Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 11 марта 2021, вопрос №39343

Алименты за прошедшее время

С мужем в браке но не проживаем уже год. Ребенка воспитывать сама он участвовать не желает, финансово не помогает, можно ли при подаче документов на алименты востребовать за прошедшее время? Он официально не работает. Ребенку 6 лет. Сколько можно востребовать и сколько положено алиментов?

Ответы юристов (5)

    Савоста   Ірина   Михайлівна

    Доброго ранку. Питання: С мужем в браке но не проживаем уже год. Ребенка воспитывать сама он участвовать не желает, финансово не помогает, можно ли при подаче документов на алименты востребовать за прошедшее время? Он официально не работает. Ребенку 6 лет. Сколько можно востребовать и сколько положено алиментов?Відповідь: Стягнення, виплата, розмір, період сплати аліментів передбечено главою 15 Сімейного кодексу України. Посилання: https://zakon.rada.gov.ua/go/2947-14

    Пользователь не активен
    Пользователь не активен 3 года назад

    Адвокат, г. Днепр, 25 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрый день!

    Данный вопрос регулируется нормами Семейного кодекса Украины:

    Стаття 191. Час, з якого присуджуються аліменти на дитину

    1. Аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред'явлення позову, а в разі подання заяви про видачу судового наказу - із дня подання такої заяви.

    2. Аліменти за минулий час можуть бути присуджені, якщо позивач подасть суду докази того, що він вживав заходів щодо одержання аліментів з відповідача, але не міг їх одержати у зв'язку з ухиленням останнього від їх сплати. У цьому разі суд може присудити аліменти за минулий час, але не більш як за десять років.

    Таким образом, при обращении в суд Вы можете просить взыскание алиментов за предыдущие периоды, но при этом Вам необходимо доказать, что Вы пытались их взыскать, но безрезультатно.

    2. Розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини.

    Мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

    Той із батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина, має право звернутися до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів у розмірі на одну дитину - однієї чверті, на двох дітей - однієї третини, на трьох і більше дітей - половини заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину (ст.183 Семейного кодекса)

    Мінімальний гарантований розмір аліментів тепер становить: для дітей до 6 років - 960,5 грн; для дітей віком від 6 до 18 років - 1197,5 грн

    Суд за заявою одержувача визначає розмір аліментів у твердій грошовій сумі (ст.184 Семейного кодекса).

    Вам необходимо определяться с тем в каком виде Вы хотите получать алименты - в части от размера дохода либо в четко фиксированной сумме.

    В случае необходимости составления заявления в суд или при наличии дополнительных вопросов - обращайтесь.

    С уважением, адвокат Татьяна Власенко

    Виталина Клиент 3 года назад
    Какие должны быть доказательства того что я пыталась их взыскать?
    • Нешик Татьяна
      Нешик Татьяна 3 года назад

      Адвокат, г. Киев, 23 года опыта

      Общаться в чате

      письма, направленные официально рекомендовано с уведомлением желательно.

      ст.191: Аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред'явлення позову, а в разі подання заяви про видачу судового наказу - із дня подання такої заяви. Аліменти за минулий час можуть бути присуджені, якщо позивач подасть суду докази того, що він вживав заходів щодо одержання аліментів з відповідача, але не міг їх одержати у зв'язку з ухиленням останнього від їх сплати. У цьому разі суд може присудити аліменти за минулий час, але не більш як за десять років.

    • Пользователь не активен
      Пользователь не активен 3 года назад

      Адвокат, г. Днепр, 25 лет опыта

      Общаться в чате

      Ухилення від сплати аліментів може виражатися у тому, що зобов`язана особа ухилялась від укладення договору про сплату аліментів на утримання дитини, приховувала своє місцезнаходження або свій заробіток (доходи), не реагувала на направлені їй листи, та інші подібні дії.

      Обов`язковою умовою присудження аліментів за минулий час є доведеність саме позивачем вжиття заходів щодо одержання аліментів з відповідача, та неможливість їх одержати у зв`язку з ухиленням останнього від їх сплати.

      За загальним правилом, визначеним СК України, та судовою практикою, вважається недоцільним обтяжувати відповідача виплатами за минулий період, якщо позивач не вжив заходів щодо одержання аліментів (у тому числі не подав позов про стягнення аліментів, залишив його без розгляду) з особистих мотивів.

      Вимоги позивача про стягнення аліментів за минулий час мають бути підтверджені офіційними зверненнями стягувача до платника аліментів, за відсутності таких доказів вимоги є необґрунтованими й задоволенню не підлягають.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України