Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Медицинское право, 02 апреля 2021, вопрос №40590 150₴

Права роженицы и ребёнка в роддоме

Здравствуйте! Подскажите пожалуйста, в связи с карантином, после присутствия на родах, мужу будут запрещены любые посещения ко мне до самой выписки из роддома. А после родов женщина очень уязвима и многие врачи пользуются этим и начинаются запугивания и прочее. Без мужа боюсь потерять критическое мышление. А так как дома меня будет ждать старший ребёнок, а также так как в роддоме любят всех подержать на всякий случай (я планирую находится в платной палате, роддому может быть выгодно меня там подержать на пару дней дольше), меня интересуют несколько вопросов:
1. Какими законами я могу руководствоваться, чтобы уйти из роддома на следующие сутки (если со мной и ребёнком будет всё прекрасно)? И правдива ли информация, что женщина имеет право выписаться из роддома через сутки, если всё прошло естественно и хорошо, а прививки новорожденному планируются чуть позже, то есть в роддоме нет смысла задерживаться?
2. Может ли женщина отказаться после родов от любых манипуляций с её ребёнком, при условии, что жизни ребёнка ничего не угрожает? (В моём роддоме детское отделение грешит неверными диагнозами и запугиваниями)
3. Какими статьями я могу обезопасить себя от любых манипуляций со мной после родов (при условии, что моей жизни ничего не угрожает)?

Ответы юристов (8)

    Пуха Наталія ТендерОк
    33.3%

    Доброго вечора

    Щодо ваших питань, то зазначу наступне ваші права закрыплены у Законі України «Основи законодавства України про охорону здоров'я» https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2801-12#Text

    Відповідно до частини першої статті 39 Закону пацієнт, який досяг повноліття, має право на отримання достовірної і повної інформації про стан свого здоров'я, у тому числі на ознайомлення з відповідними медичними документами, що стосуються його здоров'я.

    Лікар повинен пояснити жінці в доступній формі причини призначення будь-яких лікарських препаратів або медичних процедур, а також попередити про можливі ризики для здоров'я жінки і її дитини.

    За українським законодавством, свої дії лікар повинен погоджувати з жінкою, за винятком екстреного порятунку життя або здоров'я.

    Більш того, жінка має право отримати таку інформацію не тільки усно, але і письмово! Жінці також не можуть відмовити в ознайомленні з історією пологів.

    Право відмовитися від обстеження

    За українським законодавством жінка має право відмовитися від обстеження і лікування.

    Її відмова не може використовуватися для залякування, що вона не отримає «декретних», оскільки це право забезпечується державою, а не лікувальним закладом. А також неприпустимо здійснювати психологічний тиск на жінку шляхом засудження і тверджень, що майбутня мама не піклується про здоров'я малюка.

    Це право жінки є важливим, оскільки мова йде більше про рекомендовані обстеженнях, точного переліку яких не існує, а значить можливе маніпулювання з боку медперсоналу.

    Право на психологічну підготовку до пологів.

    При жіночих консультаціях створені школи відповідального батьківства, які готують родину до пологів. Психологічно дуже важливо, щоб породілля розуміла, що з нею відбувається, як до цього ставитися, як себе вести.

    Права вагітних у пологових будинках

    Права породіллі закріплені наказом Міністерства охорони здоров'я України від 29 грудня 2005 року № 782 «Про затвердження клінічних протоколів з акушерської та гінекологічної допомоги», зі змінами та доповненнями, Протоколом медичного догляду за здоровою новонародженою дитиною, затвердженим наказом Міністерства охорони здоров'я України від 04 квітня 2005 року № 152 (далі - Протокол).

    Право на свободу дій під час пологів

    Ще одним важливим правом жінки є право вибирати максимально зручну для неї, враховуючи звичайно також зручність медичного персоналу, позицію пологів.

    Звичайне положення на спині супроводжується зростанням частоти випадків порушень стану плода та пов'язаних з ними оперативних втручань у порівнянні з вертикальними положеннями (сидячи, стоячи), а також положенням породіллі на боці.

    Тобто, народжувати чи ні на «класичному» Рахманівському кріслі є вибором породіллі.

    Обов'язки акушерки:

    запропонувати жінці прийняти душ, одягнути чистий домашній одяг (за відсутності - лікарняну білизну) партнеру також потрібна зміна одягу на чистий домашній одяг (за відсутності - одноразовий комплект);

    супроводжувати породіллю і її партнера в індивідуальну пологову палату.

    Обов'язки акушерки післяпологового відділення

    Відразу після народження акушерка повинна покласти дитину на мамин живіт, укривши немовля пеленкою і ковдрою (пункт 1.1. Протоколу).

    Оскільки однією з головних задач медперсоналу на цьому етапі є підтримка температури тіла дитини.

    Дитина може перебувати на животі у матері до 30 хвилин.

