Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 24 июня 2021, вопрос №44023 150₴

По документам мать одиночка,вышла замуж, как оформить ребёнка на мужа?

Підскажіть будь-ласка якщо за документами я одинока мати вийшла заміж і чоловік хоче оформити батьківство. Як це правильно зробити?

Ответы юристов (10)

    Тимченко Анастасия Александровна

    Доброго дня. Якщо ві вийшли заміж за біологічного батька своєї дитини, то він може подати до РАГСу заяву про визнання батьківства (тільки якщо ви при реєстрації дитини не вказували батьком дитини іншого чоловіка). В іншому разі вашому чоловіку потрібно пройти через суд процедуру по всиновленню

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго дня, Наталіє!

    Потрібно знати одну надважливу деталь: чи встановлювався факт батьківства при народженні дитини? Тобто хто записаний батьком дитини у свідоцтві про народження.

    Якщо там є записи про батька, то оформити батьківство Ваш чоловік НЕ зможе, оскільки батько у дитини є.

    Тільки всиновлення, а не встановлення батьківства.

    Винограденко Антон Анатолійович
    33.3%

    Доброго дня!

    Вам потрібно звернутись з відповідною заявою до Служби у справах дітей (вони створюються при місцевих та районних адміністраціях).

    До заяви додаються такі документи:

    1) копія паспорта або іншого документа, що посвідчує особу (у двох примірниках);

    2) копія свідоцтва про шлюб;

    3) висновок про стан здоров'я, складений за спеціальною формою;

    4) довідка про наявність чи відсутність судимості для кожного заявника, видана територіальним центром з надання сервісних послуг МВС;

    5) копія свідоцтва про народження дитини;

    6) письмова згода того з подружжя, дитину якого усиновлює інший з подружжя, та документ, який засвідчує відсутність другого з батьків дитини (копія свідоцтва про смерть або довідка про смерть, видана органом реєстрації актів цивільного стану, копія рішення суду про позбавлення батьківських прав, про визнання недієздатним або безвісно відсутнім, довідка з органу реєстрації актів цивільного стану щодо запису відомостей про батька дитини тощо);

    Протягом 10 днів з дня подачі всіх документів вони перевіряються, проводиться бесіда, з’ясовується згода дитини на усиновлення (за можливості), перевіряються умови проживання тощо і в результаті готується відповідний висновок про можливість усиновлення.

    Після отримання відповідного висновку (з пакетом поданих Вами документів, що повертаються Вам) Ви подаєте заяву про усиновлення до суду. В цій же заяві можуть бути зазначені клопотання про зміну прізвища дитини.

    Кінець процедури усиновлення – отримання позитивного рішення суду про задоволення Вашої заяви про усиновлення дитини.

    Карпенко Андрей Владимирович
    16.7%

    Добрый день!

    В Вашем случае это усыновление.

    Приоритетное право на усыновление ребенка имеют:

    • граждане Украины
    • лица, состоящие в браке (супруги)
    • семья в которой воспитывается ребенок
    • муж матери ребенка или новая жена отца детей
    • родственники ребенка (независимо от места их проживания)
    • лица, усыновляющие нескольких детей, являющихся братьями, сестрами

    Усыновление ребенка осуществляется с добровольного согласия его биологических родителей. Решение должно быть осознанным и не преследовать корыстных мотивов (плата за согласие на усыновление ребенка не допустима). Согласие родителей оформляется в письменном виде и удостоверяется нотариусом. В статье 219 Семейного кодекса перечислены основания, которые допускают проведение усыновления без согласия родителей. Разрешение не требуется, если они:

    • неизвестны
    • лишены родительских прав
    • признаны недееспособными или безвестно отсутствующими
    • в течение 2 месяцев после рождения ребенка не забрали его и запись о них в Книге регистрации рождений сделана в соответствии со ст. 135 СКУ
    • более 6 месяцев не проживают с ребенком и без уважительных причин не участвуют в его воспитании и содержании, не проявляют родительского внимания и заботы

    Процесс усыновления ребенка в Украине

    Этап 1. Начинать процесс нужно с обращения в службу по делам детей по месту жительства и получения статуса кандидата в усыновители. Первый шаг к усыновлению — подача письменного заявления потенциальных родителей и пакета документов для усыновления (удочерения):

    • копия паспорта
    • копия свидетельства о браке
    • справка о наличии или отсутствии судимости
    • заключение о состоянии здоровья каждого заявителя
    • нотариально заверенное письменное согласие второго супруга на усыновление
    • справка о заработной плате (за последние шесть месяцев) или декларация о доходах
    • документ, подтверждающий право собственности или пользования жилым помещением

    Этап 2. В течение 10 рабочих дней с момента подачи заявления, служба по делам детей проводит тщательную проверку документов, составляет акт обследования жилищно-бытовых условий потенциальных родителей, проводит с ними беседу и выясняет мотивы усыновления, а также отношение к воспитанию детей. После принятия решения заявителям выдается заключение вместе с документами на усыновление ребенка, на основании которых они могут обращаться в службу по делам детей в любой области Украины для установления контакта с ребенком. При этом стоит помнить, что срок действия документов об усыновлении составляет один год со дня их выдачи.

