Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 22 января 2021, вопрос №36728 100₴

Консультація по вивісках на будинку, на фасадах, судова практиа

1. Мені заважає вивіска, яка розміщена на фасаді будинку та занадто світить у мої вікна. Чи повинні рекламодавці або підприємство, яке розмістило цю зовнішню рекламу узгоджувати це розміщення зі мною як мешканцем будинку?

2. Хто повинен узгоджувати розміщення вивісок на фасадах житлових будинків?

3. Якщо, наприклад, розміщення зовнішньої реклами узгодило ОСББ, то що може зробити мешканець квартири, якому вона заважає?

4. Як можна об’єктивно виміряти ту ж саму шкоду, яку наносить мешканцям будинків занадто яскраве світло вивісок або шум ресторанів, магазинів, спортзалів на перших поверхах будівлі? Які є межі дозволеного шуму або світла від вивісок встановлені в Україні?

5. Якщо підприємство не хоче усувати недоліки щодо своїх вивісок або шуму, як довго можуть тривати розгляд подібних справ у судах? Чи можливо вирішити це без звернення до суду?

6. Як часто суди ухвалюють позитивні рішення щодо захисту прав жильців через яскраве світло вивісок/шуму від ресторанів/магазинів?

Прошу надати розгорнуті відповіді, оскільки питання для мене важливе. Прошу відповісти чітко на кожне запитання.
Оберу для оплати питання, яке буде викладено найбільш чітко і зі змістом. Дякую!

Ответы юристов (4)

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    1. На житлових будинках можливо розміщувати, якщо є погодження органу МС та мешканці не проти , що підтверджено протоколом зборів співласників. Реклама може розміщуватися у відведених для цього місцях.

    Согласно ст. 16 Закона Украины "О рекламе", размещение наружной рекламы в населенных пунктах проводится на основании разрешений, предоставляемых исполнительными органами сельских, поселковых, городских советов.

    Также действуют типовые правила размещения внешней рекламы утвержденные Постановлением КМУ от від 29.12. 2003 г. № 2067 ( см. по ссылке https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2067-2003-п#Te... )

    Согласно указанным (типовым) правилам, вывеска или табличка - элемент на доме, здании или сооружении с информацией о зарегистрированном наименовании лица, знаки для товаров и услуг, относящихся такому лицу, виде его деятельности (если это не следует из зарегистрированного наименования лица), время работы, расположен на внешней поверхности дома, здания или сооружения не выше первого этажа или на этаже, где располагается собственное или предоставленное в пользование лицу помещение (кроме, случаев, когда субъекту хозяйствования принадлежит на праве собственности или пользования все здание или сооружение), у входа в такое помещение , который не является рекламой

    По общиму правилу, наружная реклама - реклама, которая размещается на специальных временных и стационарных конструкциях, расположенных на открытой местности, а также на внешних поверхностях домов, сооружений, на элементах уличного оборудования, над проезжей частью улиц и дорог.

    К специальным конструкциям относятся - временные и стационарные рекламные средства (световые и несветовые, наземные и неназемные (воздушные), плоские и объемные стенды, щиты, панно, транспаранты, тролли, таблички, короба, механические, динамические, электронные табло, экраны, панели, тумбы, сложные пространственные конструкции, аэростаты, воздушные шары и т.д.), которые используются для размещения рекламы.

    Наружная реклама размещается на основании разрешений и в порядке, установленном исполнительными органами сельских, поселковых, городских советов в соответствии с настоящими Правилами. Выдача (отказ в выдаче, переоформлении, выдача дубликата, аннулирования) разрешения на размещение внешней рекламы осуществляется в соответствии с Законом Украины "О разрешительной системе в сфере хозяйственной деятельности.

    Т.е. реклама Вашего кафе в виде вивески на входе здания (помещения) кафе, а также мимоходы возле кафе (как наземная рекламная конструкция) , размещение рекламы на конструкции (на клумбе) возле кафе, являются внешней рекламой и на такое размещение необходимо получить разрешение в исполкоме гор совета.

