Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 07 июля 2021, вопрос №44648 100₴

Что необходимо для оформления ребенка в интернат?

У меня есть внук , родители на заработках, и я тоже уезжаю, что необходимо для оформления ребенка в интернат

Ответы юристов (5)

    Пуха Наталія ТендерОк
    50%

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Для зарахування до школи необхідно надати такі документи:

    — висновок ІРЦ про комплексну психолого-педагогічну оцінку розвитку дитини

    — заява батьків або осіб, які їх замінюють

    — копії свідоцтва про народження дитини, паспорту

    — особова справа та документ про наявний рівень освіти (крім дітей, які зараховуються до 1 класу)

    — індивідуальна програма реабілітації дитини з інвалідністю

    — довідка від лікаря-психіатра про стан здоров’я дитини:

    «Медична карта дитини» (ф. № 026/о)

    Витяг з «Історії розвитку дитини» (ф. № 112/о)

    Копія «Карти профілактичних щеплень» (ф. № 063/о)

    Успіхів

    Мєньков Андрій Васильович
    50%

    Добрый день Сергей!

    Для того чтобы ребенка приняли в инернатное учреждение системы Минобразования нужен определенный статус либо сирота, либо лишенный родителського попечительства. Этот статус присваивается районной администрацией (исполкомом). Подготовку документов осуществляет служба по защите детей. Именно в эту службу Вам и нужно обращаться в первую очередь для решения вопроса и защиты прав ребенка в сложившейся ситуации. Но этот процес может занять до двух месяцев и более.

    Если ребенок получит определенный статус, тогда директор интерната зачислит ребенка своим приказом, но для этого нужно будет собрать еще целый пакет документов.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Головними завданнями спеціальної школи (школи-інтернату) є:

    1. забезпечення права дітей, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку, на здобуття певного освітнього рівня загальної середньої освіти шляхом спеціально організованого навчально-виховного процесу в комплексі з корекційно-розвитковою роботою, медичною реабілітацією;
    2. розвиток природних здібностей і обдарувань, творчого мисленнявихованців,здійснення їх допрофесійної та професійної підготовки, формування соціально адаптованої особистості;
    3. сприяння засвоєнню учнями норм громадянської етики та загальнолюдської моралі, міжособистісного спілкування, основ гігієни та здорового способу життя, початкових трудових умінь і навичок;
    4. сприяння фізичному і психічному розвитку дітей;
    5. забезпечення у процесі навчання й виховання системного кваліфікованого психолого-медико-педагогічного супроводу з урахуванням стану здоров'я, особливостей психофізичного розвитку учнів (вихованців);
    6. здійснення соціально-педагогічного патронату: надання психолого-педагогічної допомоги батькам (особам, які їх замінюють) з метою забезпечення їх активної участі в комплексній навчально-виховній, корекційно-розвитковій роботі.
    Види і структура спеціальних спеціальних загальноосвітніх шкіл та строки навчання

    Спеціальні школи (школи – інтернати) розподіляються за ступенями – І, ІІ та ІІІ ступеню та за видами відповідно до особливостей психофізичного розвитку дітей.

    Спеціальні школи (школи-інтернати) I, I-II, I-III ступенів можуть функціонувати разом або самостійно:

    • I ступінь - початкова школа (підготовчий клас, 1-4 класи, строк навчання 5 років);
    • II ступінь - основна школа (5-9 (10) класи, строк навчання 5 (6) років);
    • III ступінь - старша школа з профільним спрямуванням навчання (11-13 класи, строк навчання 3 роки).

    Відповідно до особливостей психофізичного розвитку дітей функціонують такі основні види спеціальних шкіл (шкіл-інтернатів):

    1. для глухих дітей - I-III ступенів;
    2. для дітей зі зниженим слухом - I-III ступенів;
    3. для сліпих дітей - I-III ступенів;
    4. для дітей зі зниженим зором - I-III ступенів;
    5. для дітей з порушеннями опорно-рухового апарату - I-III ступенів;
    6. для дітей з тяжкими порушеннями мовлення - I-II ступенів;
    7. для дітей із затримкою психічного розвитку - I-II ступенів;
    8. для розумово відсталих дітей - I-II ступенів.
    Зарахування та добір дітей для навчання у спеціальних школах (школах-інтернатах)

    Комплектування спеціальних шкіл (шкіл-інтернатів) учнями здійснюється управліннями освіти і науки обласних, Київської міської державної адміністрації (далі - органи управління освітою).

    Направлення дітей до спеціальних загальноосвітніх шкіл (шкіл-інтернатів) здійснюється на бажання батьків (осіб, що їх замінюють) на підставі висновків відповідних психолого-медико-педагогічних консультацій.

    Органи управління освітою, у підпорядкуванні яких немає спеціальних шкіл (шкіл-інтернатів) певних видів, щороку з 1 червня до 1 серпня спільно з органами управління освітою, на території яких розташована спеціальна школа (школа-інтернат) потрібного виду, вирішують питання про направлення дітей до таких закладів.

    Перелік необхідних документів

    Зарахування учнів до спеціальної школи (школи-інтернату) проводиться, як правило, до початку навчального року наказом директора на підставі таких документів:

    1. направлення відповідного органу управління освітою;
    2. заяви батьків або осіб, які їх замінюють;
    3. копія свідоцтва про народження дитини;
    4. висновку психолого-медико-педагогічної консультації;
    5. особової справи (витягу з особової справи) та документа про наявний рівень освіти (крім дітей, які зараховуються до підготовчого, першого класів);
    6. індивідуальної програми реабілітації особи з інвалідністю (для дитини з інвалідністю);
    7. довідок про стан здоров'я дитини: "Медична карта дитини" (ф. N 026/о );
    8. витяг з "Історії розвитку дитини" (ф. N 112/о ) з даними про результати аналізів (загальний аналіз крові та сечі, мазок із зіва на дифтерію, аналіз калу на дезгрупу, яйця глистів, зшкребок на ентеробіоз);
    9. копії "Карти профілактичних щеплень" (ф. N 063/о );
    10. довідки закладу охорони здоров'я про те, що дитина не перебувала в контакті з хворими на інфекційні хвороби або бактеріоносіями.

