Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 21 января 2021, вопрос №36671 100₴

Прораб пропал с деньгами

Доброго времени суток
Обратился я к прорабу касательно ремонта в квартире, определенный объем выполнен, но в один момент, прораб пропал с частью денег, которые были даны для закупки материалов, приблизительная сумма 150тыс.грн
Документально с ним ничего не оформлено, деньги переводились с карты, на его карту, выписка по банку есть, но актов приема передачи, или расписок нет
Есть ли законные способы образумить человека вернуть деньги?
На связь выходит, но трудно

Ответы юристов (15)

    Марусяк Андрій Романович
    30%

    Доброго дня! ситуацыя неприємна і кошти ви повернете не скоро. Варіанти ваших дій:

    1) звертайтесь до поліції із заявою про вчинення шахрайства. Особа шляхом обману отримала від вас у власність кошти, ст. 190 КК;

    Ваша заява має бути зареєстрована у ЄРДР протягом доби і вам має бути видана пам'ятка потерпілого. На практиці вас можуть проігнорувати, тому готуйтесь звертатись до слідчого судді із заявою про оскарження бездіяльності слідчого та внесення відомостей до ЄРДР. У кримінальному провадженні доведеться заявляти цивільний позов;

    2) шлях цивільний. Звертайтесь із позовом до суду про повернення вам ваших коштів у зв'язку із порушенням домовленостей. Докази: виписка з банку, показання свідків, можлива переписка по телефону. Такий шлях займе менше часу, ніж перший, приблизно рік, півтори, і прораба не буде покарано за його обман.

    Також вимагайте 3% річних за користування коштами;

    3) інші способи повернення коштів на межі правопорушень з вашої сторони і будь-які способи тиску на боржника використовуйте на власний ризик бути притягнутим до відповідальності.

    Щасти вам.

    Пользователь не активен
    30%
    Пользователь не активен 3 года назад

    Адвокат, 5 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрый день! В данном случае стоит написать заявление в полицию по факту мошенничества ( ст. 190 Уголовного кодекса Украины) . Для того чого началось досудебное расследование и ваше заявление внесли в Единый реестр досуденых расследований , стоит в заявлении указать детально все факты .а так же предоставить скриншоты перевода денег, выписки с банка, ваши переписки о согласовании денежной суммы к примеру.

    Так же указать свидетелей (ФИО, место проживания, телефоны), которые смогут подтвердить что данное лицо сотрудничало с Вами и выполнял определенную работу.

    Не исключено , что данное заявление не внесут в ЕРДР, ссылаясь с тем что это гражданско-правовые отношения, но данное решение органов полиции можно обжаловать и через суд обязать отдел полиции внести ведомости в ЕРДР по данному факту и начать досубеное расследование.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго дня, Володимире!Алгоритм дій у Вашій ситуації прибизно наступний:

    1. повідомте його, що у випадку неповернення коштів або не виконання робіт Ви будете змушені звернутись до правоохоронних органів.

    2. У Випадку відсутності реакції, одразу звертайтесяя до правоохоронних органів із заявою про шахрайство, краще також залучитись допомогою адвоката. По суті сам факт переведення коштів на його карту, свідчить про Ваш намір укладення відповідного договору.

    3. У випадку складностей щодо внесення інформації про злочин до ЄРДР (на практиці таке може бути) потрібно звертатись до суду у порядку цивільного судочинства.

    У випадку наявності запитань - звертайтеся!

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Володимире!

    У даному випадку наявні ознаки кримінального правопорушення за ст. 190 КК України "Шахрайство".

    Кримінальний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14#Text):

    Стаття 190. Шахрайство

    1. Заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство) -

    карається штрафом від двох тисяч до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від двохсот до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

    Якщо особі стало відомо про вчинене кримінальне правопорушення, або ж вона стала свідком вчиненого кримінального правопорушення, або потерпілою, особа маєте право написати письмову заяву про вчинене кримінальне правопорушення до найближчого відділення Національної поліції України незалежно від місця і часу їх учинення.Прийняття заяв (повідомлень) заявника здійснює цілодобово, безперервно та невідкладно орган (підрозділ) поліції, до якого надійшла така інформація.

    Під час особистого звернення заявника до органу (підрозділу) поліції із письмовою заявою уповноважена службова особа органу (підрозділу) поліції її приймає і реєструє в інформаційно-телекомунікаційної системі «Інформаційний портал Національної поліції України» (ІТС ІПНП) або журналі єдиного обліку (ЄО) заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення та інші події, а також оформлює та видає заявникові талон-повідомлення єдиного обліку про прийняття і реєстрацію заяви (повідомлення) про кримінальне правопорушення та іншу подію (пункт 4 розділу II Порядку ведення єдиного обліку в органах (підрозділах) поліції заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення та інші події, затвердженого наказом Міністерства внутрішніх справ України 08 лютого 2019 року № 100, далі - Порядок).

