Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Социальное обеспечение, 21 января 2021, вопрос №36663

Ребенок инвалид детства

Здравствуйте.Хотела бы узнать,у меня сын с травмой головы с роддома,сейчас оформили инвалидность.в мае ему три года.но он не говорит не сидит не ходит.по диагнозу ДЦП конечностей.тамография показала травму головы затылочной части!ребенок не может без посторонней помощи ничего.его нельзя оставить без присмотра и на 10минут.так как он может себя травмировать ничайно.был случай что он постушку сильно засунул врот.чем сильно напугал....нам назначили третью группу.инвалид с детства!но насколько я проинформирована нам положена групп категории а!я не могу работать и у меня трое деток!как можно и можно ли вообще оспорить заключение комиссии.и ещё не должны начислить помощь на ребенка с рождения.с момента получения травмы?

Ответы юристов (1)

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю:

    Порядок встановлення та зміни групи інвалідності встановлюється висновком МСЕК з додатком до нього про встановлення конкретної групи індивідуально.

    Група - 1, 2 або 3 встановлюється експертною комісією виходячи з ознак та ступення стану здоров я особи та втрати працездатності Згідно ПОЛОЖЕННЯ про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності № 1317 та Інструкцією про встановлення груп інвалідності.

    Ваша ситуація передусім залежить від попередніх висновків ЛКК(Лікарсько-консультативна комісія) за місцем де підписано декларацію з сімейним лікарем, чим обгрунтованішим буде висновок ЛКК , щодо втрати Вашою дитиною здатності до самообслуговування, тим вища ймовірність зміни групи інвалідності з 3-ї на 1-ш у.

    Безстроковий термін встановлюється, якщо на покращення стану здоров я не має особливої надії в подальшому.

    За загальним правилом група встановлюється на термін 2-3 роки індивідуально за рішенням комісії.

    За описаних Вами ознак встановлюється 1- ша группа(підгрупи А) з встановленням постійного догляду за особою з інвалідністю з моменту винесення рішення з надбавкою на догляд та зарахуванням періоду догляду до стажу матері для розрахунку пенсії.

    Вам необхідно з заявою та документами медичними звернутися до обласного управління охорони здоров я де вказати, що комісія невірно втановила дитині групу інвалідності не дослідивши обставини стану здоров я дитини. Нехай призначать перевірку дій комісії.

    Надалі необхідно звернутись до суду з позовом проти комісії "щодо скасування рішень та дій , (бездіяльності) посадових осіб державної установи, призначити нове обстеження іншим складом фахівців ЛКК ТА МСЄК дитини та винесення обгрунтованого висновку лікарями та встановлення відповідної групи інвалідності згідно стану дитини.

    Перед судом необхідно отримати свіжі медичні довідки та рішення ЛКК та сімейного лікаря.

    Суд своїм рішенням може призначити нову експертизу дитині та скасувати невірні рішення.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України