Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 14 апреля 2021, вопрос №41127 150₴

Проблемы с оплатой кредита

Добрый день!
У меня есть открытый кредит в компании FINHUB с выплатами 1977грн в последний день каждого месяца на протяжении года. Уже две недели безрезультатно пытаюсь внести платеж, но платежный сервис на сайте не работает и в следствии этого мне продолжает ежедневно начисляться штраф не по моей вине. В службе поддержки, связаться с которой можно лишь по электронной почте, ещё 31 марта мне сообщили, что завтра-послезавтра исправят неполадки и после этого перестали отвечать по сей день. Хочу закрыть тот кредит и не знаю, как это сделать. Подскажите, пожалуйста, что в этой ситуации я могу сделать чтобы максимально себя обезопасить с юридической стороны. Раньше подобная ситуация уже случалась, но всё исправили за неделю и хотя бы отвечали на сообщения. Спасибо!

Ответы юристов (12)

    Мєньков Андрій Васильович

    Добрый день Александр!

    Для прекращения Ваших обязательств по кредиту Вам необходимо обратиться к нотариусу с заявлением и внести деньги на его депозит. Это будет считаться надлежащим исполнением ваших обязательств перед кредитором.

    Правовое обоснование ниже.

    Стаття 537 Цивыльного кодексу України.

    "Боржник має право виконати свій обов'язок шляхом внесення належних з нього кредиторові грошей або цінних паперів у депозит нотаріуса, нотаріальної контори в разі:

    1) відсутності кредитора або уповноваженої ним особи у місці виконання зобов'язання;

    2) ухилення кредитора або уповноваженої ним особи від прийняття виконання або в разі іншого прострочення з їхнього боку;

    3) відсутності представника недієздатного кредитора.

    2. Нотаріус повідомляє кредитора у порядку, встановленому законом, про внесення боргу у депозит.

    3. Порядок внесення цінних паперів, що існують у бездокументарній формі, в депозит нотаріуса (нотаріальної контори) встановлюється законодавством про депозитарну систему України.

    Внесення на депозит нотаріуса цінних паперів, що існують в документарній формі, здійснюється шляхом вручення нотаріусу сертифіката таких цінних паперів".

    Порядок вчинення нотаріальних дій.

    "1.4. Заява боржника має містити такі відомості:

    щодо особи, від якої прийнято внесок у депозит, а також щодо особи, для передачі якій його внесено, а саме:

    для фізичних осіб - прізвище, ім'я, по батькові, серію та номер паспорта, коли та ким він був виданий, місце проживання та реєстраційний номер облікової картки платника податків;

    для юридичних осіб - найменування, місцезнаходження та податковий номер, реквізити поточного рахунку, відкритого в установі банку (якщо місцезнаходження або інші відомості щодо особи, для передачі якій робиться внесок, невідомі, то в заяві вказуються останні відомі особі, що звернулася до нотаріуса, відомості);

    щодо мети чи виконання якого зобов'язання зроблено внесок;

    щодо причин, з яких зобов'язання не може бути виконане безпосередньо.

    1.5. На бажання особи до заяви можуть бути включені обґрунтування та розрахунок, згідно з яким робиться внесок. У разі прийняття в депозит цінних паперів, випущених у документарній формі, у заяві зазначається їх сумарна номінальна вартість".

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго дня, Олександре!

    Розкрию Вам трошки іншу сторону!

    Вам потрібно у першу чергу себе захистити. Зберіть докази того, що Ви не можете оплатити платіж, та збережіть їх.

    У випадку, коли із Вас будуть вимагати сплатити штраф та/або пеню, Ви зможете це досить просто оскаржити в судовому порядку. Головне в суді - це докази.

    Окрім того, штрафи та пені не можуть нараховуватися, коли виконання боржником зобов'язання не здійснюється з вини кредитора.

    • Александр Клиент 3 года назад

      Что в данном случае может послужить доказательствами? Видеозапись, снимки экрана, сканы переписок?

