Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 19 січня 2021, питання №36535

помощь по потере кормильца, срок давности

Добрый день, муж умер в 2015 году , тк у него не было необходимого трудового стажа на тот момент помощь по потере кормильца нашему ребенку была не положена . Недавно я узнала ,что в 2017 году внесли поправку к закону и теперь даже без наличия стажа есть минимальная выплата. Вопрос : имею ли я право сейчас подать документы в пенсионный фонд, ребенку на данный момент 14 лет. Может ли ребенок получать эту выплату? прошло уже 6 лет с момента смерти мужа

Відповіді юристів (1)

    Ступакова Вікторія Ігорівна
    Ступакова Вікторія Ігорівна 3 роки тому

    Адвокат, м. Дніпро, 22 роки досвіду

    Здравствуйте! Да, вы можете обратиться в органы ПФУ за назначением этого вида пенсии, конечно с учетом того факта, что сейчас вы имеете право на такую выплату. Пенсия в таком случае будет назначена с момента обращения, т.к. с момента смерти прошло уже более 12 месяцев.

    ЗУ "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування"

    Стаття 36. Умови призначення пенсії у зв'язку з втратою годувальника

    1. Пенсія у зв'язку з втратою годувальника призначається непрацездатним членам сім'ї померлого годувальника, які були на його утриманні, за наявності в годувальника на день смерті страхового стажу, який був би необхідний йому для призначення пенсії по III групі інвалідності, а в разі смерті особи, яка виконала функцію донора анатомічних матеріалів людини, пенсіонера або осіб, зазначених у частині другій статті 32 цього Закону, а також у разі смерті (загибелі) особи внаслідок поранення, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних під час участі у масових акціях громадського протесту в Україні з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року за євроінтеграцію та проти режиму Януковича (Революції Гідності), - незалежно від тривалості страхового стажу. При цьому дітям пенсія у зв'язку з втратою годувальника призначається незалежно від того, чи були вони на утриманні годувальника.

    Стаття 45. Строки призначення (перерахунку) та виплати пенсії

    1. Пенсія призначається з дня звернення за пенсією, крім таких випадків, коли пенсія призначається з більш раннього строку:

    3) пенсія у зв'язку з втратою годувальника призначається з дня, що настає за днем смерті годувальника, якщо звернення про призначення такого виду пенсії надійшло протягом 12 місяців з дня смерті годувальника.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України