Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Исполнительное производство, 22 июля 2021, вопрос №45581 150₴

Занесли в реестр должников

Здравствуйте. Меня занесли в реестр должников по неуплате алиментов. Теперь не могу продать недвижимость. Алименты предприятия перечисляет регулярно, долгов нет. А внесли в реестр только на основании отсутствия отчётов с нашей бухгалтерии для исполнительной службой. Хотя исполнительная служба видит перечисление алиментов с предприятия. В законе написано, что вносится в реестр при наличии долгов. Является ли отсутствие ведомостей поводом для вноса в реестр? Если да, то на каком законном основании и как пожаловаться?

Ответы юристов (12)

    Хандрыга Татьяна Вадимовна

    Доброго дня! Для з'ясування ситуації Вам потрібно: 1) Звернутися до виконавчої служби із письмовою заявою про надання інформації про наявність заборгованості; 2) Отримати копію Постанови про внесення до реєстру боржників; 3) Отримати від виконавчої служби довідку про відсутність заборгованості; 4) Написати заяву про виключення Вас із реєстру боржників.

    У разі невчинення виконавчою службою цих дій, написати скаргу до керівництва, або до суду.

    • Виталий Клиент 2 года назад

      Дякую за відповідь, але я не це запитав. Моя ситуація з'ясована, у мене нема боргу. Чи законно мене внесли до реєстру, якщо претендентом була тільки відсутність відомостей?

      • Хандрыга Татьяна Вадимовна
        30%

        1) Является ли отсутствие ведомостей поводом для вноса в реестр? - відсутність звітів не є підставою для внесення Вас до Єдиного реестру боржників , якщо виконавча служба бачить перерахунок аліментів;

        2) Если да, то на каком законном основании и как пожаловаться? - порядок оскарження дій я описала вище.

        • Виталий Клиент 2 года назад

          Дякую вам за відповідь

          • Хандрыга Татьяна Вадимовна

            "Дякую вам за відповідь"

            Будь - ласка. Звертайтесь якщо необхідна буде допомога, у складанні заяв , скарг або інших документів.

    Гончаренко Константин
    26.7%

    Добрый день!

    По Вашему вопросу сообщаю следующее:

    Вам необходимо будет обратиться письменно в исполнительную службу с требование убрать данную запись, из реестра, так как отсутствие отчета из бухгалтерии не есть основанием для внесения вас в реестр, исполнительная служба скорей всего (99%) вам откажет, и тогда Вы сможете обратиться в суд, где и обяжете исполнительную службу устранить Вас из реестра должников. После чего исполнительная служба уберет Вас из реестра должников.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    23.3%

    Закон Украины "Про виконавче провадження" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1404-19?find=1...):

    "Стаття 9. Єдиний реєстр боржників...

    5. Відомості про боржника вносяться до Єдиного реєстру боржників (крім відомостей щодо боржників, якими є державні органи, органи місцевого самоврядування, а також боржників, які не мають заборгованості за виконавчим документом про стягнення періодичних платежів більше трьох місяців, та боржників за рішенням немайнового характеру) одночасно з винесенням постанови про відкриття виконавчого провадження...

    Стаття 74. Оскарження рішень, дій або бездіяльності виконавців та посадових осіб органів державної виконавчої служби

    1. Рішення, дії чи бездіяльність виконавця та посадових осіб органів державної виконавчої служби щодо виконання судового рішення можуть бути оскаржені сторонами, іншими учасниками та особами до суду, який видав виконавчий документ, у порядку, передбаченому законом...".

    Включение в Реестр должников без фактической задолженности является незаконным. Подайте жалобу в суд. вынесший решение и выдавший исполнительный лист (на имя того же судьи и по тому же делу0 на действия исполнителя с ходатайством исключить Вас из Реестра должников.

    Карпенко Андрей Владимирович

    Добрый день!

    Статьями 68, 69, 76 Закона от 02.06.16 г. № 1404-VІІІ «Об исполнительном производстве» предусмотрено, что об обращении взыскания на зарплату должника государственный исполнитель исполнительной службы выносит постановление, которое направляется для исполнения предприятию, учреждению, организации (далее – учреждение), которые выплачивают должнику зарплату. Учреждения осуществляют отчисление из зарплаты и перечисляют средства на счет органа государственной исполнительной службы, счет частного исполнителя в срок, установленный для осуществления указанных выплат должнику. Учреждения ежемесячно присылают исполнителю отчет об осуществленных отчислениях. За невыполнение законных требований исполнителя, в том числе за несвоевременное представление или отчетов об отчислении из зарплаты и других доходов должника, виновные лица несут ответственность согласно закону. Аналогичные нормы содержатся в Инструкции по организации принудительного исполнения решений, утвержденной приказом Минюста от 02.04.12 г. № 512/5.Игнорирование требований исполнителя, непредставление, несвоевременное представление отчета должностным лицам работодателя грозит административной ответственностью в виде штрафа в размере от 50 до 100 НМДГ (от 850 до 1700 грн.) (Ст. 188-13 Кодекса Украины об административных правонарушениях от 07.12.84 г. № 8073 -X).

    Если предприятие не предоставило своевременно отчет, то Выбудете числиться должником.

    Действия исполнительной службы правомерны.

