Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 25 января 2021, вопрос №36895 100₴

Как продать квартиру с приписанным человеком, который продал часть в ней и не выписывается.

Добрый день! Подскажите пожалуйста, что делать, если я выкупила часть у моего родственника ( цена, как сейчас за всю квартиру) в нашей общей родительской квартире и одним из пунктов в договоре о купле-продаже части квартиры было дословно: "сторони домовились, що ... буде знятий з реєстраційного обліку" выпишется до конца того года, через месяц. Он проживает в другом месте. И он не выписывается уже 11 лет. Сейчас нам необходимо продать эту квартиру. Как быть с прописанным родственником. Если через суд, то, как долго проходит такая процедура? Буду рада найти компетентного юриста.

Ответы юристов (13)

    Марусяк Андрій Романович
    20%

    Доброго дня! так, вам доведеться звернутись до суду. Підстав для зняття з реєстрації достатньо. Ви можете посилатись і на положення договору, так і на те, що особа втратила право користування житловим приміщенням.

    Строк розгляду залежить від протидії відповідача та навантаженості суду за місцем знаходження квартири. Якщо квартира у Печерському районі, то це справа на 5 років( за даним посилання можте знайти суд, за місцем знаходження відповідача та оцінити приблизний строк зняття з реєстрації - https://opendatabot.ua/courts. Це займе не менше, ніж пів року.

    Судовий збір 908,00 грн.

    Щасти вам!

    Малик Олександр Володимирович

    Доброго дня!

    У Вашому випадку слід підготувати позов до суду про визнання особи такою, що втратила місце проживання житловим приміщенням та сплатити судовий збір 908 грн. 00 коп. до державного бюджету + комісію банку.

    Також потрібно буде забезпечити до суду явку не менше двох свідків, які підтвердять, що продавець частки не проживає у квартирі більше 12 місяців.

    Також слід викликати комісію з ЖЕКу або ОСББ та скласти акт про відсутність його у квартирі більше 12 місяців.

    Якщо вам відомо, що продавець проживає у м. Києві, то слід буде обрати суд за його місцезнаходженням.

    Враховуючи завантаженість судів у м. Києві, схожі до вашої справи розглядаються не менше 4 місяців.

    Після отримання рішення суду потрібно буде звернутися до центру адміністративних послуг місцевої ради.

    Ковальчук Владимир

    Регистрация состоит во внесении данных в реестр территориальной громады, с указанием места жительства лица, с последующим внесением сведений в Единый демографический государственный реестр.»Выписать из квартиры бывшего жильца может потребоваться в разных ситуациях. Регистрация других жильцов (родных, бывшего мужа или жены), которые долгое время не живут в ней, делает невозможным для владельца распоряжение квартирой.

    В такой ситуации владелец не вправе продать недвижимость. Если зарегистрированный родственник не согласен сняться с учета, или место его нахождения неизвестно, собственник жилья имеет законное право потребовать его выписать, предъявив доказательства отсутствия.Если снимать с квартирного учета приходится без присутствия или без согласия лица (либо родителей несовершеннолетнего), решить проблему возможно только в судебном порядке.Выписать из квартиры лицо, не дающее согласие на выписку, или место пребывания которого неизвестно, возможно исключительно по решению суда.

    Алгоритм действий владельца жилья или нанимателя (съемщика квартиры):

    • подготовка документов;
    • подача пакета документов в районный суд, который соответствует месту нахождения конкретного жилого объекта;
    • получение положительного решения суда;
    • подача судебного решения в местный орган власти.

    Сумма судебного сбора равна стоимости иска не имущественного характера. На решение суда влияет форма собственности на жилой объект, родственные связи и срок отсутствия зарегистрированного лица по конкретному адресу.

    Мєньков Андрій Васильович
    20%

    Доброго дня Наталія!

    Якщо покупці не наполягають, щоб у квартирі не залишилось зареєстрованих осіб, Ви можете оформлювати договір у нотаріуса. Якщо ж ні, треба звертатись до суду.

