Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Хозяйственное право, 23 марта 2021, вопрос №40018

Можно ли отсудить квартиру через суд,в такой ситуации?

Есть приватизированная квартира с отцом,у меня 70% жилья,у него 30%.Я беременна,муж военный и часто выезжает в АТО.Папа психологически не здоровый человек.Избивал мать пока она не ушла,теперь избивает меня,жизни никакой не даёт,жить с ним невозможно ,уступить нам квартиру тоже не хочет .Можно ли отсудить свою долю через суд?Когда родится ребёнок,он автоматически прописывается в эту квартиру,сможет ли отец выписать его без моего согласия?И есть ли смысл обращаться к адвокату и судиться с ним?

Ответы юристов (2)

    Ступакова Вікторія Ігорівна

    Здравствуйте! Учитывая вашу долю собственности в квартире вы можете через суд выкупить часть отца.

    Стаття 365. Припинення права на частку у спільному майні за вимогою інших співвласників

    1. Право особи на частку у спільному майні може бути припинене за рішенням суду на підставі позову інших співвласників, якщо:

    1) частка є незначною і не може бути виділена в натурі;

    2) річ є неподільною;

    3) спільне володіння і користування майном є неможливим;

    4) таке припинення не завдасть істотної шкоди інтересам співвласника та членам його сім'ї.

    2. Суд постановляє рішення про припинення права особи на частку у спільному майні за умови попереднього внесення позивачем вартості цієї частки на депозитний рахунок суду.

    Лой Олег  Миколайович

    Добрий день. Щодо відсудження своєї частки. Це право передбачене ст.365 Цивільного Кодексу України. Але, судова практика свідчить: за умови відсутності у особи іншого місця для проживання, суди відмовляють в такому позові.

    У вашому випадку, вам обов'язково необхідно фіксувати факти побоїв та протиправної поведінки батька - звертайтесь з письмовими заявами до поліції (дільничого). Для вас головне, щоб була реакція на ваші заяви - письмова відповідь від поліції щодо притягнення до адміністративної чи іншої відповідальності, або попередження про недопущення такої поведінки. Якщо таких відповідей з поліції буде два і більше, це вам допоможе.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України