Задайте вопрос юристу

828 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 03 августа 2021, вопрос №46315 100₴

Вкрав 3куба сосни , що за це буде?

Вкрав з лісу вже спиляну деревину довжиною 4 метри «сосну»… В ночі
Привіз додому, та вранці цю деревину знайшли !
Мене не шукали ні де я сам приїхав сказав що це я вкрав деревину, потім його вилучили

Ответы юристов (8)

    Охременко Артем Вікторович
    100%

    Доброго дня, Андрій!

    Ймовірно Ваші дії будуть кваліфікувати за статтею -

    Стаття 246. Незаконна порубка або незаконне перевезення, зберігання, збут лісу

    1. Незаконна порубка дерев або чагарників у лісах, захисних та інших лісових насадженнях, перевезення, зберігання, збут незаконно зрубаних дерев або чагарників, що заподіяли істотну шкоду, -

    карається штрафом від тисячі до тисячі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

    2. Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, -

    караються обмеженням волі на строк від трьох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк.

    3. Дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені у заповідниках або на територіях чи об’єктах природно-заповідного фонду, або в інших особливо охоронюваних лісах, -

    караються штрафом від тисячі п’ятисот до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від трьох до п’яти років, або позбавленням волі на той самий строк.

    4. Дії, передбачені частинами першою, другою чи третьою цієї статті, якщо вони спричинили тяжкі наслідки, -

    караються позбавленням волі на строк від п’яти до семи років.

    Примітка. 1. У цій статті істотною шкодою вважається така шкода, яка у двадцять і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, або інша істотна шкода, завдана навколишньому природному середовищу в частині забезпечення ефективної охорони, належного захисту, раціонального використання та відтворення лісів.

    2. У цій статті тяжкими наслідками вважаються такі наслідки, які у шістдесят і більше разів перевищують неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

    Незважаючи на те, що Ви їх не рубали.

    Якщо згнайдеться власник, то можуть кваліфікувати за статтею -

    Стаття 185. Крадіжка

    1. Таємне викрадення чужого майна (крадіжка) -

    карається штрафом від однієї тисячі до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від вісімдесяти до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п’яти років.

    2. Крадіжка, вчинена повторно або за попередньою змовою групою осіб, -

    карається арештом на строк від трьох до шести місяців або обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк.

    3. Крадіжка, поєднана з проникненням у житло, інше приміщення чи сховище або що завдала значної шкоди потерпілому, -

    карається позбавленням волі на строк від трьох до шести років.

    4. Крадіжка, вчинена у великих розмірах, -

    карається позбавленням волі на строк від п'яти до восьми років.

    5. Крадіжка, вчинена в особливо великих розмірах або організованою групою, -

    карається позбавленням волі на строк від семи до дванадцяти років з конфіскацією майна.

    Примітка. 1. У статтях 185, 186 та 189-191 повторним визнається кримінальне правопорушення, вчинене особою, яка раніше вчинила будь-яке із кримінальних правопорушень, передбачених цими статтями або статтями 187, 262 цього Кодексу.

    2. У статтях 185, 186, 189 та 190 цього Кодексу значна шкода визнається із врахуванням матеріального становища потерпілого та якщо йому спричинені збитки на суму від ста до двохсот п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    3. У статтях 185-191, 194 цього Кодексу у великих розмірах визнається кримінальне правопорушення, що вчинене однією особою чи групою осіб на суму, яка в двісті п’ятдесят і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян на момент вчинення кримінального правопорушення.

    4. У статтях 185-187 та 189-191, 194 цього Кодексу в особливо великих розмірах визнається кримінальне правопорушення, що вчинене однією особою чи групою осіб на суму, яка в шістсот і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян на момент вчинення кримінального правопорушення.\

    З повагою Артем Охременко!

    У разі виникнення питань телефонуйте.

    Охременко Артем Вікторович

    Можуть ще кваліфукавати як адміністративне правопорушення :

    Стаття 65. Незаконна порубка, пошкодження та знищення лісових культур і молодняка

    Незаконна порубка і пошкодження дерев або чагарників; перевезення, зберігання незаконно зрубаних дерев або чагарників; знищення або пошкодження лісових культур, сіянців або саджанців у лісових розсадниках і на плантаціях, а також молодняка природного походження і самосіву на площах, призначених під лісовідновлення, -

    тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від тридцяти до шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від ста п’ятдесяти до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Ті самі дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за одне з порушень, передбачених частиною першою цієї статті, -

    тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від шістдесяти до дев’яноста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від шестисот до дев’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    В залежності від того як ви обгрунтете саму ситуацію та від підходу осіб, які будуть розглядати Ваші матеріали.

