Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 22 марта 2021, вопрос №39984 150₴

Розділіть майно між подружжям що розлучається. Необхідно вказани посилання на конкретну статтю\статті і пояснити чому так.

Подружжя проживало разом 12 років, має двох неповнолітніх дітей, які після розлучення будуть проживати з мамою. Чоловік володіє приватним бізнесом (виготовлення фарфорових чашок), який належить йому вже 15 років.Дружина не працювала. Спочатку навчалася у вищому навчальному закладі на денні формі навчання, а післ народження дітей займалась їх вихованням, вела домашнє господарство. Родина володіє 2-х кімнатною квартирою, яка була подарована дружині її батьками на день весілля (є договір дарування); приватним будинком, загальною площею 230 кв.м, придбаним чоловіком три роки тому (саме в ньому мешкає родина); автомобілем "Мерседес", придбаним чоловіком 5 років тому ( для власного використання); автомобілем "Мазда", придбаним чоловіком для дружини 2 роки тому; дачним будинком в Ялті, що дістався у спадок чоловікові від тітки ( є документи що посвідчують спадкове право); золотими прикрасами: сережки, брасле жіночий, годинник чоловічий, запанки, кулон; побутовою технікою: телевізор, холодильник, пральна машина, пилосос, посудомийка, електрочайник, кавомашина; одяг; взуття; речі особистої гігієни.

Ответы юристов (4)

    Костромина Виктория
    • Розділіть майно між подружжям що розлучається. Необхідно вказани посилання на конкретну статтю\статті і пояснити чому так
    ст. 57-61 Ck Укра iни - в ціз статтях вказано чому

    Для детальної консультації- звертайтеся через сайт

    З повагою Вікторія Костроміна

    Кирда Вячеслав Володимирович
    66.7%

    Доброго дня, Андрію!

    Щодо Ваших пунктів повідомляю наступне.

    1) 2-х кімнатна квартира, яка була подарована дружині її батьками на день весілля (є договір дарування) - буде і далі належати дружині в силу вимог пункту 2 частини 1 статті 57 Сімейного кодексу України (особистою приватною власністю дружини, чоловіка є майно, набуте нею, ним за час шлюбу, але на підставі договору дарування або в порядку спадкування;

    2) приватний будинок, загальною площею 230 кв.м, придбаним чоловіком три роки тому - буде вважатися спільною сумісною власністю і підлягатиме поділу;

    3) автомобіль "Мерседес", придбаний чоловіком 5 років тому - буде вважатися спільною сумісною власністю і підлягатиме поділу;

    4) автомобіль "Мазда", придбаний чоловіком для дружини 2 роки тому - буде вважатися спільною сумісною власністю і підлягатиме поділу (за відсутності договору дарування);

    5) дачний будинком в Ялті, що дістався у спадок чоловікові від тітки ( є документи що посвідчують спадкове право) - залишиться у чоловіка, аналогічно з пунктом 1;

    6) золотими прикрасами: сережки, брасле жіночий, годинник чоловічий, запанки, кулон; побутовою технікою: телевізор, холодильник, пральна машина, пилосос, посудомийка, електрочайник, кавомашина; одяг; взуття; речі особистої гігієни - якщо вони були індивідуальні, то відійдуть до того, хто ними користувався, в силу вимог частини 2 статті 57 (особистою приватною власністю дружини та чоловіка є речі індивідуального користування, в тому числі коштовності, навіть тоді, коли вони були придбані за рахунок спільних коштів подружжя), але якщо речами користувалися всі, тоді вони також можуть бути визнані спільною сумісною власністю і підлягатимуть поділу.

    Якось так.

    Гончаренко Константин
    33.3%

    Добрий день.

    Щодо поділу майна. Якщо Ви вирішили провести успішний розподіл майна при розлученні важливо пам'ятати - подароване і успадковане майно не ділиться! Крім цього, розподілу підлягає лише те майно, яке було Вами придбано під час спільного шлюбу. Службова квартира (житло) розподілу не підлягає.

