Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 11 лютого 2021, питання №37934 100₴

Подать заявление в суд или прокуратуру на воинскую часть

Здравствуйте! Я служу полтора года! Была в кто 7 месяцев, но убд мне до сих пор не выдали! Я хочу написать заявление в суд или прокуратуру на воинскую часть по этому поводу! Подскажите пожалуйста,как это грамотно сделать и куда лучше его отправить!

Відповіді юристів (7)

    Шульга Светлана Леонидовна
    50%
    Шульга Светлана Леонидовна 3 роки тому

    Юрист, м. Київ, 18 років досвіду

    Военнослужащие ВСУ уволенные с военной службы, с необходимым перечнем документов обращаются в районный военный комиссариат по месту регистрации и нахождением на воинском учете.

    Перечень необходимых документов:

    - Оригинал справки о непосредственном участии лица в антитеррористической операции соответствующего образца (выдается военной частью) + копия

    - Выписки из приказов по строевой части о убытия (прибытия) в воинскую часть после выполнения задач в зоне антитеррористической операции + копия;

    Выписки из приказов по строевой части о убытия (прибытия) в воинскую часть после выполнения задач в зоне антитеррористической операции + копия;

    Порядком № 413 и Положением № 200 предусмотрено, что установление факта участия лица в АТО является составной частью процесса предоставления ему статуса участника боевых действий, для которого определен внесудебный порядок, осуществляют специально уполномоченные на это органы (комиссии, межведомственные комиссии).

    В случае отказа в предоставлении статуса УБД лицо имеет право обращаться в суд для обжалования решения комиссии, в том числе по установлению факта участия в АТО или иных событиях, которые дают право на признание его участником боевых действий.

    Вместе с тем, как отмечают судьи, заявителю следовало обжаловать действия или бездействие органов, уполномоченных принимать решение о предоставлении статуса участника боевых действий.

    Это постановление Большой Палаты ВС от 03.07.2019 г.

    Вам нужно подать заявление в РВК, где Вы на учёте,они передают документы в областной военкомат на комиссию, комиссия в течении месяца принимает решение.

    Только тогда решение оспорить в суде.

    Бланк решения:

    Додаток 1

    до Положення про Комісію з питань розгляду матеріалів про визначення учасників бойових дій у Державній службі спеціального зв'язку та захисту інформації України

    (пункт 10)

    РІШЕННЯ

    Комісії з питань розгляду матеріалів про визначення учасників бойових дій у Державній службі спеціального зв'язку та захисту інформації України

    ___ ___ 20__ року

    N ___

    Гр. ___

    (прізвище, ім'я, по батькові)

    ___

    надано (відмовлено у наданні, позбавлено) статус (статусу) учасника бойових дій

    ___

    (підстава)

    ___

    ___

    ___

    Голова Комісії

    ___

    (підпис)

    ___

    (прізвище, ініціали)

    Секретар Комісії

    ___

    (підпис)

    ___

    (прізвище, ініціали)

    Заявление пишется на имя главы комиссии министерства обороны.

    -

    Дарья Клієнт 3 роки тому

    Дело в том что я ещё служу и хочу написать заявление именно на часть, так как все эти полтора года они всячески издеваются над людьми! Я увольняюсь в следующем месяце и недавно зашла узнать про свое убд, на какой стадии развития он и там меня практически послали, сказав хрен мне, а не убд

    • Кирюшин Артем Андреевич
      25%

      В данном случае можно и нужно действовать в двух направлениях:

      1. Заявление в суд в порядке отдельного производства об установлении факт вашего участи в АТО.

      2. Заявление о нарушении ваших прав командованием части в Специализированную прокуратуру в военной и оборонной сфере Объединенных сил.

      Первое действие необходимо для беспрепятственного в дальнейшем получания вами статуса УБД, Второе - для того чтобы наказать нерадивое командование части.

      Если вам нужна помощь - обращайтесь.

      • Шульга Светлана Леонидовна
        Шульга Светлана Леонидовна 3 роки тому

        Юрист, м. Київ, 18 років досвіду

        Я Вам ещё добавлю Постановление Верховного суда по этому вопросу.

        Заявник звернувся до суду із заявою про встановлення факту участі у бойових діях у складі добровольчих формувань, посилаючись на те, що він звертався до Міністерства оборони України з проханням встановити йому статус учасника бойових дій під час проведення АТО, проте отримав відповідь, що його до списку таких учасників не внесено.