    Далі дитину вільно пеленають, і вона знаходиться у матері до переведення породіллі у післяпологове відділення. Заборонено виносити дитину з пологового залу до моменту переведення матері. Для спокою мами так важливо, щоб дитина була поруч.

    У першу годину життя дитини акушерка повинна провести новонародженому профілактику офтальмії із застосуванням 0,5% еритроміцинової або 1% тетрациклінової мазі відповідно до інструкції застосування - для профілактики інфекцій. Акушерка також повинна виміряти зріст, об'єм голови і грудної клітини і зважити дитину.

    Огляди та щеплення дитини

    Згідно з пунктом 3.1. Протоколу більшість новонароджених не потребує проведення регулярних медичних втручань. Навіть огляд неонатологом повинен проводитися за згодою мами і при наявності на це причин.

    Перші щеплення проти туберкульозу (БЦЖ) і проти гепатиту В роблять дитині на 2-5 добу життя і виключно за згодою мами.

    Виписка з пологового будинку

    За час перебування в пологовому будинку медперсонал повинен проконсультувати жінку про належний догляд за дитиною.

    Перед випискою жінка проходить огляд у гінеколога.

    Відповідно до пункту 14.1.Протокола, якщо стан здоров'я мами і дитини в нормі, їх повинні виписати з пологового будинку.

    Документи, які повинна отримати жінка при виписці з пологового будинку:

    виписка з історії розвитку пологів;

    висновок про стан здоров'я матері;

    довідка про народження дитини;

    виписка, яка містить дані про параметри і стан здоров'я дитини в день народження і на момент виписки з пологового будинку.

    Вся інформація про новонародженого також передається в поліклініку за місцем проживання. Оскільки після виписки здоров'ям дитини повинні займатися не тільки батьки, а й дільничний педіатр.

    Фінансова допомога при народженні дитини від держави

    Відповідно до статті 12 Закону України «Про державну допомогу сім'ям з дітьми» допомога при народженні дитини призначається в розмірі 41280 гривень. Виплата допомоги здійснюється одноразово у сумі 10320 гривень, решта суми допомоги виплачується протягом наступних 36 місяців рівними частинами у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

    Допомога при народженні дитини надається одному з батьків дитини, який постійно проживає разом з дитиною. Якщо він не застрахований в системі загальнообов'язкового державного соціального страхування - виплата здійснюється в органах соціального захисту населення за місцем проживання (соцзабез), якщо застрахований - виплата здійснюється за місцем роботи.

    Допомога батькам при народженні дитини призначається на підставі свідоцтва про народження дитини.

    Для призначення допомоги при народженні дитини необхідно звернутися до органу праці та соціального захисту населення із заявою за формою, встановленою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах трудових відносин, соціального захисту населення.

    До заяви необхідно додати копію свідоцтва про народження дитини.

    З собою необхідно взяти паспорт або інший документ, що засвідчує особу, та оригінал свідоцтва про народження дитини.

    Успіхів

    Савченко Олександр
    13.3%
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Марія!

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    Стаття 284. Право на медичну допомогу

    2. Фізична особа, яка досягла чотирнадцяти років і яка звернулася за наданням їй медичної допомоги, має право на вибір лікаря та вибір методів лікування відповідно до його рекомендацій.

    3. Надання медичної допомоги фізичній особі, яка досягла чотирнадцяти років, провадиться за її згодою.

    4. Повнолітня дієздатна фізична особа, яка усвідомлює значення своїх дій і може керувати ними, має право відмовитися від лікування.

    5. У невідкладних випадках, за наявності реальної загрози життю фізичної особи, медична допомога надається без згоди фізичної особи або її батьків (усиновлювачів), опікуна, піклувальника.

    Стаття 287. Права фізичної особи, яка перебуває на стаціонарному лікуванні у закладі охорони здоров'я

    1. Фізична особа, яка перебуває на стаціонарному лікуванні у закладі охорони здоров'я, має право на допуск до неї інших медичних працівників, членів сім'ї, опікуна, піклувальника, нотаріуса та адвоката.

    Закон України "Основи законодавства України про охорону здоров'я" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2801-12#Text):

    Стаття 39. Обов'язок надання медичної інформації

    Пацієнт, який досяг повноліття, має право на отримання достовірної і повної інформації про стан свого здоров'я, у тому числі на ознайомлення з відповідними медичними документами, що стосуються його здоров'я.

    Батьки (усиновлювачі), опікун, піклувальник мають право на отримання інформації про стан здоров'я дитини або підопічного.

    Медичний працівник зобов'язаний надати пацієнтові в доступній формі інформацію про стан його здоров'я, мету проведення запропонованих досліджень і лікувальних заходів, прогноз можливого розвитку захворювання, у тому числі наявність ризику для життя і здоров'я.

