Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 12 апреля 2021, вопрос №41019 100₴

Как получить военный билет в 27 без приписного

Здравствуйте, мне исполнилось 27 лет, я не служил в армии.
Я из Крыма, когда мне было 16 лет, я ходил в военкомат в Крыму, приписное мне там не давали, по окончанию 9 класса, я переехал в Киев и учился тут, в военкомат тут не ходил и никак с ним не пересекался. Сейчас мне 27, я хочу прописаться в своей квартире в Киеве(всё это время у меня была Крымская прописка), но не могу этого сделать без военного билета.
Могу ли я теперь по окончанию призывного возраста получить военный билет без приписного?
и как действовать лучше?

Ответы юристов (6)

    Адвокат Евгений Александрович
    30%

    Здравствуйте, Руслан!

    Вы не только имеете право, но и обязаны получить военный билет, не имея при себе приписного, что не есть препятствием для получения военного билета.

    Военкомат должен поставить Вас на воинский учёт и выдать Вам военный билет, но для этого Вам необходимо пройти определённую процедуру в военкомате.

    В свою очередь, Вы нарушили правила воинского учёта поэтому при приходе в военкомат, Вас могут привлечь к административной ответственности за нарушение правил воинского учёта по статье 210 Кодекса Украины об административных правонарушениях в виде штрафа.

    В военкомате, Вам предоставят перечень документов, который Вам нужно предоставить для получения военного билета в виде копий: паспорта гражданина Украины, ИНН, аттестата, диплома с дополнением к нему, свидетельства о браке, свидетельства о рождении ребёнка и фотографии.

    Обязательно необходимо пройти медкомиссию.

    После этого Вам будет выдан военный билет.

    Учитывая то, что Вам есть 27 лет, то на срочную воинскую службу Вас уже призвать не могут.

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Мєньков Андрій Васильович

    Доброго дня Руслане! Вам необхідно звернутись до військкомату для постановки на облік, пройти медичну комісію та отримати тимчасове посвідчення. Цей документ є військово-обліковим, таким же як військовий квиток. Ви його можете надавати наприклад при працевлаштуванні. Військовий квиток Вам не видадуть, бо Ви не проходили військову службу. Якщо військомат відмовить у видачі цього документа, треба письмово звертатись із скаргою до військового комісара:

    Військовому комісару

    ___ військового комісаріату

    вул. ___

    ___

    від кого___

    що проживає за адресою:

    ___ область, ___ район,

    м. ___, вул. ___

    поштовий індекс ___

    тел.: ___

    СКАРГА

    Я, ___ (П.І.П.), ___ р.н., у ___ року звернувся до ___ військкомату з проханням видати мені військово-обліковий документ згідно чинного законодавства. Проте працівники військкомату мені повідомили, ___(вказати причину відмови).

    Вказана відмова не відповідає діючому законодавству та вважаю, що працівники ___ міського військового комісаріату порушили моє право на отримання військового квитка у зв’язку з таким.

    Відповідно до ст. 18 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.1992 № 2232-XII (чинний) від призову на строкову військову службу в мирний час звільняються громадяни України які до дня відправлення на строкову військову службу досягли 27-річного віку.

    Згідно з ПОРЯДКОМ виготовлення, видачі та знищення тимчасового посвідчення військовозобов’язаного, тимчасове посвідчення видається військовозобов’язаним, які не проходили військову службу (навчальні збори) та не мають військово-облікової спеціальності

    Відповідно до Порядку організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних, військовий облік ведеться на підставі паспорта громадянина України та таких військово-облікових документів:

    для призовників - посвідчення про приписку до призовної дільниці;

    для військовозобов’язаних - військового квитка або тимчасового посвідчення військовозобов’язаного.

    На підставі вищевикладеного та керуючись, Законом України «Про звернення громадян»,

    ПРОШУ:

    • Прийняти скаргу до розгляду.
    • Поновити мої порушені права.
    • Видати мені військово-обліковий документ встановленого зразка.
    • Провести службову перевірку щодо невидачі мені військово-облікового документа та притягнути до дисциплінарної відповідальності осіб винних в порушенні моїх прав.
    • Ознайомити з матеріалами перевірки.
    • Дати письмову відповідь про результати розгляду цієї скарги.

    П.І.П. ___/підпис/

    ___(дата).

    Якщо ж скарга залишиться незадоволеною треба звертатись до суду, який зобов"яже військомат видати Вам посвідчення.

    • Крикун Сергій  Павлович

      "ПОЛОЖЕННЯ про військовий квиток осіб рядового, сержантського і старшинського складу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/582/2016):

      "1. Військовий квиток осіб рядового, сержантського і старшинського складу (далі - військовий квиток) є документом, що посвідчує особу військовослужбовця (військовозобов'язаного) та визначає належність його власника до виконання військового обов'язку...

