Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 04 березня 2021, питання №39057 150₴

Свидетельство о разводе и смена фамилии

Здравствуйте
Развелась год назад. Решение не смогла получить из-за самоизоляции, его вернули назад отправителю. Сейчас нужно продать имущество. Плюс хочу поменять фамилию на девичью, а в судебном решении было только требование о разводе.
Подскажите пожалуйста какие мои действия? Расписывались в центральном ЗАГСе в Киеве, проживаем в селе, тут расписывают в сельсовете.
1. После получения решения в суде, куда мне идти за свидетельством о разводе? В сельсовет, райцентр или можно в Центральный г.Киева?
2. Что кроме решения суда нужно иметь при себе и нужно ли нотариально заверить копию "копии"?
3. Лучше фамилию менять сейчас или уже после продажи/покупки жилья?
4. Куда идти, какие документы нужны и сколько по времени займет смена фамилии на девичью?

Відповіді юристів (13)

    Винограденко Антон Анатолійович
    36.7%
    Винограденко Антон Анатолійович 3 роки тому

    Юрист, м. Харків, 13 років досвіду

    Здравствуйте

    1. "... а в судебном решении было только требование о разводе." - не повинно виникнути питань при зверненні до органу реєстрації актів цивільного стану (РАГСУ).

    2. "После получения решения в суде, куда мне идти за свидетельством о разводе? В сельсовет, райцентр или можно в Центральный г.Киева?" - згідно зі ст. 115 Сімейного кодексу України документом, що засвідчує факт розірвання шлюбу судом, є рішення суду про розірвання шлюбу, яке набрало законної сили. Рішення суду про розірвання шлюбу після набрання ним законної сили надсилається судом до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення для внесення відомостей до Державного реєстру актів цивільного стану громадян та проставлення відмітки в актовому записі про шлюб, тобто можна нікуди не ходити. Правилами державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затвердженими наказом Міністерства юстиції України 18.10.2000 № 52/5 (у редакції наказу Міністерства юстиції України 24.12.2010 № 3307/5), встановлено порядок виконання рішення суду про розірвання шлюбу, постановленого судом після набрання чинності Законом України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану":

    3. "Что кроме решения суда нужно иметь при себе и нужно ли нотариально заверить копию "копии"? - Відділ державної реєстрації актів цивільного стану, який отримав рішення суду про розірвання шлюбу, "повинен у день його надходження зробити відмітку про розірвання шлюбу на лицьовому боці актового запису про шлюб, зазначивши дату і номер рішення суду, повне найменування суду, яким ухвалено рішення, а також внести відповідні відомості до Державного реєстру актів цивільного стану громадян. Якщо шлюб було припинено на підставі рішення, постановленого судом після набрання чинності Законом України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» від 1 липня 2010 року, громадянам до відділу ДРАЦС звертатися не потрібно.

    4. "Лучше фамилию менять сейчас или уже после продажи/покупки жилья?" - насправді краще міняти призвище після продажу/купівлі нерухомого майна, виходячі із вашої ситуації.

    5. "Куда идти, какие документы нужны и сколько по времени займет смена фамилии на девичью?" - для зміни прізвища потрібно подати:

    • письмову заяву про повернення дошлюбного прізвища після розлучення;\
    • документи, що підтверджують намір змінити прізвище після розірвання шлюбу: рішення суду, де зазначено про бажання відновити дошлюбне прізвище після розірвання шлюбу або свідоцтво про розірвання шлюбу;
    • фотокартку;
    • квитанцію про сплату державного мита (крім випадків звільнення заявника від сплати державного мита) − у розмірі 5 грн 10 копійок та 51 грн при повторній зміні прізвища.

    Заява подається за умови пред’явлення паспорта громадянина України. Відділ ДРАЦС розглядає заяву про зміну прізвища у тримісячний строк з дня її подання та видає свідоцтво про зміну імені.

    Після державної реєстрації зміни прізвища у паспорті громадянина України робиться відмітка про те, що паспорт у зв’язку зі зміною імені підлягає обміну протягом місяця.

