Задайте вопрос юристу

827 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 28 мая 2021, вопрос №42980 100₴

Можно ли не ехать на военные сборы (резервистов)?

Здравствуйте. Дело такого рода, что работаю я не официально и меня вызывают на военные сборы, это никак не к месту и я потеряю свой доход, а я кормлю я не только себя. Уверен резервистам заплатят копейки. Я знаю, как проходят такие сборы, поэтому это пустая трата времени.
Хотелось бы поинтересоваться, какая ответственность меня ждёт, если я откажусь от данного действия?

Ответы юристов (10)

    Винограденко Антон Анатолійович
    50%
    Общаться в чате Винограденко Антон Анатолійович 2 года назад

    Юрист, г. Харьков, 13 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня!

    Кримінальний кодекс України

    Стаття 337. Ухилення від військового обліку або навчальних (спеціальних) зборів

    1. Ухилення призовника, військовозобов’язаного, резервіста від військового обліку після попередження, зробленого відповідним керівником територіального центру комплектування та соціальної підтримки, керівниками відповідних органів Служби безпеки України, відповідних підрозділів Служби зовнішньої розвідки України, -

    карається штрафом від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до одного року.

    2. Ухилення військовозобов’язаного, резервіста від навчальних (спеціальних) зборів -

    карається штрафом від п’ятисот до семисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років.

    Тобто за ухилення від зборів загрожує штраф на суму від 8500 до 11900 грн.

    • То есть, как я понял, условного срока, а тем более лишением свободы это не грозит?

      • Винограденко Антон Анатолійович
        Общаться в чате Винограденко Антон Анатолійович 2 года назад

        Юрист, г. Харьков, 13 лет опыта

        Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

        Нет, предусмотрен только штраф. И неприятный осадок в виде "судимости".

      • Винограденко Антон Анатолійович
        Общаться в чате Винограденко Антон Анатолійович 2 года назад

        Юрист, г. Харьков, 13 лет опыта

        Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

        ПОЛОЖЕННЯ про проходження громадянами України служби у військовому резерві Збройних Сил України:

        35. Резервіст може бути звільнений від виконання обов'язків служби у військовому резерві у зв'язку з:

        -смертю близького родича (батьки, дружина, чоловік, дитина, рідний брат, сестра, дід, баба) або близького родича дружини (чоловіка), яка сталася пізніше ніж за сім діб до дати початку зборів;

        -хворобою або необхідністю догляду за хворою дружиною (чоловіком), дитиною чи батьками своїми або дружини (чоловіка), які проживають разом із резервістом, у разі неможливості догляду за хворим іншим близьким родичем;

        -перебуванням під слідством, а також застосуванням до резервіста адміністративного або кримінального покарання, яке унеможливлює його прибуття;

        -потраплянням під вплив надзвичайної ситуації, яка виникла під час виклику на збори і стала перешкодою своєчасному прибуттю;

        -складанням державних іспитів у вищих навчальних закладах;

        -іншими обставинами - за рішенням командира (начальника) військової частини (установи).

        Звільнення резервіста від виконання обов'язків служби у військовому резерві здійснюється командиром (начальником) військової частини (установи) на підставі рапорту резервіста або заяви члена його сім'ї, до яких додаються відповідні документи.

        Резервісти під час виконання обов'язків служби у військовому резерві мають право на відпустку за сімейними обставинами та з інших причин згідно із законодавством.

    Беликов Олег  Александрович
    Общаться в чате Беликов Олег Александрович 2 года назад

    Юрист, г. Харьков, 31 год опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрый день. Уголовная ответственность в виде штрафа ожидает уклониста. Это вроде не серьезно, но повлечет за собой судимость, что может вам помешать в дальнейшей жизни. Решать вам, но то, что вы будете осуждены и это ляжет пятном на вашу карьеру.

    Карпенко Андрей Владимирович
    50%
    Общаться в чате Карпенко Андрей Владимирович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 24 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрый день!

    Порядок прохождения учебных военных сборов резервистами и военнообязанными регламентирован статьей 29 Закона Украины "О воинской обязанности и военной службе". Обязанность прибыть по вызову на сборы следует из положений вышеуказанной правовой нормы.Даты начала и окончания, а также термины проведения учебных сборов военнообязанных и резервистов определяются соответствующим приказом командира воинской части (ч.1 ст.29 ЗУ "Про ВОиВС"). Перенести сборы на иную дату можно, но это решается индивидуально.