    Якщо інформація про хворобу пацієнта може погіршити стан його здоров'я або погіршити стан здоров'я фізичних осіб, визначених частиною другою цієї статті, зашкодити процесові лікування, медичні працівники мають право надати неповну інформацію про стан здоров'я пацієнта, обмежити можливість їх ознайомлення з окремими медичними документами.

    Стаття 43. Згода на медичне втручання

    Згода інформованого відповідно до статті 39 цих Основ пацієнта необхідна для застосування методів діагностики, профілактики та лікування. Щодо пацієнта віком до 14 років (малолітнього пацієнта), а також пацієнта, визнаного в установленому законом порядку недієздатним, медичне втручання здійснюється за згодою їх законних представників.

    Згода пацієнта чи його законного представника на медичне втручання не потрібна лише у разі наявності ознак прямої загрози життю пацієнта за умови неможливості отримання з об’єктивних причин згоди на таке втручання від самого пацієнта чи його законних представників.

    Якщо відсутність згоди може призвести до тяжких для пацієнта наслідків, лікар зобов'язаний йому це пояснити. Якщо і після цього пацієнт відмовляється від лікування, лікар має право взяти від нього письмове підтвердження, а при неможливості його одержання - засвідчити відмову відповідним актом у присутності свідків.

    Пацієнт, який набув повної цивільної дієздатності і усвідомлює значення своїх дій та може керувати ними, має право відмовитися від лікування.

    Якщо відмову дає законний представник пацієнта і вона може мати для пацієнта тяжкі наслідки, лікар повинен повідомити про це органи опіки і піклування.

    КЛІНІЧНИЙ ПРОТОКОЛ з акушерської допомоги "Нормальні пологи", затверджений наказом Міністерства охорони здоров'я України 03.11.2008 N 624 (https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v0624282-08#Te...):

    Послідовність дій у разі нормального перебігу пологів:

    Під час госпіталізації роділлі в акушерський стаціонар у приймально-оглядовому відділенні черговий лікар акушер-гінеколог:

    - ретельно ознайомлюється з обмінною картою жінки щодо перебігу даної вагітності. Звертає увагу на дані загального, інфекційного та акушерсько-гінекологічного анамнезу, клініко-лабораторні обстеження та дані гравідограми;

    - з'ясовує скарги;

    - для оцінки стану роділлі здійснює обстеження: загальний огляд, вимірює температуру тіла, пульс, артеріальний тиск, частоту дихання, обстеження внутрішніх органів;

    - здійснює вимірювання висоти стояння дна матки, окружності живота та розмірів тазу. Визначає термін вагітності та очікувану масу плода;

    - запитує про відчуття рухів плода самою роділлею та проводять аускультацію серцебиття плода;

    - проводить зовнішнє та внутрішнє акушерське дослідження: визначає положення, вид та позицію плода, характер пологової діяльності, розкриття шийки матки та період пологів, знаходження голівки плода відносно площин малого тазу;

    - встановлює акушерський діагноз, визначає план ведення пологів та узгоджує його з жінкою, що народжує.

    Не рекомендується рутинне призначення клізми та гоління лобка роділлі (A).

    Молодша медична сестра:

    - пропонує жінці прийняти душ, одягнути чистий домашній одяг (за відсутності - лікарняну білизну); партнерові також потрібна зміна одягу на чистий домашній одяг (за відсутності - одноразовий комплект);

    - роділлю та її партнера супроводжує в індивідуальну пологову палату.

    Умови забезпечення нормальних пологів:

    - індивідуальна пологова кімната, яка має бути максимально наближена до домашніх умов;

    - персональна психологічна підтримка роділлі чоловіком, чи обраним нею партнером, які мають бути підготовленими до участі в пологах;

    - досягнення взаємного порозуміння, психологічна підтримка роділлі медичним персоналом;

    - пояснення необхідності проведення кожної процедури і маніпуляції та одержання дозволу жінки на їх проведення;

    - підтримання доброзичливої атмосфери при розродженні;

    - поважне відношення до бажань жінки, забезпечення конфіденційності;

    - підтримування чистота роділлі та її оточення:

    - заохочення самостійно прийняти ванну чи душ під час пологів;

    - перед кожним внутрішнім акушерським дослідженням зовнішні статеві органи і промежину роділлі обмивають чистою теплою водою.

    - забезпечують рухливість роділлі:

    - жінку заохочують до активної поведінки під час пологів;

    - допомагають вибрати положення для пологів

    - підтримують прийом жінкою їжі і рідини за її бажанням.