    Усі діти з недорозвиненням мовлення повинні мати висновок сурдолога.

    Для зарахування дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, окрім зазначених, подаються документи, передбачені пунктом 37 Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов'язаної із захистом прав дитини, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.09.2008 № 866.

    Документи, необхідні для зарахування дитини до спеціальної школи (школи-інтернату), подаються особисто батьками або особами, які їх замінюють.

    Направлення дітей до спеціальної школи (школи-інтернату) відповідного виду здійснюється за висновком відповідних психолого-медико-педагогічних консультацій(ІРЦ) відповідно до медичних показань і протипоказань.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Добрый день!

    Просто отдать ребенка в детский дом невозможно.

    Правительство приняло меры по предотвращению попадания детей в инетрнативные учреждения без веских оснований.

    В частности, ученики будут зачисляться в общеобразовательные школы-интернаты I-III степеней только в случаях, если состояние здоровья или режим рабочего времени родителей усложняет воспитание и уход за ребенком или если на момент принятия решения отсутствует возможность обеспечить ребенка-сироту или ребенка, лишенного родительской опеки, семейным воспитанием.

    Зачисление детей в общеобразовательную санаторную школу-интернат будет проводиться также на основании заключения врачебно-консультационной комиссии детской поликлиники и соответствующего профильного врача.

    Возможность помещения ребенка в интернат будет рассматривать специальная комиссия по вопросам защиты прав детей. Комиссия будет изучать имеющиеся основания для пребывания ребенка в школе-интернате, а также учитывать мнение ребенка.

    Пересматривать решение о зачислении ребенка в интернат комиссия будет каждый год.

    Соответствующие изменения предусмотрены постановлением Кабмина от 9 августа 2017 года № 576.

    Воспитание детей является обязанностью родителей согласно украинскому законодательству – ст.150 Семейного Кодекса Украины.

    В детский дом помещаются дети, родители которых были лишены родительских прав в принудительном порядке согласно ст.5,6 ЗУ «Об обеспечении организационно-правовых условий социальной защиты детей-сирот и детей, лишённых родительского попечения» (ЗУ «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування»). Это значит, что должно быть решение суда о лишении родительских прав.

    То есть, как понимаете, если вы решили просто прийти в детдом и написать заявление о том, что хотите оставить в нем ребенка, то это просто нереально. Определение ребенка в детский дом – длительная процедура не из приятных, сопровождающаяся при этом бумажной волокитой.

    Из статьи 4 ЗУ «Об органах и службах по делам детей и специальных учреждений для детей» (ЗУ «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей») становится понятно, что решение вашего вопроса как раз относится к компетенции указанных в названии закона органов, так как главных их заданием является:

    «реализация государственной политики по вопросам социальной защиты детей, предотвращение детской безнадзорности и беспризорности, совершения детьми правонарушений».

    Службы по делам детей в Украине являются подразделением (сегментом) исполкомов местных советов, а потому вас прямая дорога в местный совет. Скорее всего данная служба находится с ним в одном здании, если нет – вам должны там подсказать адрес.

    Вообще согласно ч.3 ст.155 СК (Сiмейного кодексу Украïни):

    «Отказ родителей от ребенка является противоречащим праву и моральным основам общества».

    Поэтому приготовьтесь, что с вами проведут профилактическую беседу на месте. После этого вам, наверняка, дадут время подумать, а затем скажут писать заявление об отказе на ребенка. Его могут заверить в службе, а можно – у нотариуса. В этом заявлении необходимо будет указать причины отказа.

    Существенные они или нет – будет решать суд.

    Кроме заявления об отказе в службу по делам детей, необходимо предоставить:

    • 1. Копию своего паспорта и идентификационного кода.2. Копия свидетельство о рождении ребенка.3. Копия свидетельства о браке или решения суда о его расторжении.4. Копия вывода органа опеки и попечительства о целесообразности лишения отца (матери) родительских прав (ключевой документ).5. Копия справки с места учебы ребенка.6. Исковое заявление в суд о лишении вас родительских прав, которое будет подавать служба по делам детей.

    Далее последует судебное разбирательство, на которое родители будут приглашены в обязательном порядке. Его итог – это вынесение решения о лишении родительских прав. Затем ребенок будет помещен в детский дом, если ему не подберут семью или его не возьмут в детский дом семейного типа.

    Ч.1 ст.169 СК Украины гласит о том, что мать, отец, лишенные родительских прав, имеют право на обращение в суд с иском о восстановлении родительских прав.

    Но это право можно реализовать только в случае, если ребенок не был усыновлен другими лицами.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Здравствуйте, Сергей!

    Интернат – учреждение не только для детей-сирот. В подобном учебном заведении, которое предоставляет место для проживания, могут оставаться и дети, чьи родители или попечители не лишены родительских прав. Органы опеки допускают временную отправку детей в интернат.

    Подготовьте документы для оформления ребенка в интернат. Кроме его свидетельства о рождении и паспорта, если он достиг 14 лет, нужно будет предъявить его медицинскую карту, а также справку о состоянии здоровья.

    Всего доброго!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України