Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Лицензирование, 03 февраля 2021, вопрос №37503

Нужно ли разрешение на домашнюю фотостудию?

Здравствуйте. Подскажите нужно ли разрешение на домашнюю фотостудию? Если буду исключительно я фотографировать.

Ответы юристов (1)

    Марусяк Андрій Романович

    Доброго дня! у житлових приміщеннях заборонено проводити господарську діяльність.

    Якщо ви будете за плату фотографом, це господарська діяльність. Житловий кодекс України, у ст. 6 жилі будинки і жилі приміщення призначаються для постійного або тимчасового проживання громадян, а також для використання у встановленому порядку як службових жилих приміщень і гуртожитків

    Відповідальність, ст. 150 КУпаП - порушення правил користування жилими приміщеннями, правил експлуатації жилих будинків, жилих приміщень та інженерного обладнання, а також самовільне переобладнання та перепланування жилих будинків і жилих приміщень, використання їх не за призначенням тягнуть за собою попередження або накладення штрафу на громадян – від 17 до 51 грн. та на посадових осіб – від 51 до 119 грн.

    ТАкож ви не ФОП, то ж платите штраф за господарську діяльність без реєстрації і штраф по податкам, які не сплачуєте, це десь біля 4000 грн.

    По суті ви можете бути фотографом і зробити з дому фотостудію, дозволу не треба, так як це і так не законно.

    Важливо: до даних порушень вас можуть притягнути, якщо хтось на вас поскаржиться до поліції та ДФС. Наприклад, у вас буде шум, проходний двір, купа людей і ваші сусіди на вас поскаржаться.

    Також на вас можуть поскаржитись недобросовісні клієнти.

    Якщо ваш оборот невеликий і клієнти викликають довіру, можете робити фотостудію у своєму житлі. Якщо це арендоване приміщення, розраховуйте, що орендодавець може вимагати компенсацію від вас і комунальщики нарахують вам більшу заборгованість.

    Корисні статті:

    https://dictum.ua/uk/blog/gospodarska-diyalnist-u-...

    http://www.visnuk.com.ua/uk/news/100016295-za-zdiy...


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України