Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 26 июня 2021, вопрос №44091 350₴

Як доказати при розподілі майна що рахунком в банку користувалась власниця магазину?

Доброго дня, підкажіть будь ласка я працювала в магазині і власниця оформила мене ФОП,а також відкрила на мене рахунок в банку коштами розпоряджалась вона, тепер я розлучаюсь з чоловіком і він вимагає поділу коштів з рахунка які навіть не були моїми.Чи можна доказати що коштами розпоряджалась не я, і ні разу кошти не знімала.Власниця готова написати розписку, чи приймуть її до уваги?

Ответы юристов (22)

    Бондарь Владимир Борисович
    Бондарь Владимир Борисович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 26 лет опыта

    Доброго дня, Тетяно! У Вашій ситуації дійсно слід доказувати, що кошти ФОП це не спільні кошти подружжя. Важливо не лише щоб власниця написала розписку, але й виступила свідком в суді. Проте, є багато нюансів, що і як вона повинна казати. Про те, що перспектива у Вашому випадку є може свідчити наступна судова практика, яку я цитую:

    Майно ФОП придбане за кошти від своєї діяльності слід розглядати як особисту приватну власність, яка не підлягає поділу між подружжям при розлученні

    Правовий висновок ВСУ у справі № 6-1327цс 15:

    Із змісту нормативних положень глав 7 та 8 СК України, власність у сім'ї існує у двох правових режимах: спільна сумісна власність подружжя та особиста приватна власність кожного з подружжя, залежно від якого регулюється питання розпорядження таким майном.

    Підстави набуття права спільної сумісної власності подружжя (тобто перелік юридичних фактів, які складають підстави виникнення права спільної сумісної власності на майно подружжя) визначені в статті 60 СК України.

    За змістом цієї норми майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловіку на праві спільної сумісної власності.Таким чином, належність майна до спільної сумісної власності подружжя визначається не тільки фактом придбання його під час шлюбу, але і спільною участю подружжя коштами або працею в набутті майна. Застосовуючи цю норму права (статті 60 СК України) та визнаючи право спільної сумісної власності подружжя на майно, суд повинен на підставі доказів встановити не тільки факт набуття майна під час шлюбу, але й той факт, що джерелом його набуття є спільні сумісні кошти подружжя або їх спільна праця.

    Відповідно до статті 63 СК України, дружина та чоловік мають рівні права на володіння, користування і розпоряджання майном, що належить їм на праві спільної сумісної власності, якщо інше не встановлено домовленістю між ними.Право подружжя на розпоряджання майном, що є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя регулюється положеннями статті 65 СК України.

    Так, статтею 65 СК України визначено, що дружина, чоловік розпоряджаються майном, що є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя, за взаємною згодою. При укладенні договорів одним із подружжя вважається, що він діє за згодою другого з подружжя. Дружина, чоловік має право на звернення до суду з позовом про визнання договору недійсним як такого, що укладений другим із подружжя без її, його згоди, якщо цей договір виходить за межі дрібного побутового. Для укладення одним із подружжя договорів, які потребують нотаріального посвідчення і (або) державної реєстрації, а також договорів стосовно цінного майна, згода другого з подружжя має бути подана письмово. Згода на укладення договору, який потребує нотаріального посвідчення і (або) державної реєстрації, має бути нотаріально засвідчена. Договір, укладений одним із подружжя в інтересах сім'ї, створює обов'язки для другого з подружжя, якщо майно, одержане за договором, використане в інтересах сім'ї.Згідно із частинами 1, 2 статті 52 ЦК України, фізична особа - підприємець відповідає за зобов'язаннями, пов'язаними з підприємницькою діяльністю, усім своїм майном, крім майна, на яке згідно із законом не може бути звернено стягнення; фізична особа - підприємець, яка перебуває у шлюбі, відповідає за зобов'язаннями, пов'язаними з підприємницькою діяльністю, усім своїм особистим майном і часткою у праві спільної сумісної власності подружжя, яка належатиме їй при поділі цього майна.

    Отже, майно фізичної особи – підприємця, яке придбане за кошти від своєї діяльності підприємця і не в інтересах сім'ї та використовується в його підприємницькій діяльності з метою отримання прибутку, слід розглядати як його особисту приватну власність, відповідно до ст. 57 СК України, а не як об'єкт спільної сумісної власності подружжя, який підпадає під регулювання ст. ст. 60, 61 СК України.

