Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Административное право, 14 июля 2021, вопрос №45065 250₴

Последствия за использование стартового пистолета в парке (Ознакомьтесь с деталями)

Гулял в парке утром, 5 - 6 утра (в его безлюдно части на склонах, без камер и пр ).
В кустах вниз по склонам увидел собаку которая приближалась и явно смотрела на меня.
Я достал стартер (стартовый пистолет, шумовой пистолет) сделал выстрел чтобы отпугнуть псину (ну и не покалечить животное) которое представляет опасность для меня.
Так вот что меня смутило:
1. Это парк (хотя та часть как маленький лесок)
2. Когда я прошел дальше встретил мужика на лавочке (понятное дело я не шел со стволом ведь он выглядит как настоящий)

После этого прошло 1-2 дня и я улетел в Стамбул на 2 недели, сейчас возвращаюсь.
Какие могут быть последствия? Можно ли и как избежать административки? (Вдруг мужик там что-то наговорил и меня уже там ждет группа перехвата в аэропорту ахахах)

Ответы юристов (11)

    Винограденко Антон Анатолійович
    12%

    Добрый день! Ваши страхи и опасения абсолютно не имеют оснований. Даже с учетом вашего так сказать "хулиганства".

    Вас никто в аэропорту задерживать не будет, а если даже информация попадет в полицию, что именно вы совершили что-то хулиганское - без вашего опроса никто вас не привлечет к какой-нибудь ответственности. Т.е. проблемы, мягко говоря, маловероятны.

    Карпенко Андрей Владимирович
    12%

    Добрый день!

    1. Никто Вас в аэропорту встречать не будет. Процедура постановки на контроль при пересечении строго регламентирована и Ваш случай под эту категорию не подпадает.

    2. Если "мужик" подал на Вас заявление в полицию и знает кто Вы и где живете - максимум Вас вызовет участковый для получения от Вас пояснений.

    Мєньков Андрій Васильович
    12%

    Добрый день! Протокол об административном правонарушении сотрудники полиции не составляли, поскольку он составляется в вашем присутствии, после того как установят вашу личность, а поэтому нет документа который рассматривает суд, соответственно и нет оснований для административного задержания в аэропорту.

    Гончаренко Константин
    14%

    Доброго дня!

    1. Ніхто Вас в аеропорту затримувати не буде. Процедура постановки на контроль при перетині строго регламентована і Ваш випадок під цю категорію не підпадає.

    Виходячи з обставин, що Ви вказали ознак Кримінального злочину у Ваших діях немає, тому суд може накласти лише адмін. (якщо будуть докази ) стягнення за ст. 173 КУпАП у вигляді штрафу від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин, або виправні роботи на строк від одного до двох місяців з відрахуванням двадцяти процентів заробітку, або адміністративний арешт на строк до п'ятнадцяти діб.";

    Якщо потерпіла сторона подавала заяву до поліції то спочатку Вас повісткою викличе слідчій по справі для допиту і встановлення фактів, а вже потім вирішить питання про передачу матеріалів до суду, про , що Вам мають повідомити письмов під підпис.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    14%

    Здравствуйте!

    "Какие могут быть последствия? Можно ли и как избежать административки? (Вдруг мужик там что-то наговорил и меня уже там ждет группа перехвата в аэропорту ахахах)"?

    - Исходя из Вашей информации, как максимум при наличии доказательств может быть привлечение к административной ответственности за мелкое хулиганство по ст.173 КУоАП (срок привлечения 3 месяца - ст.38 КУоАП).

    Уголовной ответственности за Ваши действия однозначно не будет.

    Также, однозначно не будет Вашего задержания и соответственно группы захвата не будет.

    Всего доброго, удачи Вам!

    Бондарь Владимир Борисович
    14%

    Здравствуйте! Согласен с коллегами относительно беспочвенности Ваших опасений. На всякий случай, как говорится, "для общего развития" - информация о том, что такое мелкое хулиганство.Далее на государственном языке.

    Відповідно до статті 173 КУпАП до дрібного хуліганства відносять нецензурну лайку в громадських місцях, образливе чіпляння до громадян та інші подібні дії, що порушують громадський порядок і спокій громадян. Іншими словами, дрібним хуліганством визнаються дії, що не мають ознак кримінально караного хуліганства.

    • нецензурна лайка в громадських місцях;

    Нецензурна лайка - це одна з грубих форм неповаги до громадської моральності, непристойні висловлювання, один із найогидніших різновидів словесної брутальності. У правовій літературі справедливо зазначається, що незалежно від того у зв'язку з якими обставинами особа висловлює своє роздратування у формі нецензурної лайки, вона скоює проступок, за який підлягає відповідальності в адміністративному порядку.