    - знеболювання пологів за погодженням жінки. Допомога роділлі подолати біль під час пологів є завданням медичних працівників та присутнього партнера. Зменшення больового відчуття може бути досягнуто застосуванням простих немедикаментозних методів знеболювання:

    - максимальна психологічна підтримка та заспокоєння;

    - зміна положення тіла (малюнок 1 ( va624282-08 ): заохочення роділлі до активних рухів; пропонують партнеру масажувати їй спину; погладжувати низ живота; тримати її руку і протирати обличчя вологою губкою між переймами; пропонують жінці дотримуватись спеціальної техніки дихання (глибокий вдих та повільний видих);

    - локальні натискання на крижеву область: під час перейми необхідно сильно натискати кулаком або зап'ястям на крижеву область. Роділля самостійно визначає місце та силу, з якою потрібно проводити натискання. Щоб утримати рівновагу, друга рука партнера розміщується спереду на передній верхній клубовій ості. Між переймами натискання не проводять;

    - подвійне стискання стегон: роділля стоїть на руках і колінах, нахилившись уперед. Партнер кладе руки на сідничні м'язи тривало натискаючи всією долонею по діагоналі до центру таза жінки;

    - колінне натискання: роділля сидить рівно на стільці з розведеними колінами приблизно 10 см, ступні щільно опираються на підлогу. Партнер заходиться перед нею і розміщає опорну частину долоні поверх великогомілкової кістки, тривало натискаючи на коліна в бік тазостегнових суглобів жінки, нахиляючись у її сторону;

    - гідротерапія: прийом душу або занурення у воду з температурою 36-37 град.C у активній фазі (при наявності можливості). Тривалість перебування у ванній чи душі залежить від бажання жінки, але необхідно постійно підтримувати температуру води у заданих межах і проводити термометрію у роділлі.

    Гідротерапію проводять обов'язково під наглядом медперсоналу!

    - масаж: техніка масажу полягає у легкому поглажувані живота, вібрації та розминанні рук, ніг та коміркової зони, сильні кругові рухи, тривале натискання на різні точки та область ромбу Міхаеліса.

    Вимоги, що ставляться до медикаментозного знеболювання: знеболюючий ефект, відсутність негативного впливу на організм матері і плода, простота та доступність для усіх родопомічних закладів.

    Ведення III періоду пологів:

    Оцінка стану новонародженого та послідовність дій при здійсненні медичного догляду за здоровою новонародженою дитиною.

    Після закінчення пульсації пуповини, але не пізніше 1 хв. після народження дитини, акушерка, замінивши стерильні рукавички, перетискає та перетинає пуповину за умови задовільного стану дитини (за результатами первинної оцінки стану новонародженого).

    Акушерка здійснює медичне спостереження за станом новонародженого протягом перебування дитини у пологовій залі. При порушенні стану новонародженого інформує про це лікаря-педіатра-неонатолога, а за його відсутності лікаря-акушера-гінеколога.

    За появи пошукового і смоктального рефлексу (дитина піднімає голову, відкриває широко рот, шукає груди матері), акушерка допомагає здійснити перше раннє прикладання дитини до грудей матері.

    Через 30 хв. після народження дитини акушерка електронним термометром вимірює новонародженому температуру тіла в аксилярній ділянці та записує результати термометрії у карті розвитку новонародженого (ф. 097/о ( va184282-99 ).

    Після проведення контакту матері і дитини "очі в очі" (але не пізніше першої години життя дитини), акушерка після обробки рук проводить новонародженому профілактику офтальмії із застосуванням 0,5% еритроміцинової або 1% тетрациклінової мазі відповідно до інструкції застосування одноразово.

    Контакт "шкіра-до-шкіри" проводиться не менше 2 годин у пологовій залі, за умови задовільного стану матері та дитини.

    Після завершення контакту "шкіра-до-шкіри" акушерка перекладає дитину на зігрітий сповивальний стіл, здійснює обробку та клемування пуповини, вимірювання зросту, обводу голови та грудної клітини, зважування.

    Лікар-педіатр-неонатолог, а за його відсутності лікар-акушер-гінеколог, перед переведенням дитини та матері в палату спільного перебування здійснює первинний лікарський огляд новонародженого

    Акушерка (медична сестра) одягає дитині чисті повзуни, сорочечку, шапочку, шкарпетки, рукавички. Дозволяється використовувати чистий домашній одяг.

    Дитина разом з матір'ю накривається ковдрою і переводиться в палату спільного перебування з дотриманням умов теплового ланцюжка.

    Найважливішою умовою дотримання теплового ланцюжка є забезпечення температури у пологовій залі (операційній) не нижче ніж 25 град.C.

    Ці заходи впроваджуються під час пологів та в перші дні після народження дитини з метою зменшення втрат тепла у всіх новонароджених. Невиконання хоча б одного з цих заходів розриває тепловий ланцюжок та ставить новонароджену дитину під загрозу переохолодження. Межами нормальної температури тіла новонародженого слід вважати 36,5-37,5 град.C при вимірюванні в аксілярній ділянці. Недотримання теплового ланцюжка підвищує ризик розвитку у новонародженого гіпоглікемії, метаболічного ацидозу, інфекції, дихальних розладів, уражень центральної нервової системи (крововиливи, судоми).

