Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Административное право, 14 января 2021, вопрос №36305

Долг другого человека

Человек должен денег и не хочет отдавать. Есть запись на диктофон телефонного разговора, в котором он подтверждает что он должен. Может ли эта запись является доказательством?

Ответы юристов (4)

    Малик Олександр Володимирович

    Частиною першою статті 1049 ЦК України встановлено, що за договором позики позичальник зобов'язаний повернути суму позики у строк та в порядку, що передбачені договором. Таким чином, розписка як документ, що підтверджує боргове зобов'язання, має містити умови отримання позичальником в борг із зобов'язанням її повернення та дати отримання коштів.

    Враховуючи, що у вас відсутня розписка про отримання боржником коштів, стягнення грошових коштів малоймовірне.

    Запис телефонної розмови не буде вважатися доказів у цивільному процесі.

    Розглядайте варіант звернення до поліції, однак такий шлях буде довготривалим і потрібно буде оскаржувати дії поліції щодо невнесення відомостей до ЄДРСР та закриття провадження.

    Марусяк Андрій Романович

    Доброго дня!

    ні, запис не є доказом у процесі, якщо особа, розмову якої записували не була наперед повідомлена про запис.

    Таємне записування розмови можуть вчинити лише правоохоронні органи на підставі рішення слідчого судді.

    Якщо на початку розмови ви повідомили, що розмова буде записаною, то згідно ЦК і ЦПК такий запис буде доказом, однак як вище відповів мій колега, бажано розписку.

    Показання свідків не є доказом у справах про повернення заборгованості.

    Босак Назар Орестович

    Доброго ранку. Суду під час розгляду цивільно-правових спорів з договірних відносин мають подаватись в першу чергу письмові докази. Це-тексти договорів, розписок, чеки тощо. Аудіозапис, на якому відповідач прямо підтверджує факт взяття ним позики в позивача, може слугувати доказом, проте не вагомим.

    Можете звертатись до мене для надання оплатних правових послуг з цього питання. Я можу значно допомогти в поверненні боргу.

    Босак Назар Орестович

    Аудіозаписи використовуються як докази, проте вони мають бути отримані в законний спосіб. Такі докази називаються допустимими. Ви можете пред'являти судово-правоохоронним органам цей аудіозапис лише у випадку, якщо цей доказ був отриманий в допустимий спосіб.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України