Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Медицинское право, 16 февраля 2021, вопрос №38137 100₴

Как вевызти пожилого парализованного человека из Украины в Россию?

Добрый день!
Мой дедушка остался совсем один в Украине, на днях с ним случился инсульт. Все родственники (внуки) находятся в Москве и не имеют гражданства Украины. С дедушкой случился инсульт, отнялись ноги, хотим перевезти его в Москву для лечения и ухода. Но он отказывается даже от госпитализации в больницу по месту жительства. Возможно ли собрать документы для перевоза против его воли, учитывая, что он в сознании, но не совсем адекватен? Опекунство над ним мы не оформляли, поскольку он отказывался будучи еще здоровым. Какие справки необходимы?

Ответы юристов (3)

    Гончаренко Константин
    25%

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Доки дідусь не визнаний судом не дієздатним та опіка не встановлена ,. він має право самостійно вирішувати питання свого перебування та інших питань.

    Враховуючи суть проблеми:

    Родичам необхідно прибути до України та вчинити дії:

    Відповідно до ч.1 ст. 39 Цивільного Кодексу України, фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

    Положеннями ч. 3 ст. 296 Цивільного процесуального кодексу України передбачено, що заяву про визнання фізичної особи недієздатною може бути подано членом її сім’ї, близькими родичами, незалежно від їх спільного проживання, органом опіки та піклування, психіатричним закладом.

    Відповідно до ст. 55 Цивільного Кодексу України, опіка та піклування встановлюється з метою забезпечення особистих немайнових та майнових прав та інтересів малолітніх осіб, також повнолітніх осіб, які за станом здоров’я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов’язки.

    Згідно зі ст. 58 Цивільного Кодексу України, опіка встановлюється над малолітніми особами, які позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані недієздатними.

    Відповідно до положень ч. 1 ст. 60 Цивільного Кодексу України, суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

    Стаття 62 Цивільного Кодексу України визначає, що опіка встановлюється за місцем проживання фізичної особи, яка потребує опіки, або за місцем проживання опікуна.

    Згідно зі ст. 63 Цивільного Кодексу України опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою.

    https://www.msp.gov.ua/news/8364.html?PrintVersion -Лист Мінсоцполітики від 10.06.2015 № 8596/0/14-15/19 "Про опіку та піклування над повнолітніми особами"

    Відповідно до пп. 1.3, 1.4 Правил опіки та піклування, затверджених наказом Державного комітету України у справах сім’ї та молоді, Міністерства освіти України, Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства праці та соціальної політики України від 26.05.99 № 34/166/131/881, органами, які приймають рішення щодо опіки та піклування, є районні, районні в містах Києві та Севастополі державні адміністрації, виконавчі комітети міських, районних у містах, сільських, селищних рад.

    потрібно звернутися до суду а потім до управління соціального захисту у вашому регіоні

    АБО

    оформлення постійного догляду з відповідними соціальними виплатами на догляд за такими категоріями осіб, що потребують догляду: за дітьми-інвалідами віком до 18 років; за інвалідами І групи або особами, які досягли 80-річного віку; за інвалідами І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу, які за висновком лікарської комісії медичного закладу потребують постійного стороннього догляду; та за іншими громадянам похилого віку, інвалідами, дітьми-інвалідами та хворими, які за висновком лікарсько-консультаційної комісії потребують постійного стороннього догляду і не здатні до самообслуговування.

    Звернутис до МСЕК в потім до до управління соціального захисту

    ЗАЯВА ПРО ВИДАЧУ висновКУ лікарсько-консультаційної комісії про необхідність постійного стороннього догляду та нездатність особи до самообслуговування ... копії довідки МСЕК або довідки ЛКК про те, що престарілий ІНВАЛІД , потребує стороннього догляду.

    МОЖЕ БУТИ відстрочка вд армії та допомога по догляду

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Пользователь не активен
    40%
    Пользователь не активен 3 года назад

    Адвокат, 5 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрый день! В данном случае Вам проще будет найти лицо которое сопроводит вашего дедушку в Россию. Признавать дедушку недееспособным и назначить ему опекуна-по времени займет около года. Данная процедура не быстрая.Так как Ваш дедушка гражданин Украины , то в соответствии с действующими российско-украинскими договоренностями, граждане Украины имеют право находиться на территории России без регистрации 90 суток в течение 180 дней с момента первого въезда.

    Вам следует обратиться в службу миграции МВД РФ вы можете узнать на каких основаниях продлевают срок пребывания иностранных граждан в РФ.

    Так как в украинском законодательстве есть норма ,на основании которой продлевают срок пребывания иностранного гражданина в Украине( в случае если человек требует специализированного лечения., госпитализации и т.д.)

    Савченко Олександр
    35%
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Здравствуйте, Полина!

    1) Возможно ли собрать документы для перевоза против его воли, учитывая, что он в сознании, но не совсем адекватен? - пока вашего дедушку не признано ограниченно дееспособным/недееспособным в предусмотренном законодательством порядке, вывезти его с территории Украины против воли невозможно.

    КОНВЕНЦІЯ про захист прав людини і основоположних свобод https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_004#Text

    Стаття 5Право на свободу та особисту недоторканність

    1. Кожен має право на свободу та особисту недоторканність. Нікого не може бути позбавлено свободи, крім таких випадків і відповідно до процедури, встановленої законом:

    a) законне ув'язнення особи після засудження її компетентним судом;

    b) законний арешт або затримання особи за невиконання законного припису суду або для забезпечення виконання будь-якого обов'язку, встановленого законом;

    c) законний арешт або затримання особи, здійснене з метою допровадження її до компетентного судового органу за наявності обґрунтованої підозри у вчиненні нею правопорушення або якщо обґрунтовано вважається необхідним запобігти вчиненню нею правопорушення чи її втечі після його вчинення;

    d) затримання неповнолітнього на підставі законного рішення з метою застосування наглядових заходів виховного характеру або законне затримання неповнолітнього з метою допровадження його до компетентного органу;

    e) законне затримання осіб для запобігання поширенню інфекційних захворювань, законне затримання психічнохворих, алкоголіків або наркоманів чи бродяг;

    f) законний арешт або затримання особи з метою запобігання її недозволеному в'їзду в країну чи особи, щодо якої провадиться процедура депортації або екстрадиції.

    2. Кожен, кого заарештовано, має бути негайно поінформований зрозумілою для нього мовою про підстави його арешту і про будь-яке обвинувачення, висунуте проти нього.

    3. Кожен, кого заарештовано або затримано згідно з положеннями підпункту "c" пункту 1 цієї статті, має негайно постати перед суддею чи іншою посадовою особою, якій закон надає право здійснювати судову владу, і йому має бути забезпечено розгляд справи судом упродовж розумного строку або звільнення під час провадження. Таке звільнення може бути обумовлене гарантіями з'явитися на судове засідання.

    4. Кожен, кого позбавлено свободи внаслідок арешту або тримання під вартою, має право ініціювати провадження, в ході якого суд без зволікання встановлює законність затримання і приймає рішення про звільнення, якщо затримання є незаконним.

    5. Кожен, хто є потерпілим від арешту або затримання, здійсненого всупереч положенням цієї статті, має забезпечене правовою санкцією право на відшкодування.

    2) Опекунство над ним мы не оформляли, поскольку он отказывался будучи еще здоровым. Какие справки необходимы? - нужно установить опекунство/попечение, только после этого сможете вывезти вашего дедушку без его согласия.

    Всего доброго!

    Удачи Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України