    Всі медичні працівники повинні мати відповідну підготовку та навички з принципів дотримання теплового ланцюжка.

    Члени сім'ї інформуються медичними працівниками щодо важливості підтримання нормальної температури тіла дитини.

    Післяпологовий період - починається відразу після закінчення пологів і триває протягом 8 тижнів.

    Післяпологовий період поділяється на ранній та пізній:

    Ранній післяпологовий період починається з моменту вигнання посліду та триває 2 години. В цей період породілля знаходиться у пологовому відділення, що пов'язано з ризиком виникнення ускладнень, насамперед, кровотечі. Цей період є дуже важливим і його треба розглядати як термін швидкої адаптації функціональних систем після великого навантаження під час вагітності та пологів

    Пізній післяпологовий період настає через 2 години після пологів і триває впродовж 8 тижнів. Під час цього періоду відбувається зворотний розвиток всіх органів та систем, які змінилися у зв'язку з вагітністю та пологами.

    Післяпологовий догляд:

    Основні принципи післяпологового догляду.

    1. Забезпечення доброго самопочуття матері та дитини:

    - Оцінка стану матері, вимірювання та реєстрація температури, артеріального тиску, визначення характеру та частоти пульсу. Звертають увага на молочні залози: визначають їх форму, можливе нагрубання, стан сосків, наявність тріщин на них.

    - Постійний контроль за післяпологовими виділеннями (лохіями) та інволюцією матки.

    - Виконання вправ післяпологової гімнастики.

    2. Підтримка раннього грудного вигодовування:

    - Контакт "шкіра до шкіри" та раннє прикладання новонародженого до грудей, цілодобове сумісне перебування матері та новонародженого, заохочення матері вибрати ту позицію при грудному вигодуванні, яка буде найбільш комфортною, як для неї, так і для дитини, сприяє тривалому та успішному вигодуванню. Це забезпечує емоційний контакт та надає породіллі можливість висловлювати свої материнські почуття.

    - Захищає новонародженого від інфекцій.

    3. Підтримка у матері відчуття впевненості в собі:

    - Надання матері точної та вичерпної інформації протягом всього післяпологового періоду відносно її стану та стану новонародженого, придбані навички якісного догляду та спостереження за дитиною підвищать відчуття впевненості в собі, а також нададуть можливість своєчасно звернутись за допомогою в разі необхідності.

    4. Проведення консультування з питань планування сім'ї та догляду за дитиною після виписки.

    Виписка породіллі зі стаціонару проводиться після:

    - Об'єктивної оцінки стану матері:

    - відсутність скарг;

    - стабільні показники гемодинаміки;

    - відсутність кровотечі;

    - відсутність ознак інфікування.

    Не існує доказів на користь необхідності рутинного ультразвукового обстеження органів малого тазу жінок в післяпологовому періоді.

    - Коли мати навчена догляду та нагляду за дитиною.

    При відсутності відхилень від фізіологічного перебігу післяпологового періоду породілля з новонародженим виписується на 3 добу додому.

    - Коли мати проконсультована з питань вигодування новонародженого, післяпологової контрацепції та основним загрозливим симптомам післяпологового періоду.

    ПРОТОКОЛ медичного догляду за здоровою новонародженою дитиною, затверджений наказом МОЗ України 04.04.2005 N 152 (https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v0152282-05#Te...) - щоб не вставляти весь текст протоколу тут, ознайомтесь з ним, будь ласка, самостійно.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!

    Крикун Сергій  Павлович

    Конституция Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...):

    "Стаття 19. Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством..."

    Закон Украины "Про охорону дитинства" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2402-14):

    "Стаття 6. Право на життя та охорону здоров’я

    Кожна дитина має право на життя з моменту визначення її живонародженою та життєздатною за критеріями Всесвітньої організації охорони здоров’я.

    Держава гарантує дитині право на охорону здоров’я, безоплатну кваліфіковану медичну допомогу в державних і комунальних закладах охорони здоров’я, сприяє створенню безпечних умов для життя і здорового розвитку дитини, раціонального харчування, формуванню навичок здорового способу життя.

    З цією метою держава вживає заходів щодо:

    зниження рівня смертності немовлят і дитячої смертності;...

    надання матерям належних послуг з охорони здоров’я у допологовий і післяпологовий періоди;...

    Стаття 12. Права, обов’язки та відповідальність батьків за виховання та розвиток дитини...

    Батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність за порушення прав і обмеження законних інтересів дитини на охорону здоров’я, фізичний і духовний розвиток, навчання, невиконання та ухилення від виконання батьківських обов’язків відповідно до закону.

    У разі відмови від надання дитині необхідної медичної допомоги, якщо це загрожує її здоров’ю, батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність згідно з законом. Медичні працівники у разі критичного стану здоров’я дитини, який потребує термінового медичного втручання, зобов’язані попередити батьків або осіб, які їх замінюють, про відповідальність за залишення дитини в небезпеці.".

