Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Права человека, 31 мая 2021, вопрос №43086 100₴

Поступление в коледж

Добрый день, подскажите, как можно после окончания 9 кл написать одновременно заявление в школу и сдать документы в несколько коледжей, а к концу лета определится куда идти. Директор школы требует определиться уже сейчас, но ребенок хочет поступать в колледж, а я боюсь что он не поступит, а результат поступления будет в августе, и писать заявление в школу будет наверное поздно. Спасибо.

Ответы юристов (10)

    Винограденко Антон Анатолійович

    Доброго дня! Згідно Порядку зарахування, відрахування та переведення учнів до державних та комунальних закладів освіти для здобуття повної загальної середньої освіти (ЗАТВЕРДЖЕНО Наказ Міністерства освітиі науки України 16.04.2018 № 367):

    Зарахування дітей до закладу освіти здійснюється, як правило, до початку навчального року та відповідно до території обслуговування (крім закладів освіти ІІ, ІІ-ІІІ ступенів та ІІІ ступеня).

    Зарахування дітей до початку і впродовж навчального року здійснюється виключно на вільні місця. Після зарахування дітей до закладу освіти їх розподіл між класами відбувається в межах нормативу наповнюваності класів, визначеного Законом України «Про загальну середню освіту». Зарахування дитини з особливими освітніми потребами до інклюзивного чи спеціального класу (з його утворенням у разі відсутності) здійснюється на підставі доданого до заяви про зарахування висновку про комплексну (чи повторну) психолого-педагогічну оцінку розвитку дитини (чи витягу з протоколу засідання психолого-медико-педагогічної консультації).

    7. Інформація про закріплену за закладом територію обслуговування, спроможність закладу освіти, кількість учнів у кожному класі та відповідно наявність вільних місць у кожному з них обов’язково оприлюднюється на інформаційному стенді закладу освіти та на його веб-сайті (у разі відсутності веб-сайту закладу освіти - на веб-сайті органу, у сфері управління якого перебуває заклад освіти) щороку впродовж двох робочих днів з дня прийняття відповідного рішення, але не пізніше ніж за місяць до початку прийому заяв закладами освіти.

    Інформація про наявність вільних місць оприлюднюється також впродовж двох робочих днів з дня появи вільного (вільних) місця (місць) протягом календарного року.

    До початку та впродовж навчального року можуть бути проведені додаткові вступні випробування для зарахування на вільні місця (за їх наявності) у 10-11 (12) класах, що проводяться на загальних засадах (у тому самому порядку і за аналогічними завданнями, що й основні вступні випробування). У такому випадку наказ про зарахування видається не пізніше наступного робочого дня після оголошення результатів конкурсу або прийняття відповідного рішення апеляційною комісією.

    Тобто якщо ви не поступите до коледжу - ви можете надати до школи заяву і, якщо будуть вільні міста, ви зможете повернутися до 10-го класу.

    Карпенко Андрей Владимирович

    Добрый день!

    1. Выпускники 9-х классов поступают на основании экзаменов и собеседования (ЗНО не нужно).

    Учиться в колледже можно на бюджете, за счет льготного государственного кредита, за счет физических или юридических лиц. Абитуриенты поступают на первый курс.

    График вступительной кампании (после 9 класса)29 июня - 13 июля прием заявлений и документов не позже 31 августа прием документов на контракт 14 - 24 июлявступительные экзамены, творческие конкурсы, собеседования27 июляоглашение рейтинговых списков абитуриентов, рекомендованных к зачислениюдо 29 июлявыполнение требований для зачисленияне позже 31 июлязачисление на бюджетне позже 3 августазачисление на контракт

    Я так понимаю, что Ваш ребенок будет поступать на "бюджет".

    27.07.2021 года Вы будете знать результаты поступления и если не поступили, у Вас будет время вернуться в школу.

    Коллега выше привел Вам порядок возвращения в школу.

    И остаться в школе, и поступать не получиться.

    Единственная рекомендация, неформально договоритесь с директором о возврате в школу, если Ваш ребенок не поступит.