    Этап 3. Ознакомление кандидатов в усыновители с данными детей, которые могут быть усыновлены и последующее личное знакомство с ребенком. Кандидаты в усыновители, помимо общения с детьми, имеют право ознакомиться с документами, содержащимися в личном деле ребенка, его медицинской картой, историей жизни, особенностями его развития, поведения, навыками и чертами характера.

    Этап 4. Обращение в службу по делам детей по месту пребывания ребенка и подача заявления о желании усыновить его. Заявление составляется на государственном языке, с указанием Ф.И.О., места жительства усыновителей, а также фамилии, имени, отчества, возраста и места нахождения ребенка.

    Этап 5. Рассмотрение службой по делам детей заявления кандидатов в усыновители и вынесение заключения о целесообразности усыновления и соответствии его интересам ребенка. Данное заключение выдается усыновителям под расписку и является основанием для обращения в суд.

    При рассмотрении дел об усыновлении (удочерении) детей в Украине, суд, в первую очередь, должен исходить из интересов ребенка, поэтому детально изучаются все обстоятельства, имеющие существенное значение, в частности: состояние здоровья и материальное положение усыновителя, его семейное положение и условия проживания, отношение к воспитанию ребенка; мотивы усыновления. Кроме того, принимается во внимание личность ребенка и состояние его здоровья, отношения с потенциальным усыновителем.

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Згідно до ст. 125 Сімейного кодексу України,

    якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від матері визначається на підставі документа закладу охорони здоров'я про народження нею дитини.

    Якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від батька визначається:

    1) за заявою матері та батька дитини;

    3) за рішенням суду.

    Тобто, є декілька способів визання батьківства щодо дитини.

    1. За спільною заявою матері та батька дитини в порядку статті 126 Сімейного кодексу України.

    Так згідно до вказаної статті Кодексу, походження дитини від батька визначається за заявою жінки та чоловіка, які не перебувають у шлюбі між собою. Така заява може бути подана як до, так і після народження дитини до органу державної реєстрації актів цивільного стану.

    2. За заявою чоловіка, який вважає себе батьком дитини в порядку статті 128 Сімейного кодексу України , тобто в судовому порядку. Так, якщо чоловік вважає себе батьком дитини, а цей факт оспорюється мамою дитини, визнання батьківства в такому випадку встанюється у судовому порядку.

    Так згідно до вказаної статті Кодексу, за відсутності заяви, право на подання якої встановлено

    статтею 126 цього Кодексу, батьківство щодо дитини може бути визнане за рішенням суду.

    Підставою для визнання батьківства є будь-які відомості, що засвідчують походження дитини від певної особи, зібрані відповідно до

    Цивільного процесуального кодексу України.

    Позов про визнання батьківства може бути пред'явлений особою, яка вважає себе батьком дитини.

    Позов про визнання батьківства приймається судом, якщо запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до

    частини першої статті 135 цього Кодексу.

    Таким чином, якщо між батьком та матер'ю дитини немає згоди щодо подання спільної заяви до органу державної реєстрації актів цивільного стану, то в такому випадку батько в порядку ст. 128 Сімейного кодесу України, має право звернутися до суду з відповідною позовною заявою про визнання батьківства щодо дитини, якщо він вважає себе його батьком. Доказами у справі можуть бути показання свідків, спільні фотографії, у деяких випадках-тест ДНК.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    33.3%

    Добрий вечір!

    Так, визнання батьківства — це волевиявлення особи, яка вважає себе батьком дитини і це одне з найактуальніших питань у сімейному праві України. Адже факт походження дитини від даного чоловіка спричиняє необхідність виконання обов'язків батька, визначених українським законодавством. За загальним правилом, у випадку, коли мати і батько перебувають між собою у зареєстрованому шлюбі, презюмується, що дитина походить від подружжя. У випадку, якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, відповідно до ч. 2 статті 125 Сімейного кодексу України (далі - СК України) походження дитини від батька визначається або за спільною заявою матері та батька дитини або за рішенням суду.

    Згідно ст.ст. 124, 126 СК України, якщо дитина народилася до спливу десяти місяців від дня припинення шлюбу або визнання шлюбу недійсним, але після реєстрації повторного шлюбу її матері з іншою особою,вважається, що батьком дитини є чоловік її матері у повторному шлюбі. Батьківство попереднього чоловіка може бути визначене на підставі його спільної заяви з чоловіком у повторному шлюбі або за рішенням суду. Походження дитини від батька визначається за заявою жінки та чоловіка, які не перебувають у шлюбі між собою. Така заява може бути подана як до, так і після народження дитини до органу державної реєстрації актів цивільного стану.