    Словесне хуліганство не загрожує життю та здоров'ю людей, проте використання нецензурних слів виявляє, перш за все, грубе, образливе ставлення до оточуючих. Воно, знижуює рівень людського спілкування та завдає моральної шкоди духовному стану суспільства, ображає людську гідність (навчальний посібник "Адміністративно-юрисдикційна діяльність міліції громадської безпеки").

    • образливе чіпляння до громадян;

    Чіпляння - це докучлива поведінка, пов'язана з діями щодо ображання, які зневажають честь і гідність людини та утискають чию-небудь волю, причому у грубій розв'язній манері. Це може бути: хапання за одяг, насильницьке утримання за руки, демонстративний зрив головного убору, навмисне загороджування виходу або проходу, вимога дати цигарку або пускання в обличчя диму від неї, утримання дівчини з непристойною пропозицією та інші подібні дії. Для всіх подібних випадків характерним є ігнорування волі та бажання оточуючих, прагнення нав'язати свою волю, а точніше - свавілля.

    • інші подібні дії:
    1. насильницьке вторгнення в громадські місця всупереч забороні певних осіб, покликаних слідкувати за порядком;
    2. безпідставне порушення спокою громадян телефонними дзвінками, лихослів'я по телефону;
    3. співання нецензурних пісень, розповідання вульгарних анекдотів групам людей;
    4. вигуки, свист під час демонстрації кінофільмів;
    5. гвалт, крики з хуліганських мотивів біля вікон громадян у нічний час;
    6. публічне справляння природних потреб у невідведених для цього місцях;
    7. поява у громадському місці в оголеному вигляді;
    8. самовільне без потреби зупинення комунального транспорту;
    9. нанесення непристойних малюнків на тротуари, стіни, паркани, двері чи вчинення написів нецензурного змісту;
    10. неправдиве повідомлення про смерть родичів, знайомих, якщо це не потягло тяжких наслідків;
    11. грубе порушення черг, яке супроводжується ображанням громадян та проявом неповаги до них;
    12. знищення або пошкодження з хуліганських мотивів якого-не-будь майна у незначних розмірах;
    13. зривання афіш, плакатів, газет, оголошень зі стендів;
    14. умисна (з бешкетництва) швидка їзда на автомобілях та мотоциклах по калюжах поблизу тротуарів, зупинок, інших місць скупчення людей тощо.
    Об’єкт

    Об'єктом даного адміністративного проступку є суспільні відносини у сфері охорони громадського порядку.

    Громадський порядок – це обумовлена потребами суспільства система врегульованих правовими та іншими соціальними нормами система відносин, що складаються у громадських місцях в процесі спілкування людей, і яка має на меті забезпечення спокійної обстановки суспільного життя, нормальних умов для праці і відпочинку людей, для діяльності державних органів, а тож підприємств, установ та організацій.

    Суб’єкт

    Суб'єктом адміністративної відповідальності за дрібне хуліганство є фізична осудна особа, що на момент скоєння правопорушення досягла 16-річного віку.

    За вчинення дрібного хуліганства особи віком від 16 до 18 років підлягають адміністративній відповідальності на загальних підставах, що передбачено статті 13 КУпАП, з урахуванням заходів впливу, які можуть застосовуватися до неповнолітнього (ст. 241КУпАП).

    Об’єктивна сторона

    Об'єктивна сторона правопорушення виражається у нецензурній лайці в громадських місцях, образливому чіплянні до громадян та інших подібних діях, що порушують громадський порядок і спокій громадян. Хуліганські дії завжди мають активний характер і не можуть виявлятися у формі бездіяльності.

    Обов’язковою ознакою об’єктивної сторони правопорушення є місце його скоєння, а саме – громадське місце.

    Громадське місце — частина (частини) будь-якої будівлі, споруди, яка доступна або відкрита для населення вільно, чи за запрошенням, або за плату, постійно, періодично або час від часу. Зокрема під'їзди, підземні переходи, стадіони. Перелік не є вичерпним.

    Суб’єктивна сторона

    Суб'єктивна сторона правопорушення характеризується наявністю вини у формі прямого або непрямого умислу.

    Особа усвідомлює, що її дії протиправні, вона передбачає, що в результаті їх здійснення будуть порушені громадський порядок і прагне цього.