    А взагалі варіанти два які я Вам вказав:

    Кодекс України про адміністративні правоорушення - стаття 65

    Кримінальний кодекс України - стаття 185 чи стаття 246.

    З повагою, Охременко Артем!

    У разі виникнення питань телефонуйте.

    Охременко Артем Вікторович

    Звертаю Вашу увагу, що для обчислення розміру заподіяної шкоди використовується Постанова КМУ “Про затвердження такс для обчислення розміру шкоди заподіяної лісу” № 665 від 23 липня 2008 року.

    Розмір шкоди відіграє дуже важливу роль.

    Адвокат Евгений Александрович

    Добрий день, Андрій!

    Слідчий поліції може відкрити кримінальне провадження про незаконну порубку деревени за статтею 246 Кримінального кодексу України та щодо таємного викрадення чужого майна за статтею 185 Кримінального кодексу України.

    Якщо не доведуть що Вы спиляли - може бути обшук за місцем проживання та роботи, то може залишитися таємне викрадення чужого майна за статтею 185 Кримінального кодексу України.

    Тому, враховуючи те, що Ви зізналися та видали деревину, Вас можуть притягнути до кримінальної відповідальності щонайменше за таємне викрадення чужого майна за статтею 185 Кримінального кодексу України.

    Буде враховано визнання вини, повернення, як пом'якшуючи покарання обставини (ст.66 Кримінального кодексу України).

    Покази слідчому краще давати з адвокатом.

    У разі наявності запитань, або якщо треба допомога, звертайтеся.

    На все добре!

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    можливо відкриття провадження про незаконну порубку деревени за статтею 246 Кримінального кодексу України та щодо таємного викрадення чужого майна за статтею 185 Кримінального кодексу України.

    Адміністративна відповідальність

    При скоєнні крадіжки на суму менше 210 грн. 20 копійок Вас притягнуть до адміністративної відповідальності з накладенням штрафу або виправними роботами, або адміністративним арештом. (15 -ть діб.)

    Кримінальна відповідальність

    При скоєнні крадіжки на суму понад 210 грн., 20 копійок винного притягують до кримінальної відповідальності за статтею 185 КК України. Покарання за крадіжку передбачає від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, громадські та виправні роботи, арешт або позбавлення волі. Причому при крадіжці грає роль, чи розпорядився злодій вкраденим товаром чи ні. Якщо винного зупинили в момент, коли він тільки вийшов з магазину і не встиг розпорядитися вкраденої річчю, він буде притягнутий за замах на крадіжку, і покарання буде рівнятися не більше ніж ¾ від максимального терміну покарання.

    Однак слід виходити і з того, що крадіжка може передбачати собою, як таємне викрадення чужого майна шляхом вільного доступу так і крадіжку з проникненням. Це два різних терміни, які мають зовсім різну кваліфікацію та відповідно і покарання за дане діяння різне.

    Якщо крадіжка вчинена в період роботи магазину, який відчинений, і має вільний доступ для відвідувачів, то такі дії слід кваліфікувати як ч. 1 ст. 185 КК України.

    Якщо ж особа вирішила наживитись в період коли магазин не працює, і проникла всередину будь-яким способом, чи то через вікно, чи то через вхідні двері, то такі дії кваліфікуються як ч. 3 ст. 185 КК України, і в даному випадку відповідальність уже має суворіші наслідки, і особа, яка вчинила дане діяння може нести відповідальність у вигляді позбавлення волі строком від 3 до 6 років.

    Крім того, крадіжка передбачає також і вчинення даного діяння повторно та за попередньою змовою групою осіб.

    В даному випадку особа, яка має непогашену судимість за корисливий майновий злочин нестиме відповідальність за ч. 2 ст. 185 КК України, і відповідно, якщо дане правопорушення вчинено двома чи більше особами відповідальність буде кваліфікуватись за цією ж частиною вказаної статті.

    Серед іншого повідомляю, що відповідальність за крадіжку настає при досягненні особою на час злочину 14 - ти років, а відповідальність адмін. характеру настає - з 16 -ти років.

    Таким чином до Вашого сина можливо застосувати вказані вище заходи покарання. Вони можуть бути наступних видів:

    Варіант 1. Вирок та реальне покарання

    Здійснюється досудове розслідування та судовий розгляд, за результатами якого ухвалюється вирок з призначенням покарання до відбування. При цьому, Кримінальним кодексом України передбачено більш м’який підхід до призначення покарання неповнолітнім: деякі види покарань взагалі не можна застосовувати до дитини, а деякі – можна лише у знижених розмірах. У даному випадку можливе призначення таких покарань:

    а) штрафу від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850 грн. – 1700 грн.) – лише якщо дитина має самостійний доход, власні кошти або майно, на яке може бути звернене стягнення (ст.99 КК України);

    б) позбавленням волі на строк до 3 років.

