Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Таможенное регулирование, 14 апреля 2021, вопрос №41149 250₴

незаконное пересечение границы Украины

Добрый день, я живу на неподконтрольной Украине территории. В зоне АТО.
Возникла необходимость поехать в Киев. Решил что быстро и удобно будет на самолете с Ростов на дону, через Минск или Ереван.
Подскажите пожалуйста какой штраф будет за незаконное пересечение границы, если в паспорте будет стоять 2 страны, Россия и допустим Беларусь?
и Возможно ли избежать штрафа, по прилету в Киев?

Ответы юристов (6)

    Костромина Виктория

    Возникла необходимость поехать в Киев. Решил что быстро и удобно будет на самолете с Ростов на дону, через Минск или Ереван. Подскажите пожалуйста какой штраф будет за незаконное пересечение границы, если в паспорте будет стоять 2 страны, Россия и допустим тБеларусь?и и Возможно ли избежать штрафа, по прилету в Киев?

    если Вы официально будете пересекать границы - то все будет законно

    транзит Вы можете делать через любую страну

    Гончаренко Константин
    12%

    Добрый день!

    По Вашему вопросу сообщаю следующее:

    В том случае если у Вас есть действующий паспорт гражданина Украины , Вы можете без проблем пересечь границу Украины как гражданин Украины , или же если Вы имеете справку временно перемещенного лица с неподконтрольной территории ОРДЛО( справка переселенца) и пересекаете границу в разрешенном пункте пропуска, то это не будет нарушением.

    Но в случае если пересечь границу без документов возможна админ ответственнось в виде штрафа на 1700 гривен по статье 204 - 2 («нарушение порядка въезда на оккупированную территорию и выезда из нее») Кодекса Украины об административных нарушениях. Санкции этой статьи предусматривают наложение штрафа от 100 до 300 необлагаемых минимумов доходов граждан (от 1700 до 5100 гривен при однократном и повторном пересечении границы соответственно ).

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Пуха Наталія ТендерОк
    20%

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Фактично всі особи мають право, з дотриманням умов вїзду та правил перетинання державного кордону України, покинути територію України через відкриті пункти пропуску.

    Щодо в’їзду в Україну в період дії карантину

    Громадянин України ні за яких підстав не може бути обмежений у праві на в’їзд в Україну.

    Дозвіл на перетинання державного кордону, у разі в’їзду в Україну, іноземцю та особі без громадянства надають уповноважені службові особи Державної прикордонної служби України за умови:

    1) наявності в нього дійсного паспортного документа;

    2) відсутності щодо нього рішення уповноваженого державного органу України про заборону в’їзду в Україну;

    3) наявності в нього в’їзної візи, якщо інше не передбачено законодавством України;

    4) підтвердження мети запланованого перебування;

    5) наявності достатнього фінансового забезпечення на період запланованого перебування і для повернення до держави походження або транзиту до третьої держави або наявності в нього можливості отримати достатнє фінансове забезпечення в законний спосіб на території України – для громадянина держави, включеної до переліку держав, затвердженого Кабінетом Міністрів України, та особи без громадянства, яка постійно проживає у державі, включеній до такого переліку.

    Водночас, у зв’язку з протидією розповсюдженню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 (далі – COVID-19), іноземці та особи без громадянства, які перетинають державний кордон на в’їзд в Україну повинні мати:

    1) поліс (свідоцтво, сертифікат) страхування, що виданий страховою компанією, яка зареєстрована в Україні, або іноземною страховою компанією, яка має представництво на території України чи договірні відносини із страховою компанією-партнером на території України (асистанс), покриває витрати, пов’язані з лікуванням COVID-19, обсервацією, та діє на строк перебування в Україні (далі – поліс страхування COVID-19);

    2) негативний результат тестування на COVID-19 методом полімеразної ланцюгової реакції/polymerase chain reaction (далі – негативний ПЛР/PCR-тест), який проведено не більш як за 72 години до перетинання державного кордону.