    Внутрення реклама согласно ст. 1 ЗУ "О рекламе", - реклама, размещаемая внутри зданий, сооружений, в том числе в кинотеатрах и театрах во время, до и после демонстрации кинофильмов и спектаклей, концертов, а также во время спортивных соревнований, проходящих в закрытых помещениях, кроме мест торговли (в том числе буфетов, киосков, лотков), где может размещаться информация о товарах, непосредственно в этих местах продаются.

    Т.е. рекламная вывеска внутри Вашего кафе является внутренней рекламой и не требует получение разрешения, а должно согласовываться лишь с собственником помещения кафе (если кафе у Вас в аренде/субаренде) (статья 17 ЗУ "О рекламе").

    2. Розміщення зовнішньої реклами повинно погоджуватись в органі місцевого самоврядування(місцева рада її виконавчий комітет) затверджують відповідні правила розміщення, контроль здійснює інспекція з благоустрою спільно з департаментом інфраструктури.

    3. Розміщення реклами погоджує орган МС , якщо ОСББ більшістю голосів погодилось з цим, а Ви проти такого рішення , то Вам необхідно звернутися письмово до інспекції з благоустрою, аби вони провели перевірку та повідомили Вам про вжиті заходи письмово, згідно ЗУ Про звернення громадян ст.11.

    4. Нормативно-правовым актом, регулирующим общественные отношения, связанные с защитой населения, в т. ч. и от шума, является ЗУ "Об обеспечении санитарного и эпидемического благополучия населения". Согласно его положениям, граждане имеют право на безопасные для здоровья и жизни быт, отдых и окружающую среду. Ст. 24 Закона обязывает предприятия, учреждения и организации принимать меры по недопущению превышения уровней шума на так называемых защищенных объектах, в число которых входят жилые дома и придомовые территории. Допустимый уровень шума устанавливается санитарными нормами и зависит от территории и времени суток. В среднем для жилых домов уровень шума не должен превышать 45–60 дБА.

    Если в результате проведенной проверки установлено нарушение, предприятие-нарушитель должно уплатить штраф, а также предпринять все меры для недопущения подобного в будущем. Требования законодательных и других нормативно-правовых актов относительно защиты населения от вредного влияния шума регулируются ст. 182 КУоАП, которая предусматривает ответственность должностных лиц и граждан-субъектов хозяйственной деятельности в виде штрафа в размере от 15 до 30 необлагаемых налогом минимумов доходов граждан, т. е. от 255 до 510 грн. В случае повторного нарушения в течение года размер штрафа будет колебаться от 50 до 150 НМДГ (850 – 2 550 грн) с конфискацией звуковоспроизводящей аппаратуры, пиротехнических средств, других предметов нарушения тишины.

    Рекомедую Вам письменно обратится с заявлением в местную администрацию в управление по благоустройству о проведении проверки указаного суб екта бизнеса и определения штрафных санкций или иных мер влияния.

    В заявлении просите письменно уведомить Вас о принятых мерах согласно ст. 11 ЗУ ОБ обращениях граждан в 15 -ти дневной срок.

    Уровень шума замеряется специалистами органа МС по благоустройству составляется акт о нарушении и выносится постановление об штрафных санкциях к нарушителю, административной комиссией при исполкоме, решение комиссии можно обжаловать в суде, а также подать жалобу на действия комиссии в исполком.

    5. В залежності від повноти наданих доказів , залучення свідків завантаженості суду від 3 місяців до року. Без суду можливо вирішити , якщо зврнутись письмово до органів МС , ЩО ВІДПОВІДАЮТЬ ЗА БЛАГОУСТРІЙ,або до профільного заступника міського голови.

