Задайте вопрос юристу

827 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 15 июня 2021, вопрос №43743

Как проверить жену на наличие психического расстройства?

Нашему ребенку 4 года. Осенью жена забыла о ребенке на 15 минут, оставив одного около открытого бассейна, что привело к утоплению ребенка и последующей реанимации. Ребенка спасли, но с женой происходит что-то странное. Проверяться на наличие психического расстройства она не хочет. Возможно официально проверить жену у психиатра? Если возможно, тогда как оформить право опекунства на себя?

Ответы юристов (2)

    Пользователь не активен
    Общаться в чате Пользователь не активен 2 года назад

    Адвокат, 5 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрый день! Согласно ст 11 Закону Украины "Про психиатрическую помощь "

    ссылка на закон : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1489-14#Text

    Психіатричний огляд особи може бути проведено без її усвідомленої згоди або без згоди її законного представника у випадках, коли одержані відомості дають достатні підстави для обгрунтованого припущення про наявність у особи тяжкого психічного розладу, внаслідок чого вона:

    вчиняє чи виявляє реальні наміри вчинити дії, що являють собою безпосередню небезпеку для неї чи оточуючих, або

    неспроможна самостійно задовольняти свої основні життєві потреби на рівні, який забезпечує її життєдіяльність, або

    завдасть значної шкоди своєму здоров’ю у зв’язку з погіршенням психічного стану у разі ненадання їй психіатричної допомоги.

    Рішення про проведення психіатричного огляду особи без її усвідомленої згоди або без згоди її законного представника приймається лікарем-психіатром за заявою, яка містить відомості, що дають достатні підстави для такого огляду. Із заявою можуть звернутися родичі особи, яка підлягає психіатричному огляду, лікар, який має будь-яку медичну спеціальність, інші особи.

    Заява про психіатричний огляд особи без її усвідомленої згоди або без згоди її законного представника повинна бути подана у письмовій формі та містити відомості, що обгрунтовують необхідність психіатричного огляду і вказують на відмову особи чи її законного представника від звернення до лікаря-психіатра. Лікар-психіатр має право робити запит щодо надання йому додаткових медичних та інших відомостей, необхідних для прийняття відповідного рішення.

    У невідкладних випадках, коли за одержаними відомостями, що дають достатні підстави для обгрунтованого припущення про наявність у особи тяжкого психічного розладу, внаслідок чого вона: вчиняє чи виявляє реальні наміри вчинити дії, що являють собою безпосередню небезпеку для неї чи оточуючих, або неспроможна самостійно задовольняти свої основні життєві потреби на рівні, який забезпечує її життєдіяльність, заява про психіатричний огляд особи може бути усною. У цих випадках рішення про проведення психіатричного огляду особи без її усвідомленої згоди або без згоди її законного представника приймається лікарем-психіатром самостійно і психіатричний огляд проводиться ним негайно.

    У випадках, коли відсутні дані, що свідчать про наявність обставин, передбачених абзацами другим та третім частини третьої цієї статті, заява повинна бути подана у письмовій формі та містити відомості, що обгрунтовують необхідність проведення такого огляду. У разі встановлення обгрунтованості заяви про психіатричний огляд особи без її усвідомленої згоди або без згоди її законного представника лікар-психіатр направляє до суду за місцем проживання цієї особи заяву про проведення психіатричного огляду особи в примусовому порядку. До заяви додається висновок лікаря-психіатра, який містить обгрунтування про необхідність проведення такого огляду, та інші матеріали. Психіатричний огляд особи проводиться лікарем-психіатром у примусовому порядку за рішенням суду.

    Лікар-психіатр перед проведенням психіатричного огляду зобов’язаний відрекомендуватися особі, яка підлягає огляду, або її законному представнику як лікар-психіатр, назвати своє прізвище, місце роботи та викласти мету огляду.

    Дані психіатричного огляду з висновком про стан психічного здоров’я особи, а також причини звернення до лікаря-психіатра та медичні рекомендації фіксуються у медичній документації.

    Умисне подання заяви про психіатричний огляд особи, що містить завідомо неправдиві або неточні відомості щодо стану психічного здоров’я цієї особи, тягне за собою відповідальність, передбачену законом.

    Для признания ее недееспособной и назначении вашей супруге опекуна - надо обращаться в суд.

    Но для того , чтобы обратиться в суд с таким заявлением, надо чтобы у вас была медицинская документация( заключения психиатра, выписки о том что она находилась на лечении в психиатрической больнице и т.д.).

    В ходе судебного рассмотрения вашего заявления по данному факту, супруге назначат психиатрическую экспертизу . Психиатрическая экспертиза установит является ли ваша супруга недееспособной.Исходя из этого решится вопрос о назначении ей опекуна. Опекунов назначают из близких родственников, поэтому есть все шансы что именно Вы будете ее опекуном.

    Босак Назар Орестович
    Общаться в чате Босак Назар Орестович 2 года назад

    Юрист, г. Львов, 8 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрий вечір. Примусове надання психіатричної допомоги всупереч волі особи можливе через суд. Це-окреме провадження в рамках цивільного судочинства. Ваша дружина, можливо, не психічно хвора, а вчинила правопорушення.

    Ви можете звертатись до мене для надання додаткових юридичних послуг з цього питання.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України