    Наказание за уклонение военнообязанного от учебных, специальных или проверочных сборов предусмотрено ч.2 ст.337 Уголовного кодекса. Цитата статьи: "ухилення військовозобов'язаного від навчальних (чи перевірних) або спеціальних зборів - карається штрафом до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців".

    В контексте учебных сборов используется термин "освобождение". Основания для этого зависят от статуса лица - для военнообязанных и резервистов они различны. Так, военнообязанные могут быть освобождены от прохождения сборов по основаниям, предусмотренным статьей 30 Закона Украины "Про військовий обов'язок і військову службу". Резервисты освобождаются от выполнения обязанностей службы в военном резерве на основаниях, предусмотренных пунктом 35 Указа Президента "Про Положення про проходження громадянами України служби у військовому резерві Збройних Сил України".

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/618/2012#n15

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    Гончаренко Константин
    Общаться в чате Гончаренко Константин 2 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    В окремих випадках, за наявності інших поважних причин і подання військовозобов'язаними відповідних документів, рішення про звільнення від проходження зборів приймається районним (міським) військовим комісаріатом, де вони перебувають на військовому обліку.

    З об'єктивної сторони це вважається злочин він , може мати дві форми: 1) ухилення від військового обліку після попередження, зробленого відповідним військовим комісаріатом (ч. 1 ст. 337 КК України); 2) ухилення від навчальних (перевірних) або спеціальних зборів (ч. 2 ст. 337 КК України).

    Військовий облік усіх військовозобов'язаних ведеться за місцем їх проживання і поділяється за обсягом і деталізацією на персонально-якісний, персонально-первинний і персональний, а за призначенням - на загальний і спеціальний.

    Персонально-якісний облік військовозобов'язаних СБ ведуть облікові органи СБ, а всіх інших військовозобов'язаних - районні (міські) військові комісари, персонально-первинний облік військовозобов'язаних у сільській місцевості, а також у селищах і містах, де відсутні військові комісаріати, органи місцевого самоврядування, персональний облік військовозобов'язаних, які працюють чи навчаються, підприємства, установи, організації та навчальні заклади незалежно від форми власності.

    На загальному військовому обліку перебувають військовозобов'язані, не заброньовані за органами державної влади, місцевого самоврядування, підприємствами, установами й організаціями на період мобілізації і на воєнний час, а на спеціальному - заброньовані. Військовий облік громадян, що перебувають за кордоном, провадиться дипломатичними і консульськими представництвами України. Військовозобов'язані повинні стати на військовий облік у військовому комісаріаті в 7-денний строк з дня прибуття на нове місце постійного або фактичного проживання. Невиконання цього обов'язку після попередження, зробленого відповідним військовим комісаріатом, протягом терміну, необхідного для проїзду до військового комісаріату, містить закінчений склад злочину у першій його формі.

    Інше порушення військовозобов'язаним правил військового обліку, крім безпосереднього ухилення від військового обліку (скажімо, нез'явлення військовозобов'язаного до воєнного комісаріату без поважних причин за викликом, якщо такий виклик не стосується обов'язку стати на військовий облік або пройти навчальні (перевірні) чи спеціальні збори, або ухилення від подання а орган військового обліку відомостей про зміну місця проживання, освіти, місця роботи, посади, навіть і з метою унеможливити таким шляхом наступний виклик на навчальні (чи перевірні) або спеціальні збори), у т.ч. повторне, тягне адміністративну відповідальність за ст. 210 КУпАП.

    Стаття 4 Закону України «Про загальний військовий обов'язок та військову службу» передбачає, що виконання військового обов'язку військовозобов'язаним у запасі в мирний час полягає у дотриманні порядку та правил військового обліку, проходження зборів.