        Суди першої та апеляційної інстанцій вимоги заявника задовольнили, а Міністерство оборони України подало касаційну скаргу, в якій зазначило, що ці вимоги не підлягають вирішенню у порядку цивільного судочинства, а тому провадження в справі підлягає закриттю. Разом з тим, на думку касатора, відмова відповідного органу в установленні зазначеного факту може бути оскаржена до суду в порядку адміністративного судочинства.

        Крім того, Міноборони стверджувало, що порядок встановлення факту участі особи у бойових діях, в тому числі під час проведення АТО на сході України, визначений Порядком надання статусу учасника бойових дій особам, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2014 року № 413.

        Виходячи з того, що рішення, дії чи бездіяльність органів, уповноважених приймати рішення про надання статусу учасника бойових дій, заявник не оскаржує, Велика Палата Верховного Суду дійшла висновку, що справа не містить ознак публічно-правового спору.

        Вирішуючи спір, Велика Палата ВС зазначила, що встановлення факту участі особи в АТО є складовою процесу надання їй статусу учасника бойових дій, здійснюється в позасудовому, а не в судовому порядку. Вказане питання належить до повноважень спеціально уповноважених на це органів (комісій, міжвідомчих комісій). Звернення особи, яка претендує на отримання статусу учасника бойових дій, розглядають саме ці комісії, а в разі відмови в наданні відповідного статусу особа має право звертатися до суду для оскарження рішення комісії, в тому числі щодо невстановлення факту участі у бойових діях.

        З урахуванням наведеного Велика Палата Верховного Суду дійшла висновку, що зазначений спір не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства, а повинен вирішуватись у позасудовому порядку відповідно до встановленої законодавством процедури. У зв’язку з цим рішення судів першої та апеляційної інстанцій були скасовані, а провадження у справі закрите.

        Із повним текстом постанови Великої Палати Верховного Суду від 3 липня 2019 року у справі № 233/2929/17 (провадження № 14-284цс19) можна ознайомитися за посиланням http://reyestr.court.gov.ua/Review/82998173.

    • Шульга Светлана Леонидовна
      Шульга Светлана Леонидовна 3 роки тому

      Юрист, м. Київ, 18 років досвіду

      Здравствуйте, пока Вы служите, о правовых нарушениях в воинских частях сейчас разбирается служба военного правопорядка ( аналог полиции, только по военному праву). Прокуратура этим заниматься не будет, а суд скажет, какие меры были приняты для решения в досудебном порядке, т.е обращение в службу воинского правопорядка и комиссию по установлению УБД - это этапы, чтобы суд не отказал.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 3 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Добрый день!

    Сообщаю следующее:

    Верховный Суд Украины указал на порядок установления факта участия лица в АТО.(ООС)

    Проанализировав нормы Порядка № 413 и Положение № 200 суд настоял, что установление факта участия лица в АТО является составной частью процесса предоставления ему статуса участника боевых действий, для которого определен внесудебный порядок, осуществляютспециально уполномоченные на это органы (комиссии, межведомственные комиссии).

    В случае отказа в предоставлении статуса УБД лицо имеет право обращаться в суд для обжалования решения комиссии, в том числе по установлению факта участия в АТО или иных событиях, которые дают право на признание его участником боевых действий.

    При этом ВС убежден, что указанный спор не подлежит рассмотрению в порядке гражданского судопроизводства, а должен решаться во внесудебном порядке.

    Вместе с тем, как отмечают судьи, заявителю следовало обжаловать действия или бездействие органов, уполномоченных принимать решение о предоставлении статуса участника боевых действий.

    постановление Большой Палаты ВС от 03.07.2019 г. по делу № 233/2929/17

    Учитывая указанное Вам необходимо получить решение комиссии с подписью и печатью об отказе в присвоении статуса УБД.

    Обратиться с заявлением в Минобороны в котором просить предоставить статус УБД приложив доказательства участие и решение комиссии.

    Получив ответы письменные ,обжаловать их в судебном процессе. Просить суд принудительно назначить Вам статус УБД.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    25%
    Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий день, Дарья!

    Відповідно Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» ст. 6, а також в Постанові КМУ №413 від 20.08.2014 «Про затвердження Порядку надання та позбавлення статусу учасника бойових дій осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в анти- терористичній операції, забезпеченні її проведення чи у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення», статус УБД надається військовослужбовцям, резервістам, військовозобов’язаним, працівникам (до 25.07.2018), особам рядового та начальницького складу, а також особам, які перебували у складі добровольчого формування, яке увійшло до складу ЗСУ/МВС/Нацгвардії.

