Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 23 марта 2021, вопрос №40070 100₴

Есть отсрочка от прохождения военской службы при учебе в аспирантуре?

В 2015 году проходил медкомиссию в военкомате меня признали не пригодным к службе по двум статьям(у меня избыточный вес и проблемы со спиной), но нужно было каждый год проходить медкомиссию что бы подтвердить свою непригодность, с тех пор я не проявлялся на прохождения медкомиссии мне только присылали повестки для ее прохождения. Когда я получал диплом магистра зима 2020 мне нужно было явиться в военкомат для подписи в приписном, о том что я закончил учебу тогда меня заставили подписать повестку о прохождение медкомиссии. После того мне пришло еще пару повесток. Сейчас я учусь в аспирантуре на первом курсе на бюджетной основе, мне отдел аспирантуры выдал справку что я учусь в Черкасском национальном до 2024года.
САМ ВОПРОС
Есть отсрочка от прохождения военской службы при учебе в аспирантуре?

Ответы юристов (11)

    Винограденко Антон Анатолійович
    20%

    Доброго дня!

    Згідно із п.8 ст. 17 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються в інтернатурі, аспірантурі або докторантурі з відривом або без відриву від виробництва.

    Адвокат Евгений Александрович
    25%

    Здравствуйте, Андрей!

    "Есть отсрочка от прохождения воинской службы при учебе в аспирантуре"?

    - Это предоставляет отсрочку от призыва на срочную воинскую службу.

    Необходимо подать завяление в военкомат, с приложением справки с ВУЗа о том, что Вы учитесь на аспирантуре.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

    Про військовий обов'язок і ... | від 25.03.1992 № 2232-XII (rada.gov.ua)

    "Стаття 17. Відстрочка від призову на строкову військову службу.

    1. Відстрочка від призову на строкову військову службу надається призовникам за рішенням районної (міської) призовної комісії відповідно до цього Закону за сімейними обставинами, станом здоров'я, для здобуття освіти та продовження професійної діяльності...

    8. Відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються:

    в інтернатурі, аспірантурі або докторантурі з відривом або без відриву від виробництва. ...".

    При этом, ввиду того, что:

    "В 2015 году проходил медкомиссию в военкомате меня признали не пригодным к службе по двум статьям(у меня избыточный вес и проблемы со спиной),..."?

    - Возможно временно непригодным, иначе Вас должны были освободить от призыва на срочную воинскую службу, снять с воинского учета, как призывника на срочную воинскую службу и поставить на воинский учет, как военнообязанного запаса, с выдачей военного билета.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

    Про військовий обов'язок і ... | від 25.03.1992 № 2232-XII (rada.gov.ua)

    "Стаття 18. Звільнення від призову на строкову військову службу.

    1. Від призову на строкову військову службу в мирний час звільняються громадяни України:

    які визнані за станом здоров'я непридатними до військової служби в мирний час;...".

    "Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього.

    1. Взяттю на військовий облік призовників та військовозобов'язаних у районних (міських) військових комісаріатах підлягають громадяни України:

    ...2) на військовий облік військовозобов'язаних:

    звільнені з військової служби в запас;...

    5. Зняттю з військового обліку призовників та військовозобов'язаних у військових комісаріатах (військовозобов'язаних Служби безпеки України у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України:

    1) з військового обліку призовників:

    ...які взяті згідно з рішеннями комісії з питань приписки або призовної комісії на облік військовозобов'язаних;..."

    Помните, что призыв на срочную воинскую службу с 18-ти до 27 лет.

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Карпенко Андрей Владимирович

    Добрый день!

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    Стаття 17. Відстрочка від призову на строкову військову службу

    1. Відстрочка від призову на строкову військову службу надається призовникам за рішенням районної (міської) призовної комісії відповідно до цього Закону за сімейними обставинами, станом здоров'я, для здобуття освіти та продовження професійної діяльності.

    8. Відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються:

    в інтернатурі, аспірантурі або докторантурі з відривом або без відриву від виробництва.

    Отсрочка для получения образования на весь период образования предоставляется гражданам призывного возраста, которые учаться:

    • в интернатуре, аспирантуре или докторатуре с отрывом или без такового от производства.
    Важно! Отсрочка для получения образования предоставляется один раз и теряют ее лица, отчисленные из учебных заведений за нарушение контракта, неисполнение учебного плана, недисциплинированность, по собственному желанию.

    Для получения права на отсрочку от армейской службы по учебе призывнику необходимо предоставить:

    • паспорт, свидетельство о рождении;
    • справку установленной формы из образовательного учреждения;
    • диплом ВУЗа (для аспирантов, интернов, учащихся магистратуры и ординатуры);
    • заверенную копию лицензии образовательного учреждения на осуществление деятельности по аккредитованным государственным программам обучения;
    • справку о прохождении специализированной медицинской комиссии, подтверждающей пригодность юноши по состоянию здоровья к воинской службе.
    • Крикун Сергій  Павлович

      Коллега, я опять прокомментировал Ваш ответ ниже - ничего личного, только закон.

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    Відповідно до ч.8 ст. 17 Закону України

    " Про військовий обов'язок і військову службу" відстрочку від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються:

    у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах з денною формою навчання. У разі досягнення такими призовниками 21-річного віку відстрочка втрачає силу;

    у вищих навчальних закладах з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття наступного вищого освітньо-кваліфікаційного рівня вищої освіти;

    у середніх або вищих духовних навчальних закладах з денною формою навчання;

    в інтернатурі, аспірантурі або докторантурі з відривом або без відриву від виробництва.