    Порядок проходження навчальних (перевірних) та спеціальних зборів встановлений Законом України "Про загальний військовий обов'язок та військову службу". Час і строки навчальних зборів встановлюються МО, перевірні збори проводяться за планом МО в період між навчальними зборами, а спеціальні збори відбуваються у разі прийняття Президентом України рішення про введення в Україні або в окремих її місцевостях надзвичайного стану, а також оголошення окремих місцевостей України зонами надзвичайної екологічної ситуації.

    Способами ухилення військовозобов'язаного від військового обліку або від зборів можуть бути самокалічення, симуляція хвороби, підроблення документів, які, скажімо, можуть свідчити про наявність поважних причин на постановки на військовий облік або нез'явлення на збори, інший обман, пряма відмова від постановки на військовий облік або від з'явлення на збори, а так само фактичне неприбуття у відповідний строк до військового комісаріату без поважних причин.

    Суб’єкт злочину

    Суб'єктами злочину є військовозобов'язані, взяті на військовий облік, і не є ними допризовники, призовники і військовослужбовці. Військовозобов'язаними є особи, які перебувають у запасі ЗС чи інших військових формувань. Згідно з законодавством України вони періодично призиваються на навчальні (або перевірні) та спеціальні збори. Військовозобов'язані під час проходження ними навчальних або інших зборів прирівнюються до військовослужбовців.

    Прийому на військовий облік підлягають особи звільнені з військової служби в запас, ті що прибули із інших місцевостей України або з-за кордону на строк понад три місяці, звільнені зі служби в Управлінні державної охорони України чи МВС в запас ЗС, ті, що стали громадянами України, а так само жінки які мають медичну підготовку або споріднену з відповідною військове обліковою спеціальністю підготовку, придатні до військової служби за станом здоров'я і віком.

    Не можуть бути суб'єктами розглядуваного злочину військовозобов'язані, зняті або виключені з військового обліку. Крім того, суб'єктами злочину у формі ухилення від навчальних (перевірних) або спеціальних зборів не можуть бути військовозобов'язані, які згідно з законом звільняються від проходження таких зборів (працівники ЗС та інших військових формувань військовозобов'язані жінки та багато інших категорій військовозобов'язаних).

    Відповідальність

    Згідно статті 337 КК України ухилення військовозобов'язаного від військового обліку після попередження, зробленого відповідним військовим комісаріатом,- .

    карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців.

    Ухилення військовозобов'язаного від навчальних (чи перевірних) або спеціальних зборів -

    карається штрафом до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців.

    Якщо поважних причин не буде , буде суд і судимість + штраф.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Спасибо Всем, принял информацию во внимание

    Адвокат Евгений Александрович
    Общаться в чате Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Здравствуйте, Андрей!

    Обратите внимание на основания для освобождения от прохождения военных сборов:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

    Про військовий обов'язок і ... | від 25.03.1992 № 2232-XII (rada.gov.ua)

    "Стаття 30. Звільнення від проходження зборів

    1. Від проходження зборів звільняються (крім резервістів):

    1) працівники Збройних Сил України та інших військових формувань;

    2) працівники підприємств, установ і організацій цивільної авіації, які безпосередньо забезпечують перевезення, обслуговування та ремонт повітряних суден і аеродромної техніки;

    3) плавучий склад суден морського і річкового транспорту та суден рибної промисловості в період навігації;

    4) особи, які працюють у сільському господарстві, а також зайняті на підприємствах з ремонту сільськогосподарської техніки, - в період посівних і збиральних робіт, за винятком перевірочних зборів;

    5) науково-педагогічні (педагогічні) працівники закладів вищої, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної) та загальної середньої освіти - в період, коли у цих закладах проводяться заняття;

    6) студенти (курсанти невійськових) закладів фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною, дуальною і вечірньою формами здобуття освіти - на весь строк навчання, а студенти закладів фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за заочною та екстернатною формою здобуття освіти, а також аспіранти та докторанти - в період екзаменаційних сесій;

    7) вагітні військовозобов’язані-жінки;

    8) особи, звільнені з військової служби, - протягом року після звільнення в запас, за винятком перевірочних зборів;

    9) військовозобов'язані, які мають дітей віком до трьох років або трьох і більше дітей віком до 16 років;

    10) військовозобов'язані - у зв'язку з депутатською діяльністю;

    11) військовозобов'язані, заброньовані за органами державної влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями на період мобілізації та воєнний час;

    11-1) військовозобов'язані, які уклали контракт про перебування у резерві служби цивільного захисту, - з метою підготовки резерву служби цивільного захисту;

    12) студенти, які навчаються у вищих і середніх духовних навчальних закладах;

    13) священнослужителі, які займають посаду в одній з релігійних організацій, що діє за статутом (положенням), зареєстрованим у встановленому порядку;

    14) кандидати в народні депутати України, зареєстровані в установленому порядку, за їх заявою - до дня опублікування результатів виборів включно.

