Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 12 июля 2021, вопрос №44899

Порядок звільнення директора приватного підприємства

Приватне підприємство "Газета "Полісся". Збори засновників обрали нового директора з двох кандидатур. Результат 6:2. Посвідчили протокол зборів у нотаріуса і внесли зміни в ЄДР. Як звільнити попереднього директора і призначити нового? У протоколі зазначено, що попередній директор працює до 30.06, а новий приступає до роботи 01.07.

Ответы юристов (1)

    Висоцька Вікторія Валеріївна

    Доброго дня! Якщо всі процедурні етапи ви пройшли, то внутрішньо по підприємству колишній директор має видати наказ про своє звільнення з посади керівника, який він видає на підставі рішення власника (зборів учасників, наглядової ради). Саме цей наказ буде підставою для внесення запису про звільнення до трудової книжки. Наприклад: «Звільняюся з посади директора підприємства за власним бажанням за ст. 38 КЗпП з 30.06.2021 р. Підстава: протокол загальних зборів учасників від 29.06.2021 р.»Крім того, у день звільнення з директором, як і з будь-яким найманим працівником, Вам слід було провести всі належні розрахунки та видати йому трудову книжку (ст. 116 КЗпП). Запис у трудовій книжці має відповідати запису в наказі про звільнення: такою є вимога п. 2.4 Інструкції № 58.

    Новий керівник підприємства видає наказ про початок трудових відносин та прийняття повноважень також на підставі рішення органу управління: протоколу засідання наглядової ради, зборів учасників або рішення засновників.

    Наприклад: «Приступаю до роботи на посаду директора підприємства з 01.07.2021 р. Підстава: протокол зборів учасників від 29.06.2021 р.» (це якщо одним протоколом звільняли і приймали на роботу нового директора).

    згідно з частиною третьою ст. 24 КЗпП працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням роботодавця. Тому оформлення наказу чи розпорядження є обов’язковим у будь-якому випадку — одного лише рішення засновника (наглядової ради, зборів учасників) для початку роботи керівника недостатньо. Навіть якщо укладається письмовий контракт, то наказ (розпорядження) доведеться також оформити. Що стосується повідомлення про прийняття працівника на роботу, яке слід подавати податковому органу (ще одна вимога частини третьої ст. 24 КЗпП), то в разі прийняття на роботу керівника передбачений окремий порядок. Згідно з постановою КМУ «Про порядок повідомлення Державній податковій службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу» від 17.06.2015 р. № 413 повідомленням про прийняття на роботу члена виконавчого органу господарського товариства, керівника підприємства, установи, організації є відомості, отримані органами Державної податкової служби з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань. Тож окреме повідомлення подавати не потрібно.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України