    Семейный кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14):

    "Стаття 150. Обов'язки батьків щодо виховання та розвитку дитини...

    2. Батьки зобов'язані піклуватися про здоров'я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток.";

    "Стаття 144. Обов'язок батьків зареєструвати народження дитини в органі державної реєстрації актів цивільного стану

    1. Батьки зобов'язані невідкладно, але не пізніше одного місяця від дня народження дитини, зареєструвати народження дитини в органі державної реєстрації актів цивільного стану.

    Невиконання цього обов'язку є підставою для покладення на них відповідальності, встановленої законом.".

    "ПРАВИЛА державної реєстрації актів цивільного стану в Україні" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0719-00):

    "III. Державна реєстрація окремих актів цивільного стану

    1. Державна реєстрація народження фізичної особи та її походження...

    2. Підставами для проведення державної реєстрації народження є один із документів:...

    б) медичне свідоцтво про народження (форма № 103/о), форма якого затверджена наказом Міністерства охорони здоров’я України від 08 серпня 2006 року № 545, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 25 жовтня 2006 року за № 1150/13024;...

    8...Якщо батьки або один з них бажає отримати послуги, передбачені Порядком надання комплексної послуги «єМалятко», затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 10 липня 2019 року № 691 (далі - комплексна послуга «єМалятко»), заява формується за допомогою програмного забезпечення Єдиного державного веб-порталу електронних послуг...".

    Уголовный кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14):

    "Стаття 135. Залишення в небезпеці

    1. Завідоме залишення без допомоги особи, яка перебуває в небезпечному для життя стані і позбавлена можливості вжити заходів до самозбереження через малолітство, старість, хворобу або внаслідок іншого безпорадного стану, якщо той, хто залишив без допомоги, зобов'язаний був піклуватися про цю особу і мав змогу надати їй допомогу, а також у разі, коли він сам поставив потерпілого в небезпечний для життя стан, -

    карається обмеженням волі на строк до двох років або позбавленням волі на той самий строк.

    2. Ті самі дії, вчинені матір'ю стосовно новонародженої дитини, якщо матір не перебувала в обумовленому пологами стані, -

    караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк.

    3. Діяння, передбачені частинами першою або другою цієї статті, якщо вони спричинили смерть особи або інші тяжкі наслідки, -

    караються позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.".

    Ваше право, предусмотренное Конституцией Украины не снимает с Вас лично и вас - родителей ребенка ответственности за здоровье и жизнь ребенка, обязанности зарегистрировать рождение ребенка, для чего получить, оформить медицинское свидетельство о рождении ребенка. С другой стороны, медицинский персонал обязан к соблюдению, в частности, клинического протокола "Нормальные роды", приведенного коллегой Савченком, в том числе, касательно условий и срока выписки (на третьи сутки). Ваше, родителей, решение, которое касается в большей части не вас, а ребенка, должно быть взешенным, ответственным и не должно быть опрометчивым.

    Гончаренко Константин
    13.3%

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    , згідно зі ст. 8 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» (далі - Закон), кожний громадянин України має право на безоплатне отримання медичної допомоги у державних та комунальних закладах охорони здоров'я. Вказане положення, зокрема, поширюється на отримання медичної допомоги жінкою під час вагітності та пологів. Відповідно, якщо у вас вимагають необґрунтовані платежі, благодійні внески тощо - звертайтеся до правоохоронних органів (прокуратура, МВС) з відповідними заявами.

    Кожний пацієнт, який досяг 14 років, має право на вільний вибір лікаря, якщо останній може запропонувати свої послуги, та методів лікування відповідно до його рекомендацій (ст. 38 Закону). Тобто якщо Ви не впевнені в достатній кваліфікації свого лікаря, ви можете звернутися до іншого. Також, якщо це виправдано її станом, породілля має право народити у будь-якому закладі охорони здоров'я.

    Не соромтеся питатися свого лікаря про препарати і методи лікування, які він вам виписує. Ви маєте право на отримання цієї інформації. В обов’язки лікаря входить пояснення в доступній формі про стан здоров’я матері та дитини, пояснення можливих ризиків та надання прогнозів на майбутнє. Медперсонал також зобов'язаний інформувати жінку результати аналізів, будь-які маніпуляції, які робитимуть, тощо. Всю подібну інформацію жінка має право отримати не лише в усній, а й у письмовій формі. Це означає, що їй не можуть відмовити в бажанні подивитися записи в історії пологів.

    Права породіллі досить детально розписані у Клінічному протоколі з акушерської допомоги (затверджений наказом МОЗ України від 03.11.2008 р. № 624) та Протоколі медичного догляду за здоровою новонародженою дитиною (наказ МОЗ від 04.04.2005 р. № 152).