    Не вимагається поліс страхування COVID-19:

    у громадян України;

    у іноземців та осіб без громадянства, які постійно проживають на території України;

    у осіб, яких визнано біженцями або осіб, які потребують додаткового захисту;

    у працівників дипломатичних представництв та консульських установ іноземних держав, представництв офіційних міжнародних місій, організацій, акредитованих в Україні, та членів їх сімей;

    у водіїв та членів екіпажу вантажних транспортних засобів, автобусів, що здійснюють регулярні, нерегулярні та маятникові перевезення, членів екіпажів повітряних і морських, річкових суден, членів поїзних і локомотивних бригад;

    у військовослужбовців (підрозділів) збройних сил держав-членів НАТО та держав-учасниць програми НАТО «Партнерство заради миру», які беруть участь у заходах з підготовки підрозділів Збройних Сил.

    Не вимагається негативний ПЛР/PCR-тест:

    у громадян України;

    у іноземців та осіб без громадянства, які постійно проживають на території України;

    у іноземців та осіб без громадянства, які не досягли 12 років;

    у осіб, яких визнано біженцями або осіб, які потребують додаткового захисту;

    у працівників дипломатичних представництв та консульських установ іноземних держав, представництв офіційних міжнародних місій, організацій, акредитованих в Україні, та членів їх сімей;

    у водіїв та членів екіпажу вантажних транспортних засобів, автобусів, що здійснюють регулярні, нерегулярні та маятникові перевезення, членів екіпажів повітряних і морських, річкових суден, членів поїзних і локомотивних бригад;

    у військовослужбовців (підрозділів) збройних сил держав-членів НАТО та держав-учасниць програми НАТО «Партнерство заради миру», які беруть участь у заходах з підготовки підрозділів Збройних Сил.

    У разі відсутності поліса страхування COVID-19 та/або негативного ПЛР/PCR-тесту, уповноважені службові особи Державної прикордонної служби України відмовляють у перетинанні державного кордону України іноземцю та особі без громадянства.

    Під час проходження паспортного контролю поліс страхування COVID-19 та негативний ПЛР/PCR-тест може бути пред’явлений у роздрукованому чи електронному вигляді.

    Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (із змінами), самоізоляції підлягають громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають на території України, які перетинають державний кордон України. Виключенням є (якщо немає підстав вважати, що вказані нижче особи були в контакті із хворою на COVID-19 особою):

    особи, які не досягли 12 років;

    водії та члени екіпажу вантажних транспортних засобів, автобусів, що здійснюють регулярні перевезення, члени екіпажів повітряних і морських, річкових суден, члени поїзних і локомотивних бригад;

    особи, що здійснюють перевезення гемопоетичних стовбурових клітин для трансплантації;

    особи, які мають негативний результат тестування на COVID-19 методом полімеразної ланцюгової реакції, який проведено не більш як за 72 годин до перетину державного кордону.

    Особа, яка підлягає самоізоляції у зв’язку з перетинанням державного кордону, зобов’язана встановити та активувати мобільний додаток системи «Вдома» (далі – мобільний додаток). У разі неможливості встановлення мобільного додатка особа підлягає обсервації.

    Для осіб у яких є питання щодо ТОТУ Донецькій та Луганській областях, Автономної Республіки Крим

    На період дії карантину забороняється перетинання контрольних пунктів в’їзду-виїзду (далі – КПВВ), на тимчасово окуповані території у Донецькій та Луганській областях, Автономної Республіки Крим та м. Севастополя та виїзду з них, іноземцям та особам без громадянства без наявного поліса (свідоцтва, сертифіката) страхування, що виданий страховою компанією, яка зареєстрована в Україні, або іноземною страховою компанією, яка має представництво на території України чи договірні відносини із страховою компанією-партнером на території України (асистанс), покриває витрати, пов’язані з лікуванням COVID-19, і діє на строк перебування в Україні .

    Не вимагається поліс страхування COVID-19:

    у громадян України;

    у іноземців та осіб без громадянства, які постійно проживають на території України;

    працівників представництв офіційних міжнародних місій, організацій, акредитованих в Україні.

    У разі відсутності вищевказаного поліса страхування COVID-19 у іноземців та осіб без громадянства, уповноважені службові особи Державної прикордонної служби України відмовляють у перетинанні контрольних пунктів в’їзду-виїзду.