    Аби обміняти паспорт потрібно звернутися із заявою до підрозділу Державної міграційної служби або центру надання адміністративних послуг, якщо паспорт оформлений у формі пластикової картки типу ID.

    Що потрібно для обміну паспорта

    • заяву-анкету (заповнюється працівником територіального підрозділу Державної міграційної служби або адміністратором центру надання адміністративних послуг);
    • паспорт, що підлягає обміну;
    • документи, що підтверджують обставини, на підставі яких паспорт підлягає обміну. У цьому випадку свідоцтво про розірвання шлюбу;
    • довідку про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків або повідомлення про відмову від його прийняття;
    • документи, що підтверджують сплату адміністративного збору, або оригінал документа про звільнення від його сплати.
    • Tetiana Клієнт 3 роки тому

      спасибо за ответ. но немного не поняла где мне свидетельство о разводе получить.

      • Гончаренко Константин
        23.3%
        Гончаренко Константин 3 роки тому

        Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

        Доброго вечора!

        Повідомляю наступне:

        У Вашому випадку рішення суду є документом,що підтвердить факт розлучення. Суд направить рішення Вам та копію до Киіівського РАЦС,далі вони самостійно внесуть зміни до актового запису.

        Вам необхідно буде отримати рішення суду воно є основним так як розлучення проводилось судом.

        Зміна прізвища проводиться органом РАЦСу за місцем реєстраціі згідно заяви на підчтаві рішення суду.

        Зміну данних особи необхідно провести після укладення всіх правочинів з майном,аби уникнути помилок в документах.

        З повагою

        Костянтин Гончаренко

      • Винограденко Антон Анатолійович
        Винограденко Антон Анатолійович 3 роки тому

        Юрист, м. Харків, 13 років досвіду

        Згідно "Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні" (Наказ Міністерства юстиції від 18.10.2000 № 52/5): Відділ державної реєстрації актів цивільного стану, який одержав документи про розірвання шлюбу, зобов’язаний у триденний строк доповнити актовий запис про розірвання шлюбу і надіслати свідоцтво про розірвання шлюбу до відділу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання заявника для вручення, зазначивши в ньому ту саму дату державної реєстрації розірвання шлюбу, що й першому з подружжя.

        Тобто у Відділі державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання - РАГС

      • Адвокат Евгений Александрович
        23.3%
        Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

        Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

        Здравствуйте, Татьяна!

        "1. После получения решения в суде, куда мне идти за свидетельством о разводе? В сельсовет, райцентр или можно в Центральный г.Киева"?

        - Суд должен сам направлять в ЗАГС и в решении должно быть указано куда, если этого не указано, тогда рекомендую обратиться туда, где был зарегистрирован брак - в Центральный ЗАГС г.Киева.

        "2. Что кроме решения суда нужно иметь при себе и нужно ли нотариально заверить копию "копии"?

        - Нотариально не нужно, достаточно печати суда и штампа с отметкой о вступлении в законную силу на решении суда.

        Документы: паспорт, свидетельство о браке, решение суда.

        "3. Лучше фамилию менять сейчас или уже после продажи/покупки жилья"?

        - После купли-продажи жилья.

        "4. Куда идти, какие документы нужны и сколько по времени займет смена фамилии на девичью"?

        - Необходимо обратиться в ЗАСГ.

        Спроки необходимо уточнять в ЗАГСе.

        Документы: решение суда, паспорт, выписка с ЗАГСа о регистрации актовой записи о разводе.

        Всего доброго!

        Удачи Вам!

      • Костромина Виктория
        Костромина Виктория 3 роки тому

        Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

        добрый вечер !!!

        спасибо за ответ. но немного не поняла где мне свидетельство о разводе получить.\спасибо за ответ. но немного не поняла где мне свидетельство о разводе получить.

        свидетельства о расторжении брака у Вас не будет - а будет решение суда

    Костромина Виктория
    16.7%
    Костромина Виктория 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    1. После получения решения в суде, куда мне идти за свидетельством о разводе? В сельсовет, райцентр или можно в Центральный г.Киева?

