Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 27 февраля 2021, вопрос №38782

Что будет если не явиться в военкомат по повестке ?

Здравствуйте, мне в январе дали повестку в военкомате (там не указано какая именно это повестка там просто пишет "когда прийти и иметь с собой: кардиограмму, флюорографию, и анализы"). До этого последний раз проходил медкомиссию в прошлом году весной.
Вопрос:
Может ли быть это повестка на сборы или отправку в воинскую часть ? Или обязательно сначала должен быть медосмотр.
Что будет если не явиться (я подписал повестку)?
Возможна ли уголовная ответственность? Или в такой ситуации только административная ?
И последний вопрос: мне 19 в прошлом году парней 18-19 лет брали только по добровольному согласию, а сейчас как ?

Ответы юристов (2)

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Здравствуйте!

    Могут привлечь к административной ответственности за неявку по повестке по статье 210 Кодекса Украины об административных правонарушениях в виде штрафа в размере от 85 до 119 грн..

    При наличии вопросов обращайтесь индивидуально через Звернутися.

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Городечна Маряна Іванівна
    Городечна Маряна Іванівна 3 года назад

    Юрист, г. Львов, 3 года опыта

    Добрий день, якщо ви вже проходили медичний огляд, то має бути постанова комісії про вашу придатність до військової служби. Висновок комісії записується у вашу облікову картку, і відповідно більше проходити медогляд не потрібно.

    1) Складно сказати, яка саме повістка вам прийшла, бо в ній має бути чітко вказано: це повістка на приписку, чи на комісію чи на збір.

    2) Настає адміністративна відповідальність за неявку без поважних причин: штраф від 85 до 119 грн за перше порушення. Та від 170 до 255 грн за повторне порушення.

    Настає кримінальна відповідальність за ухилення від призову на строкову військову службу. Настає у випадку, якщо ви активно ухиляєтесь від призову (підробляєте документи, симулюєте хвороби, повідомляєте неправдиві відомості щоб звільнитись від служби в ЗСУ). Відповідальність: обмеження волі на строк до трьох років. На практиці покарання умовне, але є судимість.

    3) У 2020 році Кабінет Міністрів видав розпорядження, у якому передбачено ДОБРОВІЛЬНИЙ призов громадян віком 18-19 років на 2020 рік. Цього року такого розпорядження поки що немає, тому діє загальне правило обов'язковий призов від 18 до 27 років.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України