    Кирда Вячеслав Володимирович

    У першу чергу, докази того, що Ви не маєте фактичної можливості сплатити за кредит. Це можуть бути, наприклад, той ж скрін екрану того, що платформа зі сплати не працює. Але за умови того, що немає інших способів сплатити.

    Бондарь Владимир Борисович

    Александр, здравствуйте. В вашей ситуации имеет место т.н. "просрочка кредитора", т.е. неисполнение обязательств по вине кредитора, а не вашей. В этом случае, в соответствии с ч.4 ст.613 Гражданского кодекса Украины Вы не уплачиваете процентов за просрочку. Единственное, что Вам нужно, максимально полно зафиксировать факт невозможности облаты по вине финансового учреждения. Сохраните електронную переписку, скриншоты экрана, которые подтверждают невозможность оплатить. Если ситуация будет затягиваться, существует такой способ выполнения вами обязательств, как внесение денег на депозит нотариуса. Вот цитата:

    Стаття 537. Виконання зобов'язання внесенням боргу в депозит нотаріуса, нотаріальної контори

    {Назва статті 537 із змінами, внесеними згідно із Законом № 2435-VI від 06.07.2010}

    1. Боржник має право виконати свій обов'язок шляхом внесення належних з нього кредиторові грошей або цінних паперів у депозит нотаріуса, нотаріальної контори в разі:

    {Абзац перший частини першої статті 537 із змінами, внесеними згідно із Законом № 2435-VI від 06.07.2010}

    1) відсутності кредитора або уповноваженої ним особи у місці виконання зобов'язання;

    2) ухилення кредитора або уповноваженої ним особи від прийняття виконання або в разі іншого прострочення з їхнього боку;

    3) відсутності представника недієздатного кредитора.

    2. Нотаріус повідомляє кредитора у порядку, встановленому законом, про внесення боргу у депозит.

    3. Порядок внесення цінних паперів, що існують у бездокументарній формі, в депозит нотаріуса (нотаріальної контори) встановлюється законодавством про депозитарну систему України.

    Внесення на депозит нотаріуса цінних паперів, що існують в документарній формі, здійснюється шляхом вручення нотаріусу сертифіката таких цінних паперів.

    {Статтю 537 доповнено новою частиною згідно із Законом № 5178-VI від 06.07.2012}

    Кроме электронной переписки, рекомендую написать письменное обращение в произвольной форме, в котором описать ситуацию и отправитье его заказным письмом с описью вложения и уведомлением о вручении по адресу самой финансовой компании, каковой в Вашем случае является ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "КРЕДИТНА УСТАНОВА "ФІНКРЕДИТ ПЛЮС", их юридический адрес: Україна, 04073, місто Київ, КУРЕНІВСЬКИЙ ПРОВУЛОК, будинок 17, ЛІТ.Ш. Копию письменного обращения сохраните у себя.

    Надеюсь, консультация будет Вам полезной. Удачи!

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Вам необхідно звернутися до кредитора письмово поштою рекомендованим листом направити заяву на всі відомі адреси компанії у заяві вказати , дані кредитного договору та вимогу про те , щоб кредитор надав у відповідь на лист банківські реквізити для оплати кредиту , після чого кредитна установа має видати Вам довідку про закриття та погашення кредиту з підписом та печаткою установи , та направити Вам поштою.

    При оформленні довідки важливо перевірити коректність всіх даних. У ній вказуються:

    • ПІБ;

    •паспортні дані;

    • ІПН;

    • інформація про кредит;

    • дані про заставу (якщо така була);

    • інформація про стан кредитних рахунків.

    Легітимність документа підтверджують мокра печатка, підпис компетентного співробітника і унікальний номер, який ставиться на вихідної документації.

    Довідку видає фінансова установа, в якому оформлялися кредитні зобов'язання.

    Заяву надішліть письмово рекомендованим листом з описом вкладення та повідомленням про вручення.