    У пологовому будинку під час пологів жінка має право на комфортне перебування, повагу до особи і створення відповідної психологічної атмосфери. Згідно з наказами Міністерства охорони здоров’я, породілля має право на психологічну підтримку членів родини, що означає перебування їх поруч під час пологів. Також забезпечується конфіденційність та інтимність пологів. Для максимального комфорту породіллі їй дається право на власний розсуд вибирати положення під час пологів.

    Право на індивідуальне перебування. Сьогодні наказом МОЗ від 21.01.2014 р. № 59 «Про затвердження та впровадження медико-технологічних документів зі стандартизації медичної допомоги з питань плануванні сім'ї» впроваджено створення сімейних палат, де чоловік може цілодобово перебувати з дружиною і малюком.

    Пологи мають відбуватися лише в індивідуальному пологовому залі. Відповідно, величезні пологові зали з двома ліжками не відповідають вимогам законодавства.

    Принципи проведення нормальних пологів:

    визначення плану ведення пологів та обов'язкове узгодження його з жінкою/сім'єю;

    заохочення емоційної підтримки роділлі під час пологів (організація партнерських пологів);

    моніторинг стану матері, плода та прогресування пологів;

    використання партограми для прийняття рішення щодо перебігу пологів, а також необхідності та об'єму втручань;

    широке використання немедикаментозних засобів для знеболення пологів;

    заохочення жінки до вільного пересування під час пологів та забезпечення можливості вільного вибору положення для народження дитини;

    оцінка стану дитини при народженні, забезпечення контакту "шкіра-до-шкіри" між матір'ю та новонародженим, прикладання до грудей матері за появи пошукового та смоктального рефлексу;

    профілактика післяпологової кровотечі, що зумовлена атонією матки, шляхом використання методики активного ведення третього періоду пологів.

    Молодша медична сестра:

    пропонує жінці прийняти душ, одягнути чистий домашній одяг (за відсутності – лікарняну білизну); партнерові також потрібна зміна одягу на чистий домашній одяг (за відсутності - одноразовий комплект);

    роділлю та її партнера супроводжує в індивідуальну пологову палату.

    Що стосується самого родового процесу, то жінка має право на те, щоб одразу після народження малюка акушерка поклала його на мамин живіт. Контакт дитини з мамою «шкіра до шкіри» триває не менше двох годин в пологовій залі, за умови задовільного стану матері та дитини.

    Після пологів матір має право на постійне перебування з дитиною, якщо немає прямої загрози її життю. Також варто знати, що матір має право на отримання повної інформації про стан здоров’я дитини.

    У пологовому будинку новонародженому повинні зробити перше щеплення проти туберкульозу і проти гепатиту В.

    Новонароджена дитина може бути виписана з пологового стаціонару на третю добу життя, якщо загальний стан дитини, рівень підготовки та інформування матері з питань догляду та контролю за станом дитини відповідають нормі.

    Посилання на норми законодавства

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Костромина Виктория

    Здравствуйте! Подскажите пожалуйста, в связи с карантином, после присутствия на родах, мужу будут запрещены любые посещения ко мне до самой выписки из роддома. А после родов женщина очень уязвима и многие врачи пользуются этим и начинаются запугивания и прочее. Без мужа боюсь потерять критическое мышление. А так как дома меня будет ждать старший ребёнок, а также так как в роддоме любят всех подержать на всякий случай (я планирую находится в платной палате, роддому может быть выгодно меня там подержать на пару дней дольше), меня интересуют несколько вопросов:1. Какими законами я могу руководствоваться, чтобы уйти из роддома на следующие сутки (если со мной и ребёнком будет всё прекрасно)? И правдива ли информация, что женщина имеет право выписаться из роддома через сутки, если всё прошло естественно и хорошо, а прививки новорожденному планируются чуть позже, то есть в роддоме нет смысла задерживаться?2. Может ли женщина отказаться после родов от любых манипуляций с её ребёнком, при условии, что жизни ребёнка ничего не угрожает? (В моём роддоме детское отделение грешит неверными диагнозами и запугиваниями)3. Какими статьями я могу обезопасить себя от любых манипуляций со мной после родов (при условии, что моей жизни ничего не угрожает)?