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    До початку та впродовж навчального року можуть бути проведені додаткові вступні випробування для зарахування на вільні місця (за їх наявності) у 10-11 (12) класах, що проводяться на загальних засадах (у тому самому порядку і за аналогічними завданнями, що й основні вступні випробування). У такому випадку наказ про зарахування видається не пізніше наступного робочого дня після оголошення результатів конкурсу або прийняття відповідного рішення апеляційною комісією

    Відповідно до Порядку зарахування, відрахування та переведення учнів до державних та комунальних закладів освіти для здобуття повної загальної середньої освіти (Наказ Міністерства освітиі науки України 16.04.2018 № 367)

    У разі коли Ви будете розуміти ,що дитина не вступила до ВНЗ , Ви можете подати заяву до школи на вступ до 10 -го класу на вільні місця ( це може бути інша школа) ,головне ,аби місця вільні знайшлися.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Таня Пусикова Клиент 2 года назад

    Спасибо большое. Т.е. я так поняла, если будет место, я могу подать документы в школу даже в сентябре, т.к. в августе директора могут быть в отпуске. Спасибо

    • Винограденко Антон Анатолійович

      Да, но лучше заранее с директором проговорить такую возможность. Думаю, что в школе после 9-го класса учеников не прибавится, а это значит, что свободные места будут.

    • Гончаренко Константин

      Да, Вы можете подать , главное , что бы свободные места были , это может быть любая школа Вашего города, на тот случай если в Вашей школе уже не будет мест свободных.

      Узнать о наличии мест возможно у администрации школ или же обратиться в городской департамент образования и науки.

      З повагою,

      Костянтин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    100%

    Конституция Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...):

    "Стаття 53. Кожен має право на освіту.

    Повна загальна середня освіта є обов'язковою.

    Держава забезпечує доступність і безоплатність дошкільної, повної загальної середньої, професійно-технічної, вищої освіти в державних і комунальних навчальних закладах; розвиток дошкільної, повної загальної середньої, позашкільної, професійно-технічної, вищої і післядипломної освіти, різних форм навчання; надання державних стипендій та пільг учням і студентам...".

    Закон Украины "Про повну загальну середню освіту" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/463-20?find=1&...):

    "Стаття 1. Основні терміни та їх визначення

    1. Для цілей цього Закону наведені терміни вживаються в такому значенні:...

    14) територіальна доступність - сукупність умов, що сприяють забезпеченню права дитини на здобуття якісної повної загальної середньої освіти за кошти державного та місцевого бюджетів у найбільш доступному і наближеному до її місця проживання закладі освіти;

    15) територія обслуговування - адміністративно-територіальна одиниця (її частина, окремі будинки), визначена і закріплена відповідним органом місцевого самоврядування або уповноваженим ним органом за закладом освіти для забезпечення права кожної дитини, яка проживає на цій території, на здобуття початкової та/або базової середньої освіти у найбільш доступному та наближеному до місця проживання дитини закладі освіти;...".

    Условия "ПОРЯД(ку) зарахування, відрахування та переведення учнів до державних та комунальних закладів освіти для здобуття повної загальної середньої освіти" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0564-18#n15) о свободных местах, жребии и т.п., как возможном отказе в приеме ребенка в учебное заведение противоречит Конституции Украины и Закону о полном общем среднем образовании. т.е. явлюяются незаконными. Не ребенок и его родители должны беспокоится о зачислении ребенка в школу, а государство в лице администрации школы, местных органов власти должны обеспечить, как задекларировано Конституцией Украины доступность обучения в ближайшем по месту проживания ребенка учебном заведении. При подаче документов в школу пишите заявление о праве ребенка на образование, обязательность его получения, соблюдения Конституции Украины; при необходимости обращайтесь (в письменном виде, под регистрацию вручения Вашего документа на Вашем экземпляре) в районный, областной орган управления в сфере образования.

    Таня Пусикова Клиент 2 года назад

    Спасибо огромное.

    Таня Пусикова Клиент 2 года назад

    Я должна ещё что то оплатить за консультацию, кроме тех 100 грн, которые перевела на сайт?

    • Винограденко Антон Анатолійович

      Нет, ничего не нужно больше платить :)

      Просто выберите лучший ответ, который вас устроил

      Хорошего вечера!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України