    Щодо ОРДЛО

    Пропуск осіб через лінію розмежування може бути здійснено через КПВВ «Станиця Луганська», «Щастя», «Золоте», «Майорське», «Мар’їнка», «Новотроїцьке» та «Гнутове».

    На сьогодні процедура перетинання лінії розмежування у Донецькій та Луганській областях визначена Порядком в’їзду осіб, переміщення товарів на тимчасово окуповані території у Донецькій та Луганській областях і виїзду осіб, переміщення товарів з таких територій, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2019 № 815: https://zakon.rada.gov.ua/go/815-2019-%D0%BF

    Відповідно до вказаного Порядку, режим функціонування КПВВ, встановлюється Командувачем об’єднаних сил, а також за рішенням Командувача об’єднаних сил у районі здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях у випадках, передбачених законодавством, можуть встановлюватися додаткові обмеження та/або заборони переміщення осіб, не залучених до проведення таких заходів, транспортних засобів та товарів.

    У зв’язку з цим будь-які питання щодо режиму роботи КПВВ не належать до компетенції Державної прикордонної служби України, у зв’язку з чим рекомендуємо звертатися до штабу ООС Збройних сил України МО України (тел. 0-800-500-410, та e-mail: )

    Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (із змінами), самоізоляції підлягають громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які прибувають з ТОТУ у Донецькій та Луганській областях, АР Крим та м. Севастополя.

    Виключенням є (якщо немає підстав вважати, що вказані нижче особи були в контакті із хворою на COVID-19 особою):

    особи, які не досягли 12 років;

    працівники представництв офіційних міжнародних місій, організацій, акредитованих в Україні;

    особи, які мають намір вступити до закладів освіти, розташованих на території, де органи державної влади здійснюють свої повноваження в повному обсязі;

    здобувачі освіти, які навчаються в закладах освіти, розташованих на території, де органи державної влади здійснюють свої повноваження в повному обсязі;

    один з батьків (усиновлювачів), опікунів, піклувальників, інших законних представників, який супроводжує особу, яка має намір вступити до закладу освіти або є здобувачем освіти, яка навчається в закладі освіти на контрольованій українською владою території;

    громадяни України, які бажають здійснити вакцинацію від COVID-19 на території, де органи державної влади здійснюють свої повноваження в повному обсязі, за умови пред’явлення запрошення на вакцинацію з унікальним ідентифікатором.

    Особи, які прибувають з ТОТУ, зобов’язані встановити та активувати мобільний додаток системи «Вдома» (далі – мобільний додаток). У разі неможливості встановлення такого мобільного додатку особа підлягає обсервації.

    Особі, яка не надала згоду на самоізоляцію з використанням мобільного додатку до виїзду з ТОТУ у Донецькій та Луганській областях, АР Крим, представниками Державної прикордонної служби України може бути відмовлено у праві виїзду з ТОТУ.

    Тому проблем з перетином кордону у Вас у разі відсутності обмежень не повиннно бути, зверніть, увагу, що рух рейсів з Мінска на даний час ускладнений.

    Успіхів

    Мєньков Андрій Васильович
    10%

    Добрый день Александр!

    В вашем случае незаконного пересечения границы не будет, поскольку Вы являетесь гражданином Украины и пересекаете границу в пунктах пропуска через границу. Если же пересечете минуя эти пункты пропуска - тогда админ.ответственность штраф от 3400 до 8500 грн либо арест до 15 суток.

    Но вернутся назад без загранпаспорта Вы не сможете, поскольку 18.12.2019 года Кабмин принял соответствующее постановление.

    Тарасюк Віктор  Анатолійович
    28%

    Доброго дня! На Ваше запитання (як я його зрозумів):

    Ви плануєте виїхати з ОРДЛО в рф до ростова, а звідти літаком через Білорусь чи Вірменію до України.