    решение суда и есть подтверждением развода - Вам нужно обратиться в суд и получить решение

    2. Что кроме решения суда нужно иметь при себе и нужно ли нотариально заверить копию "копии"?

    заверять нотариально не надо - ві копию подаете в Загс

    3. Лучше фамилию менять сейчас или уже после продажи/покупки жилья?

    по сути значения не имеет - но на будущее проще после смені фамилии

    4. Куда идти, какие документы нужны и сколько по времени займет смена фамилии на девичью?

    Вам нужно обратиться в ЗАГС , смена фамилии может быть до 6 мес,

    Механизм принятия и рассмотрения заявлений об изменении фамилии физических лиц - граждан Украины определен в Порядке рассмотрения заявлений об изменении имени (фамилии, собственного имени, отчества) физического лица, утвержденного постановлением Кабинета Министров Украины от 11.07.2007 за №915 (с изменениями и дополнениями , далее порядок). В соответствии с требованиями п. 4 этого порядка, к заявлению следует приложить следующие документы: паспорт гражданина Украины; свидетельство о рождении заявителя; свидетельство о браке (если заявитель состоит в браке); свидетельство о расторжении брака (если брак расторгнут); свидетельства о рождении детей (если заявитель имеет малолетних или несовершеннолетних детей); свидетельства о перемене имени заявителя, отца или матери, если оно было ранее изменено; фотография заявителя; квитанция об уплате государственной пошлины.
    Фараон Катерина Леонідівна
    Фараон Катерина Леонідівна 3 роки тому

    Юрист, м. Кам'янець-Подільський, 8 років досвіду

    Доброго дня, Тетяна.

    1. После получения решения в суде, куда мне идти за свидетельством о разводе? В сельсовет, райцентр или можно в Центральный г. Киева? Діло в тому, що на сьогоднішній день свідоцтва про розірвання шлюбу не видають в РАЦСі. Єдиним підтверджуючим документом про розірвання шлюбу - це є рішення суду.

    2. Что кроме решения суда нужно иметь при себе и нужно ли нотариально заверить копию "копии"? Нічого не потрібно нотаріально посвідчувати, у Вас буде копія рішення суду. З цим рішенням Ви можете йти в РАЦС.

    3. Лучше фамилию менять сейчас или уже после продажи/покупки жилья? Це уже на Ваш розсуд. Співробітникам РАГСу відводиться 12 тижнів, щоб прийняти рішення щодо зміни прізвища. Втім, процес може затягнутися до шести місяців, якщо вони виявлять порушення.

    4. Куда идти, какие документы нужны и сколько по времени займет смена фамилии на девичью? Для зміни прізвища, Вам потрібно спочатку забрати рішення суду в суді, в якому Ви розлучались, написавши заяву про отримання копії рішення суду по Вашій справі.

    Далі. Після отримання рішення суду, Ви подаєте заяву до відділу реєстрації актів цивільного стану за місцем Вашого проживання. Одночасно до заяви додаються наступні документи: свідоцтво про народження заявника; рішення суду про розірвання шлюбу; фотокартка заявника (3х4).

    Під час реєстрації зміни імені відділ реєстрації актів цивільного стану видає заявникові свідоцтво про зміну імені.

    Успіхів Вам.

    Крижановська Єлізавета Сергіївна
    Крижановська Єлізавета Сергіївна 3 роки тому

    Юрист, м. Херсон, 19 років досвіду

    Доброго дня. Вам необхідно звернутися до суду , дя видачі рішення суду. Свідоцтво про розірвання шлюбу, Вам не буде видано, на сьогоднішній день таким документом буде являтись рішення суду, з рішенням про розірвання шлюбу звертайтесь до РАЦСу в якому було взято шлюб.

    Щодо зміни прізвища раджу це зробити після укладання договорів, адже зміна прізвища за часом може бути розтягнута, щоб у Вас не виникло не зручностей при укладні договорів.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте, Татьяна!

    Свидетельство о разводе сейчас не выдается, документом который подтверждает развод, есть решение суда.