    6. Якщо дійсно порушені правила благоустрою досить часто адміністративні справи такої категорії позитивно вирішуються, при наявності достатніх доказів.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Фараон Катерина Леонідівна
    Фараон Катерина Леонідівна 3 года назад

    Юрист, г. Каменец-Подольский, 8 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Катерино Іванівно!

    1. Згідно з Законом України “Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку” № 417-VIII від 14.05.2015 за ст. 1 до спільного майна багатоквартирного будинку відносяться несучі, огороджувальні та несуче-огороджувальні конструкції будинку, а також будівлі і споруди, які призначені для задоволення потреб співвласників багатоквартирного будинку та розташовані на прибудинковій території, на якій розташовані багатоквартирний будинок і належні до нього будівлі та споруди і його прибудинкова територія. Тобто, співвласники мають право здавати в оренду фасад будинку та отримувати за це немалі кошти. На розміщення реклами обов’язково треба отримати згоду співвласників та зібрати підписи на загальних зборах.

    2. Згідно Постанови Кабінету Міністрів України “Про затвердження Типових правил розміщення зовнішньої реклами” Зовнішня реклама розміщується на підставі дозволів та у порядку, встановленому виконавчими органами сільських, селищних, міських рад. Справляння плати за видачу зазначених дозволів виконавчими органами сільських, селищних, міських рад забороняється.(пункт 3 Правил).

    На територіях, будинках і спорудах зовнішня реклама розміщується за згодою їх власників або уповноважених ними органів (осіб) з урахуванням архітектурних, функціонально-планувальних, історико-культурних чинників, типології елементів місцевого середовища та з додержанням правил благоустрою територій населених пунктів. (пункт 4 Правил).

    3. Ви маєте право звернутись до Голови ОСББ (краще це зробити в письмовій формі), щодо усунення/перенесення зовнішньої реклами, яка Вам заважає. В свою чергу, Голова ОСББ має повідомити Рекламодавця про ситуацію, яка склалась на території Вашого будинку та узгодити перенесення цієї вивіски.

    У разі порушення порядку розповсюдження та розміщення реклами уповноважена особа органу, який здійснює контроль за додержанням цих Правил, звертається до розповсюджувача зовнішньої реклами з вимогою усунення порушень у визначений строк.

    У разі невиконання цієї вимоги орган, який здійснює контроль, подає інформацію спеціально уповноваженому органу виконавчої влади у сфері захисту прав споживачів у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. (пункт 46 Правил)

    Також згідно Правил, демонтаж вивісок чи табличок, розміщених з порушенням вимог цих Правил, здійснюється у разі:

    припинення юридичної особи або припинення діяльності фізичної особи - підприємця;

    невідповідності розміщення вивіски чи таблички вимогам щодо її розміщення, наданим у визначенні, та архітектурним вимогам, державним нормам, стандартам і правилам, санітарним нормам;

    порушення благоустрою території.

    4. Ви маєте право звернутись до суду за захистом своїх прав та законних інтересів щодо ситуації, яка склалась відповідно до Закону України "Про захист прав споживачів".

    Стаття 22. Судовий захист прав споживачів. Захист прав споживачів, передбачених законодавством, здійснюється судом. При задоволенні вимог споживача суд одночасно вирішує питання щодо відшкодування моральної (немайнової) шкоди. Споживачі звільняються від сплати судового збору за позовами, що пов'язані з порушенням їх прав.

    Відповідальність за порушення законодавства про захист прав споживачів, наприклад: занадто яскраве світло вивісок або шум ресторанів, магазинів, спортзалів на перших поверхах будівлі і т.п. несуть суб'єкти господарювання за статтею 23 Закону України "Про захист прав споживачів".

    5. Щодо розгляду схожих справ у суді. Цивільно-процесуальним законодавством справи про захист прав споживачів розглядаються у порядку спрощеного позовного провадження. Тобто за визначенням малозначні справи – це справи, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи.

    Відповідно до статті 275 Цивільного процесуального кодексу України (ЦПК) суд розглядає справи у порядку спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі.