    Для того, щоб виписати людину з квартири за допомогою суду, необхідно зібрати наступні документи:

    • оригінал квитанції про оплату судового збору;
    • копії вашого паспорта та коду;
    • копії паспорта та коду відповідача (якщо є);
    • документи, що підтверджують ваше право власності на квартиру;
    • якщо раніше зверталися в ЦНАП - письмову відповідь з відмовою у виписці;
    • документ, що підтверджує, що дана особа не проживає в квартирі протягом певного часу;
    • довідка про склад вашої сім'ї.
    Карпенко Андрей Владимирович

    Добрый день!

    1. Обратитесь в ЦНАП с Заявлением о снятии с регистрации Вашего родственника, предоставив договор купли-продажи с обязательством вписаться.

    2. В случае отказа, получите мотивированы отказ в письменном виде.

    3. Обращайтесь в Суд с иском о снятии с регистрации.

    Установленный в кодексах полный срок рассмотрения дела в порядке общего искового производства составляет 125 дней, из которых: 5 дней — на открытие производства по делу, 60 дней — на проведение подготовительного производства, срок которого может быть продлен еще на 30 дней, и 30 дней — на рассмотрение дела по существу.

    УДАЧИ!

    Савоста   Ірина   Михайлівна

    Доброго дня. Як порадили Вам юристи сайту, потрібно буде звертатися до суду з позовом, сплачувати судовий збір. Потібно знати його місце проживання ( фактичне). Я би порадила звернутися до Вашого родича письмово з вимогою в добровільному порядку вирішити питання ( це буде досудове регулювання спору). Можливо питання вирішити до суду, в інакшому випадку, у разі задоволення позову, йому потрібно буде відшкодовувавти на Вашу користь судовий збір та юридичні послуги. Судовий розгляд може затягнутися на досить тривалий час, все залежить від завантаженості суддів, кількості суддів в суді, поведінки Вашого родича ( його неявка в судове засідання без причин, затягування прави тощо).

    Фараон Катерина Леонідівна
    Фараон Катерина Леонідівна 3 года назад

    Юрист, г. Каменец-Подольский, 8 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Наталія!

    Погоджуюсь із колегою. У Вашому випадку тільки через суд. На жаль.

    Щодо строку розгляду такої справи, то це все залежить від судді та доказової бази. А також до якої категорії справ відносить дана справа. По цивільно-процесуальному законодавстві існує розумний строк розгляду таких подібних справ. В загальному думаю десь процедура може зайняти 3-4 судового засідання.

    Судовий збір, згідно Таблиці для розрахунку судового збору та формування квитанції для його сплати згідно з Законом України «Про судовий збір» від 08 липня 2011 року № 3674-VI зі змінами становить 908,00 грн.

    Успіхів Вам!

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Вам необхідно виписати , зняти з реєстрації особу через суд: Позовом " про визнання особи такою, що втратила право користування жилім приміщенням на підставі договору продажу квартири.

    Або у договорі передбачити, що новий власник самостійно подасть до суду такий позов та зніме колишнього власника з реєстрації, якщо добровільно не бажає особа знятися з реєстрації через ЦНАП

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Костромина Виктория

    И он не выписывается уже 11 лет. Сейчас нам необходимо продать эту квартиру. Как быть с прописанным родственником. Если через суд, то, как долго проходит такая процедура? Буду рада найти компетентного юриста.

    в судебном порядке -

    по времени - зависит от загруженности суда

    нужна детальная консультация или помощь в подготовке документов ( заявы, иски т .п.) - обращайтесь через сайт, с ув Виктория Костромина

    Адвокат Евгений Александрович
    20%

    Здравствуйте, Наталья!

    Только по доверенности от его имени в Центре предоставления административных услуг или принудительно в судебном порядке, путём подачи иска в суд о признании его таким, что потерял право на проживание, тем самым Вы сможете принудительно снять его с регистрации.

    ЦИВІЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2003, №№ 40-44, ст.356):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text

    "Стаття 15. Право на захист цивільних прав та інтересів

    1. Кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

    2. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства".

    "Стаття 16. Захист цивільних прав та інтересів судом

    1. Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

    2. Способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути:

    1) визнання права;

    2) визнання правочину недійсним;

    3) припинення дії, яка порушує право;

    4) відновлення становища, яке існувало до порушення;

    5) примусове виконання обов'язку в натурі;

    6) зміна правовідношення;

    7) припинення правовідношення;

    8) відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди;

    9) відшкодування моральної (немайнової) шкоди;

    10) визнання незаконними рішення, дій чи бездіяльності органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб.

    Суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом чи судом у визначених законом випадках.

    3. Суд може відмовити у захисті цивільного права та інтересу особи в разі порушення нею положень частин другої - п'ятої статті 13 цього Кодексу".

    "Стаття 391. Захист права власності від порушень, не пов'язаних із позбавленням володіння

    1. Власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном".

    ЦИВІЛЬНИЙ ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2004, № 40-41, 42, ст.492):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15#Text

    "Стаття 4. Право на звернення до суду за захистом

    1. Кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

    2. У випадках, встановлених законом, до суду можуть звертатися органи та особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб або державних чи суспільних інтересах.

    3. Відмова від права на звернення до суду за захистом є недійсною.

    4. Угода сторін про передачу спору на розгляд третейського суду допускається. До третейського суду за угодою сторін може бути переданий будь-який спір, який виникає з цивільних правовідносин, крім випадків, передбачених законом.

    5. Жодна особа не може бути позбавлена права на участь у розгляді своєї справи у визначеному цим Кодексом порядку".

    "Стаття 175. Позовна заява

    1. У позовній заяві позивач викладає свої вимоги щодо предмета спору та їх обґрунтування.

    2. Позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником, або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

    3. Позовна заява повинна містити:

    1) найменування суду першої інстанції, до якого подається заява;

    2) повне найменування (для юридичних осіб) або ім’я (прізвище, ім’я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв’язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти;

    3) зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються;

    4) зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них;

    5) виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини;

    6) відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору, якщо такі проводилися, в тому числі, якщо законом визначений обов’язковий досудовий порядок урегулювання спору;

    7) відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися;

    8) перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви;

    9) попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести у зв’язку із розглядом справи;

    10) підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього ж відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

    4. Якщо позовна заява подається особою, звільненою від сплати судового збору відповідно до закону, у ній зазначаються підстави звільнення позивача від сплати судового збору.

    5. У разі пред’явлення позову особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, в заяві повинні бути зазначені підстави такого звернення.

    6. У позовній заяві можуть бути вказані й інші відомості, необхідні для правильного вирішення спору".

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Пользователь не активен
    20%
    Пользователь не активен 3 года назад

    Юрист, г. Киев

    Общаться в чате

    Доброго дня! Відповідаючи на поставлене питання, дійсно найбільш прискореним буде - судовий спосіб вирішення.

    У випадку, якщо особа не проживає за місцем реєстрації, або не надає згоди на зняття з реєстрації, таку особу можна зняти з реєстрації у примусовому порядку.

    Примусове зняття особи з реєстрації місця проживання здійснюється на підставі судового рішення. В такому випадку потрібно подавати позов про визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщення та зняття з реєстрації.

    Для цього необхідно підготувати всі наявні у вас документи щодо майна, в т.ч. й той договір, в якому обумовлено обов'язок зняття з реєстрації. А також бажано довідки (акти) щодо непроживання (проживання) особи в іншому місці.

    Якщо особа працює в іншому місці, й вам відомо про це, а також понад півроку не мешкає у житлі (за місцем реєстрації) то суд за вашим позовом вирішить дане питання. Та ви зможете зняти з реєстрації особу.

    Термін вирішення в суді першої інстанції такого питання орієнтовно складатиме - від 20 днів до 2 місяців, в залежності від того, чи відоме місце фактичного проживання відповідача, та чи є заперечення щодо суті спору.

    Пользователь не активен
    Пользователь не активен 3 года назад

    Адвокат, г. Днепр, 25 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрый день!

    У Вас есть три варианта:

    - искать родственника и договариваться о том чтобы он выписался (вплоть до того что заплатить ему - поверьте это легче, чем обращаться в суд),

    - продать квартиру с прописанным (это повлияет на стоимость жилого помещения),

    - если 2 предыдущие варианты не подходят - в подобной ситуации снятие с регистрации осуществляется в судебном порядке - собственник обращается в суд по месту прописки лица, которое нужно выписать (т.е. месту нахождения квартиры), с исковым заявление о снятии его с регистрации.