    Суб'єктивна сторона полягає у неповазі до суспільства, у прагненні показати свою зневагу до існуючих правил і норм поведінки в суспільстві, самоутвердитися за рахунок приниження інших осіб, протиставити себе іншим громадянам, суспільству, державі.

    Елементом суб’єктивної сторони дрібного хуліганства є також мотив задоволення індивідуальних потреб самоствердження шляхом ігнорування гідності інших людей.

    Відповідальність за вчинення дрібного хуліганства

    Карається:

    1. накладанням штрафу від 3 до 7 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян ;
    2. громадськими роботами на строк від 40 до 60 годин;
    3. виправними роботами на строк від 1 до 2 місяців з відрахуванням 20% заробітку;
    4. адміністративним арештом на строк до 15 діб.

    Если все-таки есть опасения по прилету и если возвращаетесь в Борисполь или Жуляны - можем обеспечить юридическое сопровождение :) Заказывайте через кнопку на сайте. Конечно же, спокойствие требует предварительной оплаты:) Хорошего Вам отдыха и возвращения!

    Шишкин Алексей Юрьевич

    Вам ничего не угрожает. Мужчина который вас видел и возможно, что то слышал не видел как аы стреляли, а поэтому он не может этого утвержжать. Это исключает возможность привлечения вас к ответственностт. Более того, я так понял, что он вас не знает. А поэтому максимум, что он может сделать это вызвать полицию на место происшествия и рассказать, что он якобы слышал выстрел. Рекомендую вам не беспокоится по этому поводу.

    Костромина Виктория

    После этого прошло 1-2 дня и я улетел в Стамбул на 2 недели, сейчас возвращаюсь. Какие могут быть последствия? Можно ли и как избежать административки? (Вдруг мужик там что-то наговорил и меня уже там ждет группа перехвата в аэропорту ахахах)

    никто Вас в аэропорту НЕ ВСТРЕТИТ и вряд ли что то уже кто то составит

    Тарасюк Віктор  Анатолійович
    6%

    Здравствуйте! В Ваших действиях никакого состава НЕТ, ни административного правонарушения, ни уголовного. Никто Вас встречать не будет. Если даже предположить наихудший вариант, что поступило заявление о том, что вы стреляли в парке и установили вашу личность (фантастика, только в фильмах бывает). Одной лишь регистрации заявления недостаточно для каких-либо процессуальных действий, необходим ряд действий (ваши объяснения, установление типа оружия и т.п.) без которых невозможно принять какое-либо законное решение.

    Отдыхайте и спите спокойно! Будут вопросы обращайтесь!

    Крижановська Єлізавета Сергіївна

    Доброго дня! Підстав для затримання Вас по прибуттю у аеропорті не має. Єдине, що вас можуть приягнути до адміністративної відповідальності,я кщо була заява до поліції та вашу особу було встановлено.

    Савченко Олександр
    16%
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Какие могут быть последствия? - ніякі, тим паче у Вас є дозвіл на зброю.

    Можно ли и как избежать административки? - ваші дії не містять складу та ознак адмінстративних правопорушень за ст. 173 КУпАП (дрібне хуліганство) та ст. 191 КУпАП (порушення громадянами правил зберігання, носіння або перевезення нагородної, вогнепальної, холодної чи пневматичної зброї і бойових прип). Тому будуть відсутні докази вчинення Вами адміністративного правопорушення.

    Згідно статті 251 КУпАП доказами в справі про адміністративне правопорушення є будь-які фактичні дані, на основі яких у визначеному законом порядку суд встановлює наявність чи відсутність адміністративного правопорушення, винність даної особи в його вчиненні та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

    Такі дані встановлюються:

    - протоколом про адміністративне правопорушення (а для цього потрібен факт виявлення порушення);

    - поясненнями особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, потерпілих, свідків;

    - висновком експерта;

    - речовими доказами;

    - показаннями технічних приладів та технічних засобів, що мають функції фото- і кінозйомки, відеозапису;

    - актом огляду та тимчасового затримання транспортного засобу;

    - протоколом про вилучення речей і документів, а також іншими документами.

    Обов’язок щодо збирання доказів покладається на осіб, уповноважених на складання протоколів про адміністративні правопорушення (посадові особи Національної поліції).

    Також ознайомтесь:

    ІНСТРУКЦІЯ про порядок виготовлення, придбання, зберігання, обліку, перевезення та використання вогнепальної, пневматичної, холодної і охолощеної зброї... (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0637-98/conv#...)

    Всього доброго!

    Щасти Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України