягом часу, визначеного у медичному висновку лікарсько-консультативної комісії, але не більш як до досягнення ними шестирічного віку; громадян, які мають трьох і більше дітей віком до 16 років і доглядають за ними; громадян, які доглядають за особами з інвалідністю I групи або та дітьми з інвалідністю віком до 18 років, або особами з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу, або особами, які досягли 80-річного віку; а також фізичних осіб, які надають соціальні послуги, та студентів денної форми навчання), які не працевлаштувалися, в тому числі за сприянням державної служби зайнятості, або перебувають в трудових відносинах з роботодавцями на тимчасово окупованій території України, в населених пунктах, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та населених пунктах, що розташовані на лінії зіткнення, але фактично не працюють, протягом двох місяців з дня призначення виплати грошової допомоги, її розмір для працездатних членів сім’ї на наступні два місяці зменшується на 50 відсотків, а на наступний період - припиняється.

    У разі звільнення та подальшого непрацевлаштування працездатного члена сім’ї грошова допомога на цього члена сім’ї через два місяці з дня, що настає за днем звільнення, зменшується на 50 відсотків, а через чотири місяці з дня, що настає за днем звільнення, - припиняється. Особи працездатного віку, яким призначено грошову допомогу, зобов’язані інформувати у триденний строк уповноважений орган про факт працевлаштування або перебування на обліку як безробітних.

    Щасти Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України