    Ваше право поступать так как Вы хотите даже без объяснений

    Пишите расписку что претензий не будете иметь и спокойно можете уходить

    Костромина Виктория

    Здравствуйте! Подскажите пожалуйста, в связи с карантином, после присутствия на родах, мужу будут запрещены любые посещения ко мне до самой выписки из роддома. А после родов женщина очень уязвима и многие врачи пользуются этим и начинаются запугивания и прочее. Без мужа боюсь потерять критическое мышление. А так как дома меня будет ждать старший ребёнок, а также так как в роддоме любят всех подержать на всякий случай (я планирую находится в платной палате, роддому может быть выгодно меня там подержать на пару дней дольше), меня интересуют несколько вопросов:1. Какими законами я могу руководствоваться, чтобы уйти из роддома на следующие сутки (если со мной и ребёнком будет всё прекрасно)? И правдива ли информация, что женщина имеет право выписаться из роддома через сутки, если всё прошло естественно и хорошо, а прививки новорожденному планируются чуть позже, то есть в роддоме нет смысла задерживаться?2. Может ли женщина отказаться после родов от любых манипуляций с её ребёнком, при условии, что жизни ребёнка ничего не угрожает? (В моём роддоме детское отделение грешит неверными диагнозами и запугиваниями)3. Какими статьями я могу обезопасить себя от любых манипуляций со мной после родов (при условии, что моей жизни ничего не угрожает)?

    Ваше право поступать так как Вы хотите даже без объяснений

    Пишите расписку что претензий не будете иметь и спокойно можете уходить

    Мєньков Андрій Васильович
    16.7%

    Доброго дня Марія!

    Міністерством охорони здоров"я затверджений Протокол медичного догляду за здоровою новонародженою дитиною (наказ від 04.04.2005 N 152 ). Цим документом передбачено, що новонароджена дитина може бути виписана з пологового стаціонару на третю добу життя, якщо загальний стан дитини, рівень підготовки та інформування матері з питань догляду та контролю за станом дитини відповідають наступним критеріям:

    1) пуповинний залишок або ранка повинні бути сухими та чистими, без ознак запалення;

    2) дитина підтримує температуру свого тіла в межах 36,5 град. C - 37,5 град. C;

    3) дитина має добрий смоктальний рефлекс;

    4) проведена вакцинація проти туберкульозу та гепатиту B, обстеження на фенілкетонурію та вроджений гіпотиреоз;

    5) дитина має задовільний стан;

    6) мати або члени сім'ї мають достатні навички догляду за дитиною;

    7) мати проінформована про попередження синдрому раптової смерті;

    8) мати проінформована про загрозливі стани дитини, при яких негайно треба звертатися за медичною допомогою:

    - дитина погано смокче груди,

    - судоми,

    - порушення дихання (часте або утруднене),

    - гіпо- або гіпертермія,

    - пупкова ранка почервоніла або почала нагноюватися,

    - гіпотонія або підвищена збудливість дитини,

    - блювота або діарея.

    9) В день виписки проведено зважування дитини та огляд педіатра-неонатолога, поінформовано лікувально-профілактичний заклад за місцем проживання дитини про виписку з пологового стаціонару.

    10) Виписка із карти новонародженого (ф. 097/о) заповнена правильно, містить необхідний обсяг інформації та рекомендації для забезпечення спадкоємності при здійсненні медичного догляду за здоровим новонародженим медичними працівниками лікувально-профілактичного закладу за місцем проживання дитини.

    14.2. У перші дві доби після виписки додому всі новонароджені оглядаються вдома лікарем-педіатром дільничним (лікарем загальної практики - сімейним лікарем) з метою оцінки їх стану, в т. ч. і наявності жовтяниці. Час проведення такого огляду визначається тривалістю госпіталізації в пологовому будинку. У випадку виписки дитини на 3-тю добу життя такий огляд рекомендується провести до досягнення немовлям віку 120 год. (5 днів) (C).
    Пользователь не активен
    23.3%
    Пользователь не активен 3 года назад

    Юрист, г. Киев

    Общаться в чате

    Доброго дня!

    Вам гарантовано Згідно із Конституцією України, Законом України "Основи законодавства України про охорону здоров'я" та Цивільним кодексом України як пацієнту - право на згоду на медичне втручання та право на відмову від медичного втручання, право вибрати пологовий будинок й лікаря. Більш того, вагітна (породілля) має право вимагати заміни лікаря.

    Для породілля застосовується «Клінічний протокол з акушерської допомоги" Нормальні пологи »- наказом МОЗ України від 03.11.2008 № 624.

    Охорона здоров’я забезпечується системною діяльністю державних та інших організацій, передбаченою Конституцією України та законом (стаття 283 Цивільного кодексу України). Разом із тим відповідно до вимог статті 10 Основ громадяни України - пацієнти зобов’язані піклуватись про своє здоров’я та здоров’я дітей, не шкодити здоров’ю інших громадян.

    Відповідно до пункту 14.1.Протокола, якщо стан здоров'я мами і дитини в нормі, їх повинні виписати з пологового будинку.

    Документи, які повинна отримати жінка при виписці з пологового будинку:

    • виписка з історії розвитку пологів;
    • висновок про стан здоров'я матері;
    • довідка про народження дитини;
    • виписка, яка містить дані про параметри і стан здоров'я дитини в день народження і на момент виписки з пологового будинку.

    Фактично утримувати вас без вашої згоди не можуть (якщо ж є показання до цього, то все має бути відображено в лікарській документації).


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України