    Постанова ВСУ у справі № 6-1327цс15 від 18 травня 2016р.

    http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/58496608

    Всього Вам найкращого. Маю надію, що консультація буде корисною. За необхідності більш детального розбору Вашого випадку звертайтесь за особистою консультацією.

    Бондарь Владимир Борисович
    Бондарь Владимир Борисович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 26 лет опыта

    Здається, посилання, яке я навів у тексті основної консультації веде лише на головну сторінку Єдиного державного реєстру судових рішень, Ось посилання на реєстр судових рішень, яке має працювати https://reyestr.court.gov.ua/Review/58496608

    Бондарь Владимир Борисович
    Бондарь Владимир Борисович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 26 лет опыта

    Тобто, пані Тетяно, Вам слід довести в суді, що кошти ФОП - це не кошти сім'ї, жодних внесків Ви в діяльність ФОПа не робили і, відповідно, Ваш чоловік також. Звичайно, ваша власниця навряд чи скаже, що вона фіктивно зареєструвала ФОП на Вас, щоб уникнути додаткових витрат щодо внесків до бюджету, оскільки в неї можуть бути проблеми із контролюючими органами. Проте, тут може бути досить пристойна версія про вашу певну спільну діяльність із вашою власницею. Як я вже зазначав, - досить багато нюансів.

    Юрій
    Юрій 2 года назад

    Юрист, г. Киев, 6 лет опыта

    Доброго дня!

    Необхідно пред‘явити позов про визнання договору банківського рахунку фіктивним і вимагати визнання його недійсним.

    Після відкриття провадження у справі про визнання договору банківського рахунку фіктивним, провадження у справі про поділ спільного майна подружжя необхідно зупинити, про що заявити в суді

    Гончаренко Константин
    10%
    Гончаренко Константин 2 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    Вам необхідно у суді довести факт того,що майно фізичної особи – підприємця, яке придбане за кошти від своєї діяльності підприємця і не в інтересах сім'ї та використовується в його підприємницькій діяльності з метою отримання прибутку, слід розглядати як його особисту приватну власність, відповідно до ст. 57 СК України, а не як об'єкт спільної сумісної власності подружжя, який підпадає під регулювання ст. ст. 60, 61 СК України.

    Постанова ВСУ у справі № 6-1327цс15 від 18 травня 2016р.

    Було б добре аби власник магазину подала суду розписку ,про порядок використання нею коштів, а також письмові пояснення того як використовувалися кошти та ким, можливо виступила свідком.

    Також можете подати окремий позов,щодо визнання рахунку відкритого на Вас фіктивним. До моменту винесення рішення суду про фіктивність рахунку, провадження по справі про поділ майна ,має бути призупинено. Про цей факт Вам необхідно подати клопотання письмово суду.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Шишкин Алексей Юрьевич
    7.1%
    Шишкин Алексей Юрьевич 2 года назад

    Юрист, г. Харьков, 32 года опыта

    В данном случае соглашусь с коллегами по поводу судебной практики. Но хотел бы добавить, что денежные средства предпринимателя , в том числе и счет открытый в банке для осуществление предпринимательской деятельности нельзя считать общей собственностью супругов, поскольку он имеет специальное назначение и используется для оплаты товаров, услуг, уплаты налогов и других бюджетных платежной. Те денежные средства, которые предприниматель приносит в семью для использования в общих целях вот они и являются совместными имуществом. И ещё не рекомендую привязывать в дело хозяйку бизнеса. Пусть ваш муж доказывает своё право на эти деньги как сможет. А то что вы фиктивный предприниматель вам может навредить.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Добрий вечір, Тетяна!

    Майно фізичної особи – підприємця, яке придбане та використовується в його підприємницькій діяльності з метою одержання прибутку, слід розглядати як його особисту приватну власність, відповідно до ст. 57 СК України, а не як об’єкт спільної сумісної власності подружжя, який підпадає під регулювання ст. ст. 60, 61 СК України. Належність майна до спільної сумісної власності подружжя визначається не тільки фактом придбання його під час шлюбу, але і спільністю участі подружжя коштами або працею в набутті майна. Тобто, застосовуючи цю норму права (ст. 60 СК України) та визнаючи право спільної сумісної власності подружжя на майно, суд повинен установити не тільки факт набуття майна під час шлюбу, але й той факт, що джерелом його набуття є спільні сумісні кошти або спільна праця подружжя.

