Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 19 січня 2021, питання №36531 100₴

Нарушение прав граждан Украины в Крыму

В марте 2020 года Президент России запретил иностранцам владеть земельными участками в Крыму. Я владелец дома в Судакском районе. Дом получил по наследству после гибели отца в 1994 году. Я прописан в этом доме, хотя проживаю в Одессе и не был в Крыму с 2012 года. Через 2 месяца истекает срок отведенный окупантами для переоформления участков или их продажи. Нужен ваш совет и помощь в составлении юридически грамотного заявления в прокуратуру АРК а также жалобы на бездействие украинских властей в вопросах защиты прав граждан Укрвины.

Відповіді юристів (8)

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    Нужен ваш совет и помощь в составлении юридически грамотного заявления в прокуратуру АРК а также жалобы на бездействие украинских властей в вопросах защиты прав граждан Укрвины.

    я очень сомневаюсь что у Вас чтото получится пока Крым неподконтрольная часть Украины

    Украина никакой власти в Крыму по сути не имеет

    пробуйте подать в суд на незаконные постановления властей и дойдите до европейского суда - может чтото и получится

    Карпенко Андрей Владимирович
    15%
    Карпенко Андрей Владимирович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Добрый день!

    1. Власти Украины эту проблему знают и противодействуют ей на международном уровне - другое дело как Россия на это реагирует.

    2. Для граждан Украины, пострадавших от мартовского (2020 года) указа путина, оказывается помощь через Представительство Президента Украины в Крыму.

    http://www.ppu.gov.ua/contacts/

    Представительство продолжает принимать обращения граждан:— по телефону бесплатной «горячей линии»: 0800502192 и по телефону (0552) 49-59-39;— с помощью сети Skype — учетная запись: ark predstavnictvo;— по электронной почте: zvernennia@ppu.gov.ua;— по почтовому адресу: г. Херсон, проспект Ушакова, 42.

    3. Этой проблемой занимается прокуратура Автономной Республики Крым.

    https://ark.gp.gov.ua/ua/index.html

    4. Эта проблема на контроле у Украинского Хельсинского союза по правам человека.

    https://helsinki.org.ua/

    5. Почитайте об этой проблеме:

    https://ru.krymr.com/a/sovety-pravozahitnika-v-pre...

    УДАЧИ!

    Ковальчук Владимир
    25%

    – В конечном счете многим придется судиться с оккупационной властью за свои участки. Мы рекомендуем таким людям уже сейчас обращаться к нам за бесплатной правовой помощью. В первую очередь я советую гражданам Украины без российского паспорта, которые владеют землей в Крыму, собрать все свои документы на право собственности. Во время оккупации и связанных с ней переездов какие-то из них могли потеряться. Если так, нужно получить выписки из Госгеокадастра Украины, чтобы у гражданина были четкие свидетельства в суде. Экспроприация земельных участков в данном случае незаконна, она нарушает международное право, поскольку Крым – это Украина, и Россия не имеет права распространять на него свое законодательство. Кстати, даже тех граждан, которые получили оккупационные паспорта, в судах нередко лишали гражданства России по разным причинам.Офис прокурора Международного уголовного суда (МУС) опубликовал отчет о деятельности по предварительному расследованию за 2019 год, которое касается ситуации в аннексированном Крыму и на Донбассе.

    Как сообщает представительство президента Украины в АРК, прокурор МУС квалифицирует ситуацию в Крыму как «положение оккупации, то есть международный вооруженный конфликт».

    «Позиция Офиса прокурора МУС о квалификации ситуации в Крыму является четкой и однозначной»Офис прокурора сейчас занимается вопросом приемлемости дел, то есть, по сути вопросом анализа комплементарности. Это уже работа над последней третьей фазой предварительного изучения (предварительного расследования) Обратитесь в офис президента они точно скажут куда обратится

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 3 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Враховуючи той факт, що АР Крим, э тимчасово окупованою територією , внаслідок агресіі Російської Федерації , тому Україна не здійснює державну владу на вказаній території за захистом прав, Вам необхідно звернутися до офісу прокуратури АР Крим, поштою https://ark.gp.gov.ua/ua/kontakty.html.

