Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Социальное обеспечение, 18 января 2021, вопрос №36490 100₴

Можно ли оформить субсидию на период отопительного сезона?

Здравствуйте. Подскажите пожалуйста, ребенок 17лет , поступив в институт, прописался не в общежитии, а у своего дедушки. А когда семья, где он прописался, стала оформлять субсидию на коммунальные услуги в декабре 2020г. им отказали. Аргументируя отказ тем, что ребенок 17 лет не может быт прописан без родителей( хотя бы одного).Может ли ребенок 17 лет прописываться самостоятельно без родителей(есть ID паспорт) у родственников? Правомерный ли отказ в оформлении субсидии на отопительный период? Возможно ли повторно подать документы на оформление субсидии на отопительный сезон 2020-2021 г.г.?

Ответы юристов (12)

    Карпенко Андрей Владимирович
    30%

    Добрый день!

    Согласно ст. 6 Закона Украины «О свободе передвижения и свободном выборе места проживания» каждый гражданин Украины, а также иностранец или лицо без гражданства, постоянно или временно проживающие в Украине, обязаны зарегистрировать свое место жительства. С момента принятия Постановления Кабмина №207 «Про затвердження Правил реєстрації місця проживання та Порядку передачі органами реєстрації інформації до Єдиного державного демографічного реєстру» в Украине действуют новые правила прописки и выписки.

    Порядок регистрации места жительства в Украине предусматривает личное обращение в орган регистрации или ЦНАП. Поскольку ребенок, достигший 14 лет, может самостоятельно выбирать себе место жительства, при подаче документов на прописку его присутствие обязательно.

    Прописка ребенка с 14 до 18 лет

    • В 14 лет ребёнок получает паспорт. После 14 лет он имеет право быть прописанным где угодно и никакого согласия родителей на прописку его по новому адресу не требуется (нужно только согласие на прописку владельца или владельцев жилплощади, на которую прописывается ребёнок).
    • Если ребёнок любого возраста с рождения до 18 лет прописывается к родителям или одному из них, то получать согласие собственника жилья в этом случае не нужно.
    • Таким образом, если ребёнок с 14 до 18 лет самостоятельно прописывается на жилплощадь, где не зарегистрирован хотя бы один из родителей, он должен получить согласие собственника жилья.

    Вывод:

    1. Ребенок в 17 лет сам определяет место жительства. Его регистрация с одним из родителей необязательна.

    2. Отказ от оформления субсидии органом соцобеспечения, на основании не регистрации 17-летнего ребенка с родителями, неправомерен.

    3. В письменном виде обжалуйте решение об отказе в предоставлении субсидии и требуйте ее начисления с момента обращения. В случае нарушения Ваших прав обращайтесь с иском в Суд.

    УДАЧИ!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго дня, Ольго!

    Неповнолітні у віці від 14 до 18 років можуть самостійно обирати місце проживання, але тільки з-поміж місць проживання їх батьків (усиновлювачів). Відповідно місце проживання неповнолітніх, починаючи з 14 років, може бути зареєстроване за місцем проживання їх батьків (усиновлювачів), опікунів/піклувальників; за місцем проживання одного з батьків, з ким вони проживають за вибором самих дітей.

    Але тим не менше, відмова у призначенні субсидії є неправомірною.

    Причини відмови у субсидії:

    • якщо у власності у одного з членів сім'ї є автомобіль віком менше п'яти років.
    • якщо є доходи від оренди.
    • якщо є квартира, площею понад 120 кв. м, і будинок, з площею понад 200 кв. м. Виняток надається для прийомних сімей та будинків сімейного типу.
    • особи, які зробили одноразову покупку або оплатили послуги вартістю понад 50 000 гривень;
    • особи, які протягом 12 місяців перед зверненням за субсидією отримали спадщину або іншим законним способом набули право власності на земельну ділянку, квартиру (будинок), транспортний засіб;
    • боржники з оплати житлово-комунальних послуг, загальна сума заборгованості яких перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340 грн);
    • особи працездатного віку, які не працюють, не навчаються і не перебувають на обліку в Центрі зайнятості як безробітні.