    Функції, які потрібно виконувати і який період залучення до АТО або ОСС потрібен для отримання статусу:

    Захищати незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брати безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, у здійснені заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, забезпеченні її здійснення.

    Залучення до проведення АТО (ООС) має відбутися на строк не менше ніж 30 календарних днів, у тому числі за сукупністю днів перебування в районах її проведення.

    Правило 30 днів не розповсюджується на осіб, що отримали поранення, контузії, каліцтва, що унеможливило подальше виконання ними відповідних завдань, а також осіб, які брали участь у виконанні бойових завдань в умовах безпосереднього зіткнення.

    Порядок отримання статусу УБД:

    Командир в/ч, начальник органу/ підрозділу протягом 1 місяця після завершення особою завдань в АТО/ ООС подає довідку + інші документи, які підтверджують участь особи у бойових діях до відповідної відомчої комісії.

    При цьому якщо місце постійної дислокації в/ч (органу, підрозділу) безпосередньо у районі АТО/ООС, документи командирами/начальниками подаються на розгляд відомчої комісії не раніше ніж через 30 календарних днів після зарахування осіб до списків в/ч (органу, підрозділу) чи призначення їх на посади.

    Якщо командир не подав документи, особа може самостійно звернутися до відповідної комісії. Документи потрібно надсилати рекомендованим листом з повідомленням або особисто зареєструвати звернення у відповідній комісії.

    Відомча комісія приймає рішення про надання статусу УБД протягом одного місяця з дня надходження документів. Посвідчення УБД видається у військовій частині. У разі індивідуального подання, посвідчення видається у відповідній комісії.

    У разі виникнення спірних питань, що потребують міжвідомчого врегулювання, відомча комісія передає документи до Міжвідомчої комісії.

    Документи, які обов’язкові для підтвердження участі в АТО:
    • Довідка про участь в АТО, затвердженого зразка (оригінал);
    • витяг із наказу по стройовій частині про прибуття (вибуття) до (з) зони проведення АТО;
    • витяги з наказів керівника Антитерористичного центру при СБУ (першого заступника чи заступника керівника Антитерористичного центру при СБУ) про залучення до проведення АТО;
    • витяги з бойових наказів, бойових розпоряджень, бойових донесень (журналів бойових дій, оперативних завдань), які підтверджують факт безпосереднього зіткнення та вогневого контакту з противником, проведення розвідувальних заходів (для осіб, які залучалися до проведення АТО на строк менше ніж 30 календарних днів);
    • матеріали спеціальних (службових) розслідувань за фактами отримання поранень, контузій, каліцтв (для осіб, які отримали поранення, контузії, каліцтва під час участі в АТО);
    • копія першої сторінки паспорта громадянина України;
    • згода на збір та обробку персональних даних;
    • заява на ім’я голови комісії (в разі індивідуального подання).

    Для осіб, які проходять службу (працюють) у військових частинах (органах, підрозділах), установах та організаціях або на підприємствах, які постійно дислокуються чи розташовані безпосередньо в районах АТО подаються витяги з наказів керівника Антитерористичного центру при СБУ (першого заступника чи заступника керівника Антитерористичного центру при СБУ) про залучення до проведення АТО, а також витяги з наказів керівника оперативного штабу з управління АТО чи його заступників або керівників секторів (командирів оперативно-тактичних угруповань) про підпорядкування керівнику оперативного штабу з управління АТО в районах її проведення.

    Документи, які потрібні для підтвердження участі в Операції Об’єднаних сил:
    • довідка про участь в ООС, затвердженого зразка (оригінал);
    • витяг з наказів Генерального штабу Збройних Сил України про залучення до ООС;
    • витяг із наказу по стройовій частині про прибуття (вибуття) до (з) районів здійснення ООС;
    • витяги з бойових наказів, бойових розпоряджень, бойових донесень (журналів бойових дій, оперативних завдань), які підтверджують факт безпосереднього зіткнення та вогневого контакту з противником,
    • проведення розвідувальних заходів (для осіб, які залучалися до ООС на строк менше ніж ЗО календарних днів);
    • матеріали спеціальних (службових) розслідувань за фактами отримання поранень, контузій, каліцтв (для осіб, які отримали поранення, контузії, каліцтва в період проведення ООС).

    Таким чином, Вам треба звернутися з рапортом до командира військовоїчастини, якщо не буде результату, то особисто до комісії, а у разі отримання письмової відмови у встановленні статусу, який Вам передбачений згідно закону ви маєте право оскаржувати до суду, в порядку Кодексу адміністративного судочинства України:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2747-15

    Всього доброго!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України