    Щодо прав людини порушених в Криму необхідно звернутися з письмовими фактами до офісу Уповноваженого з прав людини ВР України - Людмили Денісової http://www.ombudsman.gov.ua/ua/page/secretariat/ko...

    Напрацювавши правову позицію спільно з вказаними органами , за підтримки регіонального адвоката з міжнародних справ та права, можливо вирішити питання обрання стратегії для захисту Ваших прав.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Тарасюк Віктор  Анатолійович
    20%
    Тарасюк Віктор Анатолійович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 26 років досвіду

    Пане Едуарде! Не сумніваюсь, що Ваша власність в Криму залишиться Вашою і в подальшому. Відносно Вашого запитання, як кримчанин, рекомендую Вам максимально запастись доказами права власності Вашої нерухомості в Криму (витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку, витяг з реєстру нерухомості на будинок, звернення в прокуратуру АРК, і тд). Вони Вам точно згодяться.

    Крім того, якщо Ви були прописані в Криму на 20.03.2014 року Ви автоматично ( і таке буває в рф) стали громадянином рф (навіть якщо не знали про це і не бажали цього). Тому на Вас дія указу путіна не росповсюджується, а Ваше майно залишиться Вашим. Щасти Вам. Будуть питання звертайтесь. Слава Україні!

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий вечір, Едуард!

    Відповідно до ст.3 закону «Про забезпечення прав і свобод громадян і правовий режим на тимчасово окупованій території України» від 15.04.2014 №1207-VII АРК й м.Севастополь визнані тимчасово окупованою територією. Проте дія Конституції та законів України поширюється на ці терени. В ст.11 закону №1207-VII установлено, що за фізичними та юридичними особами зберігається право власності й інші речові права на земельні

    ділянки, розташовані на території АРК й м.Севастополя, якщо вони придбані у власність відповідно до актів України. Аналогічні гарантії встановлені стст.8, 13 закону «Про створення вільної економічної зони «Крим» та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України» від 12.08.2014 №1636-VII.

    Проте ситуація свідчить про те, що жоден зі спеціальних актів, які регулюють право власності на кримські об’єкти нерухомості, не дозволяє забезпечити дієвий захист або реалізацію права власності на нерухомість у Криму. При цьому держава позбавлена важелів ефективного реагування на випадки, коли окремі категорії юридичних і фізичних осіб позбавляють права власності на вказані об’єкти.

    Водночас необхідно враховувати, що на території АРК й м.Севастополя тамтешня влада визнає федеральне законодавство РФ і локальні акти, прийняті місцевими органами. Так, відповідно до закону РК «Про особливості регулювання майнових і земельних відносин на території Республіки Крим» від 30.07.2014, встановлені особливості регулювання земельних і майнових відносин, а також відносин у сфері державного кадастрового обліку нерухомості й державної реєстрації прав на нерухоме майно та операцій з ним. Відповідно до ст.1 цього акта правову основу регулювання вказаних відносин становлять конституція РФ, федеральний конституційний закон «Про прийняття в Російську Федерацію Республіки Крим та утворення у складі Російської Федерації нових суб’єктів — Республіки Крим і міста федерального значення Севастополя» від 21.03.2014 №6-ФКЗ, конституція РК, інші федеральні закони, а також нормативно-правові акти РК з урахуванням певних особливостей.

    Відповідно до закону №6-ФКЗ право власності на земельні ділянки й інші об’єкти нерухомого майна на території Криму, що виникло до набуття ним чинності у фізичних та юридичних осіб, включаючи іноземних осіб та осіб без громадянства, зберігається. При цьому документи, оформлені після 21.03.2014, кримськими й севастопольськими органами влади не визнаються. Отже, аби мати можливість розпоряджатися своєю нерухомістю, розташованою на півострові, власникові необхідно отримати або переоформити правовстановчі документи.

    Ігнорування цього факту призводить до відсутності відомостей про права на нерухоме майно, зокрема земельні ділянки, в російському реєстрі прав на нерухоме майно й операцій з ним. Фактично людину, якій належить нерухомість, сприймають як особу, котра не є законним власником ділянки в розумінні нормативно-правових актів, які застосовуються на території Криму. Як наслідок, обмежуються або скасовуються правомочності власників на володіння, користування й розпорядження земельними ділянками (ч.1 ст.264 цивільного кодексу РФ від 30.11.94 №51-ФЗ).

