Задайте вопрос юристу

859 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Социальное обеспечение, 14 мая 2021, вопрос №42339 150₴

Фінансова допомога батькам на пенсійну карту

Доброго дня!

Допомогаю матері, перераховуючи фіксовану сумму на ії пенсійну карту з-за кордону, оскільки на данний момет це єдиний "робочий" варіант. Чи не буде це розцінюватися податковою(?) або іншою інспекцією як дохід, які наслідки можуть бути для отримувача?

Чи можна продовжувати перераховувати кошти на пенсійну карту або є сенс змусити матір відкрити розрахуновий рахунок з банківською картою (вивчена беспомічність матері, карантин робить цей логічний варіант складним для мене)?

Дякую

Ответы юристов (11)

    Кирюшин Артем Андреевич
    26.7%

    Доброго дня.

    Відповідно до норм ст. 162.1, п.п. 14.1.55 Податкового кодексу України вказані кошти є подарунком та відповідно доходом.

    Проте ураховуючи наявність обов’язку дітей утримувати своїх батьків, які потребують матеріальної допомоги можна стверджувати, що перерахування коштів із-за кордону дітьми непрацездатним батькам є, по суті, передачею грошових коштів усередині сім’ї і повинно розглядатися як виконання обов’язку з утримання, установленого СКУ, а не як отримання доходу із джерелом походження з-за кордону.

    Тобто якщо фізособа отримує грошові кошти від своєї дитини, яка працює за кордоном, то сума таких коштів не буде для цієї фізособи доходом.

    Крижановська Єлізавета Сергіївна

    Доброго дня! Перерахування коштів від вашого імені на рахунок вашої атері не буде являться прибутком, оскільки вказані кошти надходять як фін допомога в родиному колі між родичами. це є фін допомога приблизно одного розміру приблизно з певною періодичністю між родичами. Тому у податкової не повинно виникати з приводу цього ніяких питань.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго дня!

    Переказ коштів між членами сім'ї не може вважатися прибутком (доходом), який повинен оподатковуватися та з якого повинні стягуватися відповідні податки та платежі.

    Це можна назвати внутршньосімейні перекази. Навіть у декларації державного службовця або іншої особи такий дохід також не вказується.

    Всього найкращого!

    Пользователь не активен
    30%
    Пользователь не активен 3 года назад

    Адвокат, г. Днепр, 26 лет опыта

    Доброго дня!

    Згідно з нормами Сімейного Кодексу України встановлено обов’язок:

    дружини і чоловіка матеріально підтримувати один одного (ст. 75 СКУ). При цьому заробітна плата, пенсія, стипендія, інші доходи, отримані одним із подружжя, є об’єктом права спільної сумісної власності (ч. 2 ст. 61 СКУ);

    батьків утримувати своїх неповнолітніх дітей (до 18 років) (ст. 180 СКУ), повнолітніх дітей, які продовжують навчання (до 23 років) (ст. 199 СКУ), повнолітніх непрацездатних дітей, які потребують матеріальної допомоги (за умови, що батьки дитини мають можливість надавати таку допомогу) (ст. 198 СКУ);

    — повнолітніх дітей утримувати непрацездатних батьків, які потребують матеріальної допомоги (ст. 202 СКУ).

    Ураховуючи наявність такого обов’язку - перерахування коштів із-за кордону дружиною (чоловіком) для чоловіка (дружини), матір’ю (батьком) для дітей у зазначених вище випадках, а також дітьми непрацездатним батькам є, по суті, передачею грошових коштів усередині сім’ї і повинно розглядатися як виконання обов’язку з утримання, установленого СКУ, а не як отримання доходу із джерелом походження з-за кордону.

    Тобто якщо фізособа (матір) отримує грошові кошти від своєї дитини (сина), який працює за кордоном, то сума таких коштів не буде для цієї фізособи доходом.

    З повагою, адвокат Тетяна Власенко

    Карпенко Андрій Володимирович

    Добрый день!

    Согласно нормам СКУ установлена обязанность:

    жены и мужа материально поддерживать друг друга (ст. 75 СКУ). При этом заработная плата, пенсия, стипендия, другие доходы, полученные одним из супругов, являются объектом права общей совместной собственности (ч. 2 ст. 61 СКУ);

    родителей содержать своих несовершеннолетних детей (до 18 лет) (ст. 180 СКУ), совершеннолетних детей, которые продолжают учиться (до 23 лет) (ст. 199 СКУ), совершеннолетних нетрудоспособных детей, нуждающихся в материальной помощи (при условии, что родители ребенка имеют возможность предоставлять такую помощь) (ст. 198 СКУ);

    — совершеннолетних детей содержать нетрудоспособных родителей, нуждающихся в материальной помощи (ст. 202 СКУ).

