Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Социальное обеспечение, 15 мая 2021, вопрос №42398 100₴

Помощь на ребенка из многодетной семьи до 6лет

Добрый вечер. Меня зовут Наталья,я мама 6х детей. С декабря месяца 2020г я перестала получать помощь на ребенка до 6л по 1700грн, по причине окончания срока удостоверения многодетных родителей...Удостоверение продлили,и с заявлением и копией удостоверения отправила почтой,заказным письмом в соц.службу.Спустя несколько дней,поступил звонок из соц.службы, попросили приехать с оригиналами документов,яко-бы отсканировать их. Хотя все документы в моём деле имелись. Я написала заявление на выплату помощи,но у меня не оказалось удостоверения на ребенка 7 лет. Нам оно как бы еще не требовалось,мы и не сделали. А где то вычитала,что оно выдается с 6лет. У меня мало времени осталось,до 19го мая я должна была его сделать и подвезти...Могут ли отказать в помощи 1700грн если я его так и не сделала. Хотя это удостоверение делаться будет на ребенка,который не получает этой помощи. Помощь на дочку выплачивали,которой еще нет 5 лет.Заранее спасибо!

Ответы юристов (13)

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Здравствуйте.

    Рекомендация:

    - главное вовремя сдайте все документы. Главное срок подачи документов и заявления, а не то когда выдадут удостоверение;

    - в соцслужбу предоставьте копию заявления с регистрационным штампом.

    • Наталья Клиент 2 года назад

      Спасибо огромное!

    Винограденко Антон Анатолійович
    45%
    Винограденко Антон Анатолійович 3 года назад

    Юрист, г. Харьков, 13 лет опыта

    Доброго дня

    Згідно Постанови Кабінету міністрів "Деякі питання соціальної підтримки сімей з дітьми" від 22 квітня 2020 року № 329 :

    У разі коли до заяви не додані всі необхідні документи, орган соціального захисту населення повідомляє заявнику, які документи повинні бути подані додатково. Якщо вони будуть подані не пізніше ніж протягом одного місяця з дня одержання зазначеного повідомлення, днем (місяцем) звернення за призначенням допомоги вважається день (місяць) прийняття або відправлення заяви.

    Допомога призначається на третю і кожну наступну дитину з місяця, в якому було подано заяву з усіма необхідними документами, та виплачується щомісяця по місяць досягнення дитиною 6-річного віку включно.

    Тобто, поки ви не отимаєте посвідчення на дитину - ви не отримаєте допомогу, але якшо коли ви надасте ВСІ документи (у тому числі і це посвідчення) допомога повинна бути призначена з місяця, в якому було подано заяву з усіма необхідними документами, та виплачується щомісяця по місяць досягнення дитиною 6-річного віку включно.

    Гончаренко Константин
    55%
    Гончаренко Константин 3 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    днем (місяцем) звернення за призначенням допомоги вважається день (місяць) прийняття або відправлення заяви(згідно дати на штемпелі конверта)

    Вам головне встигнути зазначені документи подати органу соц.захисту у строки, які передбачені.

    Згідно Постанови Кабінету міністрів "Деякі питання соціальної підтримки сімей з дітьми" від 22 квітня 2020 року № 329

    Візьміть довідку про те ,що посвідчення перебуває у процесі оформлення.

    Документи надавайте особисто з штампом про прийняття ,або рекомендованим листом з врученням поштою.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    • Наталья Клиент 2 года назад

      Константин,добрый день. Спасибо за ответ. Можно уточнить: когда в декабре,я поняла что не пришли деньги,я написала на сайт урядового конт.центра..с вопросом по поводу прекращения выплат. Ответ получила и в личный кабинет и почтой,где чётко написано: виплата возобновляется после продления срока действия удостоверения и естественно,его предоставления в соц.службу-как я понимаю. Так как физически я не могла туда его предоставить,составила заявление на возобновление выплат,приложила копию удостоверения,копию свидетельства о рождении ребенка и отправила почтой,с описью и уведомлением о вручении 29.03.2021(было в их ответе замечено-Если период прекращения выплат и предоставления удостоверения с новым сроком не превышает 4 месяца..а срок как раз закончился 30.11.2020). Если я правильно понимаю...в сроки обращения я вложилась,по отправке своего письма. Не понимаю,почему спустя несколько дней,после получения моего письма,мне звонят и просят приехать лично,и привезти все оригиналы документов для их отсканирования,и выясняется что у меня нет удостоверения на 7ми летнего ребенка и поэтому мне не возобновляют выплату. Моё дело у них было,удостоверение на 7ми летнего каким боком может влиять на выплату 5летней...??? И в своём заялении я просила,письменно уведомить меня о возобновлении выплаты...Может стоить им опять что то написать и отправить,с вопросом: я же предоставила почтой копию документа. А так получается если отталкиваться от "вновь" написанного мной заявления 19 апреля...я пропустила типа срок 4мес. И мне выплата уже не полагается.