    В заяві зазначте про необхідність повідомити Вас письмово у 15 -ти денний термін згідно ЗУ Про звернення громадян ст.11 на зазначену Вами адресу у заяві.

    Якщо компанія не надасть відповідь, необхідно звернутись до нотаріуса з заявою про процедуру погашення заборгованості перед кредитором та внести відповідні кошти на депозитний рахунок нотаріуса , після чого Ви вважаєтесь особою, що належним чином погасила свої зобов язання перед кредитором.

    Нотаріус самостійно розшукає кредитора та перерахує йому Ваш платіж.

    Про що у Вас буде довідка від нотаріуса.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    • Александр Клиент 3 года назад

      У будь-якому випадку, що робити зі штрафом, який був нарахований за період нероботи платіжного сервісу? Його краще оплатити, чи перерахувати сумму?

      • Гончаренко Константин

        Краще звернутися письмово поштою до кредитора з заявою про перерахунок штрафних санкцій та надати докази , що система в той час не працювала з вини кредитора ( виписку скріншот з системи ) нотаріально завірений.

        У разі коли кредитор надасть письмову відмову, зверніться до регулятора НБУ з заявою про порушення кредитором ЗУ Про споживче кредитування та ваших прав , нехай проведуть перевірку та вплинуть на кредитну організацію і повідомлять вас письмово про вжиті заходи у 15-30 -ти денний термін згідно ЗУ Про звернення громадян.

        Якщо відповіді не буде через нотаріуса оплатіть всю суму включно зі штрафом , отримайте документ про оплату і зверніться до НБУ зі скаргою на дії кредитора.

        заяву можна подати онлайн до НБУ https://bank.gov.ua/ua/consumer-protection/citizens-appeals#

        З повагою,

        Костянтин Гончаренко

        • Александр Клиент 3 года назад

          Тобто нотаріус повинен видати довідку про оплату? І які документи мені ще потрібно у нього взяти, щоб обов'язки перед кредитором остаточно перейшли до нього? Щоб до мене не було з часом запитань

          • Гончаренко Константин
            100%

            Після звернення до нотаріуса з заявою "про процедуру погашення зобов язань перед кредитором" він вчинить необхідні дії для зарахування коштів на рахунок та видачі документу(довідка чи інший нотаріальний документ) про виконання зобов язань по кредиту.

            Вам необхідно подати докази того факту, що кредитор не виходив на зв язок можливо на відео, чи скріншоти листування зі службою підтримки, заручиться підтримкою свідків, які згодом можуть оформити свої показання в заявах засвідчених нотаріусом, далі необхідно Вам внести грошові кошти на депозит нотаріуса і потім подавати претензію на адресу кредитора, не оплачувати нараховані штрафні санкції, бо вони виникли з вини кредитора.

            краще було б внести фінанси в касу установи, проте якщо це не можливо тоді діяти через нотаріуса.

            З повагою,

            Костянтин Гончаренко

      • Бондарь Владимир Борисович

        Не згоден з колегою, щодо сплати Вами штрафу. Вашої вини в цьому не має, згідно із законом Ви не зобов'язані його сплачувати.

        Стаття 613. (Цивільний кодекс України) Прострочення кредитора

        1. Кредитор вважається таким, що прострочив, якщо він відмовився прийняти належне виконання, запропоноване боржником, або не вчинив дій, що встановлені договором, актами цивільного законодавства чи випливають із суті зобов'язання або звичаїв ділового обороту, до вчинення яких боржник не міг виконати свого обов'язку.

        Кредитор також вважається таким, що прострочив, у випадках, встановлених частиною четвертою статті 545 цього Кодексу.

        2. Якщо кредитор не вчинив дії, до вчинення яких боржник не міг виконати свій обов'язок, виконання зобов'язання може бути відстрочене на час прострочення кредитора.

        3. Боржник не має права на відшкодування збитків, завданих простроченням кредитора, якщо кредитор доведе, що прострочення не є наслідком його вини або осіб, на яких за законом чи дорученням кредитора було покладено прийняття виконання.

