Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 13 мая 2021, вопрос №42333

Соцзахист. Нет финансирования.

Здравствуйте. Моя мама после 2х инсультов в очень тяжелом состоянии и постоянно нуждается в медикаментах. Первого февраля этого года я подала документы на соц.помощь и моей маме каждый месяц начисляют определенную сумму,которую должны переводить на специально открытый банковский счет. Но с моменте подачи документов и по сегодняшний день мы не получили ни копейки в связи с тем,что нет финансирования (так мне объясняют в отделе соцзахиста). Как быть? Положение очень тяжелое. Финансирования можно не дождаться. Куда обращаться,чтобы дело сдвинулось с мертвой точки? Спасибо.

Ответы юристов (2)

    Юрій
    Юрій 2 года назад

    Юрист, г. Киев, 6 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня!

    Виходячи зі змісту поставленого запитання, можливо визначити, що найбільш ефективним способом захисту є судовий.

    Починаючи з 01.02.2021 року виплати соціальної допомоги вашій матері не забезпечено.

    У статті 46 Конституції України передбачено, що громадяни мають право на соціальний захист, що включає право на їхнє забезпечення у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом.

    Це право гарантується загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням за рахунок страхових внесків громадян, підприємств, установ і організацій, а також бюджетних та інших джерел соціального забезпечення; створенням мережі державних, комунальних, приватних закладів для догляду за непрацездатними.

    Таким чином, відповідний державний орган порушив статтю 46 Конституції, оскільки відсутність бюджетних асигнувань для забезпечення виплати соціальної допомоги відповідно до закону, не є підставою, що встановлена законом, на якій особі можуть фактично відмовити у виплаті соціальної допомоги. Така тривала безпідставна невиплата соціальних коштів свідчить про фактичну відмову, що недопустимо. Крім цього, відсутність надходження бюджетних коштів для виплати соціальної допомоги не знаходить підтвердження жодними документами, що свідчить про явне, зухвале та свавільне порушення конституційних прав людини. Зазначене є підставою також для стягнення моральної компенсації.

    Звертаю Вашу увагу на деякі особливості під час пред'явлення позову.

    Позов має бути пред'явлений протягом шести місяців з моменту, коли особа дізналась або могла дізнатись про порушення свого права, до відповідного окружного адміністративного суду за місцезнаходженням державного органу. Адміністративний позов має відповідати вимогам, що передбачені в статтях 160 та 161 Кодексу адміністративного судочинства. У разі направлення позову без дотриманням вказаних статтей, суд залишає таку заяву без руху та надає строк для усунення недоліків. У разі відмови позивача від позову, закриття провадження у справі або відмови в задоволенні позову повторне звернення до суду з аналогічним позовом за участі тих самих сторін недопускається. Через це, за відсутності необхідного обсягу юридичних знань рекомендую заручитись правовою допомогою фахівця у галузі права для отримання необхідних консультацій та забезпечення юридичним представництвом в суді.

    Татьяна Клиент 2 года назад

    Благодарю Вас! Начисления есть, счет в банке открыт. Сумма невыплат увеличивается, но их не дают, когда это так необходимо. Очень не хотелось бы ввязываться в судебную волокиту. Но при необходимости буду прибегать к юридической помощи. Благодарю. Отзыв оставляю. С уважением,Татьяна.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України