    "1. После получения решения в суде, куда мне идти за свидетельством о разводе? В сельсовет, райцентр или можно в Центральный г.Киева"?

    - Суд должен сам направлять в ЗАГС и в решении должно быть указано куда, если этого не указано, тогда рекомендую обратиться туда, где был зарегистрирован брак - в Центральный ЗАГС г.Киева.

    "2. Что кроме решения суда нужно иметь при себе и нужно ли нотариально заверить копию "копии"?

    - Нотариально не нужно, достаточно печати суда и штампа с отметкой о вступлении в законную силу на решении суда.

    Документы: паспорт, свидетельство о браке, решение суда.

    "3. Лучше фамилию менять сейчас или уже после продажи/покупки жилья"?

    - После купли-продажи жилья.

    "4. Куда идти, какие документы нужны и сколько по времени займет смена фамилии на девичью"?

    - Необходимо обратиться в ЗАСГ.

    Спроки необходимо уточнять в ЗАГСе.

    Документы: решение суда, паспорт, выписка с ЗАГСа о регистрации актовой записи о разводе.

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Токмач Галина Николаевна
    Токмач Галина Николаевна 3 роки тому

    Юрист, м. Мирноград, 12 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Здравствуйте, Татьяна. Вам по почте всё равно приходило решение, ещё не вступившее в законную силу. Нужно либо самой забирать в суде, либо писать заявление, чтобы прислали именно вступившее в законную силу.

    Касательно смены фамилии. Сейчас это уже сделать нельзя, разве что изменить саму фамилию (процедура смены имени называется) и получить новое дополнительное свидетельство о смене имени, где будет указано, что вы поменяли фамилию.

    За свидетельством уже идти не надо никуда. Суд сам извещает ЗАГС о разводе. Теперь свидетельства не выдают, а решение суда о разводе и будет вашим официальным документом.

    Фамилию меняйте, когда хотите.

    С уважением, юрист Галина Токмач

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 3 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Гражданский процессуальный кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15):

    "Стаття 270. Додаткове рішення суду

    1. Суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо:

    1) стосовно певної позовної вимоги, з приводу якої сторони подавали докази і давали пояснення, не ухвалено рішення;...

    2. Заяву про ухвалення додаткового рішення може бути подано до закінчення строку на виконання рішення.

    3. Суд, що ухвалив рішення, ухвалює додаткове судове рішення в тому самому складі протягом десяти днів із дня надходження відповідної заяви. Додаткове судове рішення ухвалюється в тому самому порядку, що й судове рішення.

    4. У разі необхідності суд може викликати сторони або інших учасників справи в судове засідання. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час та місце судового засідання, не перешкоджає розгляду заяви.

    5. Додаткове рішення або ухвалу про відмову в прийнятті додаткового рішення може бути оскаржено.".

    "ПРАВИЛА державної реєстрації актів цивільного стану в Україні" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0719-00):

    "I. Загальні положення...

    Органами державної реєстрації актів цивільного стану, які проводять державну реєстрацію, є районні, районні у містах, міські (міст обласного значення), міськрайонні, міжрайонні відділи державної реєстрації актів цивільного стану міжрегіональних управлінь Міністерства юстиції України, виконавчі органи сільських, селищних, міських (крім міст обласного значення) рад...

    II. Загальні норми державної реєстрації актів цивільного стану

    1. Загальний порядок державної реєстрації актів цивільного стану...

    5. Якщо до актового запису цивільного стану вносяться зміни або здійснюються інші відмітки (про розірвання шлюбу, усиновлення, зміну імені у випадках, встановлених законом, позбавлення чи поновлення батьківських прав тощо), то на лицьовому боці актового запису зазначаються підстави їх внесення: актовий запис, рішення суду, розпорядження голови районної, міської державної адміністрації або рішення виконавчого комітету міської, районної в місті ради про присвоєння або зміну прізвища....

    Зміни до актового запису цивільного стану вносяться одночасно з внесенням таких самих змін до Державного реєстру актів цивільного стану громадян..."