    Крім того, земельна ділянка може бути визнана безхазяйною, якщо в неї немає власника або такий не відомий чи відмовився від права власності на неї. Безхазяйні ділянки, розташовані на території Криму, приймаються на облік органом, що здійснює державну реєстрацію права на нерухоме майно за заявою органу місцевого самоврядування (уповноваженого державного органу м.Севастополя), на території якого вони розміщуються (відповідно до наказу

    Мінекономрозвитку РФ «Про встановлення порядку прийняття на облік безхазяйних нерухомих речей» від 22.11.2013 №701).

    Відповідно до ч.1 ст.225 ЦК РФ після закінчення року з дня постановки такої земельної ділянки на облік уповноважений орган може звернутися до суду з вимогою про визнання права муніципальної власності на неї. На жаль, у такому разі повернути ділянку у володіння, користування та розпорядження власника буде практично неможливо, що, у свою чергу, здатне призвести до втрати права власності на об’єкти нерухомості, розташовані на ній.

    Також неприємності може принести перерозподіл земельних площ відповідно до затвердженого без участі власника плану межування або схеми розташування ділянки, який може проводитися згідно з ст.39.28 земельного кодексу РФ. Така ситуація ймовірна в разі, якщо:

    • включення відомостей про об’єкт проводитиме не власник, а уповноважений орган державної влади;• власники сусідніх угідь унесуть помилкові дані про свої ділянки, будівлі, споруди.

    Уточнимо, що в разі перерозподілу існування початкової земельної ділянки припиняється й утворюється нова (ст.11.7 ЗК РФ). При цьому перерозподіл може призвести до незбігу меж розташованих об’єктів нерухомості з межами самої ділянки. Це також унеможливить надання раніше отриманих правовстановчих документів на підтвердження свого права власності.

    Органи контролю в Криму та м.Севастополі мають право перевіряти законність оформлених і не підтверджених (переоформлених) після 21.03.2014 прав на нерухомість. Результатом може стати визнання ділянки землею, що перебуває у федеральній муніципальній власності або у власності суб’єктів РФ. Якщо ґрунт виділявся із земель садового товариства, дачного кооперативу або іншої юридичної особи, можливе визнання права власності за третьою особою.

    Відзначимо, що, за деякими даними, кримський парламент продовжив терміни перереєстрації земельних паїв до 1.01.2019. Раніше було встановлено, що громадяни, які мають сертифікати на ділянки сільськогосподарського призначення, оформлені згідно із законодавством України, могли зареєструвати право власності на них за російським законодавством до 1.01.2016. Інакше всі паї, на які не було зареєстровано право власності, переходять у муніципальну власність.

    Зауважимо, що близько 20 тис. громадян мають сертифікати на паї, оформлені відповідно до законодавства. При цьому розмір середнього паю становить 4 га. Відповідно, із цивільного обороту випадає близько 80 тис. га землі.

    Внесенню відомостей про право на ділянку до реєстру може завадити існування в законодавстві РФ категорії земель з особливим правовим статусом. Так, відповідно до ст.15 ЗК РФ іноземні громадяни, особи без громадянства та іноземні юридичні особи не можуть володіти на праві власності ґрунтами, розташованими на прикордонних та інших особливих територіях.

    Аналіз переліку прикордонних територій, затвердженого указом президента РФ від 9.01.2011 №26 (у редакції від 11.04.2016), дозволяє зробити висновок про те, що в будь-який час до нього можуть потрапити нові ділянки і велика кількість нинішніх власників — резидентів України зіткнеться з проблемою неможливості їх використання. Водночас такий перебіг подій може призвести до позбавлення права на об’єкти нерухомості, розміщені на таких ділянках.

    Можливість зміни цільового призначення землі без відома власників уже призвела до того, що останнім часом набув розвитку захист права власності українських фізичних та юридичних осіб, а також іноземних інвесторів на ґрунти сільськогосподарського призначення, розташовані на території півострова.

