Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 11 июня 2021, вопрос №43561 150₴

Кого відносять до резервістів?

Хто входить до військового резерву? І хто до військового оперативного резерву? Хто до оперативного резерву 1 і хто до 2 черги?

Указ президента "положення про проходження служби у військовому резерві" (назва документа не точна) говорить що до військового резерву входять ті, хто звільнився зі строкової і ті, хто був призваний під час мобілізації. Закон про військовий обов'язок і військову службу, що ті, хто в принципі звільнився з військової служби, а постанова КМУ про "структуру людського резерву" (знову ж таки не точна назва), що є резерв оперативний, мобілізаційний, громадський і т.д.

Короче кажучи, дайте будь ласка відповідь на питання вгорі, бо розібратись я не зміг.

Ответы юристов (4)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго дня, Олеже!

    Відповідно до Положення про проходження громадянами України служби у військовому резерві Збройних Сил України, затвердженому указом Президента України від 29.10.2012 № 618/212 говорить наступне:

    Пункт 3. Громадяни проходять службу у військовому резерві у добровільному порядку, а в особливий період військовослужбовці, які звільнені із строкової військової служби, військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, - в обов'язковому порядку.

    Тобто, резервістами можуть бути у добровільному порядку будь-хто, придатний звичайно за станом здоров'я, а в обов'язковому порядку ті, хто звільнені із строкової військової служби, військової служби за призовом під час мобілізації.

    Пункт 12. В особливий період на службу у військовому оперативному резерві першої черги в обов’язковому порядку зараховуються військовослужбовці, звільнені зі строкової військової служби, військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, які за своїми професійно-психологічними характеристиками і станом здоров’я придатні до служби у військовому резерві та відповідають встановленим вимогам проходження служби у військовому резерві, - на посади відповідно до їх військових звань.

    Вищезазначене Положення не передбачає наявності резервістів другої черги.

    Однак хто такі резервісти другої черги визначено Структурою військового резерву людських ресурсів (додаток до постанови КМУ від 12.11.2014 № 607).

    резерв другої черги, що складається з резерву нарощування та територіального резерву.

    Резерв нарощування включає резервістів та військовозобов’язаних, призначених для комплектування органів військового управління, військових частин, військових навчальних закладів, установ та організацій, які не увійшли до бойового складу Збройних Сил, зокрема тих, що формуються в особливий період (стратегічних резервів), військових навчальних закладів, установ та організацій, нових органів управління, військових частин та підрозділів інших військових формувань.

    Територіальний резерв включає резервістів та військовозобов’язаних, призначених для комплектування військових частин, підрозділів територіальної оборони.

    Адвокат Евгений Александрович

    Добрий день, Олег!

    "Хто входить до військового резерву?

    - У мирний час громадяни України в добровільному порядку укладають з командирами військових частин контракти про проходження служби у військовому резерві, проходять підготовку на навчальних зборах у складі штатних підрозділів під час активних практичних навчань, тренувань.

    На даний час в Україні діє особливий період.

    В особливий період до військового оперативного резерву в обов’язковому порядку зараховуються військовослужбовці, після їх звільнення з військової служби, які за своїми морально-психологічними характеристиками та станом здоров’я придатні до служби у військовому резерві (військової служби). Для ЗС України це дозволяє не допустити втрати обліку підготовлених людських ресурсів, які брали безпосередню участь у бойових діях, що в свою чергу, дозволяє зберегти накопичений бойовий потенціал підрозділів приписавши цих осіб (резервістів) до відповідних підрозділів.

    За статтею 1 та стаття 26-2 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” від 25.03.1992 № 2232-XII (зі змінами):

    Резервісти – особи, які проходять службу у військовому резерві ЗС України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний та воєнний час. Службу у військовому резерві проходять громадяни України, придатні до неї (або до військової служби) за станом здоров’я.

    Наразі, існує два шляхи проходження служби у військовому резерві:

    за контрактом, тобто добровільно (в мирний час та в особливий період);

    в обов’язковому порядку – служба у військовому оперативному резерві (лише на особливий період).

    Резервіст проходить службу у військовому резерві на підставі контракту про проходження служби у військовому резерві, який за визначеною формою від імені держави з ним укладає командир (начальник) військової частини (установи), який має право видавати накази по особовому складу та до повноважень якого належить право призначення на відповідні посади. Один примірник контракту зберігається в особовій справі резервіста, другий – у резервіста.

    Укласти контракт про проходження служби у військовому резерві можуть громадяни України, віком від 18 до 57 років, незалежно від статі, за винятком осіб, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації, а також чоловіки призовного віку. Для цього вони мають пройти професійно-психологічний відбір, за станом здоров’я бути придатними до служби у військовому резерві (або військової служби) та відповідати встановленим вимогам її проходження. Крім того Генеральний штаб ЗС України розглядає категорію резервістів військового оперативного резерву як пріоритетну для укладання цих контрактів.

    Вивчення кандидатів у резервісти в мирний час здійснюється шляхом:

    вивчення особистих якостей, установлення рівня їх освіти та професійної придатності; організації медичного огляду; перевірки фізичної підготовки; проведення заходів професійно-психологічного відбору.

    Під час дії особливого періоду резервістам військового оперативного резерву пропонується укладати контракти про проходження служби у військовому резерві за спрощеним порядком безпосередньо в ході навчальних зборів.

    Контракт, укладений в особливий період, не може бути припиненим або розірваним, а громадянин, який його уклав та який зарахований до військового оперативного резерву, продовжує службу у військовому резерві ЗС України на умовах, визначених законодавством, до завершення особливого періоду.

