Задайте вопрос юристу

827 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 15 апреля 2021, вопрос №41193

Как открыть строительную фирму и вести строительные работы если выдача лицензий на строительство в Украине отменена

Здравствуйте,подскажите пожалуйста -Как открыть строительную фирму и вести строительные работы если выдача лицензий на строительство в Украине отменена?

Ответы юристов (1)

    Пользователь не активен
    Общаться в чате Пользователь не активен 2 года назад

    Адвокат, г. Днепр, 25 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрый день!

    Вам будет полезно следующее разъяснение:

    При виконанні будівельних робіт ліцензія потрібна не завжди. Закон про ліцензування її вимагає тільки при виконанні робіт з будівництва об’єктів, які належать до наступних класів наслідків (відповідальності): середній; значний.

    Якщо об’єкт приналежний до незначного класу наслідків (відповідальності), то ліцензія не потрібна.

    При цьому ліцензування здійснюється за переліком видів робіт з урахуванням особливостей, які визначені Законом “Про регулювання містобудівної діяльності” від 17.02.2011 р. № 3038 (далі – Закон № 3038).

    Пунктом 5 ст. 32 Закону № 3038 введено поняття класів наслідків (відповідальності) при будівництві: незначний (СС1), середній (СС2), значний (СС3).

    Більш конкретизовано все у додатку А ДСТУ-Н Б В.1.2-16:2013 “Визначення класу наслідків (відповідальності) та категорії складності об’єктів будівництва”.

    Згаданий ДСТУ містить просту таблицю з розшифровкою класів. Серед критеріїв зокрема кількість людей, для яких становить небезпеку об’єкт:

    СС 2 – від 50 до 400 чол.;

    СС 3 – більше 400 чол.

    До таких об’єктів з середнім і значним ризиком зокрема відносяться готелі, житлові багатоповерхові будинки, торговельні центри, газопроводи, заправні станції та інші об’єкти.

    Ліцензії потребує тільки будівництво об’єктів з середніми і значними наслідками (відповідальністю), слід також зазначити, що під ліцензування потрапляють не тільки саме будівництво таких об’єктів, але й інші роботи, які відносяться до будівельних: проектування, монтажні роботи, монтаж інженерних споруд, інжинірингова діяльність.

    З 18 березня 2020 року нові ліцензії на будівництво - не видаються.

    На зміну ліцензуванню фірм-забудовників приходить сертифікація виконробів, в зв’язку з чим у 2020 році нові ліцензії з 18.03.2020 року не видаються.

    Пов’язано це з прийняттям постанови Кабміну від 13.03.2020 р. № 219 “Про оптимізацію органів державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду”.

    Замість ліцензій, які видавалися на будівельне підприємство ДАБІ, тепер будуть сертифікати відповідального виконавця робіт (виконробу).

    Сертифікат – це не те саме, що ліцензія.

    Вищевказані документи мають суттєву різницю:

    - ліцензія видається підприємству, яке має відповідати певним умовам;

    - сертифікат – на конкретну особу, яка відповідає за виконану роботу.

    За таких умов відповідальність персоналізується, так як сертифікат іде на фізичну особу, а не на фірму, в якій працює плинний склад працівників.

    Зміни передбачають, що відтепер у кожної будівельної компанії буде конкретна особа з сертифікатом, котра електронним підписом завірятиме документи і, таким чином, нестиме особисту майнову та кримінальну відповідальність.

    Варто зазначити, що до професійної атестації на відповідального виконавця робіт допускатимуться особи, які здобули вищу освіту відповідно до кваліфікаційних вимог та мають стаж роботи за фахом не менше, ніж 3 роки.

    В зв’язку з вищевказаним змінами у законодавстві слід зазначити:

    - у перехідний період ліцензії і сертифікати співіснуватимуть,

    - скасування видачі нових ліцензій не означає скасування існуючих.

    Отже, на певний час створюється двозначність: одночасне співіснування і ліцензій, і сертифікатів.

    Сертифікати виконробів, які приходять на зміну ліцензіям, видаватимуться саморегулюючою організацією (СРО), якій такі права має делегувати Міністерство розвитку громад і територій України.

    С уважением, адвокат Татьяна Власенко


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України