Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 23 июня 2021, вопрос №43972 250₴

Ответственность супруга/супруги за залог

Добрый день!

Помогите, пожалуйста, разобраться

Муж хочет отдать под залог машину, чтобы взять в долг сумму, в два раза превышающую стоимость машины.
Мне, как жене, нужно дать разрешение на залог у нотариуса

Вопросы:
1. Я таким образом даю разрешение только на отдачу имущества под залог или даю разрешение на этот большой долг?
2. Должна ли я буду выплачивать этот долг?
3. Есть ли возможность отдать мужу в полное распоряжение машину, чтобы он мог ее заложить, а долг не отразился на мне?

Благодарю

Ответы юристов (8)

    Каландирець Артем Віталійович

    Добрый день, Ирина!

    1. Для получения кредитов или на передачу имущества в залог украинцам необходимо предоставить согласие своих супругов. Такое решение вынес Верховный суд, сообщается в Едином реестре судебных решений.

    По решению Большой палаты ВС, заемщик обязан предоставить нотариально заверенное разрешение всех совладельцев имущества на оформление кредита.

    «Имущество, находящееся в общей собственности, может быть передано в ипотеку только по нотариально заверенному согласию всех совладельцев», — говорится в постановлении.

    Если будущий заемщик такого разрешения не получил, то он должен выделить свою часть имущества, оформить отдельное право собственности и только после этого отдавать его в залог.

    2. Жена обязана платить по актуальным долгам бывшего мужа, если принимала непосредственное участие в договоре займа, взяв на себя роль созаемщика или поручителя. В остальных случаях обязанность погашать задолженность бывшего члена семьи не наступает.

    Независимо от семейного статуса жена не обязана платить кредит мужа:

    • Если она не является получателем по договору кредитования.

    • Если договор не предусматривает солидарную ответственность.

    • Если общее имущество не использовалось в качестве залога.

    Когда кредит оформлен на мужа без участия или согласия жены, а деньги потрачена не на семейные, а на личные цели, от погашения чужой задолженности можно спокойно отказываться. В случае судебного разбирательства доказывать причастность второй половинки к заимствованию обязан заемщик, который подписал договор.

    3. По этому вопросу Вам лучше проконсультировать в нотариуса.

    Карпенко Андрей Владимирович
    20%

    Добрый день!

    Согласно части 1 статьи 60 Семейного кодекса (СК) Украины имущество, приобретенное супругами за время брака, принадлежит жене и мужу на праве общей совместной собственности независимо от того, что один из них не имел по уважительной причине (обучение, ведение домашнего хозяйства, уход за детьми, болезнь и т.п.) самостоятельного заработка (дохода). Считается, что каждая вещь, приобретенная за время брака, кроме вещей индивидуального пользования, является объектом права общей совместной собственности супругов.

    Принадлежность имущества к объектам права общей совместной собственности определена статьей 61 СК Украины, согласно части 3 которой если одним из супругов заключен договор в интересах семьи, то деньги, иное имущество, в том числе гонорар, выигрыш, полученные по этому договору, являются объектом права общей совместной собственности супругов.

    Норма части 3 статьи 61 СК Украины корреспондируется с частью 4 статьи 65 СК Украины, которая предусматривает, что договор, заключенный одним из супругов в интересах семьи, создает обязанности для второго из супругов, если имущество, полученное по договору, использовано в интересах семьи.

    При таких обстоятельствах по нормам семейного законодательства условием принадлежности имущества, полученного по договору, заключенному одним из супругов, к объектам общей совместной собственности супругов является определенная законом цель заключения договора — интересы семьи, а не собственные, не связанные с семьей интересы одного из супругов.

    Таким образом, у супругов кроме права общей совместной собственности на полученные денежные средства и приобретенную недвижимость в результате заключения кредитного договора также возникает обязательство в интересах семьи в виде возврата кредитных средств, исполнение которого супруги осуществляют солидарно.

    Ниже ответы на Ваши вопросы:

    1. Вы даете разрешение, на то, чтобы Ваш муж взял кредит под залог машины.

    2. Вы с мужем будете нести солидарную ответственность по возврату долга.

    3. Заключите у нотариуса с мужем Договор о разделе имущества, в котором укажите, что автомобиль является личной собственностью Вашего мужа. В таком случае Вам не надо будет давать разрешение на отдачу авто под залог.

    Но, если кредит берется Вашим мужем в интересах семьи, Вы с ним будете нести солидарную ответственность по возврату долга.

    Для ответа на Ваш вопрос недостаточно информации - необходимо понимать, для чего Ваш муж берет деньги в долг.