        4. Боржник за грошовим зобов'язанням не сплачує проценти за час прострочення кредитора.

    Адвокат Евгений Александрович

    Здравствуйте, Александр!

    Если не получается решить вопрос с службой поддержки, то Вы можете прибыть на место по адресу нахождения кредитора и внести денежные средства в кассу кредитора.

    Контакты Finhub:

    Кредит онлайн на карту в Украине - взять онлайн кредит на карту | FinHub

    Служба поддержки

    095 012 6247

    Бесплатно с мобильных по Украине

    Время работы:Пн-Пт: с 8:00 до 19:00

    info@finhub.ua

    Куреневский переулок, 17Ш04073, г.Киев, Украина.

    В противном случае, Вам нужно фиксировать данный факт на видео, скриншоты переписки со службой поддержки, заручится поддержкой свидетелей, которые впоследствии могут оформить свои показания в заявлениях удостоверенных нотариусом, внести денежные средства на депозит нотариуса и затем подавать претензию в адрес кредитора, не оплачивать начисленные штрафные санкции, которые возникли по вине кредитора.

    ЦИВІЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2003, №№ 40-44, ст.356):

    Цивільний кодекс України | від 16.01.2003 № 435-IV (rada.gov.ua)

    "Стаття 537. Виконання зобов'язання внесенням боргу в депозит нотаріуса, нотаріальної контори

    1. Боржник має право виконати свій обов'язок шляхом внесення належних з нього кредиторові грошей або цінних паперів у депозит нотаріуса, нотаріальної контори в разі:

    1) відсутності кредитора або уповноваженої ним особи у місці виконання зобов'язання;

    2) ухилення кредитора або уповноваженої ним особи від прийняття виконання або в разі іншого прострочення з їхнього боку;

    3) відсутності представника недієздатного кредитора.

    2. Нотаріус повідомляє кредитора у порядку, встановленому законом, про внесення боргу у депозит.

    3. Порядок внесення цінних паперів, що існують у бездокументарній формі, в депозит нотаріуса (нотаріальної контори) встановлюється законодавством про депозитарну систему України.

    Внесення на депозит нотаріуса цінних паперів, що існують в документарній формі, здійснюється шляхом вручення нотаріусу сертифіката таких цінних паперів.

    Стаття 613. Прострочення кредитора

    1. Кредитор вважається таким, що прострочив, якщо він відмовився прийняти належне виконання, запропоноване боржником, або не вчинив дій, що встановлені договором, актами цивільного законодавства чи випливають із суті зобов'язання або звичаїв ділового обороту, до вчинення яких боржник не міг виконати свого обов'язку.

    Кредитор також вважається таким, що прострочив, у випадках, встановлених частиною четвертою статті 545 цього Кодексу.

    2. Якщо кредитор не вчинив дії, до вчинення яких боржник не міг виконати свій обов'язок, виконання зобов'язання може бути відстрочене на час прострочення кредитора.

    3. Боржник не має права на відшкодування збитків, завданих простроченням кредитора, якщо кредитор доведе, що прострочення не є наслідком його вини або осіб, на яких за законом чи дорученням кредитора було покладено прийняття виконання.

    4. Боржник за грошовим зобов'язанням не сплачує проценти за час прострочення кредитора.

    Стаття 614. Вина як підстава відповідальності за порушення зобов'язання

    1. Особа, яка порушила зобов'язання, несе відповідальність за наявності її вини (умислу або необережності), якщо інше не встановлено договором або законом.

    Особа є невинуватою, якщо вона доведе, що вжила всіх залежних від неї заходів щодо належного виконання зобов'язання.

    2. Відсутність своєї вини доводить особа, яка порушила зобов'язання.

    3. Правочин, яким скасовується чи обмежується відповідальність за умисне порушення зобов'язання, є нікчемним".

    Всього доброго!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України