    Если в исковом заявлении излагалось ходатайство о возвращении Вам девичьей фамилии, Вы вправе подать в суд (в пределах дела о разводе) заявление о принятии дополнительного решения о смене Вам девичьей фамилии. На основании этого дополнительного решения смена фамилии будет (должна быть) произведена в сельсовете.

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 3 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня!

    1. После получения решения в суде, куда мне идти за свидетельством о разводе? В сельсовет, райцентр или можно в Центральный г.Киева? - нікуди йти непотрібно. Якщо шлюб розривається через суд, свідоцтво про розірвання шлюбу не видається.

    Сімейний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14#Text):

    Стаття 115. Державна реєстрація розірвання шлюбу

    2. Рішення суду про розірвання шлюбу після набрання ним законної сили надсилається судом до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення для внесення відомостей до Державного реєстру актів цивільного стану громадян та проставлення відмітки в актовому записі про шлюб.

    3. Документом, що засвідчує факт розірвання шлюбу судом, є рішення суду про розірвання шлюбу, яке набрало законної сили.

    3) Лучше фамилию менять сейчас или уже после продажи/покупки жилья? - прізвище краще поміняти після продажу житла (так як всі документи на нього оформлено саме на це прізвище), та відповідно - перед купівлею нового житла, щоб воно вже було оформлено на ваше змінене прізвище.

    4) Куда идти, какие документы нужны и сколько по времени займет смена фамилии на девичью? - статтею 113 Сімейного кодексу України, передбачено, що особа, яка змінила своє прізвище у зв'язку з реєстрацією шлюбу, має право після розірвання шлюбу надалі іменуватися цим прізвищем або відновити своє дошлюбне прізвище.

    Відповідно до ст. 16 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» від 01.07.2010 року за №2398VI, державну реєстрацію зміни прізвища проводить відповідний орган державної реєстрації актів цивільного стану за заявою фізичної особи за місцем її проживання за наявності в архівах відділів державної реєстрації актів цивільного стану відповідних актових записів цивільного стану та відомостей у Державному реєстрі актів цивільного стану громадян. Механізм прийняття та розгляду заяв про зміну прізвища фізичних осіб — громадян України визначено в Порядку розгляду заяв про зміну імені (прізвища, власного імені, по батькові) фізичної особи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11.07.2007 за №915 (із змінами та доповненнями, далі порядок). Щоб повернути собі колишнє прізвище, після розірвання шлюбу в органах ДРАЦС відповідно до статей 106- 107 Сімейного кодексу України зацікавлена особа повинна звернутися в ДРАЦС і написати заяву, щодо свого наміру повернути прізвище, яке він або вона носила до шлюбу.

    ЯКІ НЕОБХІДНІ ДОКУМЕНТИ ДЛЯ ЗМІНИ ПРІЗВИЩА:

    • Письмову заяву про повернення дошлюбного прізвища після розлучення;
    • Документи, доступні для перевірки: резолютивна частина рішення суду про розлучення або свідоцтво про шлюб з приміткою про розлучення, а також документ, що встановлює особу;
    • Підтвердження оплати судового збору.

    Наступний крок - обміняти паспорт при зміні прізвища

    Після державної реєстрації зміни імені відділом державної реєстрації актів цивільного стану у паспорті громадянина України, а дипломатичним представництвом або консульською установою України у паспорті громадянина України для виїзду за кордон робиться відмітка про те, що паспорт у зв'язку із зміною імені підлягає обміну протягом місяця

    Для того, щоб отримати паспорт громадянина України у разі зміни прізвища, імені та по батькові, можна звернутись з заявою до територіального підрозділу Державної міграційної служби або до Центру надання адміністративних послуг за місцем реєстрації.

    Для обміну паспорта заявник подає:

    • заяву;
    • рішення суду;
    • паспорт, що підлягає обміну;
    • дві (три - у разі одержання паспорта, який обмінюється в іншому територіальному підрозділі ДМС) фотокартки розміром 3,5 x 4,5 см.
    • документи, що підтверджують обставини, на підставі яких паспорт підлягає обміну.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України