    Необхідно враховувати, що за приписами статті 279 ЦПК суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої зі сторін про інше.

    Отже, для того, щоб мати можливість взяти участь у судовому засіданні у такій справі, необхідно звернутися із клопотанням до суду про розгляд справи у судовому засіданні із повідомленням (викликом) сторін. Позивачу законодавцем надано право це зробити одночасно з поданням позову чи не пізніше п’яти днів з дня отримання відзиву.

    6. Щодо позитивних рішень щодо захисту прав жильців через яскраве світло вивісок/шуму від ресторанів/магазині. Можу Вам сказати, що вирішення справи на Вашу користь - це наявність усієї доказової бази для отримання такого рішення.

    Щасти Вам та всього доброго!

    Мєньков Андрій Васильович

    Доброго дня Катерино Іванівно!

    1) Мені заважає вивіска, яка розміщена на фасаді будинку та занадто світить у мої вікна. Чи повинні рекламодавці або підприємство, яке розмістило цю зовнішню рекламу узгоджувати це розміщення зі мною як мешканцем будинку?

    Так повинні узгоджувати. Це передбачено п.4 Типових правил розміщення зовнішньої реклами, затверджених постановою КМУ від 29.12.2003 № 2067.

    2) Хто повинен узгоджувати розміщення вивісок на фасадах житлових будинків?

    Узгоджують власники або уповноважені ними органи (особи). Тобто це рішення загальних зборів власників або ОСББ (якщо їх на це уповноважили).

    3) Якщо, наприклад, розміщення зовнішньої реклами узгодило ОСББ, то що може зробити мешканець квартири, якому вона заважає?

    Звернутися до ОСББ з проханням переглянути рішення про узгодження розміщення зовнішньої реклами, або хоча б не погоджувати розміщення на новий термін.

    4) Як можна об’єктивно виміряти ту ж саму шкоду, яку наносить мешканцям будинків занадто яскраве світло вивісок або шум ресторанів, магазинів, спортзалів на перших поверхах будівлі? Які є межі дозволеного шуму або світла від вивісок встановлені в Україні?

    Шкоду можна виміряти замовивши відповідну експертизу. Рівні шуму, Визначені ДЕРЖАВНИМИ САНІТАРНИМИ НОРМАМИ допустимих рівнів шуму в приміщеннях житлових та громадських будинків і на території житлової забудови.

    5). Якщо підприємство не хоче усувати недоліки щодо своїх вивісок або шуму, як довго можуть тривати розгляд подібних справ у судах? Чи можливо вирішити це без звернення до суду?

    Можливий як адміністративний так і судовий порядок вирішення спору. Судовий може тривати більше за часом, але більш ефективний, бо за умисне невиконання рішення суду передбачена кримінальна відповідальність.

    6). Як часто суди ухвалюють позитивні рішення щодо захисту прав жильців через яскраве світло вивісок/шуму від ресторанів/магазинів?

    Якщо будуть докази, що внаслідок розміщення реклами Вам завдана шкода (висновок експертизи), суд задовольнить Ваш позов і зобов"яже прибрати цю рекламу.

    Малик Олександр Володимирович
    100%

    Доброго дня!

    Якщо у будинку було створено ОСББ і мешканці надали згоду на розміщення реклами, то рекламодавець не повинен особисто отримувати згоду у кожного мешканця.

    Розміщення вивісок здійснюється за погодженням з органом місцевого самоврядування. Якщо Вам заважає реклама, зверніться письмово до голови ОСББ, а в разі, якщо порушення не усунено, слід подавати позов до суду.

    Якщо дійсно є порушення, що підтверджується відповідними актами, замірами, експертизою, то суд може задоволити позов.

    Судова практика є різною, ви можете її переглянути в залежності від конкретних обставин у Єдиному державному судовому реєстрі за посиланням https://reyestr.court.gov.ua/


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України