    Я так розумію, що Ви зверталися в усному порядку. Раджу звернутись в письмовому, отримати письмові відмову, а вже потім оскаржувати таке рішення, у тому числі в судовому порядку.

    Савченко Олександр
    50%
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Ольго!

    1) Может ли ребенок 17 лет прописываться самостоятельно без родителей(есть ID паспорт) у родственников? - так, може.

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    Стаття 29. Місце проживання фізичної особи

    2. Фізична особа, яка досягла чотирнадцяти років, вільно обирає собі місце проживання, за винятком обмежень, які встановлюються законом.

    3. Місцем проживання фізичної особи у віці від десяти до чотирнадцяти років є місце проживання її батьків (усиновлювачів) або одного з них, з ким вона проживає, опікуна або місцезнаходження навчального закладу чи закладу охорони здоров'я тощо, в якому вона проживає, якщо інше місце проживання не встановлено за згодою між дитиною та батьками (усиновлювачами, опікуном) або організацією, яка виконує щодо неї функції опікуна.

    Правила реєстрації місця проживання (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/207-2016-%D0%B...):

    18. У разі реєстрації місця проживання батьків за різними адресами місце проживання дитини, яка не досягла 14 років, реєструється разом з одним із батьків за письмовою згодою другого з батьків у присутності особи, яка приймає заяву, або на підставі засвідченої в установленому порядку письмової згоди другого з батьків (крім випадків, коли місце проживання дитини визначено відповідним рішенням суду або рішенням органу опіки та піклування).

    2) Правомерный ли отказ в оформлении субсидии на отопительный период? - ні, неправомірний.

    Перелік підстав для відмови у призначенні субсидії чітко визначений Положенням про порядок призначення житлових субсидій.

    Випадки, коли субсидія не призначається:

    1. загальна площа житлового приміщення перевищує 130 кв. метрів для квартир у багатоквартирному будинку, 230 кв. метрів для індивідуальних будинків (крім житлових приміщень дитячих будинків сімейного типу, прийомних сімей, багатодітних сімей, сімей, у яких на початок місяця, з якого призначається субсидія, проживають троє і більше дітей, з урахуванням тих, над якими встановлено опіку чи піклування) - (застосовується з 1 листопада 2020 року);
    2. власники транспортних засобів, з дати випуску яких пройшло менше 5 років (крім мопедів, причепа та транспортних засобів отриманих через управління праці та соціального захисту населення, а також транспортні засоби, придбані батьками-вихователями дитячих будинків сімейного типу);
    3. у складі сім’ї є непрацюючі люди працездатного віку (досягли 18 років), в яких відсутні доходи/дохід менший мінімальної заробітної плати (крім випадків, якщо такі особи здобували освіту, були зареєстровані як безробітні або отримували пенсії, різні види допомог);
    4. будь-хто із складу домогосподарства або член сім’ї особи із складу домогосподарства протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням житлової субсидії, призначенням житлової субсидії без звернення здійснив купівлю земельної ділянки, квартири (будинку), транспортного засобу (механізму), будівельних матеріалів, інших товарів довгострокового вжитку або оплатив (одноразово) будь-які послуги (крім медичних, освітніх та житлово-комунальних послуг згідно із соціальною нормою житла та соціальними нормативами житлово-комунального обслуговування) на суму, яка на дату купівлі, оплати перевищує 50 тис. гривень - (застосовується з 1 листопада 2020 року);
    5. наявна прострочена понад три місяці заборгованість з оплати житлово-комунальних послуг, строк позовної давності якої не минув і загальна сума якої перевищує 20 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (340 гривень) на день звернення для призначення субсидії;
    6. не повернуто надміру перераховану суму житлової субсидії за попередні періоди її одержання на вимогу управління праці та соціального захисту населення або не сплачуються суми до її повернення;
    7. у складі сім'ї є особи, які мають заборгованість за виконавчими провадженнями про стягнення аліментів понад 3 місяці (крім осіб, які є алко- або наркозалежними, що підтверджуються довідкою від лікаря, та осіб, що перебувають у місцях позбавлення волі, під домашнім арештом).