    Датою подання заяви (повідомлення) до органу (підрозділу) поліції вважається дата реєстрації такої заяви (повідомлення) в ІТС ІПНП (журналі ЄО).

    Особа, яка подає заяву чи повідомляє про кримінальне правопорушення, під підпис попереджається про кримінальну відповідальність за завідомо неправдиве повідомлення про вчинення кримінального правопорушення, передбачену статтею 383 Кримінального кодексу України, крім випадків надходження заяви або повідомлення поштою чи зв’язком іншого виду (пункт 2 розділу II Порядку).

    Важливо! Заяви (повідомлення) можуть направлятися до органу (підрозділу) поліції з використанням засобів поштового зв’язку, мережі Інтернет, електронного зв’язку (електронні звернення), через контактні центри державної установи «Урядовий контактний центр» та телефонну «гарячу лінію» Національної поліції України (0-800-50-02-02), які реєструються службою діловодства та невідкладно передають керівникові органу (підрозділу) поліції або особі, яка виконує його обов’язки (пункт 12 розділу II Порядку).

    Кримінальний процесуальний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4651-17):

    Стаття 60. Заявник

    1. Заявником є фізична або юридична особа, яка звернулася із заявою або повідомленням про кримінальне правопорушення до органу державної влади, уповноваженого розпочати досудове розслідування, і не є потерпілим.

    2. Заявник має право:

    1) отримати від органу, до якого він подав заяву, документ, що підтверджує її прийняття і реєстрацію;

    1-1) отримувати витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань;

    2) подавати на підтвердження своєї заяви речі і документи;

    3) отримати інформацію про закінчення досудового розслідування.

    3. Заявник, який є викривачем, крім передбачених цією статтею прав, має право в порядку, встановленому Законом України "Про запобігання корупції", отримувати інформацію про стан досудового розслідування, розпочатого за його заявою чи повідомленням.

    Інформація надається слідчим або прокурором у строк не більше п’яти днів з моменту подання заяви.

    Стаття 214. Початок досудового розслідування

    1. Слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування, а дізнавач - керівником органу дізнання, а в разі відсутності підрозділу дізнання - керівником органу досудового розслідування.

    Стаття 303. Рішення, дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача або прокурора, які можуть бути оскаржені під час досудового розслідування, та право на оскарження

    1. На досудовому провадженні можуть бути оскаржені такі рішення, дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача або прокурора:

    1) бездіяльність слідчого, дізнавача, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, у неповерненні тимчасово вилученого майна згідно з вимогами статті 169 цього Кодексу, а також у нездійсненні інших процесуальних дій, які він зобов’язаний вчинити у визначений цим Кодексом строк, - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, володільцем тимчасово вилученого майна, іншою особою, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування;

    Стаття 304. Строк подання скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача чи прокурора, її повернення або відмова відкриття провадження

    1. Скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача чи прокурора, передбачені частиною першою статті 303 цього Кодексу, можуть бути подані особою протягом десяти днів з моменту прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності. Якщо рішення слідчого, дізнавача чи прокурора оформлюється постановою, строк подання скарги починається з дня отримання особою її копії.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Костромина Виктория

    Документально с ним ничего не оформлено, деньги переводились с карты, на его карту, выписка по банку есть, но актов приема передачи, или расписок нет Есть ли законные способы образумить человека вернуть деньги? На связь выходит, но трудно

    без договоров сложно

    у Вас 2 варианта - или попытаться договориться или обращайтесь в полицию

    Мєньков Андрій Васильович
    40%

    Добрый день Владимир! Исходя из Вашего вопроса между Вами и прорабом возникли гражданско-правовые отношения. Поэтому если Вы обратитесь в полицию и опишите ситуацию как есть, Вам скорее всего откажут и не внесут ведомости в реестр досудебных расследований по ст. 190 Уголовного кодекса (мошеничество). Еффективнее на мой взгляд, все же попытаться вернуть деньги, либо обязать довести до конца невыполненные работы в порядке гражданского судопроизводства, но нужны доказательства (банковской выписки будет не достаточно). Попробуйте оформить договорные отношения письменно, заключив договор задним числом, припугнув прораба обращением в полицию о мошеничестве.

    Сергеев Артем
    Сергеев Артем 3 года назад

    Юрист, г. Харьков, 24 года опыта

    Общаться в чате

    Добрый день.

    По описанным Вами обстоятельствам усматривается состав мошенничества. Нужно обращаться в полицию, результат рассмотрения полицией Вашего заявления зависит от качества составленных документов (заявления, пояснений). Подробно изложить обстоятельства в заявлении и пояснении с учетом квалифицирующих признаков уголовного правонарушения, что б не было возможности трактовать содержание иначе. В течении суток должны внести в ЕРДР (открыть уголовное производство), в противном случае обжаловать невнесение к следственному судье.