    Резервісти, які в добровільному порядку уклали контракти про проходження служби у військовому резерві, з обліку резервістів військового оперативного резерву під час дії особливого періоду не виключаються.

    Для резервістів рядового, сержантського та старшинського складу, які укладають контракти формується окрема особова справа резервіста.

    "І хто до військового оперативного резерву"?

    - Стаття 26-2 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” від 25.03.1992 № 2232-XII (зі змінами)

    В особливий період до категорії резервістів військового оперативного резерву в обов’язковому порядку зараховуються особи звільнені з військової служби, які за своїми професійно-психологічними характеристиками і станом здоров’я придатні до служби у військовому резерві (або військової служби).

    Під час дії особливого періоду, всі резервісти, зокрема і ті, які проходять службу у військовому резерві з контрактами, є резервістами військового оперативного резерву

    "Хто до оперативного резерву 1 і хто до 2 черги"?

    - Кабінет Міністрів вніс зміни у структуру військового резерву людських ресурсів, зокрема оперативний резерв другої черги розділили на резерв нарощування та територіальний резерв, а також уточнили визначення мобілізаційного та громадського резерву.

    Так, постановою Кабінет Міністрів України від 17 червня 2020 р. № 495 відповідні зміни внесені до постанови КМУ від 12 листопада 2014 р. № 607 «Про затвердження структури військового резерву людських ресурсів».

    - Резерв першої черги, що включає резервістів та військовозобов’язаних (переважно з досвідом участі в антитерористичній операції та у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях), призначених для доукомплектування органів військового управління, військових частин та підрозділів бойового складу Збройних Сил, органів управління, військових частин та підрозділів інших утворених відповідно до законів України військових формувань, а також правоохоронних органів спеціального призначення, Держспецзв’язку (далі - інші військові формування).

    Резерв другої черги, що складається з резерву нарощування та територіального резерву.

    Резерв нарощування включає резервістів та військовозобов’язаних, призначених для комплектування органів військового управління, військових частин, військових навчальних закладів, установ та організацій, які не увійшли до бойового складу Збройних Сил, зокрема тих, що формуються в особливий період (стратегічних резервів), військових навчальних закладів, установ та організацій, нових органів управління, військових частин та підрозділів інших військових формувань.

    Територіальний резерв включає резервістів та військовозобов’язаних, призначених для комплектування військових частин, підрозділів територіальної оборони.

    Всього доброго!

    Олег Клиент 2 года назад
    переважно з досвідом участі в

    Цікаво у нас пишуться законодавчі акти, що значить "переважно"? Тобто хтось може на власний розсуд визначати чи з досвідом чи без досвіду? І хто цей "хтось"?

    Резерв нарощування включає резервістів та військовозобов’язаних, призначених для комплектування органів військового управління, військових частин, військових навчальних закладів...

    А як дізнатись чи входить конкретна людина в цю категорію чи ні? Хто це визначає?

    Територіальний резерв включає резервістів та військовозобов’язаних, призначених для комплектування військових частин, підрозділів територіальної оборони.

    А тут як дізнатись хто сюди входить?

    • Адвокат Евгений Александрович
      100%

      Олег!

      Як є так і є.

      "Цікаво у нас пишуться законодавчі акти, що значить "переважно"? Тобто хтось може на власний розсуд визначати чи з досвідом чи без досвіду? І хто цей "хтось"?"

      - Це означає, що цим особам надається перевага, у більшості випадків, досвід визначається даними у військовому квитки, де мають місце всі відмітки щодо участі в АТО, ООС, поранення, нагороди та інші дані.

      Визначає той хто приймає рішення - територіальний центр комплектования та соціальної підтримки (нова назва військкомату).

      "А як дізнатись чи входить конкретна людина в цю категорію чи ні? Хто це визначає"?

      - Якщо особа не перебуває на військову обліку, не викликалася до територіальнооо центру комплектования та соціальної підтримки (нова назва військкомату), відносно неї не проведена ВЛК, бесіда з психологом, з наданням висновку, то її не повинні включити до нього.

      Дізнатись - за ознаками згідно до переліку:

      "Резерв нарощування включає резервістів та військовозобов’язаних, призначених для комплектування органів військового управління, військових частин, військових навчальних закладів, установ та організацій, які не увійшли до бойового складу Збройних Сил, зокрема тих, що формуються в особливий період (стратегічних резервів), військових навчальних закладів, установ та організацій, нових органів управління, військових частин та підрозділів інших військових формувань".

      Приймає рішення - територіальний центр комплектования та соціальної підтримки (нова назва військкомату).

      "А тут як дізнатись хто сюди входить?

      - Дізнатись - за ознаками згідно до переліку:

      "Територіальний резерв включає резервістів та військовозобов’язаних, призначених для комплектування військових частин, підрозділів територіальної оборони".

      Приймає рішення - територіальний центр комплектования та соціальної підтримки (нова назва військкомату).

      Якщо особа не перебуває на війському обліку, то не може до нього входити.

      У обох випадках, шляхом надання заяви, поданої відповідно до Закону України "Про звернення громадян" до територіального центру комплектования та соціальної підтримки (нова назва військкомату), можна отримати офіційну інформацію для отримання офіційної інформації щодо конкретної особи з вказаних питань, або за договором про надання правової допомоги з адвокатом, шляхом направлення адвокатського запиту до територіального центру комплектования та соціальної підтримки для отримання офіційної інформації щодо конкретної особи з зазначених питань.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України