      • Винограденко Антон Анатолійович
        Винограденко Антон Анатолійович 2 года назад

        Юрист, г. Харьков, 13 лет опыта

        Доброго дня!

        Згідно "Порядку виплати допомоги на дітей, які виховуються у багатодітних сім’ях":

        "11-1. Виплата допомоги поновлюється багатодітній сім’ї у разі продовження строку дії посвідчень або довідки багатодітної сім’ї та дитини з багатодітної сім’ї (якщо діти або особи віком від 18 до 23 років навчаються за денною формою здобуття освіти в закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти) за умови, що період між припиненням виплати допомоги та зверненням за продовженням її виплати не перевищує чотирьох місяців." - тобто так, ви встигли надати в срок заяву.

        Згідно того ж Порядку:

        "7. Для призначення допомоги за умови пред’явлення паспорта громадянина України (паспортного документа іноземця) або іншого документа, що посвідчує особу та підтверджує її спеціальний статус, подається заява одного з батьків, з яким постійно проживає дитина, що складається за формою, затвердженою Мінсоцполітики, та копії таких документів:

        - посвідчення батьків багатодітної сім’ї (з пред’явленням оригіналу). У разі досягнення дитиною з багатодітної сім’ї шестирічного віку подається посвідчення дитини з багатодітної сім’ї (з пред’явленням оригіналу);

        - свідоцтв про народження всіх дітей (з пред’явленням оригіналів)." - будьте уважні, згідно Порядку потрібно пред'явити орігінали документів. Таклж зверніть увагу, що у разі досягнення дитиною з багатодітної сім’ї шестирічного віку подається посвідчення дитини з багатодітної сім’ї .

        • Наталья Клиент 2 года назад

          Ну я вот не пойму,а "поновлення" и "призначення",разве не разные понятия...Дело моё в соц.службе имеется,все копии документов на момент обращения(2019год) за этой выплатой,подавались...Сами они в своём ответе на моё обращение написали,предоставить "продленноё удостоверение" - ни как "ВСЕ ДОКУМЕНТЫ ПО НОВОЙ"! И получается: копию удостоверения,копию свид.о рождении,и заявление с просьбой восстановить выплату я отправила 29.03.2021(а удостоверение закончилось 30.11.2020),а вызвали меня по телеф. и заявление по-новой" составлено 19.04.2021 - а это получается,мне выплата уже не положена!

      • Гончаренко Константин
        Гончаренко Константин 2 года назад

        Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

        Документи Ви подали вчасно, дата відправки зазначена на конверті, але так як Ви подали копію посвідчення на дитину,то орган соц.захисту очікує оригінал для звірки даних. Як тільки отримаєте посвідчення зверніться з ним особисто , нехай вони перевірять та поновлять виплату, або вже тоді подайте документи заново ,нехай призначать виплату на новий період.

        Вони не можуть прийняти рішення допоки не отримають всі необхідні документи.

        Якщо і тоді буде відмова необхідно іі оскаржити у суді.

        З повагою,

        Костянтин Гончаренко

    Винограденко Антон Анатолійович
    Винограденко Антон Анатолійович 2 года назад

    Юрист, г. Харьков, 13 лет опыта

    "...заявление с просьбой восстановить выплату я отправила 29.03.2021..." - как я понял в этом вся проблема. Отправили то вы в нужный срок, но получила ваше письмо соц.служба уже после окончания 4-х месяцев.

    В любом случае вам необходимо подавать получать оригинал удостоверения и подавать в соц.службу. Других вариантов нет. А дальше будет видно. Если вам откажут в выплате - нужно смотреть такой отказ и прорабатывать дальнейшие действия.

    • Наталья Клиент 2 года назад

      А разве не считается печать почты датой первоначально-главной..и получили они моё заявление 31.03.2021.

      • Гончаренко Константин
        Гончаренко Константин 2 года назад

        Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

        якщо орган соц захисту надав Вам письмову відповідь на заяву від 31.03.21, то вважається ,що вони розглянули Вашу заяву.