    Если есть вопросы или нужна помощь - обращайтесь (Обратная связь на e-mail, WhatsApp, Viber, Telegram).

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    Вам необхідно сформувати та напрвити досудову вимогу про повернення cплачених коштів з обгрунтуванням причин у порядку ст. 530 ЦК Украіни ,рекомендованим листом з описом вкладення та повідомленням про вручення у тексті зазначити ,що в разі не надання відповіді у 30-ти денний термін ви залишаете за собою право позову до суду про стягнення коштів до вимоги додати: копію договору ( якщо є) рахунок -фактуру з пошти ,квитанціі з банку ,розрахунок боргу на папері та сум пені. Відправити поштою документи продавцю . Збережіть квитанцію про відправку вимоги з доказами. Через 30-ть днів подаєте позов до суду з доказами ,копію вимоги з додатками та квитанцію про відправку.

    Чекаєте повідомлення суду про відкриття провадження.

    А взагалі є всі ознаки шахрайства:

    Стаття 190. Шахрайство

    1. Заволодіння чужим майном або коштами або придбання/продаж права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство) -

    карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

    2. Шахрайство, вчинене повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або таке, що завдало значної шкоди потерпілому, -

    карається штрафом від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк від одного до двох років, або обмеженням волі на строк до п'яти років, або позбавленням волі на строк до трьох років.

    3. Шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки, -

    карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.

    4. Шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою, -

    карається позбавленням волі на строк від п'яти до дванадцяти років з конфіскацією майна.

    {Стаття 190 із змінами, внесеними згідно із Законом № 270-VI від 15.04.2008}

    Вам необхідно подати детальну заяву з доказами ,зареєструвати іі в ЕРДР згідно ст.214 КПК, отримати витяг з реєстру та чекати виклику слідчого.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Жупинский Николай Андреевич

    Документально с ним ничего не оформлено, деньги переводились с карты, на его карту, выписка по банку есть, но актов приема передачи, или расписок нетЕсть ли законные способы образумить человека вернуть деньги?

    Без договора взыскать через суд деньги, как уплоченные в виде аванса или на приобретение материалов не получится. Получите отказ в виду отсутствия договорных отношений и неправильно избранного способа защиты. В то же время эти деньги можно с него взыскать как безосновательно им полученные (полученные без какого либо основания) ст.1212 ГК.

    Но для начала переговорить с ним, предупредив о том, что будете обращаться в полицию, возможно это возымеет действие.

    Беликов Олег  Александрович

    Добрый день. Действия прораба содержат признаки состава преступления ст. 190 УК - мошенничество. Вам надо обратиться в полицию и написать соответствующее заявление. Насколько мирно решится вопрос - неизвестно, но то, что он должен быть привлечен к ответственности, однозначно.

    Тарасюк Віктор  Анатолійович

    Доброго дня! Для повернення Ваших коштів, потребується немало часу і треба провести достатньо багато підготовчої роботи та набратись терпіння. Але якщо нічого не робити, но нічого і не вийде!

    1. Розрахувати суму заборгованості досконально, по сумах і датах. Як можна швидше звернутись до цього негідника всіма відомими способами (повідомлення телефон, Вайбер, соцмережі, якщо знайдете адресу, що не важко-письмово і т.д.) з вимогою про повернення коштів на вказаний рахунок. При цьому не лишнім буде повідомити йому, що після дати ... ви будете вимушені звернутись до поліції про притягнення його до кримінальної відповідальності, а також розповсюдити інформацію про нього всюди де це можливо (це не заборонено).

    2. Якогомога швидше подати Заяву до поліції про вчинення злочину (шахрайства - ст. 190 ККУ). В заяві треба правильно розписати склад злочину (щоб не отримати формальну відмову), для чого Вам необхідна допомога кваліфікованого адвоката.

    3. Підготувати цивільний позов до суду про повернення ваших коштів (правове обгрунтування по ст.1212 ЦКУ) , з вимогою про стягнення відсотків за користування коштами. Для цього також потрібна кваліфікована допомога.

    Щасти Вам.

    Иваненко Мария Владимировна

    Вы ему всю сумму одним платежом перевели или частями? Прораб работает как физическое лицо или фоп (юридическое лицо)? Попробуйте с ним еще раз поговорить что либо выполняет взятые обязательства, либо Вы обращаетесь в полицию (суд), что будет для него иметь печальные последствия. Не поймет, проводится досудебное урегулирование спора путем направления претензии с просьбой вернуть деньги, а затем в суд с иском нужно обращаться и взыскивать тело долга,3% годовых, инфляционные потери.

    Адвокат Евгений Александрович

    Добрий вечір, Володимир!