    Передбачені ч.1 ст.185 КК України покарання у виді громадських робіт, виправних робіт та арешту

    Варіант 2. Вирок та звільнення від відбування покарання з випробовуванням

    Здійснюється досудове розслідування та судовий розгляд, за результатами якого ухвалюється вирок з призначенням покарання, проте відповідно до ст.104 КК України особа звільняється від його реального відбуття з випробуванням, тобто під умовою, що протягом визначеного іспитового строку (від 1 до 2 років) не вчинить нового злочину і виконає покладені на неї обов'язки (попросить пробачення у потерпілого, повідомлятиме кримінально-виконавчу інспекцію про зміну місця проживання, роботи або навчання, періодично з'являтиметься для реєстрації в інспекцію тощо).

    Варіант 3. Вирок та звільнення від відбування покарання з призначенням примусових заходів виховного характеру

    Здійснюється досудове розслідування та судовий розгляд, за результатами якого ухвалюється вирок з призначенням покарання, проте відповідно до ст.105 КК України особа звільняється від його реального відбуття, якщо неповнолітній вчинив злочин невеликої або середньої тяжкості і буде визнано, що внаслідок щирого розкаяння та подальшої бездоганної поведінки він на момент постановлення вироку не потребує застосування покарання. У цьому разі суд застосовує до неповнолітнього кілька примусових заходів виховного характеру:

    - застереження;

    - обмеження дозвілля і встановлення особливих вимог до поведінки неповнолітнього;

    - передача неповнолітнього під нагляд батьків чи осіб, які їх заміняють, чи під нагляд педагогічного або трудового колективу за його згодою, а також окремих громадян на їхнє прохання;

    - покладення на неповнолітнього, який досяг п'ятнадцятирічного віку і має майно, кошти або заробіток, обов'язку відшкодування заподіяних майнових збитків;

    направлення неповнолітнього до спеціальної навчально-виховної установи на строк до 3 -х років , або до моменту його виправлення( в залежності від того , що настане раніше.)

    Можливий також варіант - угоди зі слідством затвердженої судом на основі угоди та фактичних обставин суд може дійти висновку про застосування більш м якого покарання до неповнолітньої особи.

    Рекомендую звернутися за допомогою до регіонального адвоката системи надання безоплатної вторинної правової допомоги для оперативного напрацювання правової позиції по кримінальній справі та здійснення представництва

    Це такі види правових послуг :0 800 213 103

    • 1) особи, які перебувають під юрисдикцією України, якщо їхній середньомісячний дохід не перевищує двох розмірів прожиткового мінімуму, розрахованого та затвердженого відповідно до закону для осіб, які належать до основних соціальних і демографічних груп населення, а також особи з інвалідністю, які отримують пенсію або допомогу, що призначається замість пенсії, у розмірі, що не перевищує двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб – на всі види правових послуг, передбачених частиною другою статті 13 цього Закону;захист;
    • здійснення представництва інтересів осіб у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами;
    • складення документів процесуального характеру.

    Право на безоплатну вторинну правову допомогу мають категорії осіб, які визначені Законом України «Про безоплатну правову допомогу» та іншими законами України.

    Право на безоплатну вторинну правову допомогу згідно з цим Законом та іншими законами України мають такі категорії осіб:

    2) діти, у тому числі діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти, які перебувають у складних життєвих обставинах, діти, які постраждали внаслідок воєнних дій чи збройного конфлікту;

    2-1) внутрішньо переміщені особи;

    2-2) громадяни України, які звернулися із заявою про взяття їх на облік як внутрішньо переміщених осіб;

    3) особи, до яких застосовано адміністративне затримання;

    4) особи, до яких застосовано адміністративний арешт;

    5) особи, які відповідно до положень кримінального процесуального законодавства вважаються затриманими;

    6) особи, стосовно яких обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою;

    7) особи, у кримінальних провадженнях стосовно яких відповідно до положень Кримінального процесуального кодексу України захисник залучається слідчим, прокурором, слідчим суддею чи судом для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії, а також особи, засуджені до покарання у вигляді позбавлення волі, тримання в дисциплінарному батальйоні військовослужбовців або обмеження волі;

    8) особи, на яких поширюється дія Закону України “Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту”;

    9) ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, особи, які мають особливі заслуги та особливі трудові заслуги перед Батьківщиною, особи, які належать до числа жертв нацистських переслідувань;

    9-1) особи, які перебувають під юрисдикцією України і звернулися для отримання статусу особи, на яку поширюється дія Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”;

    10) особи, щодо яких суд розглядає справу про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи;

    11) особи, щодо яких суд розглядає справу про надання психіатричної допомоги в примусовому порядку;

    12) особи, реабілітовані відповідно до законодавства України;

    13) особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі;

    2. Право на безоплатну вторинну правову допомогу мають громадяни держав, з якими Україна уклала відповідні міжнародні договори про правову допомогу, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, а також іноземці та особи без громадянства відповідно до міжнародних договорів, учасником яких є Україна, якщо такі договори зобов’язують держав-учасниць надавати певним категоріям осіб безоплатну правову допомогу.