    Вас стосується саме частина статті щодо навчання у вищих навчальних закладах для здобуття вищого освітньо-кваліфікаційного рівня- "у вищих навчальних закладах з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття наступного вищого освітньо-кваліфікаційного рівня вищої освіти"

    Відповідно до ч.2 ст.30 Закону України “Про освіту” в Україні встановлюються такі освітньо-кваліфікаційні рівні та ступені: кваліфікований робітник; молодший спеціаліст; молодший бакалавр; бакалавр; магістр; доктор філософії; доктор наук

    Таким чином, у ст. 17 Закону України " Про військовий обов'язок і військову службу"чітко зазначено- під час здобуття того чи іншого освітньо-кваліфікаційного рівня, тобто на момент призову до строкової військової служби ви повинні навчатись у вищому навчальному закладі тобі ж чи на магістратурі, чи в аспірантурі.

    Вам необхідно до 1 -го жовтня 2021 року подати комісаріату довідку з ВНЗ про зарахування на навчання.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Доброго дня, Андрію!

    Вам не потрібно переживати, головне для Вас надати до військомату довідку про те, шо Ви навчаєтесь, адже Закон України "Про військовий обов'язок і військову службу", а саме абзац 6 частини 8 статті 17 передбачає, що:

    Відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються в інтернатурі, аспірантурі або докторантурі з відривом або без відриву від виробництва.

    Тобто Вам відстрочка повинна бути надана, тут не може бути абсолютно інших варіантів. Ви можете або власноручно віднести цю довідку, або направити її поштою, або попросити зробити це своїх родичів/друзів.

    Всього найкращого!

    Клострейх Олена Володимирівна

    Доброго дня !

    Вам просто необхідно надати до військомату довідку про те, шо Ви навчаєтесь в аспірантурі, і вам нададуть відстрочку без жодних питань.

    Згідно Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу", а саме абзац 6 частини 8 статті 17.,

    - відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються в інтернатурі, аспірантурі або докторантурі з відривом або без відриву від виробництва.

    Клострейх Олена Володимирівна

    Доброго дня !

    Вам просто необхідно надати до військомату довідку про те, шо Ви навчаєтесь в аспірантурі, і вам нададуть відстрочку без жодних питань.

    Згідно Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу", а саме абзац 6 частини 8 статті 17.,

    - відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються в інтернатурі, аспірантурі або докторантурі з відривом або без відриву від виробництва.

    Крикун Сергій  Павлович
    35%

    Закон Украины "Про військовий обов'язок і військову службу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12):

    "Стаття 16. Призовні комісії...

    3. На районні (міські) призовні комісії покладається:...

    надання призовникам відстрочки від призову на строкову військову службу на підставах, передбачених статтею 17 цього Закону;...

    Стаття 17. Відстрочка від призову на строкову військову службу

    1. Відстрочка від призову на строкову військову службу надається призовникам за рішенням районної (міської) призовної комісії відповідно до цього Закону за сімейними обставинами, станом здоров'я, для здобуття освіти та продовження професійної діяльності...." -

    Законом предусмотрены разные, отдельные и самостоятельные основания для предоставления призывникам отсрочки от призыва на срочную военную службу.

    "ПОЛОЖЕННЯ про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08):

    "2. Медичний огляд призовників (допризовників)...

    2.3...У період роботи призовної комісії (комісії з питань приписки) лікар - член призовної комісії:

    організовує огляд призовників; забезпечує консультації лікарів; перевіряє якість записів лікарів в облікових картках призовників, висновок лікаря-спеціаліста та робить висновок про придатність призовника до військової служби, придатність до військової служби в конкретних родах військ, навчання, служби за певною військовою спеціальністю, про потребу в наданні відстрочки від призову за станом здоров'я..." -

    пригодность призывника к военной службе и необходимость в этой связи отсрочки от призыва ни по семейным обстоятельствам, ни для получения образования и продолжения профессинальной деятельности Положение не предусматривает.

    Конституция Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...):

    "Стаття 19. Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством..." -

    не понятно и неизвестно (мне), на каком основании для оформления острочки от призыва на военную службу гражданам призывного возраста для получения образования в аспирантуре требуется "прохождение специализированной медицинской комиссии, подтверждающей пригодность юноши по состоянию здоровья к воинской службе", о чем написано выше коллегой Карпенко. Кроме того, предоставить в военную комиссию справку военной комиссии.

    Костромина Виктория

    Есть отсрочка от прохождения военской службы при учебе в аспирантуре?

    есть

    Згідно Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу", https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    Стаття 17. Відстрочка від призову на строкову військову службу

    - відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються в інтернатурі, аспірантурі або докторантурі з відривом або без відриву від виробництва.

    подайте заявление в военкомат на получение отстрочки и приложите справку с ВУЗА про учебу

    Мєньков Андрій Васильович

    Добрый день Андрей!

    Отсрочка аспирантам прямо предусмотрена законом "О военной обязанности и военной службе" в статье 17, а именно: "відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються, зокрема в інтернатурі, аспірантурі або докторантурі з відривом або без відриву від виробництва". Призывной возраст 18-27 лет.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України