    3) Возможно ли повторно подать документы на оформление субсидии на отопительный сезон 2020-2021 г.г.? - так, можливо. Або ж Ви можете оскаржити до комісії або до суду рішення управління праці та соціального захисту населення про відмову в призначенні житлової субсидії (пункт 64 Положення про порядок призначення житлових субсидій).

    Звертайтеся, якщо буде потрібна допомога.

    Всього Вам доброго!

    • Ольга Клиент 3 года назад

      Добрий день! Так як сім'я мешкає у сільській місцевості, зверталися до уповноваженої особи у сільську раду. А відмову передали в усному порядку( уповноважена особа) мотивуючи тим, що 17 річна дитина не може бути зареєстрована без батьків ,так ще потрібні і довідки про доходи батька та мати 17 річної дитини( навчається в університеті на 1 курсі за контрактом). Інших підстав у відмові не вказують. Чи правомірні ці вимоги?

      • Савченко Олександр
        20%
        Савченко Олександр 3 года назад

        Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

        Общаться в чате

        1) Вимога щодо реєстрації - неправомірна (про що я Вам вже вказував).

        2) Довідка про доходи потрібна, однак лише у випадках передбачених пунктом 43 Положення.

        На жаль, 17 річна дитина після прописки у житлі дідуся стала членом його домогосподарства, а батьки дитини тепер вважаються членами сім'ї особи із складу домогосподарства.

        ПОЛОЖЕННЯ про порядок призначення житлових субсидій (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/848-95-%D0%BF#...):

        24. Житлова субсидія розраховується на всіх членів домогосподарства.

        До складу домогосподарства включаються всі особи, що зареєстровані в житловому приміщенні (будинку) (для орендарів, внутрішньо переміщених осіб - особи, які фактично проживають). На таких осіб розраховуються соціальні норми житла та соціальні нормативи житлово-комунального обслуговування і їх доходи враховуються під час призначення житлової субсидії.

        Під час призначення житлової субсидії враховуються також доходи членів сім’ї особи із складу домогосподарства у разі, коли їх зареєстроване (фактичне) місце проживання відмінне від адреси домогосподарства (крім доходів одного з подружжя, якщо обом більше 60 років і вони проживають у сільській місцевості або селищах міського типу, доходів батьків у разі призначення субсидії студентам, які зареєстровані у гуртожитку за місцем навчання, та доходів одного з батьків дитини у разі призначення субсидії другому з батьків з дитиною у разі, коли батьки розлучені або не перебували у шлюбі, а також осіб, які вважаються безвісно відсутніми за рішенням суду або мають правовий статус осіб, зниклих безвісти). При цьому соціальні норми житла та соціальні нормативи житлово-ком

        "Відповідно для того, щоб доходи батьків не враховувалися при призначенні субсидії, дитині необхідно виписуватися від дідуся та прописуватися у гуртожитку".

        43. Для призначення житлової субсидії громадянин, особа якого посвідчується паспортом або іншим документом, подає за зареєстрованим місцем проживання (орендарі, внутрішньо переміщені особи - за фактичним місцем проживання):

        декларацію про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії, за формою, встановленою Мінсоцполітики (далі - декларація);

        довідки про доходи - у разі зазначення в декларації доходів, інформація про які відсутня у ДПС, Пенсійному фонді України, фондах соціального страхування тощо і відповідно до законодавства не може бути отримана за запитом структурного підрозділу з питань соціального захисту населення у порядку, встановленому цим Положенням. У разі неможливості підтвердити такі доходи довідкою до декларації додається письмове пояснення із зазначенням їх розміру;

        копію договору про реструктуризацію заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг (у разі наявності);

        договір наймання (оренди) житла (у разі наявності).

        Пишіть, якщо буде потрібна допомога!

        Всього Вам доброго!

    Малик Олександр Володимирович

    Доброго дня!

    Дитина у віці 17 років може зареєструвати своє місце проживання окремо від батьків.