    До тих, хто потребує захисту, можна віднести юридичних і фізичних осіб, котрі:

    - мають необхідні для державної реєстрації документи, видані до 21.03.2014, що підтверджують наявність їх права на ділянки сільськогосподарського (у розумінні ст.22 ЗК України) або рекреаційного призначення для дачного будівництва (у розумінні стст.50—52 ЗК);

    - завершили процес оформлення необхідних для державної реєстрації документів, що підтверджують наявність прав на площі сільськогосподарського призначення;

    - мають необхідні для державної реєстрації документи, видані до 21.03.2014, що підтверджують їх право на окремі ділянки сільськогосподарського призначення, виділені для ведення садівництва, городництва.

    Документами, необхідними для державної реєстрації, є видані до 21.03.2014 в установленому порядку на території Криму, м.Севастополя документи, передбачені відповідними актами (див., наприклад, постанову Ради міністрів РК «Про затвердження переліку документів, які підтверджують наявність прав, що виникли раніше, на об’єкти нерухомого майна і необхідні для державної реєстрації» від 11.08.2014 №264).

    Необхідність залучення фахівців для захисту прав зазначених категорій осіб пов’язана з тим, що відповідно до ст.15 ЗК РФ і ст.3 федерального закону «Про обіг земель сільськогосподарського призначення» від 24.07.2002 №101-ФЗ іноземні громадяни, іноземні юридичні особи, особи без громадянства, а також юридичні особи, у статутному (пайовому) капіталі яких частка іноземних громадян, іноземних юридичних осіб, осіб без громадянства становить більш ніж 50%, можуть володіти землями сільськогосподарського призначення тільки на праві оренди.

    Під останніми розуміються площі за межами населеного пункту, надані для потреб сільського господарства, а також призначені для цих цілей (ст.77 ЗК РФ). Статтею 5 закону РК «Про особливості регулювання майнових і земельних відносин на території Республіки Крим» від 31.07.2014 №38-ЗРК, а також ст.5 закону м.Севастополя «Про особливості регулювання майнових і земельних відносин на території міста Севастополя» від 25.07.2014 №46-ЗС до таких ґрунтів віднесені також ділянки, надані для дачного будівництва зі складу земель рекреаційного призначення.

    У зв’язку із цим низка українських юридичних і

    фізичних осіб, а також іноземних інвесторів опинились у ситуації, за якої місцеві органи влади півострова відмовляють їм у реєстрації права власності, фактично не визнаючи видані раніше правовстановчі документи та позбавляючи таких суб’єктів права власності.

    Наголосимо, що обмеження, пов’язане із забороною іноземним юридичним і фізичним особам мати у власності ділянки сільськогосподарського призначення, не є абсолютним і має низку винятків. Проте державні реєстратори під час ухвалення рішень безпідставно, а подекуди і з надуманих причин відмовляють усім указаним категоріям осіб у реєстрації права власності, не вдаючись у тонкощі окремих нормативно-правових актів, що регулюють відносини, пов’язані з обігом сільськогосподарських земель, а також не враховуючи дозволеного раніше використання конкретних ділянок.

    Питання треба вирішувати, шляхом подання позовних заяв, як до судів України, такі до судів Республіки Крим,а у разі не вирішеня питання судами усіх інстанцій, звертатися до Европейського Суду з прав людини.

    Успіхів Вам!

    • Крикун Сергій  Павлович
      Крикун Сергій Павлович 3 роки тому

      Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

      Коллега "Адвокат", Ваши ссылки на законодательство РФ, документы РК являются фактически признанием законности анексии Крыма, легитимности российского правового поля на территории АРК Крым.

    Крикун Сергій  Павлович
    40%
    Крикун Сергій Павлович 3 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Закон Украины "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1207-18):

    "Стаття 1. Правовий статус тимчасово окупованої території України

    1. Тимчасово окупована територія України (далі - тимчасово окупована територія) є невід’ємною частиною території України, на яку поширюється дія Конституції та законів України.

    2. Датою початку тимчасової окупації є 20 лютого 2014 року...

    Стаття 3. Тимчасово окупована територія

    1. Для цілей цього Закону тимчасово окупованою територією визначається:

    1) сухопутна територія Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, внутрішні води України цих територій;...

    Стаття 5. Захист прав і свобод людини і громадянина, культурної спадщини на тимчасово окупованій території...

    3. Відповідальність за порушення визначених Конституцією та законами України прав і свобод людини і громадянина на тимчасово окупованій території покладається на Російську Федерацію як на державу-окупанта відповідно до норм і принципів міжнародного права...