    Крім розписки, власниця магазину за Вашою заявою може бути допитана в суді у якості свідка.

    Всього доброго!

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 19 лет опыта

    если муж подаст иск на раздел средств на счету - Вам нужно подать письменный отзыв - где нужно прописать что имущество физического лица - предпринимателя, которое приобретено и используется в его предпринимательской деятельности с целью получения прибыли, следует рассматривать как его личную частную собственность, в соответствии со ст. 57 СК Украины, а не как объект общей совместной собственности супругов, подпадает под регулирование ст. ст. 60, 61 СК Украины.

    нужна детальная консультация или помощь в подготовке документов ( заявы, иски т .п.) - обращайтесь через сайт, с ув Виктория Костромина

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Добрий день, Тетяно!

    я працювала в магазині і власниця оформила мене ФОП,а також відкрила на мене рахунок - тобто, вже не працюєте. А тому важливо знати: чи відкритий цей рахунок зараз і чи є на ньому кошти (яка сума)?

    тепер я розлучаюсь з чоловіком і він вимагає поділу коштів з рахунка які навіть не були моїми. - ваш чоловік подав до суду позов про поділ майна?

    Чи можна доказати що коштами розпоряджалась не я, і ні разу кошти не знімала - потрібно виходити зі змісту позовних вимог вашого чоловіка (якщо він все-таки звертався до суду). Адже, згідно ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

    У будь-якому разі, якщо на момент звернення до суду рахунок вже був закритий або на ньому немає коштів, то про який поділ взагалі може йти мова.

    Звертайтесь, якщо буде потрібна допомога.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!

    Тетяна Клиент 2 года назад

    На момент розлучення рахунок був відкритий, але кошти всі перераховувались за товар, на руки не знімались

    • Бондарь Владимир Борисович
      17.1%
      Бондарь Владимир Борисович 2 года назад

      Адвокат, г. Киев, 26 лет опыта

      До речі, щодо правової природи коштів на рахунку ФОП. Нацбанк своєю постановою від 27.12.2019 р. №162 вніс зміни до Інструкції про відкриття та закриття рахунків клієнтів банків. Зміни набрали чинності з 03.01.2020. Доповнено п. 14 Інструкції про відкриття та закриття рахунків. А саме: «За поточними рахунками в національній валюті фізичних осіб-підприємців/фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, здійснюються всі види розрахунково-касових операцій відповідно до умов договору та законодавства України, крім операцій, пов'язаних із власними потребами. Ці особи після сплати податків, зборів та інших платежів, передбачених законом, мають право перерахувати кошти з таких рахунків на власні поточні рахунки, відкриті для власних потреб».

      Тобто, спираючись на вищевказану норму можна стверджувати, що кошти на поточних рахунках ФОП на є "власними" коштам підприємця, а тому і не можить бути об'єктом спільної власності подружжя.

      • Тетяна Клиент 2 года назад

        Підкажіть будь ласка, які потрібно взяти довідки щоб доказувати що кошти не використовувались в сімейних цілях

        • Адвокат Евгений Александрович
          14.3%
          Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

          Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

          Добрий вечір, Тетяна!

          Вся діяльність цього ФОПа фактично не могла використовуватися в сімейних цілях.

          Документи: договора з контрагентами, платіжки, чеки, рух коштів по рахунку у банку, - де буде зазначено призначення платежу, з яких буде видно відсутність належності до сімейних відносин.

          Всього доброго!

          • Тетяна Клиент 2 года назад

            Як можна взяти довідку про рух коштів, якщо підприємець закритий?

            • Адвокат Евгений Александрович
              Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

              Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

              Добрий день, Татьяна!

              "Як можна взяти довідку про рух коштів, якщо підприємець закритий"?

              -Треба звернутися до банку, з заявою, де відкритий Ваш рахунок або був відкритий Ваш рахунок.

              Банк зобов’язаний набрати інформацію (довідку).

              Всього доброго!

    • Савченко Олександр
      Савченко Олександр 2 года назад

      Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

      Розірвання шлюбу проводилося в судовому порядку? Позовні вимоги стосувалися лише розлучення чи поділу майна також?

      Адже, до вимоги про поділ майна, заявленої після розірвання шлюбу, застосовується позовна давність у три роки, яка обчислюється від дня, коли один із співвласників дізнався або міг дізнатися про порушення свого права власності.

      Відповідно до ч.2 ст. 61 СК України об`єктом права спільної сумісної власності є заробітна плата, пенсія, стипендія, інші доходи, одержані одним із подружжя.