        В будь-якому випадку отримавши посвідчення зверніться до соц.захисту особисто та подайте документи заново.

        З повагою,

        Костянтин Гончаренко

    Винограденко Антон Анатолійович
    Винограденко Антон Анатолійович 2 года назад

    Юрист, г. Харьков, 13 лет опыта

    Если датой вручения вашего заявления уполномоченному лицу соц.защиты указано "31.03.2021 г." - тогда вы подали в срок (в течении 4-х месяцев). Согласно ч. 3 ст. 254 Гражданского кодекса Украины, срок, определенный месяцами, истекает в соответствующее число последнего месяца срока.

    Чтобы подтвердить, что вы в процессе получения удостоверения - попробуйте предоставить копию заявления с регистрационным штампом, т.е. тот документ, который у вас должен иметься как подтверждение того, что вы подали документы на оформление удостоверения

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 2 года назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Закон Украины "Про звернення громадян" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/main/393/96-%D0%B2%...):

    "Стаття 15. Розгляд заяв (клопотань)...

    Відповідь за результатами розгляду заяв (клопотань) в обов'язковому порядку дається тим органом, який отримав ці заяви і до компетенції якого входить вирішення порушених у заявах (клопотаннях) питань, за підписом керівника або особи, яка виконує його обов'язки.

    Рішення про відмову в задоволенні вимог, викладених у заяві (клопотанні), доводиться до відома громадянина в письмовій формі з посиланням на Закон і викладенням мотивів відмови, а також із роз'ясненням порядку оскарження прийнятого рішення...

    Стаття 17. Термін подання скарги

    Скарга на рішення, що оскаржувалось, може бути подана до органу або посадовій особі вищого рівня протягом одного року з моменту його прийняття, але не пізніше одного місяця з часу ознайомлення громадянина з прийнятим рішенням. Скарги, подані з порушенням зазначеного терміну, не розглядаються.

    Пропущений з поважної причини термін може бути поновлений органом чи посадовою особою, що розглядає скаргу.

    Рішення вищого державного органу, який розглядав скаргу, в разі незгоди з ним громадянина може бути оскаржено до суду в термін, передбачений законодавством України.

    Стаття 18. Права громадянина при розгляді заяви чи скарги

    Громадянин, який звернувся із заявою чи скаргою до органів державної влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, об'єднань громадян, засобів масової інформації, посадових осіб, має право:...

    бути присутнім при розгляді заяви чи скарги;...

    одержати письмову відповідь про результати розгляду заяви чи скарги;..."

    Стаття 20. Термін розгляду звернень громадян

    Звернення розглядаються і вирішуються у термін не більше одного місяця від дня їх надходження, а ті, які не потребують додаткового вивчення, - невідкладно, але не пізніше п'ятнадцяти днів від дня їх отримання. Якщо в місячний термін вирішити порушені у зверненні питання неможливо, керівник відповідного органу, підприємства, установи, організації або його заступник встановлюють необхідний термін для його розгляду, про що повідомляється особі, яка подала звернення. При цьому загальний термін вирішення питань, порушених у зверненні, не може перевищувати сорока п'яти днів.

    На обгрунтовану письмову вимогу громадянина термін розгляду може бути скорочено від встановленого цією статтею терміну.

    Звернення громадян, які мають встановлені законодавством пільги, розглядаються у першочерговому порядку.".

    Обратитесь по месту подачи документов о выдаче письменного ответа по Вашему заявлению. В случае письменного отказа в заявлении подайте жалобу в Центральное управление СЗН Днепровского городского совета (https://adm.dp.gov.ua/gromadyanam/socialna-pidtrim...); в случае отказа в жалобе - иск в административный суд.

    Закон Украины "Про безоплатну правову допомогу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/main/3460-17):

    "Стаття 13. Поняття безоплатної вторинної правової допомоги...

    2. Безоплатна вторинна правова допомога включає такі види правових послуг:

    1) захист;

    2) здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами;

    3) складення документів процесуального характеру.

    Стаття 14. Суб'єкти права на безоплатну вторинну правову допомогу

    1. Право на безоплатну вторинну правову допомогу згідно з цим Законом та іншими законами України мають такі категорії осіб:...

    2) діти, у тому числі діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти, які перебувають у складних життєвих обставинах, діти, які постраждали внаслідок воєнних дій чи збройного конфлікту, - на всі види правових послуг, передбачені частиною другою статті 13 цього Закону;...".

    Сведения о центрах бесплатной правовой помощи должны быть в местном раисполкоме или Управлении юстиции.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України