    Разбирайтесть с бухгалтерией, пусть предоставят отчет и Вас исключат из списка должников.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0489-12#n16

    МІНІСТЕРСТВО ЮСТИЦІЇ УКРАЇНИ

    НАКАЗ

    02.04.2012 № 512/5

    Зареєстровано в Міністерствіюстиції України2 квітня 2012 р.за № 489/20802

    Про затвердження Інструкції з організації примусового виконання рішень

    XVI. Особливості виконання рішень про стягнення аліментів

    4. Виконавець зобов'язаний обчислювати розмір заборгованості зі сплати аліментів щомісяця (додаток 15) та у випадках, передбачених частиною четвертою статті 71 Закону, повідомляти про розрахунок заборгованості стягувача і боржника.

    Розрахунок заборгованості обчислюється в автоматизованій системі виконавчого провадження на підставі відомостей, отриманих із:

    звіту про здійснені відрахування та виплати;

    квитанцій (або їх копій) про перерахування аліментів, наданих стягувачем чи боржником;

    заяв та (або) розписок стягувача;

    інформації про середню заробітну плату працівника для цієї місцевості;

    інших документів, що відображають отримання боржником доходу або сплату ним аліментів.

    Костромина Виктория

    Возьмите справку с бухгалтерии предприятия о заработной плате и перечислении алиментов и подайте вместе с заявлением об удалении Вас с реестра должников , так же чтоб Вам предоставили справку о долге или об его отсутствии и чтоб Вам предоставили письменный ответ

    нужна детальная консультация или помощь в подготовке документов ( заявы, иски т .п.) - обращайтесь через сайт, с ув Виктория Костромина

    Рибінцев Сергій Сергійович

    Виталий, добрый день!

    Нет, вас незаконно внесли.

    Ответственность за неподачу отчетов- исключительно на предприятии, и даже административная.

    Вы же можете попасть в данный реестр при реальной задолженности. Если таковой нет- действия исполнителя ДВС незаконны.

    Необходимо обжаловать.

    Набирайте, оставляя лид на мое имя на сайте.

    Адвокат Евгений Александрович

    Добрий день, Віталій!

    Реєстр боржників - це онлайн база даних про боржників, що ведеться з метою оприлюднення в режимі реального часу інформації про невиконані майнові зобов’язання боржників для запобігання відчуженню боржниками майна.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про виконавче провадження

    (Відомості Верховної Ради (ВВР), 2016, № 30, ст.542):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1404-19#Text

    Стаття 9. Єдиний реєстр боржників

    "7. Відомості про боржника виключаються з Єдиного реєстру боржників одночасно з винесенням постанови про закінчення виконавчого провадження, повернення виконавчого документа стягувачу на підставі пунктів 1, 3, 11 частини першої статті 37 цього Закону або повернення виконавчого документа до суду на підставі статті 38 цього Закону чи в день встановлення виконавцем факту відсутності заборгованості за виконавчими документами про стягнення періодичних платежів".

    При наступленні вказаних умов Вас буде виключено з реєстру боржників.

    Всього доброго!

    Савченко Олександр
    20%
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Закон України "Про виконавче провадження" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1404-19#Text):

    Стаття 9. Єдиний реєстр боржників

    7. Відомості про боржника виключаються з Єдиного реєстру боржників одночасно з винесенням постанови про закінчення виконавчого провадження, повернення виконавчого документа стягувачу на підставі пунктів 1, 3, 11 частини першої статті 37 цього Закону або повернення виконавчого документа до суду на підставі статті 38 цього Закону чи в день встановлення виконавцем факту відсутності заборгованості за виконавчими документами про стягнення періодичних платежів.

    Більш детально порядок виключення з реєстру боржників та підстави виключення осіб із списку встановлено п. п. 6, 7, 8 розділу 10 НаказуМіністерства юстиції України від 05.08.2016 №2432/5 «Про затвердження Положення про автоматизовану систему виконавчого провадження» (далі за текстом – Положення).

    За п. 6 розділу 10 Положення Система виключає відомості про боржника з Єдиного реєстру боржників одночасно з винесенням постанови:

    • про закінчення виконавчого провадження згідно зі ст. 39 Закону «Про виконавче провадження»;
    • про повернення виконавчого документа стягувачу на підставі п.п. 1, 3, 11 ч. 1 ст. 37 Закону;
    • про скасування заходів примусового виконання за виконавчими документами про стягнення періодичних платежів.

    В день встановлення факту відсутності заборгованості за виконавчим документом про стягнення періодичних платежів виконавець зобов’язаний винести постанову про скасування заходів примусового виконання.

    Додатковою підставою за п. 7 розділу 10 Положення є скасування постанови про відкриття виконавчого провадження, з яким відомості про боржника виключаються з Єдиного реєстру боржників.

    Відтак, виключення з реєстру боржників можливе в обмежених випадках, зокрема:

    - повна сплата за судовим рішенням;

    - повернення виконавчого листа виконавцем за заявою самого стягувача;

    - оскарження боржником і скасування постанови про відкриття виконавчого провадження;

    - оскарження боржником і скасування або визнання нечинним рішення, на підставі якого виданий виконавчий лист;

    - визнання судом виконавчого документа таким, що не підлягає виконанню, за позовом боржника;

    - затвердження судом мирової угоди у виконавчому провадженні.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України