      3. Військові квитки видаються:

      районними (міськими) військовими комісаріатами під час призову або прийняття громадян на військову службу, зарахування в запас,...".

      Закон Украины "Про військовий обов'язок і військову службу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12):

      "Стаття 1. Військовий обов'язок...

      3. Військовий обов'язок включає:...

      виконання військового обов'язку в запасі;...

      Стаття 27. Зарахування в запас. Категорії запасу

      1. У запас Збройних Сил України та інших військових формувань зараховуються громадяни України, які придатні за станом здоров’я до проходження військової служби в мирний або воєнний час і не досягли граничного віку перебування в запасі. Вони перебувають на військовому обліку в районних (міських) військових комісаріатах та відповідних органах інших військових формувань.

      2. Запас військовозобов’язаних поділяється на першу і другу категорії.

      3. До запасу першої категорії належать військовозобов’язані, які проходили військову службу та здобули під час її проходження військово-облікову спеціальність.

      4. До запасу другої категорії належать військовозобов’язані, які не здобули військово-облікової спеціальності під час проходження військової служби або не проходили військової служби...

      Стаття 28. Розряди запасу та граничний вік перебування військовозобов'язаних у запасі...

      2. Військовозобов’язані, які перебувають у запасі та мають військові звання рядового, сержантського і старшинського складу, поділяються на розряди за віком:

      1) перший розряд - до 35 років;

      2) другий розряд - до 60 років...".

      Коллега Меньков, Вы повторно (насколько мне известно) по аналогичному вопросу излагаете информацию о невыдаче лицам, не проходившим военной службы, военного билета, что противоречит приведенному мною Положению. Или консультируйте в соответствии с законодательством, или аргументируйте свою консультацию нормативно - приводите такой нормативный акт.

    Гончаренко Константин

    Добрый день.

    На срочную военную службу Вас уже не призовут по основаниям освобождения от срочной службы: не призывной возраст (с 18-27).

    От призыва на срочную военную службу в мирное время освобождаются граждане Украины: которые ко дню отправления на срочную военную службу достигли 27-летнего возраста ( ч.1. ст. 18 ЗУ "О воинской обязанности и военной службе")

    1. Вы как гражданин Украины подлежите обязательному военному учету уже как военнообязанный, поскольку предельный возраст пребывания на учете призывников - устанавливается до 27 лет.

    Воинский учет военнообязанных лиц ведется на основании военного билета или временного удостоверения военнообязанного. Воинский учет военнообязанных делится на общий (для всех) и специальный. В Вашем случае-общий. Поскольку Вы не меняли места регистации, то Вы должны статьна общий учет(уже как военнообязанный) в военкомате по Вашему месту прописки, где сохраняются Ваши военно-учетные документы (личное дело).

    Для того, чтобы стать на воинский учет нужно лично обратиться в военкомат, при собой иметь паспорт и код, приписное свидетельство фотографию 3х4, и пройти мед комиссию ВЛК, написать заявление (Вам бланк выдадут) это требование Порядка организации и ведения воинского учета призывников и военнообязанных от 7 декабря 2016 № 921.

    После прохождения всех процедур, Вам должны выдать военный билет.

    2. Призыва, ареста, штрафных санкций и уголовной ответственности за уклонение от службы в армии у Вас точно не будет. Вас могли бы привлечь по ст. 210 КУпАП ( за нарушение правил воинского учета, неявку их на вызов в военный комиссариат без уважительных причин) и выписать штраф в размере от 510 грн - до 810 грн., но скроки привлечения к админ ответственности уже давно истекли.

    3. Выписивает военкомат, они дают реквизиты на оплату, но Вам это не грозит см. п. 2.

    4. Да, пройти мед комиссию нужно будет только для формирования военно-учетной документации (личное дело). Не более того.

    5. Вас могут призвать в случае введения военного положения, тогда всеобщей мобилизации подлежат все согласно ЗУ "О мобилизационной подготовке и мобилизации".

    6. Законопроект № 3553 от 28.05.2020г. еще не имеет силы закона, он принят в первом чтении и отправлен на доработку ( с соответствующими правками). В каком виде он будет после окончательного принятия с правками, на сегодняшний день пронозировать сложно. Этот законопроект вносит правки к КЗОТ, КУпАП ( в частности увеличивает размер штрафа по ст.210), в Жилищный кодекс, передают часть полномочий расследования правонарушений в сфере мобилизации - СБУ, усиливает уголовную ответственность за уклонение от воинской службы, порядок прохождения учебных сборов военнообязанных в запасе, изменения в закон о социальной и правовой защите военнослужащих и членов их семей. Можете ознакомиться с правками и сравнительной таблицей (если есть интерес) по ссылке http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf35.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    35%

    Закон Украины "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1207-18):

    "Стаття 3. Тимчасово окупована територія

    1. Для цілей цього Закону тимчасово окупованою територією визначається:

    1) сухопутна територія Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, ввнутрішні води України цих територій;...