    Такі поїздки останнім часом не рідкість (судової практики достатньо), тому повідомляю як Вам повернутись до вільної України і не попасти під санкції. Скільки б штампів не було в вашому паспорті, вас притягнуть лише за порушення українського законодавства. Рекомендую летіти через Вірменію, Булорусь останнім часом дуже прискіпливо і неповажно ставиться до тих хто зареєстрований в ОРДЛО,

    Ваша поїздка до ростова через не контрольований державний кордон буде вважатись незаконним перетином державного кордону. Тому вас можуть притягти до відповідальності за ст. 204-1 КУпАП: Перетинання або спроба перетинання державного кордону України будь-яким способом поза пунктами пропуску через державний кордон України - тягнуть за собою накладення штрафу від двохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або адміністративний арешт на строк до п’ятнадцяти діб, з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення.

    Якщо ж вас притягнуть за статтею Стаття 204-2. Порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї - тягне за собою накладення штрафу від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    ВАЖЛИВО!!! Для того щоб вам не бути притягнутим до відповідальності по вказаних статтях, вам треба довести прикордонникам в аеропорту Бориспіль (або в суді), що у вас не було іншої можливості виїхати з окупованих територій (вас переслідували, законні пункти пропуску заблоковані),а подальше перебування там, загрожувало вам і вашому життю, і ТАКИЙ ШЛЯХ -ЄДИНИЙ ВИХІД!

    Для того щоб бути притягнутим до відповідальності по вказаних статтях, прикордонникам треба довести (навести докази) коли, де і в якому місці ви перетнули державний кордон.

    Якщо таких доказів не буде наведено, ви не визнаєте свою провину, а вкажите лише помягчуючі обставини, складу адміністративного правопорушення в ваших діях не буде!

    Громадянин України ні за яких підстав не може бути обмежений у праві на в'їзд в Україну.

    Будуть питання звертайтесь, контакти в профілі. Щасти Вам.

    Савченко Олександр
    30%
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго вечора!

    Ваша поїздка до Ростова через неконтрольований державний кордон (поза пунктом пропуску через державний кордон України) буде порушенням чинного законодавства України.

    Пункт пропуску через державний кордон - це спеціально виділена територія на залізничних і автомобільних станціях, у морських і річкових портах, в аеропортах (на аеродромах) з комплексом будівель, споруд і технічних засобів, а також спеціально виділена акваторія у морських і річкових портах, де здійснюються прикордонний, митний та інші види контролю і пропуск через державний кордон осіб, транспортних засобів, вантажів та іншого майна (пункт 2 Положення про пункти пропуску через державний кордон та пункти контролю, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 18 серпня 2010 року № 751).

    Таким чином, перетинання державного кордону поза пунктами пропуску через державний кордон може означати, що особа перетнула державний кордон:

    • поза місцем розташування пункту пропуску;
    • поза місцем, визначеним у пункті пропуску для безпосереднього перетинання державного кордону;
    • хоча і в зазначеному місці, але в час, коли пункт пропуску не функціонував.

    Незаконне перетинання державного кордону - це перетинання або спроба перетинання державного кордону України будь-яким способом поза пунктами пропуску через державний кордон України або в пунктах пропуску через державний кордон України без відповідних документів або з використанням підробленого документа чи таких, що містять недостовірні відомості про особу, чи без дозволу відповідних органів влади (стаття 2041Кодексу України про адміністративні правопорушення).

    Об'єкт адміністративного проступку: суспільні відносини у сфері охорони державного кордону.

    Об'єктивна сторона:

    • перетинання або спроба перетинання державного кордону України будь-яким способом поза пунктами пропуску через державний кордон України;
    • перетинання або спроба перетинання державного кордону України будь-яким способом в пунктах пропуску через державний кордон України без відповідних документів;
    • перетинання або спроба перетинання державного кордону України будь-яким способом в пунктах пропуску через державний кордон України з використанням підробленого документа чи таких, що містять недостовірні відомості про особу, чи без дозволу відповідних органів влади.

    Суб'єктивна сторона: визначається ставленням до наслідків і характеризується наявністю вини у формі умислу.Суб'єкт: загальний (фізичні осудні особи, які досягли 16- річного віку).

    Всього доброго!

    Щасти Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України