    Полный перечень необходимых для подготовки и подачи искового заявления документов:

    - копия свидетельства о собственности - в Вашем случае договор купли продажи,

    - информационная справка из Реестра недвижимого имущества (можно получить онлайн),

    -справка о составе семьи,

    - доказательства факта непроживания более 1 года (как правило - это акты ЖЕКа, показания 2-3 свидетелей),

    - данные свидетелей, которые могут подтвердить факт непроживания (ФИО, адрес проживания, контактный номер и конкретно какие данные они могут подтвердить: например, являются соседями, проживают в кв.№ __ по соседству, не видели более ___ лет и т.д. ),

    - паспорт и идентификационный код: собственника (Истец), человека, которого нужно выписать (Ответчик) и остальных лиц, прописанных в квартире (их нужно указывать 3-ми лицами в исковом заявлении),

    - контактные данные (телефон, адрес эл.почты): собственника, которого нужно выписать и остальных лиц, прописанных в квартире (их нужно указывать 3-ми лицами в исковом заявлении)

    - если не знаете контактные данные человека, которого нужно выписать - ничего страшного.

    При подаче искового заявления оплачивается судебный сбор в размере около 900 грн.

    Процедура достаточно длительная - ориентировочно от 2 месяцев до 6-9 месяцев (может быть больше)

    В случае необходимости подготовки искового заявления - обращайтесь.

    С уважением, адвокат Татьяна Власенко

    Крикун Сергій  Павлович
    20%

    Закон Украины "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1382-15):

    "Стаття 2. Свобода пересування та вільний вибір місця проживання в Україні...

    Реєстрація місця проживання чи місця перебування особи або її відсутність не можуть бути умовою реалізації прав і свобод, передбачених Конституцією, законами чи міжнародними договорами України, або підставою для їх обмеження...

    Стаття 6. Реєстрація місця проживання особи...

    За адресою зареєстрованого місця проживання з особою ведеться офіційне листування та вручення офіційної кореспонденції.." -

    другими словами, регистрация места жительства лица не имеет никакого отношения к праву проживания лица в данном (по этому адресу) жилом помещении;

    ПРАВИЛА реєстрації місця проживання (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/207-2016-%D0%B...):

    "Загальні положення...

    3. Реєстрація/зняття з реєстрації місця проживання/перебування здійснюється виконавчим органом сільської, селищної або міської ради, сільським головою (у разі коли відповідно до закону виконавчий орган сільської ради не утворено) (далі - орган реєстрації) на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці, на яку поширюються повноваження відповідної сільської, селищної або міської ради.

    Зняття з реєстрації місця проживання

    26. Зняття з реєстрації місця проживання особи здійснюється на підставі:

    заяви особи або її представника за формою згідно з додатком 11;

    рішення суду, яке набрало законної сили, про позбавлення права власності на житлове приміщення або права користування житловим приміщенням, про виселення, про зняття з реєстрації місця проживання особи, про визнання особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою;...

    інших документів, які свідчать про припинення:...

    підстав на право користування житловим приміщенням (закінчення строку дії договору оренди, найму, піднайму житлового приміщення, строку навчання в навчальному закладі (у разі реєстрації місця проживання в гуртожитку навчального закладу на час навчання), відчуження житла та інших визначених законодавством документів).

    Зняття з реєстрації місця проживання на підставах, визначених в абзацах восьмому та дев’ятому цього пункту, (приведенный пункт с выделенным текстом "відчуження житла" является девятым абзцем - прим. авт.) здійснюється за клопотанням уповноваженої особи спеціалізованої соціальної установи, закладу соціального обслуговування та соціального захисту або за заявою власника/наймача житла або їх представників..".

    В данном, Вашем случае имеет место отчуждение родственником своей части жилого помещения, т.е. имеет место прямое основание снятия с регистрации места жительства родственника по заявлению настоящих собственников этого жилья не в судебном, а в административном порядке - органом регистрации места жительства Вашего райисполкома. Обратитесь в этот орган (служба, управление, отдел и т.п.) заполните заявление (бланк заявления), выделите предусмотренное, выделенное основание (должно быть в бланке), приложите к заявлению нотариально заверенную копию договора купли-продажи. Отказать в снятии с регистрации орган не может, не должен, не имеет права. В случае отказа подайте жалобу председателю райисполкома.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України