    5. Кабінет Міністрів України здійснює постійний моніторинг стану дотримання прав і свобод людини і громадянина на тимчасово окупованій території, за результатами якого оприлюднює та надає відповідну інформацію міжнародним організаціям у сфері захисту прав і свобод людини і громадянина та вживає необхідних заходів.

    Уповноважений Верховної Ради України з прав людини здійснює згідно із законом парламентський контроль за дотриманням конституційних прав і свобод людини і громадянина на тимчасово окупованій території....

    Стаття 11. Гарантування права власності та правовий режим майна на тимчасово окупованій території

    1. На тимчасово окупованій території право власності охороняється згідно із законодавством України....

    3. За фізичними особами, незалежно від набуття ними статусу біженця чи іншого спеціального правового статусу, підприємствами, установами, організаціями зберігається право власності та інші речові права на майно, у тому числі на нерухоме майно, включаючи земельні ділянки, що знаходиться на тимчасово окупованій території, якщо воно набуте відповідно до законів України.

    4. Набуття та припинення права власності на нерухоме майно, яке знаходиться на тимчасово окупованій території, здійснюється відповідно до законодавства України за межами тимчасово окупованої території. У разі неможливості здійснення державним реєстратором повноважень щодо державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень на тимчасово окупованій території орган державної реєстрації визначається Кабінетом Міністрів України.

    5. На тимчасово окупованій території будь-який правочин щодо нерухомого майна, у тому числі щодо земельних ділянок, вчинений з порушенням вимог цього Закону, інших законів України, вважається недійсним з моменту вчинення і не створює юридичних наслідків, крім тих, що пов’язані з його недійсністю....".

    Закон Украины "Про міжнародне приватне право" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2709-15):

    "Стаття 16. Особистий закон фізичної особи

    1. Особистим законом фізичної особи вважається право держави, громадянином якої вона є...

    Стаття 39. Виникнення та припинення права власності та інших речових прав

    1. Виникнення та припинення права власності та інших речових прав визначається правом держави, у якій відповідне майно перебувало в момент, коли мала місце дія або інша обставина, яка стала підставою для виникнення або припинення права власності та інших речових прав, якщо інше не передбачено законом або міжнародним договором України...".

    "Конвенція про закони і звичаї суходільної війни (витяг)" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_765):

    "Відділ III Про військову владу на території ворожої держави

    Стаття XLVI. Честь і права сімейні, життя окремих осіб і приватна власність, рівно як і релігійні вірування й справляння обрядів віри, мають поважатись.

    Приватна власність не підлягає конфіскації.

    Стаття XLVII. Грабіж категорично забороняється.

    Стаття LV. Держава, що захопила регіон, мусить визнавати громадські будівлі, нерухомість, ліси й сільськогосподарські угіддя, які знаходяться в ній і належать ворожій державі, лише такими, що перебувають в управлінні та володінні..."

    "IV КОНВЕНЦІЯ про закони і звичаї війни на суходолі та додаток до неї: Положення про закони і звичаї війни на суходолі

    Дата підписання: 18.10.1907

    Дата набрання чинності для України: 24.08.1991...

    ДОДАТОК ДО КОНВЕНЦІЇ ПОЛОЖЕННЯ про закони і звичаї війни на суходолі...

    Стаття 46. Сімейна гідність і права, життя фізичних осіб і приватна власність, а також релігійні переконання і обряди повинні поважатися.

    Приватна власність не підлягає конфіскації....".

    Предварительно, мне не удалось найти официальных сведений о присоединении РФ к приведенной Конвенции о законах и обычаях сухопутной войны, но с момента ее принятия (1899г.) отношение к ней имеет еще Российская империя, Советский Союз - следовательно РФ, как правопреемник СССР.

    Ссылаясь на приведенные положения законов Украины, приведенной Конвенции, Положения, утвержденного IV Конвенции, считаю надлежщим направить заявление о незаконности действий окупационных органов власти АРК Крым, в том числе в отношении Вашего земельного участка: во-первых - в Посольство РФ в Украине; во -вторых - Кабинет Министров Украины; в третьих - Уполномоченному Верховной Рады Украины по правам человека.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України