    Ви маєте право подати заяву до поліції або прокуратури про внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань та відкриття кримінального провадження про шахрайство за статтею 190 Кримінального кодексу України (на підставі статей 60 в 214 Кримінального процесуального кодексу України).

    Після цього, протягом 24 годин, вказані відомості про вчинене кримінальне правопорушення, повинні бути невідкладно але не пізніше 24 годин, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань, з відкриттям кримінального провадження, про що заявник має право отримати витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань (на підставі статей 60 в 214 Кримінального процесуального кодексу України).

    У разі невнесення відомостей про вчинене кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань протягом 24 годин, заявник має право на протязі 10 днів, подати скаргу слідчому судді місцевого суду (на підставі статей 303-307 Кримінального процесуального кодексу України) та до місцевої прокуратури (стаття 36 Кримінального процесуального кодексу України).

    Дивіться Кримінальний кодекс України:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14

    Дивіться Кримінальний процесуальний кодекс України:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4651-17

    "Стаття 60. Заявник

    1. Заявником є фізична або юридична особа, яка звернулася із заявою або повідомленням про кримінальне правопорушення до органу державної влади, уповноваженого розпочати досудове розслідування, і не є потерпілим.

    2. Заявник має право:

    1) отримати від органу, до якого він подав заяву, документ, що підтверджує її прийняття і реєстрацію;

    1-1) отримувати витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань;

    2) подавати на підтвердження своєї заяви речі і документи;

    3) отримати інформацію про закінчення досудового розслідування.

    3. Заявник, який є викривачем, крім передбачених цією статтею прав, має право в порядку, встановленому Законом України "Про запобігання корупції", отримувати інформацію про стан досудового розслідування, розпочатого за його заявою чи повідомленням.

    Інформація надається слідчим або прокурором у строк не більше п’яти днів з моменту подання заяви.

    "Стаття 214. Початок досудового розслідування

    1. Слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування, а дізнавач - керівником органу дізнання, а в разі відсутності підрозділу дізнання - керівником органу досудового розслідування. ...".

    "Стаття 303. Рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора, які можуть бути оскаржені під час досудового розслідування, та право на оскарження

    1. На досудовому провадженні можуть бути оскаржені такі рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора:

    1) бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, у неповерненні тимчасово вилученого майна згідно з вимогами статті 169 цього Кодексу, а також у нездійсненні інших процесуальних дій, які він зобов’язаний вчинити у визначений цим Кодексом строк, - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, володільцем тимчасово вилученого майна, іншою особою, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування;...".

    "Стаття 304. Строк подання скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора, її повернення або відмова відкриття провадження

    1. Скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора, передбачені частиною першою статті 303 цього Кодексу, можуть бути подані особою протягом десяти днів з моменту прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності. Якщо рішення слідчого чи прокурора оформлюється постановою, строк подання скарги починається з дня отримання особою її копії. ...".

    У разі наявності запитань звертайтеся!

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Ряба Світлана

    Добрий день! Ситуація складна, так як немає ніяких документів (доказів). Тому перше, якщо Ви знаєте де його реєстрація хоча би, чи може хтось знає, Ви ж на нього якось вийшли. Ви можете направити лист претензію про повернення незаконно набутих коштів або виконання усних домовленостей, як у Вашому випадку. Згідно ст. 205 ЦК України, Правочин може вчинятися усно або в письмовій (електронній) формі. Сторони мають право обирати форму правочину. Також вкажіть, що у разі невиконання змушені будете звернутися до вищестоящих органів за захистом так як ним було порушено усну домовленість. Лист відправляйте через пошту з описом. Це буде доказом Вам для суду. Потім виписка з банку про переведення коштів. Ви також можете звернутися з заявою до поліції, але у Вас на даний час мало доказів. Можете записати телефонні розмови. Це такі поради аби хоч щось мати у тому випадку, якщо справа дійде до суду.

    Крикун Сергій  Павлович

    Вы договаривались о выполнении ремонта лично прорабом или его подчиненными. В любом случае, зная его место работы, подайте заявление на имя руководителя его предприятия (под регистрацию вручения на Вашем экземпляре, заказным письмом с уведомлением о вручении) о действиях прораба - я думаю, реакция не заставит себя ждать, особенно во втором случае (привлечение подчиненных за спиной у начальства).

    Что касается устной формы договоренности. Гражданский кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15):

    "Стаття 205. Форма правочину. Способи волевиявлення...

    2. Правочин, для якого законом не встановлена обов'язкова письмова форма, вважається вчиненим, якщо поведінка сторін засвідчує їхню волю до настання відповідних правових наслідків...

    Стаття 207. Вимоги до письмової форми правочину.

    1...Правочин вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо воля сторін виражена за допомогою телетайпного, електронного або іншого технічного засобу зв'язку." - т.е. и с помощью телефонной связи.

    Так что не все так безнадежно, как пишут коллеги.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України