    2. В окремих випадках, за наявності інших поважних причин і подання військовозобов'язаними відповідних документів, рішення про звільнення від проходження зборів приймається відповідним районним (міським) територіальним центром комплектування та соціальної підтримки, де вони перебувають на військовому обліку.

    3. Резервісти звільняються від проходження навчальних та перевірочних зборів у порядку, встановленому положеннями про проходження громадянами України служби у військовому резерві".

    Нужно подать заявление в территориальный центр комплектации и социальной поддержки (военкомат), с документами, которые подтверждают основания для освобождения от прохождения военных сборов.

    В случае уклонения от военных сборов, именно уклонения от военных сборов, может быть уголовная ответственность по ч.2 ст.337 Уголовного кодекса Украины.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов’язку та ведення військового обліку:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1357-20#Text

    КРИМІНАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2001, № 25-26, ст.131):

    Кримінальний кодекс України | від 05.04.2001 № 2341-III (rada.gov.ua)

    "Стаття 337. Ухилення від військового обліку або навчальних (спеціальних) зборів

    ...

    2. Ухилення військовозобов’язаного, резервіста від навчальних (спеціальних) зборів -

    карається штрафом від п’ятисот до семисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років".

    Всего доброго!

    Мєньков Андрій Васильович
    Общаться в чате Мєньков Андрій Васильович 2 года назад

    Юрист, 18 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня Андрію!

    Якщо Вам повістка вручена особисто, або поштою про що є Ваша розписка, то є підстави говорити, що військомат належним чином здійснив виклик. Якщо ж повістка була Вами отримана за інших умов ви не понесете ніякої відповідальності.

    Отже, військовозобов’язані, яким прийшла повістка з військкомату про прибуття для призову на збори, зобов’язані прибути до пункту в строк, указаний у повістці (ч. 9 ст. 29 Закону № 2232). За порушення військовозобов’язаними правил військового обліку, неявку їх за призовом у військкомат без поважних причин (у тому числі якщо військовозобов’язаний проігнорує повістку і не з’явиться у відповідні місце і час), для військовозобов’язаних передбачена відповідальність:

    адміністративна — штраф від 510 до 850 грн., а за повторне порушення протягом року, за яке особа вже притягалася до адміністративного стягнення, — від 850 до 1 700 грн. (ст. 210 КпАП);

    кримінальна — штраф від 5 100 до 8 500 грн. або виправні роботи до 1 року (ч. 2 ст. 337 ККУ). Виправні роботи це утримання коштів із заробітку, але у Вас його офіційно немає.

    Водночас у деяких ситуаціях допускається неявка або несвоєчасна явка у військкомат на збори з поважних причин (див. Перелік поважних причин неприбуття або несвоєчасного прибуття військовозобов’язаного у військовий комісаріат для призову на збори, затверджений постановою КМУ від 28.07.2010 р. № 673). Назвемо їх:

    — смерть близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних брата, сестри, діда, бабусі) або близького родича дружини (чоловіка), яка сталася пізніше ніж за 7 діб до початку зборів;

    — хвороба або необхідність догляду за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми або дружини (чоловіка), які проживають разом з військовозобов’язаним, у разі неможливості догляду за хворим іншим близьким родичем;

    — відкриття стосовно військовозобов’язаного кримінального провадження, а також застосування до нього адміністративного стягнення або кримінального покарання, яке робить неможливим його прибуття;

    — потрапляння під дію надзвичайної ситуації, яка виникла під час призову на збори і стала перешкодою для своєчасного прибуття військовозобов’язаного на збори;

    — складання державних іспитів до ВНЗ.

    Поважні причини мають бути підтверджені документами.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України