    Слід також знати, що Розподіл майна в суді - досить довгий і складний процес, який має багато нюансів. Наприклад: як в позові розписати частку кожного, як оцінити майно, що підлягає розподілу, як врахувати інтереси дитини, чи можна майно або його частину визнати власністю одного з подружжя і т.д. Згідно законодавства розподіл спільнонажитого майна відбувається так: половина - дружині, половина - чоловікові.

    Верховний суд України роз'яснює, що у процесі розгляду спорів про поділ майна подружжя необхідно враховувати такі обставини: час придбання майна; кошти, за які таке майно було придбано (джерело придбання); мета придбання майна, яка дозволяє визначити правовий статус сумісної власності подружжя.

    При цьому суд підкреслює, що тільки у випадку, якщо придбання майна відповідало зазначеним критеріям, таке майно може бути визнане спільно нажитим і підлягає розподілу між подружжям на підставі ст. 60 Сімейного кодексу.

    Судом може бути збільшена частка одного з подружжя в майні у разі, наприклад якщо із Вами буде проживати неповнолітня дитина, то в такому разі в Позовній заяві можна ставити питання про збільшення частки на 2/3 частини від всієї маси майна яка підлягає розподілу. В будь якому випадку це питання може вирішуватися лише судом.

    Підсумовую, Вам необхідно подати заяву до суду про розподіл майна (без адвоката буде важко рекомендую знайти територіально близького до Вас).

    Щодо поділу майна без суду

    У відповідності з сімейним законодавством і Цивільним кодексом чоловік і дружина мають право укладати між собою договір про поділ нерухомого майна. Подібна угода дає подружжю можливість в позасудовому порядку вирішити спірні питання майна, а також самостійно визначити частки в нерухомості.

    Оформлення угоди про добровільний розподіл майна повинно здійснюватися з урахуванням законодавства, яке регулює порядок реєстрації нерухомості.

    Договір про поділ нерухомого майна, що перебуває у спільній частковій власності, укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню (ст. 367 Цивільного кодексу).

    Ще є варіант. Не судовий. Домовитися між подружжям, що і кому залишається після розлучення. Та в нотаріуса переоформити уникаючи судової тяганини, яка у Вас може забрати і час, і гроші і в кінці кінців здоров'я.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Клострейх Олена Володимирівна

    Доброго дня!

    Відповідно до пункту 2 частини 1 статті 57 Сімейного кодексу України (особистою приватною власністю дружини, чоловіка є майно, набуте нею, ним за час шлюбу, але на підставі договору дарування або в порядку спадкування;

    Тому 2-х кімнатна квартира, яка була подарована дружині її батьками на день весілля (є договір дарування) - буде і далі належати дружині .

    Ця норма стосується і дачного будинку в Ялті, що дістався у спадок чоловікові від тітки ( є документи що посвідчують спадкове право) - залишиться у чоловіка.

    Відповідно вимог частини 2 статті 57 (особистою приватною власністю дружини та чоловіка є речі індивідуального користування, в тому числі коштовності, навіть тоді, коли вони були придбані за рахунок спільних коштів подружжя), але якщо речами користувалися всі, тоді вони також можуть бути визнані спільною сумісною власністю і підлягатимуть поділу. Отже золотими прикрасами: сережки, брасле жіночий, годинник чоловічий, запанки, кулон; побутовою технікою: телевізор, холодильник, пральна машина, пилосос, посудомийка, електрочайник, кавомашина; одяг; взуття; речі особистої гігієни - якщо вони були індивідуальні, то відійдуть до того, хто ними користувався

    приватний будинок, загальною площею 230 кв.м, придбаним чоловіком три роки тому,автомобіль "Мерседес", придбаний чоловіком 5 років тому, автомобіль "Мазда", придбаний чоловіком для дружини 2 роки тому, - буде вважатися спільною сумісною власністю і підлягатиме поділу;


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України