    Відмова у призначенні субсидії у вашому випадку є неправомірною, тому ви можете обрати варіант її оскарження до суду або комісії. Також можете спробувати повторно звернутися за призначенням субсидії.

    Костромина Виктория

    Может ли ребенок 17 лет прописываться самостоятельно без родителей(есть ID паспорт) у родственников? может

    У відповідності до положень ч.2 ст.29 Цивільного кодексу України - Фізична особа, яка досягла чотирнадцяти років, вільно обирає собі місце проживання, за винятком обмежень, які встановлюються законом.

    Правомерный ли отказ в оформлении субсидии на отопительный период? нет

    Возможно ли повторно подать документы на оформление субсидии на отопительный сезон 2020-2021 г.г.?

    можете конечно

    но я бы потребовала письменный отказ уже по поданному заявлению - и обжаловала бы его

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Згідно норм ч.2 ст.29 Цивільного кодексу України - Фізична особа, яка досягла чотирнадцяти років, вільно обирає собі місце проживання, якщо немає обмежень , згідно яких дитина потребує постійного догляду.

    Дитина 17 -ти років може бути зареєстрована окремо від батьків , в межах мешкання її родичів з якими вона може проживати.

    Відмова є необгрунтованою!

    Рекомендую повторно звернутися з заявою та декларацією і паспортом для призначення субсидії за результатми комісії соц. захисту.

    Документи подайте через форму Мінсоцполітики https://subsidii.mlsp.gov.ua або поштою з врученням на адресу місцевого управління соц захисту.

    Письмові рішення можливо оскаржити у суді.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович

    Добрий день, Ольга!

    "Может ли ребенок 17 лет прописываться самостоятельно без родителей(есть ID паспорт) у родственников"?

    - Так, має право (стаття 29 Цивільного кодексу України).

    "Правомерный ли отказ в оформлении субсидии на отопительный период"?

    - Не правомірний.

    "Возможно ли повторно подать документы на оформление субсидии на отопительный сезон 2020-2021 г.г."?

    - Так, це можливо.

    Рішення про призначення/непризначення субсидії, відмову у призначенні субсидії, поданні документів на розгляд комісії приймається протягом 10 днів після подання заяви та отримання відомостей від органів (установ, організацій) щодо доходів заявника, складу зареєстрованих у житлових приміщеннях осіб, забезпеченість громадян житловою площею та комунальними послугами тощо та повідомляється заявнику протягом 3 днів з дня прийняття такого рішення (пункт 60 Положення).

    Рішення про відмову у призначенні субсидії, подання документів на розгляд комісії надсилається заявнику в паперовому вигляді рекомендованим листом із зазначенням підстав відмови / подання таких документів на розгляд комісії і порядку оскарження відповідного рішення.

    Заявник має право оскаржити до комісії або до суду рішення управління праці та соціального захисту населення щодо розміру призначеної субсидії або про відмову в призначенні житлової субсидії, а також рішення щодо подання документів на розгляд комісії (пункт 64 Положення).

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Крикун Сергій  Павлович

    Закон Украины "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1382-15):

    "Стаття 10. Правила реєстрації місця проживання

    Правила здійснення реєстрації місця проживання, форми необхідних для цього документів, порядок передачі органами реєстрації інформації до Єдиного державного демографічного реєстру встановлюються Кабінетом Міністрів України.".

    "ПРАВИЛА реєстрації місця проживання" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/207-2016-%D0%B...):

    "18...У разі реєстрації місця проживання батьків за різними адресами місце проживання дитини, яка не досягла 14 років, реєструється разом з одним із батьків за письмовою згодою другого з батьків у присутності особи, яка приймає заяву, або на підставі засвідченої в установленому порядку письмової згоди другого з батьків (крім випадків, коли місце проживання дитини визначено відповідним рішенням суду або рішенням органу опіки та піклування)...

    Забороняється вимагати для реєстрації місця проживання особи інші документи.";

    "ПОЛОЖЕННЯ про порядок призначення житлових субсидій" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/848-95-%D0%BF):

    "9. Призначення житлових субсидій та контроль за їх цільовим використанням здійснюються структурними підрозділами з питань соціального захисту населення...