      Наприклад, рішенням апеляційного суду по справі № 554/3416/19 (номер провадження 22-ц/814/446/20) було відмовлено у визнанні спільною сумісною власністю доходів, отриманих одним з подружжя як фізичною особою-підприємцем

      Так, судом апеляційної інстанції було враховано те, що відомості про банківські рахунки відповідача не дають змогу встановити, що кошти, які на них перебувають, відносяться саме до отриманих ним доходів, оскільки інформація, надана банками, свідчить лише про рух цих коштів на вказаних рахунках, в тому числі, сплата податків, страхових внесків, сплата комісій та винагород за користування рахунками, господарські витрати, оплата покупок, інші грошові перекази. Також із наданих відомостей не можна дійти висновку про те, що наявні на рахунках кошти не витрачалися сторонами на потреби сім`ї.

      Весь текст судового рішення - https://reyestr.court.gov.ua/Review/87392162

      • Тетяна Клиент 2 года назад

        Добрий день, так в судовому порядку у нас було придбано авто за спільні кошти, зараз чоловік не хоче мені сплачувати кошти за авто, доказує що він купував за свої гроші, і подав зустрічний позов на розподіл коштів які були на рахунку

        • Савченко Олександр
          22.9%
          Савченко Олександр 2 года назад

          Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

          Добрий день, Тетяно!

          1) Яким чином колишній чоловік доказує, що авто було придбане за його особисті кошти (за які саме)? Адже, згідно ч. 2 ст. 61 СК України заробітна плата, пенсія, стипендія, інші доходи, одержані одним із подружжя, є об'єктом права спільної сумісної власності.

          2) Необхідно ознайомитися з позовом, щоб розуміти чим саме ваш колишній обгрунтовує свої позивні вимоги.

          Ви пишите, що ФОП закритий, а підприємцницький рахунок?

          Якщо також закритий, то коли саме: до подачі позову вашим колишнім чи після?

          • Тетяна Клиент 2 года назад

            добрий вечір, ми купували авто за спільні кошти, а зараз йому батько написав розписку що наче він позичив чоловіку кошти і за ці кошти було придбане авто, розписка від руки не знаю чи має вона якесь значення? Рахунок був закритий у вересні 2020, а чоловік подав позов у червні 2021.

          • Тетяна Клиент 2 года назад

            Він посилається на статю 61 частина перша.

    Пуха Наталія ТендерОк
    12.9%

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання не залежно від того чи знімались кошти на рахунку і вкладувались в бізнес чи ними проводились оплати за товар, чи оплати податків, чи інших платежів, грошові кошти та майно фізичної особи – підприємця, яке придбане та використовується в його підприємницькій діяльності з метою одержання прибутку, слід розглядати як особисту приватну власність, відповідно до ст. 57 Сімейного Кодексу України ( Стаття 57. Майно, що є особистою приватною власністю дружини, чоловіка

    1. Особистою приватною власністю дружини, чоловіка є:

    1) майно, набуте нею, ним до шлюбу;

    2) майно, набуте нею, ним за час шлюбу, але на підставі договору дарування або в порядку спадкування;

    3) майно, набуте нею, ним за час шлюбу, але за кошти, які належали їй, йому особисто;

    4) житло, набуте нею, ним за час шлюбу внаслідок його приватизації відповідно до Закону України "Про приватизацію державного житлового фонду";

    5) земельна ділянка, набута нею, ним за час шлюбу внаслідок приватизації земельної ділянки, що перебувала у її, його користуванні, або одержана внаслідок приватизації земельних ділянок державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій, або одержана із земель державної і комунальної власності в межах норм безоплатної приватизації, визначених Земельним кодексом України.

    2. Особистою приватною власністю дружини та чоловіка є речі індивідуального користування, в тому числі коштовності, навіть тоді, коли вони були придбані за рахунок спільних коштів подружжя.

    3. Особистою приватною власністю дружини, чоловіка є премії, нагороди, які вона, він одержали за особисті заслуги.

    Суд може визнати за другим з подружжя право на частку цієї премії, нагороди, якщо буде встановлено, що він своїми діями (ведення домашнього господарства, виховання дітей тощо) сприяв її одержанню.

    4. Особистою приватною власністю дружини, чоловіка є кошти, одержані як відшкодування за втрату (пошкодження) речі, яка їй, йому належала, а також як відшкодування завданої їй, йому моральної шкоди.