    Пуха Наталія ТендерОк
    16%

    Доброго Дня

    Щодо ваших запитань

    Так як вірно зазначено Вам колегами дійсно при укладення договору застави для отримання договору кредиту необхідна згода іншого з подружжя, якщо майно є спільною сумісною власністю, зазначену згоду ви надаєте письмово у нотаріуса.

    Тобто до договору буду оформлено окремий документ у нотаріуса, що ви надаєте згоду на укладення зазначеного договору, тобто сам документ містить інформацію, що ви надаєте чоловіку згоду виключно на укладення зазначеного договору.

    При посвідченні правочинів щодо розпорядження спільним майном, які підлягають нотаріальному посвідченню та (або) державній реєстрації, якщо правовстановлювальний документ оформлений на одного із співвласників, нотаріус вимагає письмову згоду інших співвласників. Згода на укладення таких правочинів повинна бути посвідчена нотаріально.

    Договори щодо належного подружжю на праві спільної сумісної власності майна, які потребують нотаріального посвідчення і (або) державної реєстрації, а також правочини щодо іншого цінного майна можуть бути посвідчені нотаріусом за наявності письмової згоди другого з подружжя. Згода на укладення такого договору повинна бути посвідчена нотаріально. Про наявність згоди другого подружжя зазначається в тексті договору з посиланням на реєстровий номер, за яким ця згода посвідчена, та дату її посвідчення. Розірвання шлюбу не припиняє права спільної сумісної власності на майно, набуте за час шлюбу.

    Тобто ви надаєте нотаріусу

    - Паспорт.

    - Довідка (картка) про присвоєння ідентифікаційного номеру Державного реєстру фізичних осіб – платників податків та інших обов’язкових платежів; якщо особа через свої релігійні або інші переконання відмовилась від прийняття ідентифікаційного номера – паспорт з відміткою про наявність у особи права здійснювати будь-які платежі без ідентифікаційного номера.

    - Свідоцтво про реєстрацію шлюбу.

    Щодо питань и повинні ви будете віддавати кредит, і чи є у вас можливість віддати авто, щоб це не вплинуло на ваші інтереси, то зазначу

    Що зобов'язання виникають за кредитним договором:

    за кредитним договором кредит бере ваш чоловік, відповідно зобовязання по сплаті кредиту виникають у чоловіка, у вас не виникнуть, якщо ви не є поручителем за даним кредитом, тобто зобовязань по сплати у вас кредиту не виникає, зобовязаня на вас ніде не відображаються.

    На що рекомендую звернути увагу, так це мета кредитування вашого чоловіка, якщо він на спільні потреби, то у вас може виникнути соліданна відповідальність.

    Щодо можливості віддати чоловіку частину власності авто , то зазначене реалізувати складно, вам простіше просто надати згоду що ви не заперечуєте проти укладення договору.

    Успіхів

    Токмач Галина Николаевна

    Здравствуйте. Это разрешение на залог. Но вы как жена будете нести солидарную ответственность с мужем, если только не докажете, что деньги были потрачены на собственные нужды мужа, а не всей семьи.

    С уважением, юрист Галина Токмач...

    Костромина Виктория
    14%

    Вопросы:

    1. Я таким образом даю разрешение только на отдачу имущества под залог или даю разрешение на этот большой долг? нужно согласие на залог если это совместное имущество

    2. Должна ли я буду выплачивать этот долг? нет

    3. Есть ли возможность отдать мужу в полное распоряжение машину, чтобы он мог ее заложить, а долг не отразился на мне? да

    Гончаренко Константин
    16%

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    У Вас авто наразі є спільно нажитим майном за час шлюбу і Ваша згода необхідна чоловіку для укладання кредитного правочину.

    Якщо Ви надасте згоду то будете нести солідарну відповідальність за боргами, потім необхідно документально підтвердити , що кредит не був використаний у інтересах сім ї, а пішов на особисті потреби Вашого чоловіка - це буде судовий процес, довго , дорого і не завжди на користь позивача. У такому разі на підставі рішення суду Ви зможете не виплачувати кредит чоловіка.

    Якщо це авто оформлено на Вас , то подаруйте чи продайте його Вашому чоловіку за нотаріальним договором дарування чи купівлі- продажу.

    З моменту оформлення договору дарування - це буде виключно власність чоловіка, а далі він може робити з авто , що забажає.

    Ви не будете відповідати за його майно.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Савченко Олександр
    16%
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрий день, Ірино!

    1. Я таким образом даю разрешение только на отдачу имущества под залог или даю разрешение на этот большой долг? - фактично і на кредит/позику, так як застава є способом забезпечення виконання зобов'язання.