    Якщо заява про визнання батьківства не може бути подана особисто, вона може бути подана через представника або надіслана поштою, за умови її нотаріального засвідчення. Повноваження представника мають бути нотаріально засвідчені.

    Перелік необхідних документів:
    1. cпільна заява батьків дитини про встановлення батьківства в письмовій формі.
    2. паспорти або паспортні документи, що посвідчують особи батьків (одного з них);
    3. документ, що підтверджує сплату державного мита.
    Якщо документ, що посвідчує особу одного з батьків, з поважних причин не може бути пред'явлений, то орган державної реєстрації актів цивільного стану не вправі відмовити в державній реєстрації народження дитини. Відомості про другого з батьків у цьому разі зазначаються на підставі свідоцтва про шлюб.Всього доброго!

    Костромина Виктория

    Підскажіть будь-ласка якщо за документами я одинока мати вийшла заміж і чоловік хоче оформити батьківство. Як це правильно зробити?

    обратиться с мужем в загс и подать заявление на признание отцовства

    Савченко Олександр
    16.7%
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрий день, Наталія!

    Якщо Ви є одинокою матір'ю (запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до частини першої статті 135 цього СК України) і вийшли заміж за біологічного батька дитини, то він вже не зможе подати в РАЦС заяву про визнання себе батьком дитини. Потрібно буде звертатися до суду з позовом про визнання батьківства. Якщо ж Ви вийшли заміж не за біологічного батька дитини, то для оформлення батьківства доведеться проходити процедуру усиновлення.

    Сімейний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14/conv#n...):

    Стаття 128. Визнання батьківства за рішенням суду

    1. За відсутності заяви, право на подання якої встановлено статтею 126 цього Кодексу, батьківство щодо дитини може бути визнане за рішенням суду.

    2. Підставою для визнання батьківства є будь-які відомості, що засвідчують походження дитини від певної особи, зібрані відповідно до Цивільного процесуального кодексу України.

    3. Позов про визнання батьківства може бути пред'явлений матір'ю, опікуном, піклувальником дитини, особою, яка утримує та виховує дитину, а також самою дитиною, яка досягла повноліття.

    Позов про визнання батьківства може бути пред'явлений особою, яка вважає себе батьком дитини.

    4. Позов про визнання батьківства приймається судом, якщо запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до частини першої статті 135 цього Кодексу.

    Інформація щодо усиновлення одним з подружжя дитини іншого з подружжя - https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/%D0%A3%D1%8...

    Звертайтесь, якщо буде потрібна допомога.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!

    Крикун Сергій  Павлович

    Семейный кодекс Украины (СК; https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14#Text):

    "Стаття 128. Визнання батьківства за рішенням суду

    1. За відсутності заяви, право на подання якої встановлено статтею 126 цього Кодексу, батьківство щодо дитини може бути визнане за рішенням суду.

    2. Підставою для визнання батьківства є будь-які відомості, що засвідчують походження дитини від певної особи, зібрані відповідно до Цивільного процесуального кодексу України.

    3. Позов про визнання батьківства може бути пред'явлений матір'ю, опікуном, піклувальником дитини, особою, яка утримує та виховує дитину, а також самою дитиною, яка досягла повноліття.

    Позов про визнання батьківства може бути пред'явлений особою, яка вважає себе батьком дитини.

    4. Позов про визнання батьківства приймається судом, якщо запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до частини першої статті 135 цього Кодексу.".

    Анализ данной статьи СК позволяет сделать заключение, вывод, что признание отцовства является мерой оформления отцом ребенка мужчины, не согласного с добровольным признанием отцовства, против его воли, что не соответствует обстоятельствам из вопроса - т.е. надлежащим способом оформления ребенка в данном случае является, как я считаю, усыновление.

    "Стаття 207. Поняття усиновлення

    1. Усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім'ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду, крім випадку, передбаченого статтею 282 цього Кодексу...

    Стаття 213. Особи, які мають переважне перед іншими право на усиновлення дитини

    1. За наявності кількох осіб, які виявили бажання усиновити одну і ту ж дитину, переважне право на її усиновлення має громадянин України:

    1) в сім'ї якого виховується дитина;

    2) який є чоловіком матері, дружиною батька дитини, яка усиновлюється;..." -

    оба приведенные условия соответствуют обстоятельствам по вопросу.

    Крижановська Єлізавета Сергіївна

    Доброго дня! Для вирішення вказаного питання Вам необхідно звернутися з позовною заявою до суду про всиновлення, обовязковим є висновок служби у справах дітей про доцільність всиновлення на підставі чого суд винесе рішення.Вдалого вам вирішення вашого питання.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України