    5. Особистою приватною власністю дружини, чоловіка є страхові суми, одержані нею, ним за обов'язковим особистим страхуванням, а також за добровільним особистим страхуванням, якщо страхові внески сплачувалися за рахунок коштів, що були особистою приватною власністю кожного з них.

    6. Суд може визнати особистою приватною власністю дружини, чоловіка майно, набуте нею, ним за час їхнього окремого проживання у зв'язку з фактичним припиненням шлюбних відносин.

    7. Якщо у придбання майна вкладені крім спільних коштів і кошти, що належали одному з подружжя, то частка у цьому майні, відповідно до розміру внеску, є його особистою приватною власністю), не як об’єкт спільної сумісної власності подружжя.

    Стаття 60. Підстави набуття права спільної сумісної власності подружжя

    1. Майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу).

    2. Вважається, що кожна річ, набута за час шлюбу, крім речей індивідуального користування, є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя.

    Стаття 61. Об'єкти права спільної сумісної власності

    1. Об'єктом права спільної сумісної власності подружжя може бути будь-яке майно, за винятком виключеного з цивільного обороту.

    2. Об'єктом права спільної сумісної власності є заробітна плата, пенсія, стипендія, інші доходи, одержані одним із подружжя.

    3. Якщо одним із подружжя укладено договір в інтересах сім'ї, то гроші, інше майно, в тому числі гонорар, виграш, які були одержані за цим договором, є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя.

    4. Речі для професійних занять (музичні інструменти, оргтехніка, лікарське обладнання тощо), придбані за час шлюбу для одного з подружжя, є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя.

    Тобто у зазначеному судовому проваджені Вам необхідно виробити стратегію, щоб акцентувати, що є особистою приватною власністю дружини, та що кожти не використовувались на спільний побут, як докази окрім стратегії необхідпо покази власниці магазину тавиписки з рахунків, та інші докази які можна трактувати на вашу користь. Окрім того погоджуюсь, що якщо Власниця буде вказувати, що кожти її і рахунок її то це є ознаки фіктивної діяльності та наявні ознаки махінацій, що у Вашому випадку на розлучення і на вашу стратегію позитивно не відобразиться.

    Успіхів

    Крикун Сергій  Павлович
    15.7%
    Крикун Сергій Павлович 2 года назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Пост. Пленму ВСУ "

    (

    Пост. Пленуму ВСУ "Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про право на шлюб, розірвання шлюбу, визнання його недійсним та поділ спільного майна подружжя " (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v0011700-07#Te...):

    "21. При вирішенні питання щодо можливості розгляду у процесі про розірвання шлюбу вимоги про поділ спільного майна подружжя судам слід мати на увазі, що у випадках, коли такий поділ зачіпає інтереси третіх осіб (наприклад, коли майно є власністю селянського (фермерського) господарства, іншого суб'єкта підприємницької діяльності - юридичної особи, до складу співзасновників яких, крім подружжя та їхніх неповнолітніх дітей, входять і інші особи, або власністю житлово-будівельного чи іншого кооперативу, член якого ще не повністю вніс свій пайовий внесок, у зв'язку з чим не набув права власності на відповідне майно, виділене йому кооперативом у користування), суду належить обговорити питання про виділення цієї вимоги у самостійне провадження в порядку ст. 126 ЦПК ( 1618-15 ).

    Зазначений підхід не застосовується у випадках поділу грошових сум (вкладів), внесених у банківські (фінансові) установи за договорами банківського вкладу (депозиту) за рахунок заробітної плати, пенсії, стипендії, інших доходів подружжя, оскільки при поділі таких коштів права зазначених установ не зачіпаються. Ці вклади, незалежно від їх виду та від того, на чиє ім'я з подружжя вони внесені, відповідно до ст. 61 СК ( 2947-14 ) є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя. ...".

    Нічого доводити, що кошти за рахунком ФОП не використовувались в інтересах сім'ї, як радять колеги, не потрібно, як і надавати розписку або свідчити у суді власницею магазину не потрібно. Вимоги чоловіка про поділ коштів на цьому рахунку помилкові, неправомірні з тієї простої причини, що Вам я ФОПу було відкрито розрахунковий рахунок, за яким здійснюються розрахункові операції ФОПа, тоді як поділу при розлученні підлягають, як зазначено в наведеній постанові ВСУ, кошти на вкладному, депозитному рахунку у банку.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України