    Стаття 18. Гарантії прав і свобод громадян України, які виїхали за межі тимчасово окупованої території...

    2. Гарантії прав, свобод та законних інтересів осіб, які переселилися з тимчасово окупованої території України та перебувають на території України на законних підставах, визначаються Законом України "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб".".

    Закон Украины "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1706-18):

    "Стаття 4. Облік внутрішньо переміщених осіб

    1. Факт внутрішнього переміщення підтверджується довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, що діє безстроково, крім випадків, передбачених статтею 12 цього Закону...

    3. Для отримання довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи така особа звертається із заявою до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення районних, районних у місті Києві державних адміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі утворення) рад за місцем проживання у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України...

    7. Разом із заявою заявник подає документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України, або документ, що посвідчує особу та підтверджує її спеціальний статус,...

    Стаття 5. Реєстрація місця проживання внутрішньо переміщеної особи

    1. Довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи засвідчує місце проживання внутрішньо переміщеної особи на період наявності підстав, зазначених у статті 1 цього Закону.

    2. Адресою фактичного місця проживання внутрішньо переміщеної особи може бути адреса відповідного місця компактного поселення внутрішньо переміщених осіб (адреса містечка із збірних модулів, гуртожитку, оздоровчого табору, будинку відпочинку, санаторію, пансіонату, готелю тощо)...".

    Во-первых, Руслан, Ваше право, как обязанность встать на учет в качестве внутренне-перемещенного лица (ВПЛ) и получить справку об этом (кстати, этот статус определяет другие полномочия, предусмотренные Законом о ВПЛ); во-вторых, орган СЗН не вправе отказать в выдаче этой справки; в-третьих, справка удостоверяет место жительства ПВЛ, т.е. является документом о регистрации места жительства лица; в-четвертых, Законом о ВПЛ для выдачи справки не требуются документы воинского учета (приписное или военный билет).

    Савченко Олександр
    35%
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго вечора, Руслане!

    Порядок видачі, зберігання та знищення військових квитків осіб рядового, сержантського і старшинського складу, затвердженого Наказом Міністерства оборони України № 206 від 10.04.2017 року (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0582-17#n4):

    3. Видача військових квитків військовозобов’язаним проводиться Р(М)ВК за місцем їх перебування на військовому обліку на підставі заяви про видачу військового квитка (додаток 1).

    4. Вилучені бланки посвідчень про приписку до призовної дільниці, тимчасові посвідчення та довідки, що були раніше видані замість військових квитків, до справи разом з відомостями не долучаються.

    Отже, чинним законодавством передбачено, що для отримання військового квитка потрібна лише заява, приписне посвідчення - ні. Просто воно вилучається при видачі військового квитка. А враховуючи, що Вам його втратиливзагалі не видавали, то вилучати немає чого.

    Закон України "Про військовий обов'язок і військову службу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12/conv#n700):

    Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього

    1. Взяттю на військовий облік призовників та військовозобов'язаних у районних (міських) військових комісаріатах підлягають громадяни України:

    2) на військовий облік військовозобов'язаних:

    звільнені з військової служби в запас;

    які припинили альтернативну (невійськову) службу в разі закінчення строку її проходження або достроково відповідно до Закону України "Про альтернативну (невійськову) службу";

    військовозобов'язані, які прибули з інших місцевостей (адміністративно-територіальних одиниць) України або з-за кордону на нове місце проживання;

    звільнені зі служби поліцейські, особи начальницького та рядового складу Міністерства внутрішніх справ України, Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту (крім осіб, прийнятих на службу цивільного захисту у порядку, визначеному Кодексом цивільного захисту України, до проходження строкової військової служби), Державної кримінально-виконавчої служби України, центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну митну політику;

    які набули громадянства України і згідно з цим Законом підлягають взяттю на облік військовозобов'язаних;

    виключені з військового обліку Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України;

    які відповідно до статті 18 цього Закону звільнені від призову на строкову військову службу;

    які досягли граничного (27-річного) віку під час перебування на військовому обліку призовників.

    Отже, Вам потрібно піти до військкомату та пройти медогляд, після чого Вас візьмуть на військовий облік військовозобов'язаних та видадуть військовий квиток. При цьому Вам не варто сильно хвилюватися. Максимум, що Вам загрожує, так це адміністративна відповідальність за ст. 210 КУпАП (порушення правил військового обліку) та накладення адміністративного стягнення (штрафу у розмірі 85 грн).

    Всього доброго!

    Щасти Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України