    3. Суб’єкти права на безоплатну вторинну правову допомогу, визначені пунктами 1, 2-1, 2-2, 8, 9, 12, 13 частини першої цієї статті, мають право на отримання такої допомоги не більше шести разів протягом бюджетного року та не більше ніж за шістьома дорученнями/наказами про надання безоплатної вторинної правової допомоги, виданими центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги, одночасно.

    Належність до однієї із перелічених категорій осіб слід підтвердити відповідними документами.

    Безкоштовно адвокат має прибути у термін 3 -х годин з моменту затримання та повідомлення на гарячу лінію

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Рибінцев Сергій Сергійович

    Доброго дня!

    Адміністративна або кримінальна відповідальність. Або ж взагалі -обійдеться.

    Все залежить від того, як саме зафіксували у вас сосну, хто це зробив, що ви вказали у протоколі або іншому письмовому документі.

    Як давно це було.

    Все це комплексі сформує Вашу позицію та обставини справи, а отже дасть і кваліфікацію проступку або відсутність такої.

    Звертайтесь.

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    ч. 1 ст. 185 ККУ "Таємне викрадення чужого майна (крадіжка)" карається штрафом від однієї тисячі до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від вісімдесяти до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п’яти років.

    ч. 2 ст. 185 ККУ "Крадіжка, вчинена повторно або за попередньою змовою групою осіб" карається арештом на строк від трьох до шести місяців або обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на той самий строкч. 4 ст. 185 ККУ "Крадіжка, вчинена у великих розмірах"карається позбавленням волі на строк від п'яти до восьми років

    Потрібно розмежовувати кримінальне провопорушення "Крадіжка" та "Дрібне викрадення чужого майна, шляхом крадіжки" (стаття 51 Кодексу України про адміністративні правопорушення), оскільки існує різниця між вартістю викраденого майна та санціями, які можуть примінити до винної особи. Дрібне викрадення чужого майна вважається дрібним, якщо вартість такого майна на момент вчинення правопорушення не перевищує 0,2 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян. Неоподатковуваного мінімуму доходів громадян у данному випадку дорівнює 1/2 прожиткового мінімуму для працездатних осіб на 1 січня поточного року, відповідно до Закону України "Про Державний бюджет України на 2021 рік", він дорівнює 2270 гривень. Отже дії особи будуть підпадати під дрібне викраденням чужого майна, якщо не будуть перевищувати (0,2 х (50% х 2270))=227 грн. А у разі перевищення зазначеної суми, для особи, яка вчинила крадіжку чужого майна, настає кримінальна відповідальність.

    Тому у вашому випадку менше слухайте порад друзів та недругів, не ведіться на доброту слідчих та подбайте про захист своїх прав, а саме знайдіть адвоката або звернться до Бюро правової допомоги у вашому населеному пункті і то негайно.

    Успіхів

    Крикун Сергій  Павлович

    Кримінальний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14#Text):

    "Стаття 12. Класифікація кримінальних правопорушень

    1. Кримінальні правопорушення поділяються на кримінальні проступки і злочини.

    2. Кримінальним проступком є передбачене цим Кодексом діяння (дія чи бездіяльність), за вчинення якого передбачене основне покарання у виді штрафу в розмірі не більше трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або інше покарання, не пов’язане з позбавленням волі...

    Стаття 185. Крадіжка

    1. Таємне викрадення чужого майна (крадіжка) -

    карається штрафом від однієї тисячі до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від вісімдесяти до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п’яти років...";

    "Стаття 45. Звільнення від кримінальної відповідальності у зв'язку з дійовим каяттям

    Особа, яка вперше вчинила кримінальний проступок...звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона після вчинення кримінального правопорушення щиро покаялася, активно сприяла розкриттю кримінального правопорушення і повністю відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду.";

    "Стаття 44. Правові підстави та порядок звільнення від кримінальної відповідальності...

    2. Звільнення від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених цим Кодексом, здійснюються виключно судом. Порядок звільнення від кримінальної відповідальності встановлюється законом.".


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України