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15/conv#n2...):

    Стаття 546. Види забезпечення виконання зобов'язання

    1. Виконання зобов'язання може забезпечуватися неустойкою, порукою, гарантією, заставою, притриманням, завдатком, правом довірчої власності

    Стаття 572. Поняття застави

    1. В силу застави кредитор (заставодержатель) має право у разі невиконання боржником (заставодавцем) зобов'язання, забезпеченого заставою, одержати задоволення за рахунок заставленого майна переважно перед іншими кредиторами цього боржника, якщо інше не встановлено законом (право застави).

    Стаття 577. Нотаріальне посвідчення договору застави та реєстрація застави

    1. Якщо предметом застави є нерухоме майно, а також в інших випадках, встановлених законом, договір застави підлягає нотаріальному посвідченню, крім випадків, установлених законом.

    2. Застава нерухомого майна підлягає державній реєстрації у випадках та в порядку, встановлених законом.

    Стаття 578. Застава майна, що є у спільній власності

    1. Майно, що є у спільній власності, може бути передане у заставу лише за згодою усіх співвласників.

    Стаття 584. Зміст договору застави

    1. У договорі застави визначаються суть, розмір і строк (термін) виконання зобов’язання, забезпеченого заставою, тa (або) посилання на договір чи інший правочин, яким встановлено основне зобов’язання, подається опис предмета застави, а також визначаються інші умови, погоджені сторонами договору.

    2. Должна ли я буду выплачивать этот долг? - кошти повинен повертати позичальник (тобто, ваш чоловік). Однак, за частиною четвертою статті 65 СК України договір, укладений одним із подружжя в інтересах сім`ї, створює обов`язки для другого з подружжя, якщо майно, одержане за договором, використане в інтересах сім`ї. У такому випадку подружжя (чоловік разом з Вами) має відповідати за такими зобов`язаннями солідарно усім своїм майном.

    Крім того, зверніть увагу на наступне.

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15/conv#n2...):

    Стаття 589. Правові наслідки невиконання зобов'язання, забезпеченого заставою

    1. У разі невиконання зобов'язання, забезпеченого заставою, заставодержатель набуває право звернення стягнення на предмет застави.

    2. За рахунок предмета застави заставодержатель має право задовольнити в повному обсязі свою вимогу, що визначена на момент фактичного задоволення, включаючи сплату процентів, неустойки, відшкодування збитків, завданих порушенням зобов'язання, необхідних витрат на утримання заставленого майна, а також витрат, понесених у зв'язку із пред'явленням вимоги, якщо інше не встановлено договором.

    3. Есть ли возможность отдать мужу в полное распоряжение машину, чтобы он мог ее заложить, а долг не отразился на мне? - це не матиме значення, якщо кошти позичаються та будуть використані в інтересах сім'ї, а не на особисті потреби вашого чоловіка.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!

    Крикун Сергій  Павлович
    18%

    Гражданский кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    "Стаття 346. Підстави припинення права власності

    1. Право власності припиняється у разі:...

    1) відчуження власником свого майна;

    2) відмови власника від права власності;...

    Стаття 347. Відмова від права власності

    1. Особа може відмовитися від права власності на майно, заявивши про це або вчинивши інші дії, які свідчать про її відмову від права власності.

    2. У разі відмови від права власності на майно, права на яке не підлягають державній реєстрації, право власності на нього припиняється з моменту вчинення дії, яка свідчить про таку відмову.

    3. У разі відмови від права власності на майно, права на яке підлягають державній реєстрації, право власності на нього припиняється з моменту внесення за заявою власника відповідного запису до державного реєстру." -

    право собственности включает, предполагает 3 полномочия: владение, пользование, распоряжение. Поэтому, как Вы пишите: "отдать мужу в полное распоряжение машину...", будет недостаточно и не будет означать отчуждение своего имущества (например, дарения) или отказ от права собственности.

    Семейный кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14#Text):

    "Стаття 65. Право подружжя на розпоряджання майном, що є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя...

    2. При укладенні договорів одним із подружжя вважається, що він діє за згодою другого з подружжя. Дружина, чоловік має право на звернення до суду з позовом про визнання договору недійсним як такого, що укладений другим із подружжя без її, його згоди, якщо цей договір виходить за межі дрібного побутового...." -

    с одной стороны, дав согласие на залог машины, Вы формально даете согласие на займ, т.е. берете ответственность по этому займу; с другой стороны, в случае отказа Вы вправе обжаловать сделку мужа в суде как недействительную.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України