    Учитывая наличие такой обязанности, можно утверждать, что перечисление средств из-за границы женой (мужем) для мужа (жены), матерью (отцом) для детей в вышеуказанных случаях, а также детьми нетрудоспособным родителям, является по сути передачей денежных средств внутри семьи и должно рассматриваться как выполнение обязанности по содержанию, установленной СКУ, а не как получение дохода с источником происхождения из-за границы. То есть если физлицо ( в Вашем случае неработоспособная мать) получает денежные средства от своего сына (или дочери, или супруга, или родителя), работающего за границей, то сумма таких средств не будет являться для этого физлица доходом.

    Вместе с тем физическое лицо — резидент Украины, получающее доход за границей, согласно действующему законодательству обязано задекларировать такой доход в Украине и уплатить с него НДФЛ.

    Рекомендация:

    - в платеже указывайте, что это деньги для нетрудоспособной матери от сына(дочери), согласно ст. 202 СК Украины.

    Мєньков Андрій Васильович

    Доброго дня!

    Відповідно до Податкового кодексу України кошти або майно (майнові чи немайнові права, вартість робіт, послуг), отримані платниками податку як дарунок не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу фізичної особи. Оскільки переказ коштів відбувається як дарунок між членами сім"ї першого ступеня споріднення вони не підлягають оподаткуванню.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 3 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Підтвердженням для Вашої мами про походження коштів на картці буде нотаріальний договір дарування від Вас , що цілком законно.( необхідно зробити нотаріальний переклад на державну мову в Україні.)

    якщо надалі виникнуть обставини для підтвердження доходу мама Ваша подає у 2022 році декларацію до податкової за місцем реєстрації " про майновий стан та доходи" у якій серед іншого вказуєте отримання доходу у вигляді коштовного подарунку у вигляді грошових коштів, згідно договору дарування (ЯКИЙ додається до декларації, як доказ походження коштів, та відповідно мама сплачуєте:

    ПДФО -18%

    ВЗ -1,5%

    Аби взагалі не сплачувати податки з подарунку , необхідно ці кошти готівкою, особисто отримати , відповідно перетнувши державний кордон, кошти до 10 тис євро не підлягають декларуванню та можуть ввозитись особами готівкою.

    В большинстве случаев банк запрашивает подтверждения происхождения средств от 400 000 гривен, тогда, если деньги подаренные, Вы должны предоставить договор дарения, декларацию о доходах или справку о заработной плате. Возможно, что в Вашей ситуации будет достаточно устно объяснить банку суть, так как сумма незначительная и не должна вызывать подозрения у банка, такие низкорисковые операции не подлежат тщательной проверке. НБУ считает, что клиенты банка не должны предоставлять информацию об источниках происхождения средств по простым операциям на «допороговые» суммы (400 000 гривен). Попробуйте набрать техподдержу Приватбанка и еще раз оговорить конкретно их сомнения и пути решения. Если же банк не захочет проводить такую операцию, источник происхождения суммы придется предоставить.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 31 год опыта

    Добрий день!

    "Чи не буде це розцінюватися податковою(?) або іншою інспекцією як дохід, які наслідки можуть бути для отримувача"?

    "Чи можна продовжувати перераховувати кошти на пенсійну карту або є сенс змусити матір відкрити розрахуновий рахунок з банківською картою (вивчена беспомічність матері, карантин робить цей логічний варіант складним для мене)"?

    - Ви можете продовжувати перераховувати кошти на пенсійну карту.

    Вказані суми коштів не є доходом.

    Всього доброго!

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Ніяких питань ні у банківсько фінансових ні у податкових органів не повинно бути, зазначені вами суми допомоги не є поняттям доходу, з якого є обов'язок сплати податків,

    Базою оподаткування є загальний оподатковуваний дохід (будь-який дохід, який підлягає оподаткуванню, нарахований (виплачений, наданий) на користь платника податку протягом звітного податкового періоду).

    До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються:

    доходи у вигляді заробітної плати, нараховані (виплачені) платнику податку відповідно до умов трудового договору (контракту);

    суми винагород та інших виплат, нарахованих (виплачених) платнику податку відповідно до умов цивільно-правового договору;

    доходи від продажу об'єктів майнових і немайнових прав, зокрема інтелектуальної (промислової) власності, та прирівняні до них права, доходи у вигляді сум авторської винагороди, іншої плати за надання права на користування або розпорядження іншим особам нематеріальним активом (творами науки, мистецтва, літератури або іншими нематеріальними активами), об'єкти права інтелектуальної промислової власності та прирівняні до них права (далі - роялті), у тому числі отримані спадкоємцями власника такого нематеріального активу;

    частина доходів від операцій з майном, розмір якої визначається згідно з положеннями статей 172-173 ПКУ України;

    дохід від надання майна в лізинг, оренду або суборенду (строкове володіння та/або користування);

    оподатковуваний дохід (прибуток), не включений до розрахунку загальних оподатковуваних доходів минулих податкових періодів та самостійно виявлений у звітному періоді платником податку або нарахований контролюючим органом;

    сума заборгованості платника податку за укладеним ним цивільно-правовим договором, за якою минув строк позовної давності та яка перевищує суму, що становить 50 відсотків місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, крім сум податкової заборгованості, за якими минув строк позовної давності згідно з розділом II ПКУ України, що встановлює порядок стягнення заборгованості з податків, зборів і погашення податкового боргу. Фізична особа самостійно сплачує податок з таких доходів та зазначає їх у річній податковій декларації;