    64. Заявник має право оскаржити до комісії або до суду рішення структурного підрозділу з питань соціального захисту населення щодо розміру призначеної субсидії або про відмову в призначенні житлової субсидії, а також рішення щодо подання документів на розгляд комісії.".

    Конституция Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...):

    "Стаття 19... Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України." -

    другими словами, для лиц публичного права (органов гос. власти и местного самоуправления, каким является орган СЗН - прим. авт.) действтует специальный разрешительный принцип: "Запрещено все, что прямо не разрешено законом".

    Уголовный кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14):"Стаття 364. Зловживання владою або службовим становищем

    1. Зловживання владою або службовим становищем, тобто умисне, з метою одержання будь-якої неправомірної вигоди для самої себе чи іншої фізичної або юридичної особи використання службовою особою влади чи службового становища всупереч інтересам служби, якщо воно завдало істотної шкоди охоронюваним законом правам, свободам та інтересам окремих громадян або державним чи громадським інтересам, або інтересам юридичних осіб, -

    карається арештом на строк до шести місяців або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, із штрафом від двохсот п’ятдесяти до семисот п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян." -

    в этой части "будь-якої неправомірної вигоди для самої себе" может иметь цель экономии бюджетных средств, как одного из способов, оснований увеличения своей заработной платы.

    Подайте на имя начальника органа СЗН заявление (под регистрацию его вручения на Вашем экземпляре) о незаконности отказа в назначении субсидии, при этом,с момента первичной подачи документов, под страхом как обжалования в комиссию, предусмотренную Положение о назначении комиссии, так и подачи заявления полицию по признакам приведенной ст.364 УК.

    Адвокат Евгений Александрович

    Добрий вечір, Ольга!

    "Добрий день! Так як сім'я мешкає у сільській місцевості, зверталися до уповноваженої особи у сільську раду. А відмову передали в усному порядку( уповноважена особа) мотивуючи тим, що 17 річна дитина не може бути зареєстрована без батьків ,так ще потрібні і довідки про доходи батька та мати 17 річної дитини( навчається в університеті на 1 курсі за контрактом). Інших підстав у відмові не вказують. Чи правомірні ці вимоги"?

    - Це незаконно, відмова поа нна бути належним чином оформлена.

    Так, Рішення про відмову у призначенні субсидії, подання документів на розгляд комісії надсилається заявнику в паперовому вигляді рекомендованим листом із зазначенням підстав відмови / подання таких документів на розгляд комісії і порядку оскарження відповідного рішення.

    Заявник має право оскаржити до комісії або до суду рішення управління праці та соціального захисту населення щодо розміру призначеної субсидії або про відмову в призначенні житлової субсидії, а також рішення щодо подання документів на розгляд комісії (пункт 64 Положення).

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Карпенко Андрей Владимирович

    - Заключите договор между вами (родителями) и дедушкой (бабушкой) договор о проживании и воспитании ребенка и зарегестрируйте его в органе опеки.

    - Этот договор предъявите в орган соцобеспечения.

    Статья 8. Применение к регулированию семейных отношений Гражданского кодека Украины

    1. Если личные неимущественные и имущественные отношения между супругами, родителями и детьми, другими членами семьи и родственниками не урегулированы Семейным Кодексом, они регулируются соответствующими нормами Гражданского кодекса Украины, если это не противоречит существу семейных отношений.

    Статья 9. Регулирование семейных отношений по договоренности (Договором) сторон

    1. Супруги, родители ребенка, родители и дети, другие члены семьи и родственники, отношения между которыми регулирует этот Кодекс, могут урегулировать свои отношения по договоренности (договором), если это не противоречит требованиям этого Кодекса, других законов и моральным основам общества.

    2. Лица, которые проживают одной семьей, а также родственники по происхождению, отношения которых не урегулированы Семейным Кодексом, могут урегулировать свои семейные (родственные) отношения по договору, который должен быть заключен в письменной форме. Такой договор является обязательным к исполнению, если он не противоречит требованиям этого Кодекса, других законов Украины и моральным основам общества.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України