Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 27 апреля 2021, вопрос №41715

Служба по контракту при полученной повестке

Сын получил повестку для прохождения мед комиссии в военкомат, после чего ему сразу же вручили боевую повестку на 31,05,2021г.
Может ли он до данного времени подать заявление и пройдя комиссию поступить на службу по контракту?

Ответы юристов (1)

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Добрий вечір, Олександр!

    При призові на строкову військову службу, не вручають "бойові" повістки, так як строковики не проходять службу в зоні проведення ООС.

    При цьому, контрактники можуть бути направлені для проходження військової служби в зоні ООС.

    Вашого сина можуть призвати для проходження для проходження військової служби за контрактом, при наявності умов, які зазначено у законі:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

    Про військовий обов'язок і ... | від 25.03.1992 № 2232-XII (rada.gov.ua)

    "Стаття 19. Загальні умови укладення контракту на проходження військової служби

    1. ... громадяни призовного віку, які мають вищу, професійно-технічну, повну або базову загальну середню освіту і не проходили строкової військової служби, ...укладають контракт про проходження військової служби за контрактом з додержанням умов, передбачених статтею 20 цього Закону. ... 4. Форма, порядок і правила укладення контракту, припинення (розірвання) контракту та наслідки припинення (розірвання) контракту визначаються положеннями про проходження військової служби громадянами України та нормативно-правовими актами Міністерства оборони України та інших центральних органів виконавчої влади, які відповідно до закону здійснюють керівництво військовими формуваннями, якщо інше не передбачено законом".

    "Стаття 20. Прийняття на військову службу за контрактом

    1. На військову службу за контрактом приймаються громадяни, які пройшли професійно-психологічний відбір і відповідають установленим вимогам проходження військової служби:...особи, які мають повну загальну середню, професійно-технічну або вищу освіту віком від 17 років до 30 років, у тому числі ті, яким 17 років виповнюється в рік початку військової служби, та не мають військових звань офіцерського складу, - на військову службу (навчання) курсантів вищих військових навчальних закладів або військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти, у тому числі тих, що здійснюють підготовку осіб на посади сержантського та старшинського складу;...".

    На військову службу за контрактом осіб рядового, сержантського і старшинського складу приймаються:

    особи, які мають вищу, професійно-технічну, повну або базову загальну середню освіту і не проходили військової служби;

    резервісти та військовозобов’язані, які не мають військових звань офіцерського складу;

    військовослужбовці, які проходять строкову військову службуабо військову службу за призовом під час мобілізації.

    Вік для прийняття кандидатів на військову службу за контрактомна посади рядового, сержантського і старшинського складу становить від 18 до 45 років (в особливий період – до 60 років).

    Основними вимогами під час відбору та прийняття на військову службу за контрактом є:

    стан здоров’я та придатність до військової служби за медичними показниками та показниками професійно-психологічного відбору;

    фізична підготовленість та психологічна стійкість кандидата;

    базова загальна освіта та вище;

    мотивація до військової служби;

    рівень сформованості ідейних цінностей, моральних та професійних якостей.

    Строки військової служби при прийнятті на військову службу за контрактом осіб рядового, сержантського і старшинського складу.

    З громадян України, які приймаються на військову службуза контрактом та призначаються на посади установлюються такі строки військової служби в календарному обчисленні:

    для осіб рядового складу – 3 роки;

    для осіб сержантського і старшинського складу – від 3 до 5 років.

    З військовослужбовцями строкової військової службита військовослужбовцями військової служби за призовом під час мобілізації,які під час дії особливого періоду вислужили не менше 11 місяців (звільнилися під час дії особливого періоду) може укладатися контрактна 6 місяців.

    Корисна інформація тут:

    https://www.zsu.gov.ua/menu/5fed8ad1d3a55a205e8fd5...

    Треба Вашому синові подати заяву до Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (нова назва військового комісаріату) про бажання укласти контракт на проходження для проходження військової служби за контрактом, у разі задоволення заяви зі сторони Територіального центру комплектування та соціальної підтримки, з Вашим сином може бути укладено контракт на проходження військової служби за контрактом.

    У разі наявності запитань Звертайтеся.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України