    пасивні доходи, доходи у вигляді виграшів, призів;

    інвестиційний прибуток від проведення платником податку операцій з цінними паперами, деривативами та корпоративними правами, випущеними в інших, ніж цінні папери, формах за деяким виключенням;

    дохід у вигляді вартості успадкованого чи отриманого у дарунок майна у межах, що оподатковується згідно з ПКУ України;

    сума надміру витрачених коштів, отриманих платником податку на відрядження або під звіт та не повернутих у встановлені законодавством строки;

    кошти або майно (нематеріальні активи), отримані платником податку як хабар, викрадені чи знайдені як скарб, не зданий державі згідно із законом, у сумах, які визначені обвинувальним вироком суду незалежно від призначеної ним міри покарання тощо (детальніше у статті 164 ПКУ України).

    Доходи, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу, зазначені в статті 165 ПКУ України

    Базовий податковий (звітний) період - період, за який платник податків зобов'язаний здійснювати розрахунки податків, подавати податкові декларації (звіти, розрахунки) та сплачувати до бюджету суми податків та зборів, крім випадків, передбачених цим Кодексом, коли контролюючий орган зобов'язаний самостійно визначити суму податкового зобов'язання платника податку.

    Успіхів

    Савченко Олександр
    23.3%
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 10 лет опыта

    Доброго дня!

    Згідно з положеннями Податкового кодексу об'єктом оподаткування резидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід, доходи з джерела їх походження в Україні, які остаточно оподатковуються під час їх нарахування (виплати, надання) та іноземні доходи, тобто доходи, отримані з джерел за межами України.

    Дохід, отриманий з джерел за межами України, - будь-який дохід, отриманий резидентами, у тому числі від будь-яких видів їх діяльності за межами митної території України, включаючи проценти, дивіденди, роялті та будь-які інші види пасивних доходів, спадщину, подарунки, виграші, призи, доходи від продажу майна, розташованого за межами України, дохід від відчуження інвестиційних активів, у тому числі корпоративних прав, цінних паперів тощо (пп.14.1.55 ст.14 Податкового кодексу).

    У випадку, коли джерело будь-яких виплат є іноземним, сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу отримувача, який повинен подати до 1 травня року, що настає за звітним, річну податкову декларацію та сплатити податок з такого доходу за ставками 15% чи 17%.

    Разом з цим, під час нарахування (отримання) доходів, отриманих у вигляді валютних цінностей або інших активів (вартість яких виражена в іноземній валюті або міжнародних розрахункових одиницях), такі доходи перераховуються у гривні за валютним курсом Національного банку України, що діє на момент нарахування (отримання) таких доходів.

    Згідно з пп.170.11.2 ст.170 Податкового кодексу у разі якщо згідно з нормами міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, платник податку може зменшити суму річного податкового зобов'язання на суму податків, сплачених за кордоном, він визначає суму такого зменшення за зазначеними підставами у річній податковій декларації.

    Тому, грошові перекази, отримані громадянином України на поточні чи карткові рахунки з джерелом походження за межами України, є іноземними доходами і підлягають оподаткуванню за результатами річної Податкової декларації.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!

    Крикун Сергій  Павлович
    20%
    Крикун Сергій Павлович 3 года назад

    Юрист, г. Днепр, 31 год опыта

    Податковий кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2755-17):

    "Стаття 164. База оподаткування

    164.1. Базою оподаткування є загальний оподатковуваний дохід, з урахуванням особливостей, визначених цим розділом...

    164.1.2. Загальний місячний оподатковуваний дохід складається із суми оподатковуваних доходів, нарахованих (виплачених, наданих) протягом такого звітного податкового місяця...

    Стаття 165. Доходи, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу

    165.1. До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються такі доходи:

    165.1.19. кошти або вартість майна (послуг), що надаються як допомога на лікування та медичне обслуговування платника податку або члена сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення, дитини, яка перебуває під опікою або піклуванням платника податку, за умови документального підтвердження витрат, пов’язаних із наданням зазначеної допомоги (у разі надання коштів), у тому числі, але не виключно, для придбання ліків, донорських компонентів, протезно-ортопедичних виробів, виробів медичного призначення для індивідуального користування осіб з інвалідністю,...".

    Отже, прямо передбачено, що фінансова допомога члену сім'ї першого ступеня спорідненості (матері) не підлягає оподаткуванню, якщо вона є допомогою на лікування та медичне обслуговування одержувача коштів (матері), при цьому, види, засоби лікування та медичної допомоги не мають визначеного переліку - не виключно будь-яких засобів, в тому числі, харчування. Вважаю з доцільне в межах перерахованої Вапми суми коштів збирати матір'ю фіскальні (розрахункові) чеки з придбання засобів та послуг, що мають відношення до лікування та медичного облслуговування.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України